Zobacz pełną wersję : aparat do plenerów i zdjęć nocnych
Witam Wszystkich!
Chciałbym Was prosić o poradę dotyczącą zakupu nowego sprzętu. Do tej pory używałem chyba 7-letniego Fuji Film f10.
Od razu zaznaczę, że fotografia (na razie) nie jest moja pasją ale są nią podróże i doceniam ładne zdjęcia, które z nich przywożę.
Od nowego aparatu oczekuję:
- stosunkowo małego rozmiaru (dlatego wszystkie lustrzanki odpadają)
- bardzo dobrych zdjęć plenerowych przy dobrym albo bardzo dobrym nasłonecznieniu
- przyzwoite zdjęcia nocne – zwłaszcza miejskie – poruszajace sie obiekty/osoby
- zdjęcia oglądam na monitorach 17 i 52 cale
Wstępnie zastanawiałem się nad dobrymi kompaktami:
- Olympus XZ-1
- Panasonic LX5
- Canon G12
Tylko, że w porównaniu do mojego mikruso są już dość spore i w sumie podobne rozmiarowo do PENow. Oczywiście obiektyw zrobi różnicę ale teoretycznie można dokupić naleśnika (juz wiem co to jest – uczę się :-) i różnica jest znikoma.
Znalazłem porównywarkę zdjęć na różnych aparatach i jednak zwłaszcza na wyższych ISO jakość zdjęć tych kompaktów odbiega od tego co mają do zaoferowania PENy. Z kompaktów podobały mi się niestety najbardziej zdjęcia z Canona – niestety bo największy. Fajna sprawa z tą porównywarką ale nie do końca jej wierzę ponieważ nie wiem jak dokładnie robione były te zdjęcia (czy warunki były na pewno takie same oraz jakie obiektywy)
Po wstępnych poszukiwaniach zastanawiłaem się nad Olympus PEN E-Pl-1/E-Pl3, Sony NEX 5N. Najbardziej podoba mi się Pl3 a cena Pl1.
Jak na moje wyczucie nowicjusza wszystkie te aparaty spełnią moje oczekiwania w warunkach zdjęć plenerowych robionych z lądu.
Obawy mam o zdjęcia robione w trudniejszych warunkach – na przykład z płynącej motorówki i przede wszystkim nocnych. Chciałbym aby były one co najmniej przyzwoite i nadawały się do oglądania. Moim obecnym mikrusem w nocy mogę jedynie zrobić zdjęcie osobie/przedmiotu z kilku metrów a marzy mi się możliwość wykonania przyzwoitego zdjęcia na przykład tańczących ludzi na plaży oświetlonych płomieniami z pochodni albo życia nocne w wielkich lub mniejszych miastach.
I tu prośba o pomoc w wyborze odpowiedniego sprzęu. Do dyspozycji mam około 2500 zł i trzech faworytów:
- PEN E-Pl1 + 14-42mm (1100 zł)
- PEN E-Pl3 + 14-42mm (1850 zł)
- NEX 5N + 18-55mm (2450zł)
Oczywiście jestem bardziej niż otwarty na inne propozycje spełniające moje oczekiwania. Z powyższych cenowo oczywiście najlepiej wypada Pl1 i zostałoby 1400 zł na dodatkowy obiektyw. Obawiam się tylko o to jak przy zdjęciach nocnych będzie się sprawdzał AF w tym aparacie. Jeżeli wybiorę Pl3 to już raczej szanse na drugi obiektyw będą nikłe a przy NEXie zerowe. Co nie zmienia faktu, że w perspektywie kilku miesięcy na pewno będę myślał o zakupie dodatkowego obiektywu z budżetem około 1500 zł.
Prosiłbym więc o poradę dotyczącą sprzętu za 2500 zł „na dziś” oraz o pomoc w doborze dodatkowego obiektywu, który spisałby się nieźle w plenerze i w nocnych warunkach. Zastanawiam się jeszcze czy przy opcji z Pl3 za pozostały budżet można coś dokupić co polepszy jakość zdjęć robionych nocą. Być może moje obawy są nieuzasadnione i te aparaty zrobią fajne zdjęcia zarówno plenerowe jak i nocne?
