PDA

Zobacz pełną wersję : pomoc w ustawieniu aparatu OLYMPUS E 500



mamcia
15.07.12, 20:38
Witam :grin:
zastanawiałam się gdzie mam napisac tego posta a nic nie mogłam podobnego znaleść:???: do rzeczy dostałam aparat Olympus E 500 od męża do torebki :lol: i mam wielki problem nie potrafię go ustawić czy ma ktoś z Was ma taki sam aparat i mógłby mi pomóc dodam jeszcze, że jestem laikiem i nie umię obsługiwac takich aparatów:oops: i bardzo żadko robiłam zdjęcia a chiałabym to zmienić.

rah
15.07.12, 21:12
To może najpierw poczytaj instrukcję do ściągnięcia tutaj http://www.olympus.pl/consumer/208_manuals.cfm?prodID=MN2142192 , a jeśli będą dalej problemy to wtedy będziemy myśleć :-)

abir
15.07.12, 21:25
mam to samo body co Ty od wielu lat, mogę przyznać że tylko ćwiczenia, ćwiczenia, instrukcja, instrukcja. Nie wiem co fotografujesz, co lubisz. Co to znaczy, że dostałaś do torebki (musisz mieć dużą torebkę). Czy chodzisz z nim co dzień do pracy, czy robisz zdjęcia raz w kwartale (fotka przyjaciółki co to jej dawno nie widziałaś). Na początek rób zdjęcia w trybie "auto", czytaj instrukcję i ćwicz w domu, w terenie. Z czasem będziesz poznawać różnice i używać nowych funkcji

Bambus81
15.07.12, 21:30
Aparat wciąż jeszcze fajny, ale do torebki (to chyba bez obiektywu?:-)
Radzę jak poprzednicy zapoznać się z instrukcją, a jak będę konkretne pytania, to proszę zadawać.

jagger
15.07.12, 21:33
nigdy nie przeczytałem instrukcji... po prsostu są bardziej skomplikowane niż obsługa aparatów... jedynie co czytam to zaplatanie paska do puszki, bo z tym mam zawsze problem :-)

hades
15.07.12, 22:29
Witam :grin:
zastanawiałam się gdzie mam napisac tego posta a nic nie mogłam podobnego znaleść:???: do rzeczy dostałam aparat Olympus E 500 od męża do torebki :lol: i mam wielki problem nie potrafię go ustawić czy ma ktoś z Was ma taki sam aparat i mógłby mi pomóc dodam jeszcze, że jestem laikiem i nie umię obsługiwac takich aparatów:oops: i bardzo żadko robiłam zdjęcia a chiałabym to zmienić.

Ja mam ten aparat. Co chcesz ustawić? Albo inaczej, co chcesz zrobić?

mamcia
16.07.12, 14:38
bardzo dziękuję za wasze odpowiedzi :grin:


Ja mam ten aparat. Co chcesz ustawić? Albo inaczej, co chcesz zrobić?

wiesz co bym chciałą wiedzieć jakie ustawienia zrobić bo miałam wcześniej poustawiany (kuzynki chłopak mi ustawił ale teraz jest za granica i nie mamy kontaktu ) a ostatnio pożyczyłam dla teścia i tak mi rozregulował, ze nie wiem jak go znowu poustawiac :oops:

powiedz mi jeszcze czy jest możliwość wgrania instukcji po Polsku????

a "do torebki" to mąż mi kupił bo chciałam na urodziny aparat do torebki i go kupił bo sprzedawca go przekonał, ze ten jest najlepszy :wink: co z tego, że najlepszy jak ja nie potrafię go obsługiwać

jak wczesniej pisałam nie miałam doczynienia z takimi aparatami wcześniej jak już robiłam to takimi co trzeba było tylko przyblizyć i robić zdjęcie a teraz szkoda mi, zeby olek leżał nie używany:???: kolezanka mi powiedziała, że najlepiej by było pójść na jakiś kurs bo ona tak jak ja nie umiała fotografować a po takim kursie już sobie nieźle radzi :) ale u nas nic takiego nie robią a szkoda

instrukcję juz czytałam i dla mnie to czarna magia:oops:

abir teraz to robię najwiecej zdjęć dla córeczek

darkelf
16.07.12, 15:52
Podejrzewam, że kółko wyboru trybu musisz ustawić na AUTO.

Ustawianie "tak jak było na początku" nazywa się resetowaniem ustawień i warto to zrobić, bo jak się o tym zapomni to można zrobić sesję w ISO 400 w pelnym słońcu (dwa razy mi sie to przytrafiło i co ciekawe z obu sesji wyszły zdjęcia które do dziś mam w PF).

abir
16.07.12, 19:45
bardzo dziękuję za wasze odpowiedzi :grin:

abir teraz to robię najwiecej zdjęć dla córeczek
Na początek proponuję Ci zostać w trybie auto (warunki domowe), w plenerze podczas zabawy na słońcu możesz użyć trybu sportowego (lepiej nadaje się do robienia zdjęć dzieci w ruchu),

mamcia
21.07.12, 16:39
dziękuje za podpowiedzi :grin: no musze poczytac tą instrukcję i właśne na auto najpierw porobie zdjęcia

powiedzcie mi bo kończy mi się żywot baterii czy kupić oryginał czy można podróbkę bo tak przewertowałam neta i większość pisze, żeby kupowac te podróbki podpowiedzcie mi jak jest u Was

abir
21.07.12, 17:53
dziękuje za podpowiedzi :grin: no musze poczytac tą instrukcję i właśne na auto najpierw porobie zdjęcia

powiedzcie mi bo kończy mi się żywot baterii czy kupić oryginał czy można podróbkę bo tak przewertowałam neta i większość pisze, żeby kupowac te podróbki podpowiedzcie mi jak jest u Was
nie mam doświadczenia z niefirmowym aku do e-500, od początku (kilka lat) mam oryginalny i trzyma dużo energii. Nie mam z tym kłopotu. Może to będzie dla Ciebie jakaś wskazówka.
Na marginesie, ładowarkę masz do aku?

darkelf
21.07.12, 18:20
Dobrze mieć minimum 3 akumulatory, ja zawsze kupuję jakieś nieoriginalne dodatkowo, np. ostatnio do nikonka kupiłem phottiksy.
Jak nie masz 3 aku to gdzieś w plenerze nagle zabraknie Ci prądu i nie zrobisz super zdjęcia i cała zabawa na nic.

nyny
21.07.12, 20:22
Podrobke moze nie, ale zamiennik mozna smialo kupic :)


pozdro

mamcia
22.07.12, 14:23
nie mam doświadczenia z niefirmowym aku do e-500, od początku (kilka lat) mam oryginalny i trzyma dużo energii. Nie mam z tym kłopotu. Może to będzie dla Ciebie jakaś wskazówka.
Na marginesie, ładowarkę masz do aku?

dzięki bardzo za wszystkie odpowiedzi :grin:

tak mam ładowarkę do aku a dlaczego pytasz????

henry1
22.07.12, 21:27
Pewnie dlatego, że aparat lepiej działa jak bateria naładowana. :-D

Joki
23.07.12, 07:58
Witam serdecznie.

Pamiętaj, że bateria posłuży dłużej jeśli będziesz ładować ją od razu po rozładowaniu. Im dłużej leży rozładowana tym gorzej dla trwałości baterii. Bardzo długo rozładowana może się nawet nieodwracalnie uszkodzić.
Pozdrawiam.

abir
23.07.12, 12:57
dzięki bardzo za wszystkie odpowiedzi :grin:

tak mam ładowarkę do aku a dlaczego pytasz????
pomyliłem się, nie wiem czemu założyłem, że mąż kupił Ci używaną 500 i może zabrakło w komplecie ładowarki, ale piszesz przecież, że sprzedawca ją polecił. Więc musiała być nowa. ot pomyłka:lol:

kateb
24.07.12, 08:53
Podejrzewam, że kółko wyboru trybu musisz ustawić na AUTO.

Ustawianie "tak jak było na początku" nazywa się resetowaniem ustawień i warto to zrobić, bo jak się o tym zapomni to można zrobić sesję w ISO 400 w pelnym słońcu (dwa razy mi sie to przytrafiło i co ciekawe z obu sesji wyszły zdjęcia które do dziś mam w PF)..
A tak swoją drogą to E-500 ma bardzo dobre iso 400 w słońcu. Lepsze niż panasonic DMC-G2, a właściwie podobne. A przynajmniej ja nie potrafie z G2 uzyskać więcej niż z e-500 do ISO-400.