Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Brak ostrości w E-1

irupo
21.06.07, 19:05
Witam !!
Nie wiem czy coś mi się znowu stało z E-1 a mianowicie patrząc w wizjerze na obiekt mam go ostrego i potwierdza to AF a gdy patrze w ekran mam wrażenie ze jest jakby za delikatną mgłą ,tak samo jest jak przegram na kompa jakby czegoś mu brakowało BF wyeliminowałem bo robiłem test i nie widać aby coś było jakby co to mogę zamieścić zdjęcie z testu na BF ( na bateryjkach i na karcie testowej) Dzisiaj dzwoniłem do serwisu Olympusa i polecili mi abym zrobił wg karty testowej ISO 12233 wiem że trzeba aparat umieścić na statywie a kartkę testową na scianie i w takiej odległości aby wszystko było widoczne w ekranie , obiektywy mam 14-54 i 50/2 .Jak mam odczytać tą tablicę testową jak zrobię zdjęcie , może ktoś z was już to miał w E-1 i robił tego typu testy.

Pozdrawiam i czekam na pomoc .

Irek

Stanisław Rozalski
21.06.07, 21:46
Cześć,
Wiesz z cyfrakami jest tak jak z komputerami. Czasami robią nieprzewidywalne numery.
To co opisujesz może być spowodowane różnymi przyczynami od ustawienia pomiaru AF na trzy punkty i rozjeżdżaniem się ostrości po indywidualne zmiany w ustawieniach aparatu.
Ustaw na pomiar jednopunktowy, Raw, WB auto i zrób zrób zdjęcie w trybie A dla przysłony od 5,6 w górę dla motywu o wyrażnnych szczegółach do wyostrzenia i sprawdź wyniki, możesz sprawdzić, czy jeżeli ustawisz parametry w trybie M , i zrobisz fotkę wszystko jest ok.
Możesz także spróbować wgrać jeszcze raz oprogramowania dla body i obiektywu.
Ja miałem podobne odczucia przy foceniu przyrody-drzewa , kwiatostan itp, zawsze mi się wydawało , że ostrość jest kiepska i po jakimś czasie ustawiłem tryb AF+M.
Aparat wyostrza a ja mam jeszcze kontrolę do ewentualnego podostrzenia na to co mnie interesuje.
No i jeszcze jedna sprawa , czy przypadkiem nie bawiłeś się matówką? bo jeżeli tak i jest wadliwie osadzna to co Ty widzisz w okularze nie jest dokładnie tym co widzi matryca.
Zakładam, że wzrok masz ok i ostrość okularu jest prawidłowo ustawiona.
Testy zrób dla fabrycznych ustawień aparatu co do kontrastu, nasycenia i ostrości.
Jeżeli okaże się ,że to nie dało poprawy to tylko serwis.
Aha , już kiedyś o tym pisałem , to oczywiście jest truizm ale część z nas zapomina że pracuje na zmiennoogniskowych obiektywach i że stara szkoła mówiła o tym że czas ma być min. podwójną wartością ogniskowej bo w innym przypadku istnieje ryzyko rozmycia ostrości wynikające z poruszenia aparatu. Więc przy robieniu testu zadbaj o dobre warunki oświetleniowe albo aparat na statywie i samowyzwalacz .
To tyle , trzymam kciuki i powodzenia

irupo
21.06.07, 23:31
Stanisław Rozalski jak zrobię test to podam na forum to ocenią inni