Zobacz pełną wersję : Jakie obiektywy dokupić?
Witam Wszystkich klubowiczów. Chcę poprosić Was o radę co dokupić do swojego "warsztatu"? Obecnie fotografuję dla przyjemności E500 + ZD 14-54 II + ZD 18-180, oprócz tego do robaczków i kwiatków nakładam Raynoxa. Najbardziej lubię przyrodę,widoczki, las, itp. ostatnio próbuję zwierzęta, ale nie jest łatwo (z tym sprzętem muszę podejść zbyt blisko i uciekają:cry:). Co do body to chyba jest OK. Mam zrobione 12300 fotek i śmiga dobrze, nie widzę powodu do wymiany. Z obiektywu 14-54 jestem b. zadowolony. Za to odczuwam potrzebę posiadania dłuższej ogniskowej (jasnej). Czasem chcę zrobić fotkę zwierzakom, ale nie można podejść bliżej i brakuje tej ogniskowej. Zastanawiam się czy warto dokupić konwerter EC20, ale wtedy chyba tracę na świetle już i w tak ciemnym 18-180. (AF-chyba zostaje, nie sprawdzałem?). Przychodzi mi do głowy zakup 50-200 i może ten sam konwerter, a może jakiś zamiennik(cena!)?. Każdy z Was na pewno odczuwa po pewnym czasie potrzebę odświeżenia sprzętu, ja jestem właśnie w takim miejscu. Zaproponujcie jakiś pomysł - rozsądny cenowo.
Ajajaj - i szeroko i tele i robaczki
kup:
Sigma 150
50-200
9-18
Jakie fundusze?Jak mocno chcesz wejsc w focenie zwierzyny na wolnosci???
Jakie fundusze?Jak mocno chcesz wejsc w focenie zwierzyny na wolnosci???
Do zwierzyny polecam 300/2, 90-250, nie wiem tylko ,czy przewidziałeś tak solidny budżet do sfinansowania takiego wydatku, oba to bardzo solidny samochód...
budżet to kilka tysięcy, a nie kilkadziesiąt (90-250). Dlatego do głowy przychodzi mi 50-200. Nie wiem czy konwerter EC20 to dobry pomysł dla wydłużenia ogniskowej
Do sensownej zwierzyny to technika, czatownia, maskowanie i nyny/moose wiedzą co jeszcze ;)
Ja na razie (mam nadzieję) nie za bardzo mam czas z powodu tegorocznego potomka a z doskoku to i 500mm może być mało.
Sensownie - to co proponuje Bodzip (plus EC-20) lub Bigma zamiast 50-200 + EC-20 (ale ciemno...).
Ekonomicznie - 9-18 + (18-180) + 40-150 z Raynoxem (lub Sigma 105) + Rubinar 300/4,5
"Full wypas" - 7-14 + 50/2 + S150 + 300/2 + EC-14 + EC-20
Co do zwierząt - podejście z 50-200+EC-20 da Ci tylko pi*drzwi 2x większą odległość "podejścia" niż 18-180 na długim końcu. Zastanów się czy to wystarczy i czy ma sens...
budżet to kilka tysięcy, a nie kilkadziesiąt (90-250). Dlatego do głowy przychodzi mi 50-200. Nie wiem czy konwerter EC20 to dobry pomysł dla wydłużenia ogniskowej
Można ., ale lepiej pracuje z 1,4
Można ., ale lepiej pracuje z 1,4
rozumiem, że zestaw 50-200 plus EC 1,4 to rozsądny zestaw dla hobbysty, a później będę zbierał na ten niezły samochód :lol:
Umów się z bufetową, Ona wytłumaczy ci co i jak :)
Można też spróbować z Sigmą 135-400 http://www.optyczne.pl/422-Sigma_135-400_mm_f_4.5-5.6_APO-specyfikacja_obiektywu.html
Tylko że chyba ciężko teraz go kupić do Olympusa :-(
rozumiem, że zestaw 50-200 plus EC 1,4 to rozsądny zestaw dla hobbysty, a później będę zbierał na ten niezły samochód :lol:
wiesz, ostatnio kupiłem 14-35 ... i jak stwierdziłem że jestem stuknięty to nikt nie zaprzeczył
wiesz, ostatnio kupiłem 14-35 ... i jak stwierdziłem że jestem stuknięty to nikt nie zaprzeczył
Bo gdyby ktoś zaprzeczał i tak byś nie uwierzył. :-D
Lepiej żyć w nieświadomości o własnych ułomnościach, tak jest przyjemniej. :-D
Bo gdyby ktoś zaprzeczał i tak byś nie uwierzył. :-D
Lepiej żyć w nieświadomości o własnych ułomnościach, tak jest przyjemniej. :-D
Brutus :evil:
Co do zwierząt - podejście z 50-200+EC-20 da Ci tylko pi*drzwi 2x większą odległość "podejścia" niż 18-180 na długim końcu. Zastanów się czy to wystarczy i czy ma sens...
Ale będzie jaśniej, szybciej, ostrzej, no i jakość obiektywu lepsza. Tak myślę, tylko czy to jest warte tej kasy.
Jeśli chodzi o 50-200 SWD to napewno warty tej kasy. "Będzie pan zadowolony" :-)
Brutus :evil:
Przecież proponowałem, że dorobie kółka do tego 14/35 aby ulżyć Twej niedoli. :-D :-D :-D
Jeśli chodzi o 50-200 SWD to napewno warty tej kasy. "Będzie pan zadowolony" :-)
teraz trzeba znaleźć dobrą formę finansowania . Może Marek Konrad pomoże:mrgreen:
---------- Post dodany o 23:24 ---------- Poprzedni post był o 21:58 ----------
przy okazji, ile traci się światła jeżeli na końcu jest f3,5 przy zastosowaniu konwertera EC 1,4 lub 2,0. Chyba jest ta strata do zaakceptowania. Czy te konwertery chodzą z 18-180?
przy okazji, ile traci się światła jeżeli na końcu jest f3,5 przy zastosowaniu konwertera EC 1,4 lub 2,0. Chyba jest ta strata do zaakceptowania. Czy te konwertery chodzą z 18-180?
Przy EC 14 tracisz jedną działkę przysłony.
dziękuję wszystkim za podpowiedzi i opinie. Gdyby ktoś chciał dodać coś nowego, zaproponować to proszę się nie krępować. Z chęcią zastosuję się do podpowiedzi doświadczonych kolegów i koleżanek:lol: