PDA

Zobacz pełną wersję : Olympus FE-270 - bateria

Natec
4.07.12, 21:32
Witam :)
Jestem "nieszczęśliwym" posiadaczem aparaty kompaktowego Olympus FE-270.
Mianowicie problem tkwi w bateriach. Aparat pobiera bardzo dużo energii co wiąże się z wymianą baterii co kilka godzin. nowe baterie wystarczają na zrobienie zaledwie kilku zdjęc. I moje pytanie brzmi czy można cos z tym zrobić aby aparat był mniej energochłonny?
Z góry dziękuje za wszelkie rady :)
pozdrawiam

Moominek
4.07.12, 21:41
1) Jeżeli używasz zwykłych baterii (alkalicznych) - wybij to sobie z głowy - kup akumulatorki NiMH ok. 2000mAh plus ładowarka lub baterie litowe (ale będą jednorazowe)
2) Jeżeli używasz akumulatorków starszych niż powiedzmy 2 lata (lub kilkadziesiąt ładowań) radzę kupić nowy komplet i sprawdzić czy to nie ich wina
3) Jeżeli używasz sprawnych akumulatorów/baterii litowych i te kilka fotek nie oznacza aparatu włączonego pół dnia (głównie chodzi o włączony ekran) - radzę oddać do serwisu (o ile jeszcze na gwarancji - to dość stary model).

Skora
4.07.12, 21:42
Pewnie dużo by pomogło wykorzystanie możliwości menu, czyli czas podświetlenia ekranu, jasność i.t.p. Ale "kilka" zdięć to rzeczywiście trochę przeraża, może to powinno skończyć się w serwisie.
I jeszcze jedno, jakich baterii używasz ?

Trochę się spóźniłem :-)

Natec
4.07.12, 21:56
Do tej pory używałem akumulatorków i wszystko było ok :) Dopiero teraz od nie dawna zaczeło to się dziać ;/ W menu wszystko ustawione na minimum (podswietlenia itd.) Wczoraj właśnie dowiedziałem się w pracy że "niby" istnieje jakieś oprogramowanie do tego aparatu które zwalcza ten problem. Ale niestety nie mam pojecia jak to się nazywa. Gwarancji już nie ma, a akumulatory maja ok roku :)

---------- Post dodany o 20:56 ---------- Poprzedni post był o 20:51 ----------

Dostałem właśnie informacje że na nowych akumulatorach aparat zachowuje sie tak samo. I jeszcze 2 moich znajomych ma ten sam model aparatu i w każdym jest ta sama sytuacja. :(

henry1
4.07.12, 21:58
Jakie akumulatory.
Marka , producent ???

Natec
4.07.12, 22:50
GP 2500 mAh i drugi komplet Duracell 2450 maH

And.N
5.07.12, 06:26
To jednak może być wina aparatu. Naprawa będzie nieopłacalna. Moja rada zmień aparat. Tym bardziej, że model FE-270 do szczególnie udanych (po opiniach w internecie na temat zdjęć) nie należy.