Zobacz pełną wersję : e 510 w czym tkwi problem ?
witam,pytanie do postematiadaczy e 510 tydzień temu kupiłem od kolegi ten właśnie aparat i mam takie pytanie czy jest coś nie tak, czy tak ma być, czy może zmienić coś w ustawieniach,a wiec do rzeczy, gdy robię fotki na ustawieniach tematycznych ?np macro kadruje łapie ostrosć pstryk i coś tam jest,natomiast na manualu kadruje , ostrze,pstryk i długa chwila zanim coś jest a jak coś jest to i tak zawsze nieostre bo wiatr zrobił swoje albo robak spieprzył, po prostu na ustawieniach manualnych chyba dłużej naświetla chociaż fotki były robione w tych samych warunkach świetlnych. ustawiłem też takie same parametry jakie mają programy tematyczne i dalej to samo więc o co tu chodzi ?
nie rozumiem o co Ci chodzi, zawsze robię zdjęcia na manualu (mam 5 lustrzanek obecnie) i nie używam trybów tematycznych, opisz swój problem w sensowny sposób
chodzi o to że gdy robie fotke na jednym z ustawień tematycznych np. macro wszystko jest ok. fotka powstaje w ułamku sekundy,natomiast na manualu na takich samych ustawieniach jak w macro czyli. F, czas naświetlania, iso ,WB, itd.zrobienie fotki trwa kilka sekund. wcześniej miałem lumixa i problemu nie było wiec nie wiem czy to lustro tak ma czy coś jest uwalone
Czyli czas naświetlania nie jest taki jak ustawiasz w aparacie?
to jesli nie wiesz co kolega naustawiał w tym aparacie to sugeruje zacząć od resetu do ustawień fabrycznych
ale tych ustawień nie ma tak dużo, proste pytanie czy czas nie jest taki jak ustawiony w trybie M? może jednak chodzi o coś innego
A ja po staremu-poczytaj instrukcje.
No trochę brakuje konkretnego opisu problemu, co od początku sugerowałem...
kilka sekund trwa zrobienie zdjęcia na manualu ?
Jesteś w stanie opisać co się dzieje jak naciskasz spust ?
kiedy się otwiera migawka, kiedy zamyka, czy kilka sekund trwa zrobienie zdjęcia
bo od naciśnięcia do otwarcia migawki mija kilka sekund ( moze jest opóźnienie ustawione na 2s ? )
czy zdjęcie robi się od razu a potem aparat coś mieli...
opisz dokładniej co się dzieje
ja obstawiam opóźnienie migawki czy jakieś wstępne podnoszenie lustra alibo cóś w ten deseń.
Najprościej spytać kolegi ;)
w każdym razie powinno być błyskiem i od razu zrobione zdjęcie a nie w kilka sekund :)
własnie tak kilka sekund trwa zrobienie foty na manualu,naciskam spust lustro opada w wizierze 2,3 sekundy ciemnosc aparat cały czas w bezruchu celuje w fotografowany obiekt, następnie miga dioda od zapisu karty i jest fota, na ustawieniu macro trwa to mniej niż sekunda tak to wygląda jakby czas otwarcia i zamknięcia migawki był dłuższy niż na ustawieniu autamatycznym.nie mam jeszcze instrukcji do niego wiec pytam tu na forum
OK skąd wiesz że jest to tryb manualny? Jak go ustawiasz?
nie mam jeszcze instrukcji do niego wiec pytam tu na forum
Juz prawie masz-wystarczy pobrac.Specjalnie dla Ciebie wstawilem.Mam jeszcze po niemiecku,angielsku i francusku.Ale chybqa po polsku Ci wystarczy
Tu link do pobrania
http://depositfiles.com/files/tssf9qjee
(http://www.olympus.co.jp/en/support/imsg/digicamera/download/manual/dslr.cfm)
zacznij od instrukcji, potem reset
a tu napisz czy masz ustawione zdjęcia pojedyncze / seryjne czy samowyzwalacz
napisz czy masz wstępne podnoszenie lustra wyłączone ( antishock)
MENU􀀗[aparat2]􀀗[ANTI-SHOCK]
to powinno załatwić sprawę
@Hustek7 b.polecam lekturę instrukcji którą zapodał Tobie Mirek - jak zaczynałem z pierwszą lustrzanką to był dla mnie bestseller;) i koniecznie reset do ustawień fabrycznych.
:edit: @Dobas mnie ubiegł
dzięki wszystkim za zainteresowanie problemem,ale pan dobas trafił w dyche anti -shock był na 2 sek. dzięki wszystkim temat do zamknięcia
Ej no tylko nie "Pan Dobas" :D
Dobas wystarczy ;)
ogarniaj aparat instrukcję, pokazuj zdjęcia
No i witaj na Forum :)