Zobacz pełną wersję : Fotki gór, Capture One
Witam.
Dwa pytanka:
1) Wybieram się w tary ze swoim e-500 i chcę porobić trichę fotek. Z jaką "dziurą" radzicie robić fotki krajobrazowe? Jakie inne ustawienia warto zastosować (pomiar matrycowy, centralnie ważony, balans bieli etc.) ?
2) Słyszałem, że ten program do obróbki rawów jest jednym z lepszych. Czy ktoś ma może jakiąś instrukcję do niego albo linka do jakichś artykułów, jak go używać?
Pozdrawiam
Proszę tu masz tutorial w pdf do programu http://www.phaseone.com/upload/c1_dslr_le_tutorial.pdf
Do widoczków się przymyka. Ja w większości przypadków przymykam do 5,6 i wystarczy. Max do 8. Pomiar światła najczęściej matrycowy. Balans bieli jest zależny od warunków w jakich fotografujesz. Rób w RAW to później skorygujesz ewentualne niedociągnięcia. Zbieraj na polara.
Rafał Czarny
20.06.07, 09:00
Wybieram się w tary ze swoim e-500
Nie wiem co to "tary" :roll: .
paakayttaja
20.06.07, 09:01
Do robienia fotek np. f8 ~ f11. Mozesz tez np. uzyc polara. Bedziesz focic w trybie A, S czy M? Zawsze mozesz uzyc funkcji tematycznej "landscape" aby podpatrzyc, jak robi to aparat.
Co do tego drugiego, to pozostaje google.com - ja znalazłem np. taki wątek. (http://www.phaseone.com/Global/Tutorial/Tutorials.aspx?pageicon=/upload/icon_tutorial_large_001.gif&layoutid=supportsite%20-%20main)
Oj Rafał... tary to Tatry. No nie pisz, że nie wiedziałeś :mrgreen:
Oj Rafał... tary to Tatry. No nie pisz, że nie wiedziałeś :mrgreen:
Sorry. Spieszyłem się i takie babole i wyszły :razz:
Do robienia fotek np. f8 ~ f11. Mozesz tez np. uzyc polara. Bedziesz focic w trybie A, S czy M? Zawsze mozesz uzyc funkcji tematycznej "landscape" aby podpatrzyc, jak robi to aparat.
Co do tego drugiego, to pozostaje google.com - ja znalazłem np. taki wątek. (http://www.phaseone.com/Global/Tutorial/Tutorials.aspx?pageicon=/upload/icon_tutorial_large_001.gif&layoutid=supportsite%20-%20main)
Przeważnie mam ustawiony priorytet przysłony bo jest dosyć uniwersalny.
Proszę tu masz tutorial w pdf do programu http://www.phaseone.com/upload/c1_dslr_le_tutorial.pdf
Pomiar światła zależnie od tego czy mocne światło masz w plecy czy bardzie z przodu. Balans bieli jest zależny od warunków w jakich fotografujesz. Rób w RAW to później skorygujesz ewentualne niedociągnięcia. Zbieraj na polara.
Racja, balansem bieli się nie przejmuję bo będę korzystał z RAW-ów. A z tym pomiarem światła jest jakaś prawidłowość (tzn. czy przy oświetleniu z przodu któryś jest lepszy) ?
Wielkie dzięki. Przyda się. Muszę jeszcze poszukać jakichś artykułów "po polsku" jak z tego korzystać na przykładzie konkretnych zdjęć.
grizz: nie pisz posta pod postem!
Racja, balansem bieli się nie przejmuję bo będę korzystał z RAW-ów. A z tym pomiarem światła jest jakaś prawidłowość (tzn. czy przy oświetleniu z przodu któryś jest lepszy) ?
Co do kwestii pomiaru światła proponuję byś wyszedł w słoneczny dzień na dwór z aparatem. Obrał sobie temat. I obfocił go z różnymi ustawieniami pomiaru. Sam zauważysz różnicę. Błędny pomiar światła jest chyba najczęstrzym błędem jak się zaczyna przygodę z fotografią. W instrukcji obsługi aparatu masz opisane poszczególne pomiary, a tylko praktyka pokaże Ci jakie poszczególne pomiary niosą konsekwencji. Pozdrawiam...
(...) Słyszałem, że ten program do obróbki rawów jest jednym z lepszych(...)
Osobiście na tym forum artykułowałem podobne twierdzenie. Dzisiaj zdecydowenaie wolę LR. C1 własciwie już nie używam.
Stanisław Rozalski
20.06.07, 12:11
wtam,
Domyślam się, że jak góry to pewnie będą panoramy złożone z kilku kadrów.
Ten temat był już poruszany kilkakrotnie i każdy z nas ma jakieś swoje własne doświadczenia. Moje są takie:
1.Jeżeli robię pod panoramę to ze statywu, lub monopoda, tak aby kadry zachodziły na siebie min po 20%
2.Pierwsze naświetlenia zaczynam od pomiaru tego fragmentu panoramy, który jest dla mnie najważniejszy, sprawdzam histogram i jeżeli trafię optymalne parametry to dla takich staram się zrobić panoramę, bo zależy mi na tym wybranym fragmencie, reszta ma być dopełnieniem
3.Stosuję tryb A, nie zmieniam przyslony , aby nie rozjeżdżała się głębia ostrości- doświetlenia regulowane są czasem otwarcia migawki. Przesłona pomiędzy 5,6 a 8,0
4. Tryb pomiaru -najczęściej matrycowy aby wyszły szczegóły na ziemi i na niebie, choć przy dużej rozpiętości tonalnej nie zawsze się to udaje i wtedy stosuję centralnie ważony.
Nie używam punktowego.
5.Dla pojedynczego zdjęcia używam pełnego szerokiego kąta - u mie to przeliczeniowo 28 st. ale jeżeli będę sklejał panoramę ,powiedzmy z 3-5 ujęć wtedy staram się ustawiać ogniskową na zbliżoną do standardowej - 50 st., bo wtedy zachodzące na siebie elementy kadru mają mniejsze zniekształcenia i łatwiej je póżniej na siebie nałożyć.
6.Naświetlam tylko RAW- balans bieli zawsze można później poprawić choć mój E-1 robi to przyzwoicie w trybie auto - dla typowych warunków,jeżeli nie występują ekstrema w cieniach , czy podkolorowaia wynikające z odbić od innych barwnych elementów
7.Później obrabiam i wywołuję do JPEG , dopasowuję do siebie pod kątem naświetlenia aby dwa sąsiednie zbytnio nie różniły się od siebie- robię to oczywiście na oko.
8.A panoramy montuję w programie PixMaker Pro. Prosty, funkcjonalny, dodatkowo pozwalający z panoram robić super wygaszacze ekranu dla kompa.
3.Stosuję tryb A, nie zmieniam przyslony , aby nie rozjeżdżała się głębia ostrości- doświetlenia regulowane są czasem otwarcia migawki. Przesłona pomiędzy 5,6 a 8,0
A czy nie lepiej jest zrobić tak:
Wybieramy priorytet przysłony. Najpierw łapiemy ostrość, blokujemy parametry ekspozycji (AE lock), przestawiamy na Manual Focus, żeby za każdym razem nie ostrzyć i wykonujemy kilka zdjęć do panoramy przy tych samych parametrach ekspozycji?
A czy nie lepiej jest zrobić tak:
Wybieramy priorytet przysłony. Najpierw łapiemy ostrość, blokujemy parametry ekspozycji (AE lock), przestawiamy na Manual Focus, żeby za każdym razem nie ostrzyć i wykonujemy kilka zdjęć do panoramy przy tych samych parametrach ekspozycji?
Tylko, ze jak zastosujesz te same parametry ekspozycji, to jedno zdjęcie zazwyczaj dostaniesz jaśniejsze, a inne ciemniejsze!
Stanisław Rozalski
20.06.07, 12:53
Dokładnie jet tak jak napisał poprzednik. Po to ustalamy na początku parametry głównego motywu, aby kolejne ujęcia nie różniły się zbytnio od siebie.
W skrajnym przypadku możesz mieć od pełnego niedoświetlenia od pełnego prześwietlenia z utratą sczegółow na których Ci zależy.
Możesz oczywiście robić to w trybie M ale prpopnuję nie zmieniać przysłony, tylko regulować naswietlenie przez zmianę czasu.
A co do AF , to przy odległych panoramach zapomniałem dodać , że oczywiście ręczne ostrzenie jest bardzo wygodne
Ok. Dzięki. Tylko tak się zastanawiam do czego może się przydać AE lock?
Stanisław Rozalski
20.06.07, 14:07
Ja go wykorzystuję przy komponowani kadru o dużej rozpietości tonalnej np portret ,lub inny główny motyw na "trudnym" tle , które zdominuje pomiar warunków naświetlenia.
Pomiar robię na główny motyw , zablokowuję i przekomponowuję ujęcie, mając gwarancję, że główny motyw będzie poprawnie naświetlony.
Oczywiście nie stosuję tego przy pomiarze punktowym , tylko przy matrycowym.
Ok. Dzięki. Tylko tak się zastanawiam do czego może się przydać AE lock?
ja wykorzystuje do panoramek i HDR-ów