Jeszcze raz proszę o poradę i przepraszam za przydługi tekst.
edytował: dobas
Usunąłem kolor tekstu i zmieniłem na automatyczny bo był nie czytelny na ciemnej skórce...
Witaj kolego.
Po pierwsze i najważniejsze. PAMIĘTAJ!!!!!!!!!!!!!!!
Aparat sam zdjęć nie robi, Ty je będziesz robił poprzez jego ustawienie stosownie do warunków, kadru itd.
Gdybym ja wybierał, wygrałby E-PL3 = jeden lub dwa objektywy.
Kup co bedzie pod reka,to tylko gadzet do podróży(sam piszesz,ze to nie pasja to focenie)Dobre focenie nocne to dobra jasna optyka i wysokiej klasy matryca.Tego w glupawkach nie uswiadczysz.To samo dotyczy focenia w mocno oslonecznionych miejscach.
Jakiej marki masz monitor 52"???
Poszukaj Panasonica GF2 z obiektywem 14/2,5. Przy ISO 800-1600 można uwiecznić takim zestawem niezbyt ciemne nocne scenki. Cena koło 1600 zł.
Nie wiem czy był też zestaw z 20/1,7, jeżeli tak to będzie jeszcze lepszy.
Do nocnych kadrów przydatny jest statyw, brałbym jakiś niewielki gabarytowo i w miarę lekki.
Czy na pewno chcesz inwestować w aparat z wymiennymi obiektywami?
Jeśli fotografia nie jest pasją, to ja bym wybrał któryś z wymienionych kompaktów. Albo XZ1 ponieważ ma najjaśniejszy obiektyw, dzięki temu łapie więcej światła w nocy, albo G12 bo ma większą matrycę.
Na jakiej stronie porównujesz zdjęcia? Polecam testy na http://dpreview.com i zdjęcia na http://pbase.com
Zapomnij o zdjęciach nocnych poruszających się ludzi. Do tego potrzebny jest bardzo jasny obiektyw i bardzo wysokie użyteczne iso.
Zapomnij o zdjęciach nocnych poruszających się ludzi. Do tego potrzebny jest bardzo jasny obiektyw i bardzo wysokie użyteczne iso.
A mały fudżik z nową matrycą jak się sprawuje w nocy?
jesli nie chcesz nosic statywu to za xz-1 przemawia nie tylko jasny obiektyw ale tez stabilizacja.
to ci pomoze zrobic nocne zdjecie w przypadku nieporuszajacych sie obiektow.
w przypadku poruszajacych sie obiektow mozna sprobowac sie ratowac uzyciem trybu manual + flesz,
ale to bys musial cos doczytac i poprobowac na sucho zeby nabrac ciutke doswiadczenia (nie jest to wcale przesadnie trudne w podstawowym zakresie).
no i wtedy pozostaje fotografowanie z relatywnie malej odleglosci zeby wbudowana lampa dosiegla cel.
OMD z obiektywem 1.8 - szału pewnie jeszcze nie będzie ale już zaczyna się to o czym pisze Epicure. Obiektyw musi być jasny żeby uzyskac krótkie czasy i czułość musi być wysoka żeby uzyskac krótkie czasy.
A czasy musza być krótkie zeby nie rozmazało idących ludzi...
słowem - Duze wymagania i wcale nie łatwio je spełnić :)
OMD z obiektywem 1.8 - szału pewnie jeszcze nie będzie ale już zaczyna się to o czym pisze Epicure. Obiektyw musi być jasny żeby uzyskac krótkie czasy i czułość musi być wysoka żeby uzyskac krótkie czasy.
A czasy musza być krótkie zeby nie rozmazało idących ludzi...
słowem - Duze wymagania i wcale nie łatwio je spełnić :)
Do nocy są jeszcze noktony z f 0,9, ale pojedynczy przekracza cały budżet autora.
tani korpus i jasne szkiełko 45 tka jest tania ! :)
EPM-1 i 45/1,8 lub droższe 20/1,7 ? Któryś z PEN-ów drugich? Body od Olka bo stabilizowane.
Dziękuję wszystkim za opinie i porady. Są dla mnie cenne i na pewno pozwolą na lepszy wybór sprzętu odpowiadającego moim wymaganiom.
Witaj kolego.
Po pierwsze i najważniejsze. PAMIĘTAJ!!!!!!!!!!!!!!!
Aparat sam zdjęć nie robi, Ty je będziesz robił poprzez jego ustawienie stosownie do warunków, kadru itd.
Gdybym ja wybierał, wygrałby E-PL3 = jeden lub dwa objektywy.
No tyle to wiem :) Jednak sprzęt zwłaszcza w trudnych warunkach odgrywa sporą a nawet kluczową rolę nawet dla laika. Kilka lat temu pożyczyłem od kolegi aparat – zdecydowanie lepszy niż mój F10 ale też tylko kompakt i zdjęcia nocne robione zarówno moim jak i jego to była jednak inna bajka a operator sprzętu ten sam.
Kup co bedzie pod reka,to tylko gadzet do podróży(sam piszesz,ze to nie pasja to focenie)Dobre focenie nocne to dobra jasna optyka i wysokiej klasy matryca.Tego w glupawkach nie uswiadczysz.To samo dotyczy focenia w mocno oslonecznionych miejscach.
Jakiej marki masz monitor 52"???
Tak to tylko focenie ale jak sam napisałeś nawet do focenia potrzebny jest jednak lepszy sprzęt aby uzyskać satysfakcjonujący efekt końcowy w specyficznych warunkach. Z tym kup co masz pod ręką jest o tyle problem, że w dobie Internetu wszystko jest pod ręką ale przekaz załapałem.
Poszukaj Panasonica GF2 z obiektywem 14/2,5. Przy ISO 800-1600 można uwiecznić takim zestawem niezbyt ciemne nocne scenki. Cena koło 1600 zł.
Nie wiem czy był też zestaw z 20/1,7, jeżeli tak to będzie jeszcze lepszy.
Dziękuję za dodatkową propozycję na pewno jest warta rozpatrzenie. Zestawu z 20/1,7 nie znalazłem. Mam tylko jedną wątpliwość bo koncentrujemy się na scenach nocnych i faktycznie bardzo mi na nich zależy ale obawiam się, że przy tym obiektywie stracą na jakości zdjęcia plenerowe (pole widzenia) i będę zmuszony dokupić drugi obiektyw. Ale może się mylę?
---------- Post dodany o 12:35 ---------- Poprzedni post był o 12:32 ----------
Do nocnych kadrów przydatny jest statyw, brałbym jakiś niewielki gabarytowo i w miarę lekki.
Czy na pewno chcesz inwestować w aparat z wymiennymi obiektywami?
Jeśli fotografia nie jest pasją, to ja bym wybrał któryś z wymienionych kompaktów. Albo XZ1 ponieważ ma najjaśniejszy obiektyw, dzięki temu łapie więcej światła w nocy, albo G12 bo ma większą matrycę.
Na jakiej stronie porównujesz zdjęcia? Polecam testy na http://dpreview.com i zdjęcia na http://pbase.com
Statyw zupełnie odpada. Dla mnie fotografia nocna to przede wszystkim życie nocne miast i tu osoby fotografowane przynajmniej z mojego doświadczenia bardzo źle odbierają nawet lustrzanki czy też spore obiektywy. Spotykam się wtedy bardzo często albo z pozowaniem do zdjęcia albo z bardziej lub mniej grzeczną prośbą o skasowanie zdjęcia lub też z prośbą o drobną zapłatę czyli w zasadzie pozowane zdjęcie a takich zdjęć nie uznaję. O dziwo kompakty bardzo często są dla tych ludzi niewidoczne.
Czy na pewno chcę inwestować w aparat z obiektywem? Nie i w pierwszej kolejności szukałem wyłącznie kompaktów ale porządne kompakty, które w jakimś stopniu spełniają moje oczekiwania są:
1. Zdecydowanie większe niż moje F10 i niewiele mniejsze niż na przykład E-Pl3 (w zasadzie jedynie obiektyw robi różnicę)
2. Mają ograniczenia, których w razie chęci nie będę mógł wyeliminować
3. A cena omawianych kompaktów jest porównywalna a nawet wyższa od na przykład E-Pl1
Aparat z wymienną optyka ma te zalety że:
4. W razie gdybym złapał bakcyla będę żałował, że jednak nie wybrałem czegoś co mogę polepszyć
5. A gdybym nie złapał bakcyla i pozostał przy kitowym obiektywie to nic wiele nie tracę – jakość zdjęć będzie podobna jak w kompakcie przy bardzo zbliżonym komforcie transportu sprzętu. Jedyne nad czym się zastanawiam to być może to, że lepsza jasność obiektywu pozwoliłaby mi w tym przypadku robić lepsze zdjęcia nocą ale z drugiej strony aparaty z wymienną optyka mają chyba jednak lepsze matryce więc sam nie wiem.
No właśnie mocno się zastanawiam nad E-Pl1/3 z kitowym obiektywem + 45/1,8 – myślę, że ten obiektyw powinien byc na moje potrzeby stosunkowo uniwersalny (pejzaże + nocne focenie)
Statyw zupełnie odpada. Dla mnie fotografia nocna to przede wszystkim życie nocne miast i tu osoby fotografowane przynajmniej z mojego doświadczenia bardzo źle odbierają nawet lustrzanki czy też spore obiektywy. Spotykam się wtedy bardzo często albo z pozowaniem do zdjęcia albo z bardziej lub mniej grzeczną prośbą o skasowanie zdjęcia lub też z prośbą o drobną zapłatę czyli w zasadzie pozowane zdjęcie a takich zdjęć nie uznaję. O dziwo kompakty bardzo często są dla tych ludzi niewidoczne.
Jeszcze,jak bys nie uznawal robienia fotek ludziom wbrew ich woli,a nie tylko dlatego,ze nie widza,ze sa fotografowani to juz bedzie fajnie.Takie zasciankowe paparaziowanie to nie moja bajka.Pamietaj,ze, to ze nie widzial jak go focisz to nie znaczy,ze mozesz publikowac taka fotke.Mozesz kiedys sie bardzo sparzyc na takim podejsciu.Nikomu jeszcze jezyk sie nie zlamal od powiedzenia"dzien dobry"lub aparat sie nie zepsul od zapytania "czy moge zatrzymac sobie to zdjecie,ktore przed chwila zrobilem Panu,Pani?"Chyba,ze po wycieczce sam po nocach te fotki ogladasz nikomu nie pokazujac,bo tez tak moze byc:mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Jeszcze,jak bys nie uznawal robienia fotek ludziom wbrew ich woli,a nie tylko dlatego,ze nie widza,ze sa fotografowani to juz bedzie fajnie.Takie zasciankowe paparaziowanie to nie moja bajka.Pamietaj,ze, to ze nie widzial jak go focisz to nie znaczy,ze mozesz publikowac taka fotke.Mozesz kiedys sie bardzo sparzyc na takim podejsciu.Nikomu jeszcze jezyk sie nie zlamal od powiedzenia"dzien dobry"lub aparat sie nie zepsul od zapytania "czy moge zatrzymac sobie to zdjecie,ktore przed chwila zrobilem Panu,Pani?"Chyba,ze po wycieczce sam po nocach te fotki ogladasz nikomu nie pokazujac,bo tez tak moze byc:mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Widzę, że bardzo lubisz wyciągać szybko wnioski z tego co ktoś napisze. Jak się może domyślasz życie nocne to najczęściej nie konkretna osoba w obiektywie ale przede wszystkim pokazanie pewnego klimatu, często z kilkoma lub kilkudziesięcioma osobami. Raczej trudno każdego spytać czy się zgadza a dodatkowo gdyby była taka możliwość będziemy mieli pozowane zdjęcie – dla mnie odpada ale też mogę wyciągnąć szybko wniosek, że takie lubisz i preferujesz.
Może zasugerujesz mi jak można przy Twoich zasadach zrobić fajne zdjęcie życia nocnego na przykład na ulicach Bangkoku lub innego dużego miasta? Może po zrobieniu zdjęcia mam biegać na przykład do kilkudziesieciu osób i pytać czy im nie przeszkadza, że są na zdjęciu?
Może zasugerujesz mi jak można przy Twoich zasadach zrobić fajne zdjęcie życia nocnego na przykład na ulicach Bangkoku lub innego dużego miasta? Może po zrobieniu zdjęcia mam biegać na przykład do kilkudziesieciu osób i pytać czy im nie przeszkadza, że są na zdjęciu?
Chodzi mi o kadry,gdzie osoba jest motywem wiodacym na focie,i jest rozpoznawalna.Nie myslalem o zdjeciach typu zycie miasta,nawet i te nocne.
czy dobrze zrozumialem? myslisz ze 20/1.7 nie nada sie do zdjec plenerowych bo ma zbyt male pole widzenia a 45/1.8 jest ok?
czy dobrze zrozumialem? myslisz ze 20/1.7 nie nada sie do zdjec plenerowych bo ma zbyt male pole widzenia a 45/1.8 jest ok?
Nie, pisałem o obiektywie 14/2,5 bo zestawu z 20/1,7 nie znalazłem. Co nie zmienia faktu, że moja wiedza w tym temacie jest na tyle nikła, że wydaje mi się, że 45/1,8 jest lepsza do plenerów od 20/1,7 ale jak się domyślam jestem w błędzie :-)
no bo jakby to porownac do twojego fuji f10 ktory ma zakres "zooma" 36-108mm (po przeliczeniu) to mozna powiedziec ze w przyblizeniu:
- 20/1.7 daje porownywalne pole widzenia do tego jakie Ty widzisz jak najbardziej oddalisz w swoim f10
- 45/1.8 - analogicznie tylko jak najbardziej przyblizysz
ktorej "pozycji zooma" czesciej uzywasz? min czy max?
No właśnie mocno się zastanawiam nad E-Pl1/3 z kitowym obiektywem + 45/1,8 – myślę, że ten obiektyw powinien byc na moje potrzeby stosunkowo uniwersalny (pejzaże + nocne focenie)
Używam dużo EPL1 i chwalę sobie ten aparat. Narzekam chyba tylko na brak wyzwalania migawki kablem - ale to mało kto tego potrzebuje :)
---------- Post dodany o 15:41 ---------- Poprzedni post był o 15:40 ----------
Nie, pisałem o obiektywie 14/2,5 bo zestawu z 20/1,7 nie znalazłem. Co nie zmienia faktu, że moja wiedza w tym temacie jest na tyle nikła, że wydaje mi się, że 45/1,8 jest lepsza do plenerów od 20/1,7 ale jak się domyślam jestem w błędzie :-)
kwestia jaki plener :) ja wole szeroki ekadry i do krajobrazów często uzywam 9-18. 45tka to jednak nei jeszt szerokokątny obiektyw
no bo jakby to porownac do twojego fuji f10 ktory ma zakres "zooma" 36-108mm (po przeliczeniu) to mozna powiedziec ze w przyblizeniu:
- 20/1.7 daje porownywalne pole widzenia do tego jakie Ty widzisz jak najbardziej oddalisz w swoim f10
- 45/1.8 - analogicznie tylko jak najbardziej przyblizysz
ktorej "pozycji zooma" czesciej uzywasz? min czy max?
Dzięki za wyjaśnienie – generalnie zooma używam tylko wtedy kiedy muszę, więc proporcje są mniej więcej 80% do 20%.
W zaproponowanym przez adambieg Panasonicu jest jednak 14/2,5 czyli z tego co zrozumiałem byłoby szersze pole widzenia od mojego F10 ale bardziej oddalone?
Myślę, że chyba najlepszym dla mnie rozwiązaniem jest zakup kitowego zooma 14/42, pobawienie się nim i następnie zakup 45/1,8 lub 20/1,7 lub ewentualnie 17/2,8
Ewidentnie widzę, że 20/1,7 znakomicie sprawdziłoby się do zdjęć nocnych.
A mały fudżik z nową matrycą jak się sprawuje w nocy?
Bardzo dobrze, ale tylko przy zdjęciach statycznych. Do ruchu się nie nadaje.
I tu prośba o pomoc w wyborze odpowiedniego sprzęu. Do dyspozycji mam około 2500 zł i trzech faworytów:
- PEN E-Pl1 + 14-42mm (1100 zł)
- PEN E-Pl3 + 14-42mm (1850 zł)
- NEX 5N + 18-55mm (2450zł)
Witaj na forum "pers"
Wczoraj w Toruniu w MediaMarkt wiedziałem Pena Epl1 z kitem 14-42 za niecałe 800zł.
Spoko polecam chociaż był kremowy. Gdyby był czarny to pewnie by go już nie było, bo dla niektórych jest ważniejszy kolor niż uzyskane możliwości sprzętowe...
pozdrawiam :-)
moge jeszcze podpowiedziec ze jezeli chcesz w nocy sfotografowac kilka osob ktore nie sa tylko tlem, ale sa glownym tematem (w miare blisko) a np zycie miasta jest tlem i chcesz zeby te osoby wszystkie byly w miare ostre to lepszy bedzie tutaj szerszy obiektyw ze wzgledu na wieksza glebie ostrosci.
45 moim zdaniem w takim specyficznym zastosowaniu moze sie slabo spisac, 20 tak sobie a 14 najlepiej (bedzie mial najwieksza glebie ostrosci).
jezeli cena jest waznym kryterium to moim zdaniem warto rozwazyc zestawy panasonica typu gf2 + zoom + 14/2.5 za rozsadne pieniadze.
brak stabilizacji ale cena nizsza niz np epl1 + zoom + 20/1.7.
a jesli zaczynasz sie zastanawiac czy aparat z wymienną optyką to czasem nie jest za duzo zachodu to idz zobacz xz-1.
szybkie szklo (bardzo wazne ze rowniez po przyblizeniu, na tzw dlugim koncu) i stabilizacja tworza bardzo fajne polaczenie.
mając szkło 14-42 - ogarniesz cosbie co może dać Ci ogniskowa 14mm co 20mm -a co 42mm
między 42 a 45 różnica już jest nie wielka w 45mm będzie ciutek bliżej i ciutek mniejszy kąt widzenia ale tylko ciutek.
Więc jesli nie wiesz jaka ogniskowa bardziej Cię zadowoli - to kit pozwoli Ci odpowiedzieć na to pytanie :)
45tka przez to, że ma dłuższą ogniskową da Ci możliwośc uzyskania płytszej głębii ostrości - co może zachęcać bo ludzie to lubią :)
Na takie zdjęcia jast "moda" i cieszą się powodzeniem u klientów i właścicieli zdjęć :)
Płytka głębia czyli ostry pierwszy plan przy rozmemłanym tle - coś jak tu :
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://www.mu-43.com/attachments/f80/5832d1316850441-olympus-45mm-f-1-8-image-thread-4.jpg)
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://www.mu-43.com/attachments/f80/6415d1320092992-olympus-45mm-f-1-8-image-thread-pa305984.jpg)
Przy obiektywie o ogniskowej 20mm będzie trudniej uzyskać taki efekt za to będzies z miał szerszy kąt widzenia.
