Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Jaki obiektyw typu pancake do EPL-3

sanco1
29.06.12, 11:19
Witam, chciałem zapytać jak w temacie jaki obiektyw typu pancake do olympusa epl-3 w budżecie nie przekraczającym 1000zł.
chciałem nadmienić że jestem zupełnie nowym użytkownikiem i aparat dopiero do mnie leci z kitowym obiektywem 14-42 więc jak możecie doradźcie jaki obiektyw na początek ale nie z najdroższych żeby przyjemnie zacząć zabawę, może jakieś manualne szkło z przejściówką?
jeżeli walnąłem jakąś głupotę to proszę o wyrozumiałość:)
z góry dziękuję za odpowiedź.
pozdrowionka

dao
29.06.12, 11:32
Oly 17/2.8
Panas 14/2.5

tyle z naleśników do 1000 zł

są jeszcze sigmy 19 i 30 ze światłem 2.8 za ok. 900 zł, nie są naleśnikami, ale też nie są przesadnie wielkie.

Bodzip
29.06.12, 11:36
@ sanco1 - ten Twój kitowy obiektyw spełni na początek Twoje wymagania. Jest mały, lekki i składany, i na początek wystarczy.
Zrobisz kilka zdjęć to sam zobaczysz.
Potem w miarę okradania banków i przypływu gotówki, możesz myśleć o rozwojeu szklarni.

marek7001
29.06.12, 13:12
@ sanco1 - ten Twój kitowy obiektyw spełni na początek Twoje wymagania. Jest mały, lekki i składany, i na początek wystarczy.
Zrobisz kilka zdjęć to sam zobaczysz.
Potem w miarę okradania banków i przypływu gotówki, możesz myśleć o rozwojeu szklarni.

Bodzip ma całkowita rację, kit jest mały, lekki i dobry optycznie. Obstrzelaj go a potem zobacz czego ci brakuje.
Jeśli troszkę kaski dozbierasz to wchodż w ciemno w Lumixa 20/1.7
Można już zakupić używkę na Alle za około 1200-1300zł.

sanco1
29.06.12, 13:54
Dziękuję wszystkim za szybkie odpowiedzi ,chyba faktycznie nie mam co na gorąco nic kupować, zaprzyjaźnię się z 14-42 i zobaczę czego potrzebuje jeszcze.ale już wiem że 20/1.7 to jeden z faworytów. miłego weekendu!!!

apz
29.06.12, 17:30
Dziękuję wszystkim za szybkie odpowiedzi ,chyba faktycznie nie mam co na gorąco nic kupować, zaprzyjaźnię się z 14-42 i zobaczę czego potrzebuje jeszcze.ale już wiem że 20/1.7 to jeden z faworytów. miłego weekendu!!!

Dopiero po porównaniu zobaczysz , że można lepiej. Próbowałem zaprzyjaźnić się z kitem , ale nasza przyjaźń była krótkotrwała. Ale też i miałem duży wybór świetnych szkieł 4/3 i m4/3, może dlatego tak poszło.
Pozdrawiam AP.

Moominek
29.06.12, 18:37
Albo zaprzyjaźnij się z kitem i poczekaj do Photokiny (o ile nie chcesz szkła na lato) - o ile plotki się sprawdzą, będzie Olympusowy 25/1.8.

ciukacz
2.07.12, 16:15
a jak chcesz się pobawić manualnie niezadużą lufą to stare 50tki też mają coś ciekawego do zaoferowania.
tylko nie próbój powyższego zdania odczytywać inaczej niż w kontekscie fotograficznym ;)