Zobacz pełną wersję : CIEŃ NA ZDJĘCIU :( C-750 UZ
info dla tych klubowiczow ktorzy chca kupic tulejke na obiektyw C-750 UZ
niestety po zalozeniu tulejki na obiektyw king zamiennik cla-4 przy robieniu fotek z wykorzystaniem wbudowanej lampy blyskowej powstaje CIEN na dole zdjecia :(
a mi nic innego nie pozostaje teraz jak kupno zewnetrznej lampy blyskowej
pozdrawiam
Ja także używam takowej tulejki. Przed chwilą przejrzałem fotki robione z wbudowaną lampą i nie widzę żadnych zaciemnień na fotkach. Sprawa do wyjaśnienia. Może ktoś inny coś na ten temat powie, to będzie wiadono jak jest na prawde.
cien pojawia sie jak pomieszczenie jest slabo oswietlone
faktycznie w pomieszczeniu dobrze oswietlonym nie ma tego efektu
proponuje pstryknac fotke w slabo oswietlonym pomieszczeniu
Zrobiłem zdjęcie w łazience przy zupełnych ciemnościach i zwracam honor. Jest dość znaczący zaokrąglony cień na dole zdjęcia.
no niestety tuleja rzuca cien w rogu zdjecia, mozna tez temu zapobiec przez podjechanie zoomem bardziej w pozycje tele i zaciesniajac kadr;)
POzdr
no niestety tuleja rzuca cien w rogu zdjecia, mozna tez temu zapobiec przez podjechanie zoomem bardziej w pozycje tele i zaciesniajac kadr;)
POzdr
zgadza sie... albo za grosze kupic zewnetrzna lampe na allegro.pl
W 90% aparatach tuleja tak dziala ze jest cien przy foceniu lampa wiec nie ma co sie przejmowac :)
>zgadza sie... albo za grosze kupic zewnetrzna lampe na allegro.pl
No nie jest to może tanie wyjście, ale na pewno bardzo dobre. Taka lampa bedzie miała większą liczbe przewodnią wiec i lepiej dośwetli pomieszczenie itp. No i oczywiście nie dedykowaną do danego modelu a z fotocelą lub z kabelkiem ( najlepiej dorabianym). No to się podczepię. Ma ktoś może takowy, lub sprawdzony schemat podłączenia. Nie odsyłajcie do arhiwum - tam jest jeden schemat, ale, różne opinie. Działa/nie działa.
Awięc niz z tego nie wynika a ja nie chcę sobie pozamiatać jakimś wypałem.
Pozdrawiam.
>zgadza sie... albo za grosze kupic zewnetrzna lampe na allegro.pl
No nie jest to może tanie wyjście, ale na pewno bardzo dobre. Taka lampa bedzie miała większą liczbe przewodnią wiec i lepiej dośwetli pomieszczenie itp. No i oczywiście nie dedykowaną do danego modelu a z fotocelą lub z kabelkiem ( najlepiej dorabianym). No to się podczepię. Ma ktoś może takowy, lub sprawdzony schemat podłączenia. Nie odsyłajcie do arhiwum - tam jest jeden schemat, ale, różne opinie. Działa/nie działa.
Awięc niz z tego nie wynika a ja nie chcę sobie pozamiatać jakimś wypałem.
Pozdrawiam.
schematy są dwa, jeden optiotrakiem [z artykula z chipa] i drugi od andego jest na forum http://www.forum.olympus.hat.pl/viewtopic.php?t=1077. Ten od andiego podbno działa na 100%, i jest bezpieczny.
no wlasnie ... a jesli lampa zewnetrzna do Olka 750 to jaka ?
jesli bylo juz to wyjasniane, to plisss dajcie mi linka, bo ja chyba slepne powoli ... za duzo blysku po oczach z tej wbudowanej :)
Ale ten cień pojawia się tylko przy najmniejszej ogniskowe, jeżeli damy na jakieś 50 mm, to sprawa jest już nieaktualna :D
Pozdrawiam
Ale ten cień pojawia się tylko przy najmniejszej ogniskowe, jeżeli damy na jakieś 50 mm, to sprawa jest już nieaktualna :D
Pozdrawiam
btw nie wiem jak wy ale na nakream tuleje jak chce cos na nia załozyc np polary lub UV, a wtedy lampa nie jest mi potrzebna. Problem jest przy robieniu fotek z obiektywem szerokokontnym, tu pomoze tylko wysoka lampa z duzo liczba przewodnia.
Witam.
U mnie też oczywiście był cień. Próbowałem z dość tanią lampą błyskową Sunpack z prefleshem (kupiłem na Allegro za 150 zł) umieszczoną na szynie-próbowałem ją kierować pod różnymi kątami-nic nie pomagało. Kupiłem później okazyjnie FL40 i problem całkowicie zniknął.Tak więc albo silna lampa zewnętrzna,wysoko umieszczona, albo po prostu odkręcać tulejkę przy fotografowaniu w ciemniejszych pomieszczeniach.
Zdzisław
Witam.
..Kupiłem później okazyjnie FL40...
Pytanie mam troche poza tematem, ale i tak je zadam. Czy doswietlenie AF lampy FL40 pomaga w slabych warunkach oswietleniowych? Chodzi mi o to, czy jezeli w slabych warunkach aparat mial problemy z AF, to po zalozeniu lampy ostrzenie sie poprawilo.
Witam.
Jedno co trzeba przyznać tej lampie, to to, że wysyła b. silną wiązkę czerwonego promieniowania i nawet w całkowicie ciemnym pomieszczeniu doskonale ostrzy. W sumie świetnie się sprawuje w opcji TTL. Dostępny jest jeszcze tryb manual(ale trzeba uważać).Nie jest dostepny tryb auto(jest na to rada-ale po co?)
Zdzisław