Zobacz pełną wersję : Lato 2
Smerf Maruda
25.06.07, 20:15
Kolejna letnia seria, z tej niedzieli. Materiały - różne, OIDP trzy slajdy Kodaka i jedna Fuji Sensia.
Jestem szczególnie dumny z ostatniego, powiem nieskromnie, mimo, że kadr do przysłowiowej "D" i światło niełaskawe, ale dynamika chmur, jaką można oddać na slajdzie mnie powaliła - mimo, że to tylko slajd, czyli materiał o dość małej dynamice. Zawsze chciałem mieć zdjęcie z trójwymiarowymi chmurami, i choć to nie jest doskonałe, to jestem zadowolony. Gwoli ścisłości - na ostatnim zdjęciu nie ma ani jednego przepału, są tylko czarne dziury w cieniach, ale to było nie do uniknięcia, nie miałem ze sobą połówki.
EDIT: aha, żadne ze zdjęć nie jest zmieniane w programie graficznym :-)
Powiem tak : 9 fajna ale ciut za jasna jak dla mnie, 8 czerwień (nie wiem czy nie przekombinowana) ale robi wrażenie .. jak dla mnie super, 7 fajna ale lepsza 8 :D , a 6 może by było lepiej ją troszkę docieplić, ale ogólnie lato czuć
Pozdrawiam
Smerf Maruda
26.06.07, 21:07
ogólnie lato czuć
:-) Dzięki.
pierwsza i tylko pierwsza(0.9jpg), piekne sielankowe, relaksujace zdjecie. brawo.
Najbardziej leży mi trzecia fotka,ciekawa kolorystyka,szkoda ze tak centralnie
Smerf Maruda
27.06.07, 20:09
Każdemu widać coś innego :-) To dobrze, bo inaczej byłoby nudno.
Dziękuję za miłe komentarze.
lubię jak angażujesz światło do swoich prac, dzieki temu są bardzo przyjemne w odbiorze bez szutczności sama piękna natura. Pozdrawiam.
Jak dla mnie to 9 mnie najbardziej przypadla do gustu.
7 i 8 sa wspaniale. Piekna kolorowa mgla, a z niej wydobywajace sie klosy i margaretki (rumianek chyba) robia niesamowite wrazenie. Muskaja wrazliwe estetyczne struny skromnoscia i subtelnoscia. Piekne.
pozdrawiam,
excel
Smerf Maruda
28.06.07, 18:49
Ukłony dla wszystkich komentujących.
Excel, dla Ciebie ze szczególną atencją ;-)
IGrabun,
Your welcome.
Ciekawi mnie jak podszedles do uzyskania tak wspanialego efektu. Moglbys w skrocie opisac przebieg focenia. Bardzo mi sie te fotki podobaja.
Pozdrawiam,
excel
Smerf Maruda
28.06.07, 21:44
Ciekawi mnie jak podszedles do uzyskania tak wspanialego efektu. Moglbys w skrocie opisac przebieg focenia. Bardzo mi sie te fotki podobaja.
Maksymalny otwór względny, ogniskowa koło 200mm, slajd i zachodzące słońce łapane - dosłownie - w obiektyw. Ciepłe światło daje taki właśnie efekt - pomarańczowy zafarb na całej klatce. W przypadku rumianku te łapane promienie słońca widać w postaci bliku :-)
8 bardzo fajna. świetne kolory. powiesiłbym sobie gdzieś...może na pulpicie ;p
Widoczki to jest to, co bardzo lubię. Rozumiem zadowolenie z ostatniego zdjęcia, jednak uważam, że powody do dumy zdecydowanie dają ci wczesniejsze klatki: 09 podoba mi się ze względu na taki monetowski nastrój - rewelacyjne światło i te kłosy wyglądające jak mgła. Dla mnie - miodzio.
07 też wygląda nieziemsko - zdecydowana przewaga nad wcześniejszym zdjęciem jest wynikiem bardzo naturalnego koloru (bo 08 wygląda, jakbyś nakręcił czerwony filtr na obiektyw).
Kris
www.artrock.pl
ładnie pokazane, pierwsza fotka z serii najbardziej do mnie przemawia....naprawdę sielankowa
Smerf Maruda
3.07.07, 23:22
Dziękuję za komentarze. Nie używałem żadnego filtra, to zasługa fantastycznie kolorowego Kodak Elitechrome (tani, a dobry materiał, polecam :-)
No piękne fotki :) Ostatnio chyba coraz mniej takich tutaj na forum ;) Ogólnie ostatnio na forum coś chyba słabo idzie dział ocena zdjęć albo ja mam tylko takie wrażenie. W sumie ostatnio to ja nie mam za bardzo czasu odwiedzać forum i może dlatego też tak mi się wydaje że wieje nudą i w ogóle ;)
eh, bardzo podoba mi się 'gra' małą głębią ostrości na Twoich zdjęciach