przy 14 mm głębię będziesz miał jeszcze większą czyli mniej rozmemłane tło ale za to więcej na tym zdjęciu Ci się rzeczy pomieści
Więcej - ale mniejsze :)
Generalnie kupując obiektyw dobrze jest wiedzieć czego potrzebujesz :) co oczywiście przychodzi z doświadczeniem i obyciem :)
Na razie wiesz, że chcesz jasny obiektyw - dobór ogniskowej musi być Twoją indywidualną decyzją bo zależy od tego co będziesz fotografował a to wiesz tylko Ty :)
Słuchajcie, a czy takie zwykłe, tanie aparaty cyfrowe (http://www.e-fotojoker.pl/aparaty-cyfrowe/) też sobie poradzą ze zrobieniem zdjęć nocą? Słyszałam, że trzeba ustawić odpowiednio iso, włączyć tryb nocny zastosować przysłonę i podobno można uzyskać całkiem niezłe efekty. Tylko, że nie wiem czy mój sprzęt sobie poradzi. Boję się , że jest na to za mało zaawansowany. Jak sądzicie poradzi sobie z wykonaniem dobre zdjęcia nocą? Może wiecie jak wszystko poustawiać na swoim aparacie żeby obraz był ok?
Na tanim aparacie efekt będzie mocno "taki sobie", ponieważ wysoka wartość ISO spowoduje spore szumy na zdjęciu.
Ustawiasz ISO na auto, albo na najwyższą dostępną wartość (coś koło 1600), do tego albo program tematyczny "nocne zdjęcia" albo tryb S i czas 1/100 (żeby nie poruszyć).
moim zdaniem niektore potrafia sobie poradzic.
te zupelnie podstawowe modele nie sa zbyt rozbudowane pod katem recznego ustawienia tego typu parametrow, ale to jeszcze nie przesadza o wszystkim.
jezeli dopuscimy mozliwosc uzycia lampy to czasem automatyka (algorytm) w tych podstawowych modelach potrafi dobrze dobrac parametry ekspozycji.
np w penach przy podniesieniu lampy i ustawionym auto-iso aparat trzyma iso na 200 i nie chce dac nic wyzej.
a widzialem malpki ktore moim zdaniem podejmuja lepsza decyzje: pelna dziura, iso 1600, czas okolo 1/15 (wystarczy na pozowane zdjecie na miescie) i slabszy blysk. efekt: ladnie zbalansowana lampa i swiatlo otoczenia, postaci nie sa az tak poruszone, tlo ujdzie. uzytkownik zadowolony ;)
takze upatrzony model najlepiej sprawdzic w jakims sklepie wlasnorecznie i zobaczyc jakie ma tryby tematyczne albo jakie mozliwosci recznej kontroli ekspozycji posiada.
Dziękuję wszystkim za porady i sugestie. Bardzo mi się rozjaśniła zwłaszcza kwestia z obiektywami i już wiem, że gdybym się zdecydował na aparat z wymiennymi obiektywami to moim podstawowym obiektywem byłoby coś jasnego w granicach 20mm. Fajnym i uniwersalnym obiektywem mógłby byc dla mnie M.ZUIKO DIGITAL ED 12mm 1:2.0 ale niestety cena jest powalająca.
Jeżeli chodzi o kompakty to polecacie również mojego faworyta czyli XZ-1– ale tu zastanawiam się jeszcze nad w sumie podobnym Samsungiem EX1, którego cena jest bardziej „kompaktowa” aniżeli XZ-1 a jakość zdjęć chyba podobna.
Cóż będę musiał się jeszcze trochę zastanowić zanim podejmę ostateczną decyzję. Na razie jeszcze raz dziękuję wszystkim za pomoc.
Ja również dziękuję zaodpowiedzi ;)