Zobacz pełną wersję : xD Picture & panorama
paakayttaja
22.06.07, 19:23
Hm, dziwne... Dostęp do danych powinien był być odpowiednio 9MB/s przy zapisie i 15MB/s przy odczycie.
A panorame to raczej przez program tematyczny PANORAMA ;-)
Panorame udpalasz przez odp pozycje w 'camera menu'. Panorama nie dziala w A/S i M, tylko w P. A co do szybkosci karty, to w porownaniu do M jest szybka ;) U mnie 10.7 mb w 7 sek zapisuje.
hydro-jaki Masz aparat? To aparat musi mieć funkcję panorama aby można zapisać na karcie xD-Olympusa i póżniej skleić w oprogramowaniu Master. Karty XD są wolniejsze od CF np sandisk extreme IV 4 GB typ CF ma transfer 12,83 MB/sek a taka XD H 1 GB bodajże ok. 3,8 MB/sek moim E400 panoramy sklejam w innych niż Master programach.
xD sa po prostu wolne, do RAW sie prawie nie nadaja, bo chorendalnie dlugo trwa zapis jednego zdjecia. Funkcja panoramy, jak juz wiele razy pisalem (bo i wiele bylo watkow dotyczacych funkcji panoramy) jest moim zdaniem bezuzyteczna. Duzo funkcjonalniejsze sa programy typu Panorama Factory. Poza tym chyba tylko karty xD Olympusa oferuja te funkcje. Wlacza sie ja jako tryb robienia zdjec w aparacie.
Pzdr
mam E-500 i już nie kumam nic ;-)
krzysiekz napisał/a:
Panorame udpalasz przez odp pozycje w 'camera menu'. Panorama nie dziala w A/S i M, tylko w P. A co do szybkosci karty, to w porownaniu do M jest szybka ;) U mnie 10.7 mb w 7 sek zapisuje.
no właśnie zapis RAW+JPG jakieś 8 sek zapisuje, a CF ok 5s.
Bo xD sa wolniejsze od CF i juz :)
paakayttaja
22.06.07, 20:01
@ hydro, reklama dźwignią handlu :-)
bosz... to po co piszą "ultra szybkie" jak ultra szybko to je można w........ć za okno ;-)
xd w lustrzankach mogą robić jako zapas w drugim slocie - podstawa to szybki CF.
bosz... to po co piszą "ultra szybkie" jak ultra szybko to je można w........ć za okno ;-)
xd w lustrzankach mogą robić jako zapas w drugim slocie - podstawa to szybki CF.
dzieki! Nastepnym razem zanim coś kupię, to Was zapytam ;-)
PS. A czy ktoś próbował CF III w E-500? Nie ma tej karty na liście zgodności sprzętu Olympusa.
tak, SanDisk Extreme III - jedna z najszybszych do E-500, mam 4GB i śmiga jak marzenie.
PS. A czy ktoś próbował CF III w E-500? Nie ma tej karty na liście zgodności sprzętu Olympusa.
tak, SanDisk Extreme III - jedna z najszybszych do E-500, mam 4GB i śmiga jak marzenie.
a SanDisk Extreme IV ? ;-) i do ilu GB można włozyć to E-500? Specyfikacja podaje 4GB ale nie wiem czy jak to robili, to karty nie kończyły się właśnie na 4GB.
myśle ze SD IV by łyknoł ale by nie wykorzystał jego możliwości, juz z CF III nie korzysta w pełni z szybkości zapisu która jest deklarowana na 20Mb/s. A co do wielkości to nie mam pojęcia, 4 GB to optimum pod wzg. ceny. Niektórzy uważają że bezpieczniej jest kupować kilka mniejszych kart w razie awarii... - ale komfort użytkowania wtedy znacznie spada moim zdaniem.
... A czy ktoś próbował CF III w E-500? Nie ma tej karty na liście zgodności sprzętu Olympusa.
Z E-500 możesz stosować każdą dostępną pojemność kart CF i mogą to być najszybsze karty SanDisk Extreme IV 8GB. Najnowszą listę zgodności kart znajdziesz na stronie SanDisk'a.
http://www.sandisk.com/Compatibility/Device(8190)-Olympus-EVOLT_E500.aspx
W aparacie nie poprawisz prędkości zapisu w stosunku do Extreme III, ale szybki czytnik USB 2.0HiSpeed wykorzysta te możliwości przy zgrywaniu do komputera.
Pozdrawiam.
mam E-500 i już nie kumam nic ... Tryb "Panorama" w menu Olympusa występuje wyłącznie w aparatach wyposażonych w podgląd bieżący na LCD, a więc w kompaktach + lustrzanki E-330, E-410, E-510. W Twoim aparacie (czyli E-500) nie da sie uruchomic trybu "Panorama, bo go tam w ogóle nie ma :D Zdjęcia możesz robić, jak zechcesz, ale panoramę zmontujesz dopiero w jakimś sofcie do montowania panoram (np. Hugin). Zapomnij zatem, że Olympus Master sklei Ci automatycznie panoramkę z E-500.
Pozdrawiam
Jack
ten tryb panorama jest pomijalny. ani to skuteczne, ani wygodne a wszystko można zrobić bez niego. dla niedowiarków jest jeszcze statyw z podziałką kątową.
OLEK mógłby się obudzić i przejść w małpkach na SD... ale wiadomo, moneta to moneta.
mam E-500 i już nie kumam nic ... Tryb "Panorama" w menu Olympusa występuje wyłącznie w aparatach wyposażonych w podgląd bieżący na LCD, a więc w kompaktach + lustrzanki E-330, E-410, E-510. W Twoim aparacie (czyli E-500) nie da sie uruchomic trybu "Panorama, bo go tam w ogóle nie ma :D Zdjęcia możesz robić, jak zechcesz, ale panoramę zmontujesz dopiero w jakimś sofcie do montowania panoram (np. Hugin). Zapomnij zatem, że Olympus Master sklei Ci automatycznie panoramkę z E-500.
Pozdrawiam
Jack
Przy okazji chciałem zapytać, czy zna Ktoś metodę na przywrócenie funkcji "panorama" na karcie Oly, ale po reanimacji :?:
Witam wszystkich!
Podepnę się pod temat. Mam E-520 od 2 dni i skusiłem się zakupić jako zapasową kartę xD Olympus M 2 GB. Mając na pokładzie CF II chciałem przetestować jak działa funkcja panoramy....
Karta wygląda na oryginalną - w oryginalnym opakowaniu (nie otwieranym), instrukcje itp....jednak po włożeniu do aparatu i próbie włączenia funkcji panorama wyświetla się błąd karty "panorama xD card required". Jako nośnik danych karta działa bez zarzutów.Sprzedawca uparcie twierdzi że to oryginał :). Wg instrukcji Olek obsługuje karty xD typu M, M+ i H więc tu nie problem. Skłaniam się ku teorii że jednak kupiłem dobrą .. podróbkę karty... a może nie?
......a w aparacie w menu zmieniłes zapis na kartę XD?ewentualnie zrób format XD i wóczas spróbuj...jeśli masz jakieś dane na tej karcie to przed formatem proponuję zrobić ich kopie...
NightCrawler
24.11.08, 11:25
inna sprawa czy nie formatowales jej przed uzyciem w innym aparacie... jezeli tak to bedzie problem... Bylo juz maglowane nie raz na forum. 2 albo 3 strona w szukaj przy wpisaniu xd panorama :)
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
...i nie będzie działac...dlatego, że funkcja panoramy w olku działa wyłącznie z kartami typu xd M ...poczytaj dokładnie instrukcję...
ale jest napisane przeciez ze ma 2gb M
inna sprawa czy nie formatowales jej przed uzyciem w innym aparacie... jezeli tak to bedzie problem... Bylo juz maglowane nie raz na forum. 2 albo 3 strona w szukaj przy wpisaniu xd panorama :)
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
ale pisze przeciez ze ma 2gb M
...fakt, moje niedoczytanie...
