PDA

Zobacz pełną wersję : CIEŃ NA ZDJĘCIU :( C-750 UZ

MajcinW
28.03.04, 08:38
info dla tych klubowiczow ktorzy chca kupic tulejke na obiektyw C-750 UZ

niestety po zalozeniu tulejki na obiektyw king zamiennik cla-4 przy robieniu fotek z wykorzystaniem wbudowanej lampy blyskowej powstaje CIEN na dole zdjecia :(

a mi nic innego nie pozostaje teraz jak kupno zewnetrznej lampy blyskowej

pozdrawiam

donwiki
28.03.04, 10:20
Ja także używam takowej tulejki. Przed chwilą przejrzałem fotki robione z wbudowaną lampą i nie widzę żadnych zaciemnień na fotkach. Sprawa do wyjaśnienia. Może ktoś inny coś na ten temat powie, to będzie wiadono jak jest na prawde.

MajcinW
28.03.04, 10:26
cien pojawia sie jak pomieszczenie jest slabo oswietlone
faktycznie w pomieszczeniu dobrze oswietlonym nie ma tego efektu

proponuje pstryknac fotke w slabo oswietlonym pomieszczeniu

donwiki
28.03.04, 10:40
Zrobiłem zdjęcie w łazience przy zupełnych ciemnościach i zwracam honor. Jest dość znaczący zaokrąglony cień na dole zdjęcia.

Hans
28.03.04, 10:59
no niestety tuleja rzuca cien w rogu zdjecia, mozna tez temu zapobiec przez podjechanie zoomem bardziej w pozycje tele i zaciesniajac kadr;)
POzdr

k2
28.03.04, 16:00
no niestety tuleja rzuca cien w rogu zdjecia, mozna tez temu zapobiec przez podjechanie zoomem bardziej w pozycje tele i zaciesniajac kadr;)
POzdr

zgadza sie... albo za grosze kupic zewnetrzna lampe na allegro.pl

(A)rturo
28.03.04, 19:39
W 90% aparatach tuleja tak dziala ze jest cien przy foceniu lampa wiec nie ma co sie przejmowac :)

kownas
28.03.04, 21:04
>zgadza sie... albo za grosze kupic zewnetrzna lampe na allegro.pl

No nie jest to może tanie wyjście, ale na pewno bardzo dobre. Taka lampa bedzie miała większą liczbe przewodnią wiec i lepiej dośwetli pomieszczenie itp. No i oczywiście nie dedykowaną do danego modelu a z fotocelą lub z kabelkiem ( najlepiej dorabianym). No to się podczepię. Ma ktoś może takowy, lub sprawdzony schemat podłączenia. Nie odsyłajcie do arhiwum - tam jest jeden schemat, ale, różne opinie. Działa/nie działa.
Awięc niz z tego nie wynika a ja nie chcę sobie pozamiatać jakimś wypałem.
Pozdrawiam.

k2
28.03.04, 23:41
>zgadza sie... albo za grosze kupic zewnetrzna lampe na allegro.pl

No nie jest to może tanie wyjście, ale na pewno bardzo dobre. Taka lampa bedzie miała większą liczbe przewodnią wiec i lepiej dośwetli pomieszczenie itp. No i oczywiście nie dedykowaną do danego modelu a z fotocelą lub z kabelkiem ( najlepiej dorabianym). No to się podczepię. Ma ktoś może takowy, lub sprawdzony schemat podłączenia. Nie odsyłajcie do arhiwum - tam jest jeden schemat, ale, różne opinie. Działa/nie działa.
Awięc niz z tego nie wynika a ja nie chcę sobie pozamiatać jakimś wypałem.
Pozdrawiam.

schematy są dwa, jeden optiotrakiem [z artykula z chipa] i drugi od andego jest na forum http://www.forum.olympus.hat.pl/viewtopic.php?t=1077. Ten od andiego podbno działa na 100%, i jest bezpieczny.

zed
29.03.04, 11:27
no wlasnie ... a jesli lampa zewnetrzna do Olka 750 to jaka ?

jesli bylo juz to wyjasniane, to plisss dajcie mi linka, bo ja chyba slepne powoli ... za duzo blysku po oczach z tej wbudowanej :)

Versus
22.04.04, 15:39
Ale ten cień pojawia się tylko przy najmniejszej ogniskowe, jeżeli damy na jakieś 50 mm, to sprawa jest już nieaktualna :D

Pozdrawiam

k2
22.04.04, 20:56
Ale ten cień pojawia się tylko przy najmniejszej ogniskowe, jeżeli damy na jakieś 50 mm, to sprawa jest już nieaktualna :D

Pozdrawiam

btw nie wiem jak wy ale na nakream tuleje jak chce cos na nia załozyc np polary lub UV, a wtedy lampa nie jest mi potrzebna. Problem jest przy robieniu fotek z obiektywem szerokokontnym, tu pomoze tylko wysoka lampa z duzo liczba przewodnia.

zdzlip
28.04.04, 01:48
Witam.
U mnie też oczywiście był cień. Próbowałem z dość tanią lampą błyskową Sunpack z prefleshem (kupiłem na Allegro za 150 zł) umieszczoną na szynie-próbowałem ją kierować pod różnymi kątami-nic nie pomagało. Kupiłem później okazyjnie FL40 i problem całkowicie zniknął.Tak więc albo silna lampa zewnętrzna,wysoko umieszczona, albo po prostu odkręcać tulejkę przy fotografowaniu w ciemniejszych pomieszczeniach.
Zdzisław

vodnik
28.04.04, 14:32
Witam.
..Kupiłem później okazyjnie FL40...

Pytanie mam troche poza tematem, ale i tak je zadam. Czy doswietlenie AF lampy FL40 pomaga w slabych warunkach oswietleniowych? Chodzi mi o to, czy jezeli w slabych warunkach aparat mial problemy z AF, to po zalozeniu lampy ostrzenie sie poprawilo.

zdzlip
28.04.04, 16:20
Witam.
Jedno co trzeba przyznać tej lampie, to to, że wysyła b. silną wiązkę czerwonego promieniowania i nawet w całkowicie ciemnym pomieszczeniu doskonale ostrzy. W sumie świetnie się sprawuje w opcji TTL. Dostępny jest jeszcze tryb manual(ale trzeba uważać).Nie jest dostepny tryb auto(jest na to rada-ale po co?)
Zdzisław