Zobacz pełną wersję : Bezlusterkowiec do zdjęć krajobrazów
Mam prośbę o pomoc w wyborze aparatu i obiektywów.
Zdjęcia będą robione przede wszystkim w górach: letnie i zimowe wędrówki i narty. Aparat powinien być raczej mały i poręczny, a jednocześnie zapewniać odpowiednią jakość zdjęć i możliwość wymiany obiektywów. Zdjęcia to będą przede wszystkim krajobrazy i ludzie na tle. Ponieważ zdarza się silne słońce i wtedy na wyświetlaczu widać głownie odbicie osoby robiącej zdjęcie przydatny byłby wizjer, ale może być dołączany. Myślałem o:
1. Pen E-pm1
2. Pen E-pl3
3. Nikon V1 (ma wbudowany wizjer)
4. Panasonicu m4/3
5. Sony Nex
Jakieś porady, doświadczenia, uwagi?
Jeśli chodzi o 1 i 2 to myślałem o std. kicie + naleśniku -- czy to byłby dobry wybór?
Zdjęcia będą robione przede wszystkim w górach: letnie i zimowe wędrówki i narty. Aparat powinien być raczej mały i poręczny, a jednocześnie zapewniać odpowiednią jakość zdjęć i możliwość wymiany obiektywów. Zdjęcia to będą przede wszystkim krajobrazy i ludzie na tle. Ponieważ zdarza się silne słońce i wtedy na wyświetlaczu widać głownie odbicie osoby robiącej zdjęcie przydatny byłby wizjer, ale może być dołączany. Myślałem o:
1. Pen E-pm1
2. Pen E-pl3
4. Panasonicu m4/3
5. Sony Nex
Jeśli chodzi o 1 i 2 to myślałem o std. kicie + naleśniku -- czy to byłby dobry wybór?
Do czego potem będziesz wykorzystywać obrazki - net, , wydruki?
Ja bym dopisał do tej listy EP-3 i EP-2
Z Panasoniców G-2 i 3 , GH1 i 2 i GF 2-5 Skoro myślisz o V1 to wiesz , że on ma innego kropa jak m4/3 i Nexy.
Nie wiem czy w tym budżecie zmieści się EM-5?
Zdjęcia przede wszystki oglądane na komputerze (z powiększaniem fragmentów), ale od czasu do czasu również wydruk w większym formacie (A4 +) do zawieszenia na ścianie.
E-M5 niestety za dużo kosztuje:cry:, ze dwa razy tyle co inne Peny nawet z dołożonym wizjerem. No i poza tym chyba nie wykorzystam jego przewag...
Zdjęcia przede wszystki oglądane na komputerze (z powiększaniem fragmentów), ale od czasu do czasu również wydruk w większym formacie (A4 +) do zawieszenia na ścianie.
E-M5 niestety za dużo kosztuje:cry:, ze dwa razy tyle co inne Peny nawet z dołożonym wizjerem. No i poza tym chyba nie wykorzystam jego przewag...
jpg-i czy raw-y i jak ma być mały ten aparacik?
G-2; GH-1, EP-3 to byłaby by dla mnie pierwsza liga.
we wcześniejszym wątku, przed awarią pisałem, że warto zainteresować się modelami Panasonica G2 i G3 z przewagą na tego drugiego (nieco mniejszy, filmy FullHd)
Głównie jpg, raw jako opcja rozwojowa. A dlaczego E P3jest lepszy od E-pl3? Mnie się wydawało że główna różnica to wyświetlacz dotykowy..
Ewentualnie możesz jeszcze tanio kupić E-PL1 - najwolniej ostrzy i nie ma pokrętła, ale za to jakość obrazka taka sama jak nowych Penów i niska cena.
Co do obiektywów to dobrze kombinujesz, ewentualnie kup z 14-150 mm, jeśli lubisz robić przybliżenia. Naleśnika weż Panasa 20/1.7.
Do tego filtr polaryzacyjny, przyda się do niwelowania odbić słońca.
Zdjęcia przede wszystki oglądane na komputerze
to kup ładniejszy... ;) każdy spełni te oczekiwania
Ja moge polecić EPL1 mam katuję i nie narzekam
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2012/01/DBS17840-1.jpg
źródło (http://3.bp.blogspot.com/-k7Kjim0zjQk/TxYIwV2ltuI/AAAAAAAAFn0/2Nq_D7jl4Ok/s1600/DBS17840.jpg)
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2012/06/DBS00873dev_2-1.jpg
źródło (http://1.bp.blogspot.com/-NUoGbEShvYI/Tw49bUhMvaI/AAAAAAAAFnM/8zMlCHv7blc/s1600/DBS00873dev_2.jpg)
wprawdzie żółw to nie krajobraz ale miałem akurat pod ręką :)
OMD kusi. Panas ma dobre opinie nad nim też bym się zastanawiał.
Nexa bym nie brał bo paskudny :) V1 też mnie jakoś nie zachwycił
ale nie mam tu ani doświadczenia ani wiedzy :)
kupił bym tani u4/3 i poszalał w zakupie szkieł...
Janko Muzykant
29.06.12, 08:47
Rozważ jeszcze... XZ1 - w przypadkach, gdy nie chce mi się dźwigać, biorę właśnie jego, a jakość zdjęć niewiele odbiega od tego, co daje seria ep z kitem. Tu wymieszane zdjęcia z XZ i ep, doprawdy trudno rozróżnić:
http://as.elte-s.com/patrz/duze.htm
A jeśli już coś z wymiennymi szkłami, lepiej brać taniego epl1 bądź epm1 i jakiś obiektyw albo wizjer.
Nex z tego zestawienia da najlepszy obrazek, tylko... z obiektywem z dużego systemu.
Ewentualnie możesz jeszcze tanio kupić E-PL1 - najwolniej ostrzy i nie ma pokrętła, ale za to jakość obrazka taka sama jak nowych Penów i niska cena.
Co do obiektywów to dobrze kombinujesz, ewentualnie kup z 14-150 mm, jeśli lubisz robić przybliżenia. Naleśnika weż Panasa 20/1.7.
Do tego filtr polaryzacyjny, przyda się do niwelowania odbić słońca.
EP3 ma poziomicę, dla mnie podstawowe wyposażenie do zdjęć krajobrazowych.
Wiem, że można się bez tego obejść ,ale wygodniej jest mieć. Wizjer to niezbędne dodatkowe wyposażenie w dzień. Olek daje lepsze JPEG-i z puszki, które bardzo rzadko używam , poza przeglądaniem zdjęć, moim zdaniem jak kit to 12-50, krótsze kity to jednak inna jakość, pomyślałbym i stałkach 12, 45, 20, to te bezdyskusyjne, 25, 45/2,8, świetne, 14/2,5 budżetowa 7,5 od Samyanga. Dużo fajnej zabawy z różnymi szkłami manualnymi i inno-systemowymi a potem dopiero ciemno-zoomy. Sam korzystam nadal z 12-60 i 50-200 i stałek. Ale ja jestem z 4/3
EPL-1? Mam , używam, świetny obrazek i cena , nie podłączysz wężyka, wolny AF, w krajobrazie wystarcza.
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=66121&d=1340915827
Darekw1967
29.06.12, 09:07
Witam !
EPL-3 bedzie dobrym wyborem: jakosc obrazu/cena/gabaryty/ergonomia/mozliwosci.
EPL-1 tez jest niezly ale glownie do spokojnych zdjec nie wymagajacych szybkiego AF.
Pozdrawiam
>ORM
W górach jest czas na wymianę obiektywu więc tu jakiś bezlusterkowiec możesz wziąć. Pytanie czy potrzebujesz tele? Dalej napisałeś "Aparat powinien być raczej mały i poręczny...". Pomijając c.d. zdania, konieczność wymiany obiektywów, stronę wcześniej Janko zaproponował Ci zaawansowany kompakt XZ-1. Dopiszę jeszcze że masz w tej klasie do wzięcia Panasy seria LX oraz budżetowy ale mocno chwalony Samsung EX-1. Ale jeśli upierasz się rzy BZL to w górach tele to max 150, no 175 mm, nie 200, wystarcza w zupełności, sam to wiem po sobie ;)
elrond2000
29.06.12, 11:01
jeżeli koniecznie bezlusterkowiec to pomyśl o podłączeniu manualnego obiektywu (bo plastikowe i góry to średnio się widzą); może samsung nx5? matryca nexa + świetne cenowo szkła. jeżeli wielkość gra rolę to tylko epm-1 ze stałką 17mm :) - ja do podobnych zdjęć + rodzinne z wakacji kupiłem xz-1 (wielkość, cena - zwłaszcza że na obiektywy dodatkowe mnie w tym momencie nie stać); jadę za kilka dni w tatry to wrzucę trochę zdjęć do galerii;
Miałem plan kupić epm-1 (bo najmniejszy) + 14-150 na wszelkie rodzinno-wakacjowe imprezy + 17mm w góry (ale budżet 1500zł sprawił xz-1) jeżeli Cię stać nawet się nie zastanawiaj; i obowiązkowo wizjer;
Sama puszka to najmniej istotny element w tym przypadku, bo wszystkie Olki i Panasy obrazują podobnie. Jedynie OM-D wychodzi przed szereg. Jeśli o mnie chodzi, to poczekałbym trochę na pojawienie się kolejnej generacji PENów (plotki głoszą, że ma być już niebawem). Jeśli będzie w nich taka matryca, jak w OM-D, to brałbym w ciemno. No chyba, że się spieszysz z zakupem, to nie ma na co czekać.
Najważniejsze będą obiektywy. Dobas zamieścił fajne zdjęcia i napisał, że to z E-PL1. Nie napisał jednak, że to nie był E-PL1 z kitem, tylko z dwoma szczególnymi dla krajobrazu obiektywami: Samyangiem 8 mm i m.ZD 9-18. I to one w 99% od strony technicznej spowodowały, że te zdjęcia tak właśnie wyglądają, nie sam korpus.
Darekw1967
29.06.12, 13:18
Witam !
Ten kit od EPL-1 nie jest wcale taki slaby optycznie.
Olympus jak wprowadzal pierwsze PENY... To dla EPL-1 jeszcze... staral sie zrobic dosc dobre kitowe szklo ;)
Porownywalem go z ZD 11-22 i kit zupelnie przyzwoicie wypadl.
Zgadzam sie z Toba, ze obiektywy to podstawa a sila systemu sa szkla jakie mozna zaproponowac fotografowi.
Pozdrawiam
Janko Muzykant
29.06.12, 14:47
Ale jeśli upierasz się rzy BZL to w górach tele to max 150, no 175 mm, nie 200, wystarcza w zupełności, sam to wiem po sobie ;)
Mnie tam i 300 nie byłoby za dużo :)
Miałem plan kupić epm-1 (bo najmniejszy) + 14-150 na wszelkie rodzinno-wakacjowe imprezy + 17mm
Obawiam się, że nie będzie różnicy między tą siedemnastką, a 14-150. Każda stałka, byle nie ta.
A ja na te 300 jestem skazany w górach ;) :-P
Sama puszka to najmniej istotny element w tym przypadku, bo wszystkie Olki i Panasy obrazują podobnie. Jedynie OM-D wychodzi przed szereg. Jeśli o mnie chodzi, to poczekałbym trochę na pojawienie się kolejnej generacji PENów (plotki głoszą, że ma być już niebawem). Jeśli będzie w nich taka matryca, jak w OM-D, to brałbym w ciemno. No chyba, że się spieszysz z zakupem, to nie ma na co czekać.
Najważniejsze będą obiektywy. Dobas zamieścił fajne zdjęcia i napisał, że to z E-PL1. Nie napisał jednak, że to nie był E-PL1 z kitem, tylko z dwoma szczególnymi dla krajobrazu obiektywami: Samyangiem 8 mm i m.ZD 9-18. I to one w 99% od strony technicznej spowodowały, że te zdjęcia tak właśnie wyglądają, nie sam korpus.
ale podpowiadam :
kupiłbym tani u4/3 i poszalał w zakupie szkieł...
I lekka korekcja - Samyang 7,5 - tak im wyszło w u4/3 jak zrobili odpowiednika 8mm :) BTW sie zastanawiam czy ktoś zauważa pół milimetra w długości ogniskowej Czy to tylko zabieg marketingowy, żeby pokazać, że ogniskowa jeszcze krótsza :)
Ja czekam właśnie na jakieś nowe ruchy w systemie. Kusi mnie do OMD ale mam przeczucie, że następny dostępny model będzie lepszym wyborem..
Za Darkiem,
Najlepiej cena/jakosc E-PL1 z kitem (jest bdb), jak AF, to E-PL3, a jak kompakcik jest mozliwy, to dorzuce Fuji X10 do zestawienia, wg mnie genialny aparat z bdb dopracowana matryca.
pozdrowionka
Ja czekam właśnie na jakieś nowe ruchy w systemie. Kusi mnie do OMD ale mam przeczucie, że następny dostępny model będzie lepszym wyborem..
No to ja jestem w doskonałej sytuacji - E-30 sobie pracuje od czasu do czasu, podobnie E-PL3. Więc spokojnie mogę czekać na nową generację.
mam ten sam dylemat, podobno na Photokinie ma być ruch.
Pozdrawiam.
mam ten sam dylemat, podobno na Photokinie ma być ruch.
Pozdrawiam.
A ja pozbyłem się tych dylematów kupująć E-M5 przed wyjazdem wakacyjnym , a duże lub hybrydowe E chętnie posiądę również. Ale ja jestem z tych smarujących swoją ciężko zarobioną kasą tryby fabryk producenta.
PS. Ruch na Photokinie skutkować będzie aparatem na kolejne wakacje, no najwcześniej na zimowe ferie.....
2. Pen E-pl3
Dla mnie najfajniejsze olkowe body (poza OM-D)dzięki ruchomemu LCD.
Bezsensowny system. Matryca mniejsza jak u nas, obiektywy ani super jasne ani jakoś znacząco mniejsze.
4. Panasonicu m4/3
Jeśli szukasz czegoś przede wszystkim, co ma od razu wizjer to serie GH i G jak znalazł.
5. Sony Nex
Hmm. Nie ma zbytniego wyboru obiektywów to raz, a dwa że wszystkie nexy poza nex-7 nie mają minoltowskiej stopki na lampy, tylko jakiś wynalazek pasujący tylko do ich małej śmiesznej lampki. Miałem okazję zobaczyć NEX-5 i nex-7. NEXy dzięki większej matrycy są fajne do podpinania manuali. NEX-7 jest naprawdę fajny, choć w jego cenie (o ile nie taniej nawet obecnie) można zanabyć bezkonkurencyjnego jak dla mnie pośród bezlusterkowców OM-D.
Super pomysł. Kupujesz PENa + KIT + 20mm f/1,7 i po prostu cykasz fotki nie przejmując się.
To uniwersalny tekst na każdą porę - czekaj aż wyjdzie nowe lepsze.
Tak podchodząc wybrałbym teraz używany e-pl1 za kilka stówek i czekał na te ruchy :)
- ponarzekasz na AF (do krajobrazów nie jest potrzebny bardzo szybki w końcu), ale jakościowo jpegi Ci to wynagrodzą.
To uniwersalny tekst na każdą porę - czekaj aż wyjdzie nowe lepsze.
Tak podchodząc wybrałbym teraz używany e-pl1 za kilka stówek i czekał na te ruchy :)
- ponarzekasz na AF (do krajobrazów nie jest potrzebny bardzo szybki w końcu), ale jakościowo jpegi Ci to wynagrodzą.
ale mam E-3 mam EPL-1 mogę czekać. Gdyby OMD obsługiwal mi błyskiem duże szkła 4/3 np 50-200 alibo 14-54 już bym go miał.
Wieść niesie, że następny model będzie miał szanse szaleć ze szkłami 4/3
Słowem w tej chwili kupując OMD muszę zmienic system z 4/3 na u4/3 a chcę kupić korpus mikro
ale zostać ze szkłami z dużego systemu :) żeby nie musieć zmieniac całkowicie systemu...
Marcin, widziałeś to :
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://bodzio.dug.net.pl/foty/P6269756old.jpg)
perfekcyjnie dokładne, ostre jak diabli, ale wygodne ? ...hmmm
Ja bardzo lubię swojego E-PL1, ze szklarnią, którą mam spełnił moje oczekiwania - mogę fotografować, nic specjalnie nie uwiera, nie czekam na to czy tamto - to jest bardzo przyjemny stan. AF jak dla mnie jest wystarczająco szybki, wolniejszy niż w E-PL3, ale dla mojego stylu fotografowania Penem nie jest to istotna różnica. Owszem w E-PL3, którego poużywałem trochę, jest lepiej jeżeli ktoś używa wykrywania twarzy - nowszy aparat ma wykrywanie źrenic i nie ma jak w E-PL1 + m.zd 45/1.8, że czasami na otwartym obiektywnie ostrość jest na nosie czy uszach. Kit od E-PL1 daje całkiem koszerny obrazek (IMHO lepszy niż nowsze wersje kitów), niemniej na kilku zdjęciach widziałem problem "dygnięcia" przy czasach w okolicy 1/100s. W E-PL3 odchylany ekran jest fajny, i teoretycznie aparat ma lepszą ergonomię, niemniej jakoś lepiej fotografuje mi się E-PL1. W E-PL3 chyba nieco przedobrzono z proporcjami LCD - 16:9 - w konsekwencji guziki są zepchnięte na prawo i są małe.
Ja bardzo lubię swojego E-PL1, ze szklarnią, którą mam spełnił moje oczekiwania - mogę fotografować, nic specjalnie nie uwiera, nie czekam na to czy tamto - to jest bardzo przyjemny stan. AF jak dla mnie jest wystarczająco szybki, wolniejszy niż w E-PL3, ale dla mojego stylu fotografowania Penem nie jest to istotna różnica. Owszem w E-PL3, którego poużywałem trochę, jest lepiej jeżeli ktoś używa wykrywania twarzy - nowszy aparat ma wykrywanie źrenic i nie ma jak w E-PL1 + m.zd 45/1.8, że czasami na otwartym obiektywnie ostrość jest na nosie czy uszach. Kit od E-PL1 daje całkiem koszerny obrazek (IMHO lepszy niż nowsze wersje kitów), niemniej na kilku zdjęciach widziałem problem "dygnięcia" przy czasach w okolicy 1/100s. W E-PL3 odchylany ekran jest fajny, i teoretycznie aparat ma lepszą ergonomię, niemniej jakoś lepiej fotografuje mi się E-PL1. W E-PL3 chyba nieco przedobrzono z proporcjami LCD - 16:9 - w konsekwencji guziki są zepchnięte na prawo i są małe.
Lubiłem EPL-1 tak bardzo, że moje E-30 zaczęło leżakować w szafie i poszło do ludzi, Szybciutko polubiłem EM-5 , a z Eplem zostałem jako body rezerwowe i i body z IR. i tak nam to chyba zostanie na dłużej . Dla mnie wady EPL-a 1 są trzy , brak możliwości wyświetlenia poziomicy,światłomierz oszukujący na histogramie i wolny AF, AF mi specjalnie nie przeszkadza, do światłomierza się powoli przyzwyczajam , niedostatki wyświetlacza rekompensuję sobie wizjerem , za to jakość obrazka i ta aktualna cena za body rekompensuje wszystkie wymienione niedostatki.
Byłem mocno zainteresowany E-5-ką , po zakupieniu EPL-1 mój pośpiech do zakupu opadł, pojawiło się oczekiwanie, co dalej, jakie następne aparaty będą.
---------- Post dodany o 14:10 ---------- Poprzedni post był o 14:07 ----------
Marcin, widziałeś to :
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://bodzio.dug.net.pl/foty/P6269756old.jpg)
perfekcyjnie dokładne, ostre jak diabli, ale wygodne ? ...hmmm
Bodzip nie narzekaj - załóż pierścionek do mocowania statywowego , albo trzymaj pod obiektywem i ciesz się że nie masz dodatkowego kilograma za obiektywem.
Ruch na Photokinie skutkować będzie aparatem na kolejne wakacje, no najwcześniej na zimowe ferie.....
Jak plotka głosi na Photokinie Olek ma pokazać nowe body mikro 4/3 PRO. W sprzedaży ma się ukazać na początku 2013.
Myślę jednak, że rewolucji nie będzie, a tylko równanie do E-M5. Po Photokinie dokonam wyboru co kopić:E-M5 czy nowe body.
Pozdrawiam.
światłomierz oszukujący na histogramie Histogram prawdopodobnie jest związany z jpgiem, więc z rawa można wycisnąć nieco więcej, szczególnie jak silnik jpg w aparacie jest ustawiony na domyślny (a więc dość duży) kontrast. Można nauczyć się z tym żyć ;-), zresztą dla mnie znacznie fajniejszym ficzerem od klasycznego histogramu jest możliwość włączenia podświetlania wypalonych obszarów w obrazie na żywo.
Dziękuję wszystkim za uwagi, porady i zdjęcia.
Kótkie podsumowanie:
Nikon i Sony raczej odpadają.
Samsung Nx10 bardzo fajnie wygląda cenowo i jeśli chodzi o parametry na papierze. Ale ja osobiście jakoś tak niezbyt cenię tę firmę na polu fotografii, ale może to moja niewiedza. Jednak poza tym aparat jest stosunkowo duży, blisko mu do lustrzanki, a moje doświadczenia z lustrzanką sa takie, że nie chce się mi jej wyciągac z plecaka :wink: -- chyba że idzie się przede wszytskim robić zdjęcia, a ja myślałem o systuacjach, gdzie przede wszystkim się łazi albo nawet drapie po górach, skałkach, feratkach itp.
Panasonici super, ale to już jest wielkośc porównywalna z O. E520.
Także zostały mi Olki. I tu na podstawie postów mam wrażenie że wersj puszki nie jest szczególnie ważna, czyli spokojnie można się cofnąc do pierszej albo drugiej generacji. Prawda?
W szczególności znalazłem fajną ofetę na nowe E-P2 i używane E-P2. Nowe E-p2 jest w zestawie z naleśnikiem olka, ale trochę mnie martwi jedna z opinii że to jest słaby obiektyw. Trochę nie wiem co o tym sądzić :???:
A jeśli chodzi o nadciągające nowości to z Olkiem już 2 razy tak miałem, że 3 miesiące po zakupie pojawiało się coś zdecydowanie bardziej atrakcyjnego.
apz,
mozesz rozwinac ten oszukujacy histogram w epl1? mam pewne spostrzezenia co do naswietlania i chetnie je zderze z kims innym
pozdrowionka
I tu na podstawie postów mam wrażenie że wersj puszki nie jest szczególnie ważna, czyli spokojnie można się cofnąc do pierszej albo drugiej generacji. Prawda?
Tak, ale od E-PL1 zastosowano osłabiony filtr AA co przełożyło się na nieco lepszą rozdzielczość względem poprzednich Penów. Osobiście celowałbym w niego, ew. któryś późniejszych mikrusów.
Lepiej bierz E-PL1, zamiast E-P2. Zestaw z kitem około 1115 zł.
17/2.8 nie jest chwalony, zdecydowanie gorszy od Panasa 20/1.7.
Ewentualnie Sigma 19, lub 30 mm.
Natomiast jak pisali koledzy 3 generacja ma zdecydowanie szybszy AF.
Przesiadłem się z E-P1 i odczuwam zdecydowaną różnicę.
Natomiast jakość zdjęć jest mniej więcej taka sama, różnica praktycznie żadna (przynajmniej na wydrukach do A3).
Szanowni Forumowicze!
Witam Was serdecznie - to mój pierwszy post na tym forum!
Wprawdzie zarejestrowałem się dzisiaj, ale interesujące mnie wątki czytuję już od 2 tygodni.
Postanowiłem odkopać niniejszy temat i napisać w nim, gdyż w gruncie rzeczy moje oczekiwania wobec aparatu pokrywają się z tymi, które nakreślił jego autor. Poza tym, dyskusja całkiem fajnie się w nim rozwinęła i nie widziałem potrzeby zakładania osobnego tematu.
A więc stoję przed wyborem aparatu wycieczkowo-rodzinnego, w miarę uniwersalnego, z możliwie najlepszą jakością obrazką w jpeg, a także z trybami ręcznymi, które z czasem chciałbym zgłębić. By nie być gołosłownym w swych postanowieniach dodam, że nabyłem już książeczkę Tomasza Wójcika "ABC Fotografii Cyfrowej", zastanawiam się nad którąś pozycją Petersona.
Czy Waszym zdaniem E-PL1 będzie najlepszym wyborem wśród aparatów z wbudowaną stabilizacją w zakresie +/- 1000zł?
Czy może warto dopłacić do E-PL3, którego widziałem niedawno (nowego) za ~ 1400 zł z kitem 14-42?
Trzymałem w ręku E-PL3, jednakże nie do końca "leżał" mi ten aparat bez gripa. Czy uchwyt zastosowany w E-PL1 powoduje, że trzyma się go wygodniej?
Wiem, że są tutaj użytkownicy obu aparatów - tych szczególnie proszę o opinie!
Do E-PL3 można dokupić naklejane gripy, które poprawiają chwyt. E-PL3 ma lepszy autofokus i ruchomy wyświetlacz. Obiektyw dodawany do E-PL1 jest optycznie troszkę lepszy od wersji II dodawanej E-PL1 ale autofokus ma słabiutki.
Witaj
CO do EPL-1 nie narzekam na uchwyt. Nie narzekam na aparat. wręcz go sobie chwalę.
Uważam, że przy obecnych cenach na rynku wtórnym mało uzywanych EPL1 to rewelacja.
Aparat we wprawnych rękach może dużo. Z AF nie ma szaleństwa ale krajobraz rzadko ucieka.
tu masz trochę zdjęć z EPL-1
http://dobas.blogspot.com/2012/01/samyang-75-135-umc-fish-eye-mft.html
(http://dobas.blogspot.com/2012/01/samyang-75-135-umc-fish-eye-mft.html)
http://dobas.blogspot.com/2012/07/widok-z-pokhary-na-himalaje.html
(http://dobas.blogspot.com/2012/07/widok-z-pokhary-na-himalaje.html)
https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?album=954&pos=2
(https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?album=954&pos=2)
Dla mnie aparat trzyma się wygodnie i jako bezlustrze do krajobrazów za te pieniądze spełnia swe zadanie w 100 %
w/g mnie warto zacząć od tego aparatu a zaoszczędzony pieniądz przeznaczyć na jakies fajne obiektywy. :)
Do krajobrazów brałbym E-PL1. Szybszy AF z nowszych modeli raczej się tutaj nie przyda.
@dobas, @epicure - dziękuję za opinie! Cenię sobie zdanie wprawionych w temat kolegów :)
Z relacji wielu (Was również) wynika niezbicie, że obrazek z puszki E-PL1 to czołówka w kategorii CENA/Jakość. Zatem mojego dylematu by nie było, bo raczej nie byłbym skłonny dopłacać do rynkowej ceny E-PL3, ale zupełnie przypadkiem w jednej z sieciówek w ubiegły piątek stał sobie ten oto rzeczony E-PL3 z kitem w cenie 1399 zł. Coby nie powiedzieć to chyba fajna promocja, nowszy sprzęt, z lepszym AF-em, lepszym video (a nuż się przyda!), tylko, czy to dopłata warta świeczki wobec moich (nie boję się użyć tego słowa) dyletanckich zapędów...
Choć wizja by kupić E-PL1, pracować na nim i podciągnąć się w fotografowaniu pozaautomatycznym, a w międzyczasie zbierać na jakiś szerszy kąt - wydaje mi się zupełnie słuszna.
Cena dobra, tylko brać:wink: i się uczyć
pewnie że bierz, za tą cenę bym się nie zastanawiał.
Na E-PL3 będą teraz promocje, z racji niedługiej premiery następcy.
Bierz E-PL3 jeśli dopłata nie jest duża, zawsze to nowy aparat i na gwarancji.
E-PL1 też można kupić nową w MM, Mediaexpertach itp. i do tego cena jest tam nawet niższa niż na allegro 899zł a może nawet już taniej dawno nie byłem. Pewnie jakby się pohandlować to może jeszcze by opuścili.
E-PL1 też można kupić nową w MM, Mediaexpertach itp. i do tego cena jest tam nawet niższa niż na allegro 899zł a może nawet już taniej dawno nie byłem. Pewnie jakby się pohandlować to może jeszcze by opuścili.
Jeśli by mieli ostatnią sztukę, to pewnie by nieco opuścili.
Kiedyś kupiłem tam ostatniego iPaQ'a i dostałem zniżkę z tej racji.
Witam ponownie!
Oly E-PL3 za 1399zł był dostępny w Saturnie, ale w momencie jak zakładałem post na forum okazało się, że ostała się im tylko sztuka wystawowa, do której jakoś mi się nie spieszyło. Obecnie E-PL3 w najlepszej ofercie na allegro (jak i ogólnie w sklepach internetowych) to ok 1600zł, w związku z czym pewnie powalczę o staruszka (jeśli tak można nazwać) E-PL1.
E-PL1 obecnie to ok 1050 zł, zdecyduję więc na dniach czy kupić od razu czy czekać na jakąś lepszą chwilę.
Czytać już chyba przestanę, bo im więcej się czyta tym trudniej podjąć decyzję:???: (przebrnąłem przez forumowe wątki o tych aparatach, jak i przez większość wątków o innych bezlusterkowcach; nie ominąłem i konkurencji).
W każdym bądź razie mam nadzieję, że będę zadowolony z zakupu, o czym nie omieszkam poinformować :cool:
P.S.
Twoje zdjęcia @Dobas naprawdę robią ogromne wrażenie. Aparat, fajne szkiełka, ale przede wszystkim wspaniałe miejsca na Ziemi, dobre oko zestrojone z jeszcze lepszymi umiejętności fotografa. Szczerze, to patrząc na zdjęcia Twojej próby, aż się głupio i nieswojo poczułem, że napisałem w temacie zdjęć krajobrazów... Chociaż może to i dobrze, bo od kogo się uczyć jeśli nie od (naj)lepszych...:)
Witam Was serdecznie
A więc stoję przed wyborem aparatu wycieczkowo-rodzinnego, w miarę uniwersalnego, z możliwie najlepszą jakością obrazką w jpeg, a także z trybami ręcznymi, które z czasem chciałbym zgłębić.
Czy Waszym zdaniem E-PL1 będzie najlepszym wyborem wśród aparatów z wbudowaną stabilizacją w zakresie +/- 1000zł?
Czy może warto dopłacić do E-PL3, którego widziałem niedawno (nowego) za ~ 1400 zł z kitem 14-42?
Trzymałem w ręku E-PL3, jednakże nie do końca "leżał" mi ten aparat bez gripa. Czy uchwyt zastosowany w E-PL1 powoduje, że trzyma się go wygodniej?
Wiem, że są tutaj użytkownicy obu aparatów - tych szczególnie proszę o opinie!
Witaj na Forum!
Mam dwa epeele pierwsze i bardzo sobie je chwalę, pamiętając jak niewiele kosztowały. Mi się ten aparat trzyma i obsługuje dobrze, zadziwiająco dobrze jak na brak kółek sterujących. E-PL3 fajny jest ale do końca mnie nie przekonał - ekran 16:9 i w konsekwencji elementy sterowania małe i mocno zepchnięte na prawo. E-PL1 ma 100 ISO, co prawda nie natywne ale lepsze takie niż jego brak jak w nowszych Penach. Wolę też BLS-1 z ładowarką pod te aku niż BLS-5 ale to szczegół. Z drugiej strony - dobre ceny na E-PL3 nadchodzą...
Do E-PL3 można dokupić naklejane gripy, które poprawiają chwyt. E-PL3 ma lepszy autofokus i ruchomy wyświetlacz. Obiektyw dodawany do E-PL1 jest optycznie troszkę lepszy od wersji II dodawanej E-PL1 ale autofokus ma słabiutki.
Zgoda co do obiektywu i uchylnego wyświetlacza - są sytuacje kiedy bardzo się przydaje. Co do AF - dla mnie w praktyce ten w E-PL1 jest całkiem ok, być może to kwestia stylu fotografowania.
Nie patrzyłbym na ceny tylko w internecie u mnie w mieście EuroAGD (i nie tylko często pozostawały sztuki w różnych hipermarketach itp.) są cały czas sztuki E-PL1 za 899zł - nowe. Też sporo zostało nie wyprzedanych egzemplarzy panasonica GF1, który też jest dobrym (jak nie lepszym) aparatem, szkoda tylko że nie ma stabilizacji.