No więc karta była nówka, opakowanie nieotwierane -włożyłem ją wprost do aparatu (więc nigdzie po drodze jej nie formatowałem), ponieważ
wyczytałem w instrukcji od Olka, że karty Olypusa nie wymagają wcześniejszego formatowania....
Karta działała od samego początku, lecz bez panoramy. Gdy po raz kolejny nie chciała się włączyć opcja panoramy postanowiłem sformatować kartę poprzez opcję w aparacie, jednak to nie pomogło, komunikat bez zmian.
W momencie włączania panoramy mam tylko kartę xD w slocie, więc nie muszę wybierać pomiędzy kartami do zapisu zdjęć. Sprzedawca coś próbował kombinować że może opcja panoramy w E-520 jest dostępna dopiero z kartami typu H. Poszukałem na stronach olympusa i w instrukcji nic nie napisano o takim ograniczeniu...
Zagwozdka - więc jednak nieoryginalna karta?
Help!!!
NightCrawler
24.11.08, 12:30
zaraz odpale aparat zobacze jakeigo mam xd i zobacze czy u mnie dziala... :)
sprawdzone - karta xd olympus typ H - funkcja panoramy dziala bez najmniejszego problemu.
Przy karcie Fuji juz wystepuje wyzej opisywany problem.
No dzięki za błyskawiczny test :)
Ale w dalszym ciągu nie jestem pewien co do tej karty, nigdzie się nie doczytałem żeby w e-520 miała nie działać panorama z kartami typu M :(
Żeby działała panorama na XD, karta musi zawierać unikalny wpis CIS (card information structure) Olympusa. To właśnie przyczyna dlaczego karta sformatowana pod PCtem działa tylko w PC, a w aparacie nie. Zostaje skasowany firmowy CIS. Innym przypadkiem jest obecny CIS, ale utworzony nie przez Olympusa. Karta będzie widziana, ale bez funkcji panoramy.
Poprzez ręczną modyfikację CIS w stosownym programie, można zmusić niefirmowe (czyt. nie-olkowe XD) do pracy w Olku z funkcją Panoramy.
Sorry za pokręcony text...:shock:
tutaj jest opis jak to naprawic:
http://www.geocities.com/roberthaus/pan/
powodzenia :wink:
Sorry za pokręcony text...:shock:
...tekst jest dla mnie jak najbardziej zrozumiały :grin:... Gdzieś już wcześniej czytałem o zmianie "nagłówka" karty, tyle że starej poczciwej SmartMedia.
Z tymi kartami to taki "chłyt marketingowy", warunkiem działania panoramy (która tak naprawdę zapisana jest w aparacie) jest odczytanie odpowiedniego zapisu z karty...
Oczywiście, "ciemny lud to kupi", że do panoramy jest NIEZBĘDNA cudowna karta XD. Swoją drogą to ciekawe dlaczego Olek Corp. promuje niszową kartą o słabych parametrach i nietanią.
... Swoją drogą to ciekawe dlaczego Olek Corp. promuje niszową kartą o słabych parametrach i nietanią.
Bo jest 'ICH' i mają z tego zysk. :!:
No, może jeszcze z tego powodu, że natrzepali tych kart miliony i teraz trzeba je komuś popchnąć :wink:
tutaj jest opis jak to naprawic:
http://www.geocities.com/roberthaus/pan/
powodzenia :wink:
Fajnie, tyle, że ten opis dotyczy kart SM. Na xD tą metodą nie można w ogóle dostać się do sektora CIS :(
Fajnie, tyle, że ten opis dotyczy kart SM. Na xD tą metodą nie można w ogóle dostać się do sektora CIS :(
moje przeoczenie :evil: sory :cry: