PDA

Zobacz pełną wersję : SP 800UZ i wężyk spustowy PIXEL.

Sebszty
6.07.12, 18:33
Witam!
Chciałem się poradzić w sprawie wężyka spustowego do olympusa SP 800UZ. Kupiłem taki na allegro, pytałem kilku osób czy będzie kompatybilny pod wejście rm-uc1, ale po podpięciu aparat go nie wykrywa i nie reaguje na żadne operacje http://www.multifoto.pl/pixel_tc-252_olympus_rm-uc1_wezyk_z_interwalometrem,146,6205.html Czy ktoś kiedyś miał styczność z wężykami spustowymi do tego modelu aparatu? Z tego co się orientuje w starszych modelach SP nie było problemów z kompatybilnością, może to kwestia firmware?:???:
Pozdrawiam serdecznie:wink:

skow
7.07.12, 08:29
Takie wężyki to tylko przedłużenie przewodów, które idą do przycisku w aparacie. Firmware nie ma nic do rzeczy.

Jak widzę ten wężyk, ma przewód który można odłączyć od tego elektronicznego wyzwalacza.
Wtyczka będzie pewnie typu słuchawkowego (albo i nie - to mało ważne)
i zawierała 3 styki.

A teraz weź nożyczki, cyrkiel, agrafkę lub inny drucik i zacznij zwierać.
3 styki to 3 kombinacje do wypróbowania.

I jak się okaże, że żadna z tych kombinacji nie spowodowała, że aparat zaczął ostrzyć
(tylko ostrzyć; zrobienie zdjęcia nastąpi po zwarciu wszystkich 3 naraz) to:
1. uszkodzony jest kabel
2. uszkodzone jest gniazdko w aparacie (był już tutaj taki przypadek - "zimny" lut między płytką a gniazdkiem)
3. czy ten model aparatu obsługuje wężyki ...
4. ... i czy czasem nie trzeba tego ustawić w menu?

Jak się okaże, że jednak aparat ostrzy to:
1. uszkodzony jest wyzwalacz
2. ewentualnie ten wyzwalacz od razu zwiera wszystkie 3 styki (wyzwalanie migawki)
ale na to nie zezwala aparat - najpierw należy prawidłowo wyostrzyć.

Sebszty
9.07.12, 12:04
Takie wężyki to tylko przedłużenie przewodów, które idą do przycisku w aparacie. Firmware nie ma nic do rzeczy.

Jak widzę ten wężyk, ma przewód który można odłączyć od tego elektronicznego wyzwalacza.
Wtyczka będzie pewnie typu słuchawkowego (albo i nie - to mało ważne)
i zawierała 3 styki.

A teraz weź nożyczki, cyrkiel, agrafkę lub inny drucik i zacznij zwierać.
3 styki to 3 kombinacje do wypróbowania.

I jak się okaże, że żadna z tych kombinacji nie spowodowała, że aparat zaczął ostrzyć
(tylko ostrzyć; zrobienie zdjęcia nastąpi po zwarciu wszystkich 3 naraz) to:
1. uszkodzony jest kabel
2. uszkodzone jest gniazdko w aparacie (był już tutaj taki przypadek - "zimny" lut między płytką a gniazdkiem)
3. czy ten model aparatu obsługuje wężyki ...
4. ... i czy czasem nie trzeba tego ustawić w menu?

Jak się okaże, że jednak aparat ostrzy to:
1. uszkodzony jest wyzwalacz
2. ewentualnie ten wyzwalacz od razu zwiera wszystkie 3 styki (wyzwalanie migawki)
ale na to nie zezwala aparat - najpierw należy prawidłowo wyostrzyć.

W sensie że mam przeciąć ten kabel czy prosto z wtyczki? Dziwi mnie że starsze modele SP bez problemu łączą się z węzykami spustowymi a w tym jest ewidentnie jakiś problem. Uszkodzenie aparatu jest bardzo mało prawdopodobne, tym bardziej że był kupiony w salonie miesiąc temu i wszystko jest w nim sprawne.
:wink: Co do menu są tylko opcje dla wejścia HDMI i ustawienia tv (PAL itd.). Dla interwałometru maksymalne ustawienia są 99 zdjęć co minute (więc bardzo ubogo).

skow
9.07.12, 12:50
W sensie że mam przeciąć ten kabel czy prosto z wtyczki?

Auć! Nie.

Z załączonego opisu wynikało, że ten wężyk/wyzwalacz składa sie z 2 części:
1) wymienny kabel
2) i reszty czyli tej puszki wyzwalacza.

Jeśli da się odczepić ten kabel od wyzwalacza to te styki pewnie będą na wierzchu i je zwieraj.
(chyba, że dali jakąś dziwną wtyczkę/gniazdko)

A jeśli kabel jest przyczepiony na stałe do reszty to szkoda go rozwalać.

Sebszty
9.07.12, 14:40
Auć! Nie.

Z załączonego opisu wynikało, że ten wężyk/wyzwalacz składa sie z 2 części:
1) wymienny kabel
2) i reszty czyli tej puszki wyzwalacza.

Jeśli da się odczepić ten kabel od wyzwalacza to te styki pewnie będą na wierzchu i je zwieraj.
(chyba, że dali jakąś dziwną wtyczkę/gniazdko)

A jeśli kabel jest przyczepiony na stałe do reszty to szkoda go rozwalać.

Aa..w tym sensie:) Tak jest odpinany..z jednej strony jest RM-UC a z drugiej wejście Jack który wchodzi właśnie do interwałometru.