PDA

Zobacz pełną wersję : e 510 w czym tkwi problem ?

hustek7
8.07.12, 16:09
witam,pytanie do postematiadaczy e 510 tydzień temu kupiłem od kolegi ten właśnie aparat i mam takie pytanie czy jest coś nie tak, czy tak ma być, czy może zmienić coś w ustawieniach,a wiec do rzeczy, gdy robię fotki na ustawieniach tematycznych ?np macro kadruje łapie ostrosć pstryk i coś tam jest,natomiast na manualu kadruje , ostrze,pstryk i długa chwila zanim coś jest a jak coś jest to i tak zawsze nieostre bo wiatr zrobił swoje albo robak spieprzył, po prostu na ustawieniach manualnych chyba dłużej naświetla chociaż fotki były robione w tych samych warunkach świetlnych. ustawiłem też takie same parametry jakie mają programy tematyczne i dalej to samo więc o co tu chodzi ?

darkelf
8.07.12, 17:13
nie rozumiem o co Ci chodzi, zawsze robię zdjęcia na manualu (mam 5 lustrzanek obecnie) i nie używam trybów tematycznych, opisz swój problem w sensowny sposób

hustek7
8.07.12, 18:01
chodzi o to że gdy robie fotke na jednym z ustawień tematycznych np. macro wszystko jest ok. fotka powstaje w ułamku sekundy,natomiast na manualu na takich samych ustawieniach jak w macro czyli. F, czas naświetlania, iso ,WB, itd.zrobienie fotki trwa kilka sekund. wcześniej miałem lumixa i problemu nie było wiec nie wiem czy to lustro tak ma czy coś jest uwalone

darkelf
8.07.12, 18:04
Czyli czas naświetlania nie jest taki jak ustawiasz w aparacie?

ciukacz
8.07.12, 18:13
to jesli nie wiesz co kolega naustawiał w tym aparacie to sugeruje zacząć od resetu do ustawień fabrycznych

darkelf
8.07.12, 18:36
ale tych ustawień nie ma tak dużo, proste pytanie czy czas nie jest taki jak ustawiony w trybie M? może jednak chodzi o coś innego

Mirek54
8.07.12, 18:43
A ja po staremu-poczytaj instrukcje.

henry1
8.07.12, 18:43
Może używa LV ?

darkelf
8.07.12, 18:45
No trochę brakuje konkretnego opisu problemu, co od początku sugerowałem...

dobas
8.07.12, 18:56
kilka sekund trwa zrobienie zdjęcia na manualu ?
Jesteś w stanie opisać co się dzieje jak naciskasz spust ?
kiedy się otwiera migawka, kiedy zamyka, czy kilka sekund trwa zrobienie zdjęcia
bo od naciśnięcia do otwarcia migawki mija kilka sekund ( moze jest opóźnienie ustawione na 2s ? )
czy zdjęcie robi się od razu a potem aparat coś mieli...

opisz dokładniej co się dzieje

ja obstawiam opóźnienie migawki czy jakieś wstępne podnoszenie lustra alibo cóś w ten deseń.

Najprościej spytać kolegi ;)

w każdym razie powinno być błyskiem i od razu zrobione zdjęcie a nie w kilka sekund :)

hustek7
8.07.12, 19:37
własnie tak kilka sekund trwa zrobienie foty na manualu,naciskam spust lustro opada w wizierze 2,3 sekundy ciemnosc aparat cały czas w bezruchu celuje w fotografowany obiekt, następnie miga dioda od zapisu karty i jest fota, na ustawieniu macro trwa to mniej niż sekunda tak to wygląda jakby czas otwarcia i zamknięcia migawki był dłuższy niż na ustawieniu autamatycznym.nie mam jeszcze instrukcji do niego wiec pytam tu na forum

darkelf
8.07.12, 19:41
OK skąd wiesz że jest to tryb manualny? Jak go ustawiasz?

Mirek54
8.07.12, 19:52
nie mam jeszcze instrukcji do niego wiec pytam tu na forum

Juz prawie masz-wystarczy pobrac.Specjalnie dla Ciebie wstawilem.Mam jeszcze po niemiecku,angielsku i francusku.Ale chybqa po polsku Ci wystarczy
Tu link do pobrania

http://depositfiles.com/files/tssf9qjee

dobas
8.07.12, 20:15
(http://www.olympus.co.jp/en/support/imsg/digicamera/download/manual/dslr.cfm)
zacznij od instrukcji, potem reset

a tu napisz czy masz ustawione zdjęcia pojedyncze / seryjne czy samowyzwalacz
napisz czy masz wstępne podnoszenie lustra wyłączone ( antishock)

MENU􀀗[aparat2]􀀗[ANTI-SHOCK]

to powinno załatwić sprawę

Mcarto
8.07.12, 20:16
@Hustek7 b.polecam lekturę instrukcji którą zapodał Tobie Mirek - jak zaczynałem z pierwszą lustrzanką to był dla mnie bestseller;) i koniecznie reset do ustawień fabrycznych.

:edit: @Dobas mnie ubiegł

hustek7
8.07.12, 21:54
dzięki wszystkim za zainteresowanie problemem,ale pan dobas trafił w dyche anti -shock był na 2 sek. dzięki wszystkim temat do zamknięcia

dobas
8.07.12, 22:08
Ej no tylko nie "Pan Dobas" :D
Dobas wystarczy ;)

ogarniaj aparat instrukcję, pokazuj zdjęcia

No i witaj na Forum :)