Zobacz pełną wersję : Sony RX100
Trochę oficjalnych przedpremierowych danych:
Matryca jest tej samej wielkości co w Nikonie V1/J1
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2012/06/sonydscrx100-1.jpg
źródło (http://digicame-info.com/picture/sony-dsc-rx100.jpg)
13.2X8.8Mm Exmor CMOS sensor type 1.0 effective number of pixels 20.2 million pixels
Monitors – LCD (4:3), 3.0-inch, 1,229,000 dots
Lens Vario-Sonnar T * is
The focal length is 30-108mm (4:3) equivalent 35mm, 29mm-105mm (16:9)
The brightness of the lens is F1.8-4.9
Minimum focusing distance is 5cm, wide-tele 55cm at the end
The standard number of shots (conforming to ****) 330 sheets / min – 165
30-valve second shutter speed is 1/2000 in the manual
ISO sensitivity (100 and 80 in the expansion), NR ISO125-6400 by Auto: Auto ISO125-25600 in the
Second continuous shooting is 10 frames / second 2.5 frames / continuous shooting in priority mode in normal mode -
Still images JPEG, RAW
1920×1080 60p AVCHD video 28M
Size 58.1X101.6X35.9Mm
The weight (including battery and Memory Stick Duo) 240 g
Color: Black
Moze to byc fajny aparacik:-)Dziwnie podobny (nie tylko on) do pasikonika LX3 :-)
Kamera na pewno dobra z takimi parametrami 1920×1080 60p AVCHD video > 28M szok <, a zdjęcia zobaczymy
Aparat nie wygląda źle. Z rzeczy które rzuciły mi się w oczy to: obiektyw mógłby być trochę szerszy niż 30mm, migawka 1/2000 to też trochę mało.. Mam nadzieję, że karty SD też będzie obsługiwać.
Ciekawe jak z szumami na wyższych ISO.
Niedługo Olek wypuści XZ2, a Panas nowego Lx'a.. Robi się ciekawie:)
Ładniutki - jak to gadżet. Wg starszych plotek miał mieć wizjer. Szkoda, że nie ma. Za wąski kąt - wolałbym ekwiwalent 70 na długim końcu, ale za to 24-28 na krótkim. Guzikologia wygląda słabo, wygoda uchwytu też.
Jedyny plus jest taki, że być może Nikon wprowadzi tę matrycę do kolejnej generacji Colpixów 7xxx, bo z tym starym paznokciem raczej daleko nie zajadą.
są i fotki
http://www.dpreview.com/previews/sony-dsc-rx100/6
Trzeba przyznać, że maleńki skurczybyk z tego Soniacza - równie mały jak ten mini Canon. To oczywiście zwiększa jego atrakcyjność.
http://youtu.be/sWSwHZ9_R8o
---------- Post dodany o 09:30 ---------- Poprzedni post był o 09:21 ----------
Manualna zmiana ogniskowej :cool:. AF też nie od macochy.
The focal length is 30-108mm (4:3) equivalent 35mm, 29mm-105mm (16:9)
Nie rozumiem... Może ktoś mi wytłumaczyć jakim cudem kąt widzenia mierzony po przekątnej jest większy dla proporcji boków kadru 16:9, niż dla 4:3? Czyżby matryca miała natywnie proporcje 16:9, a 4:3 powstaje tylko przez jej cropowanie?
Nie rozumiem... Może ktoś mi wytłumaczyć jakim cudem kąt widzenia mierzony po przekątnej jest większy dla proporcji boków kadru 16:9, niż dla 4:3? Czyżby matryca miała natywnie proporcje 16:9, a 4:3 powstaje tylko przez jej cropowanie?
w/g specyfikacji
Dostępne rozdzielczości
• 5472 x 3648
• 5472 x 3080 (16:9)
• 4864 x 3648
• 3888 x 2592
• 3648 x 3648 (1:1)
• 3648 x 2736 (4:3)
• 2736 x 1824
• 2592 x 1944 (4:3)
maksymalna rozdzielczość ma stosunek 3:2 a 16:9 to crop z tego
maksymalna rozdzielczość ma stosunek 3:2...
Yes, yes, yes!!! ;)
Fajny mały kompakt - jest prawie tak samo mały jak Canon s100 a posiada sporą matrycę. Zdjęcia mi się podobają, szkoda, że producent nie dał szerszego obiektywu.
ps. Nie wiem czy na Dpreview nie zmienili sposobu wyświetlania zdjęć - musiałem włączyć projekcję (slideshow) żeby otrzymać podgląd w odpowiedniej jakości, bez niej przeglądane z galerii zdjęcia są fatalnej jakości.
Przymierzałem się do zakupu (bo mały) Sony HX-9, nie kupiłem bo miał wyjść lepszy HX-20, teraz nie kupię HX-20 bo wyszedł RX-100 - większa matryca i jeszcze mniejszy, ciekawe dokąd to się będzie ciągnąć :wink: Ledwie pojawi się na rynku nowość a już piszą o następnym - lepszym:roll:.
Naprawdę dobrze się zapowiada:
http://www.optyczne.pl/index.php?art=266
Nie posiada rękojeści, a miejsca na rozłożenie palców jest naprawdę mało.
Ciekawi mnie, czym jest owa rękojeść? Czyżby jakiś pistoletowy chwyt?
Dziwne tłumaczenie dla gripa.
Sam aparat całkiem ciekawy, sporo funkcji do kontroli, a i tryby automatyczne dla niedzielnych pstrykaczy.
Ciekawi mnie, czym jest owa rękojeść? Czyżby jakiś pistoletowy chwyt?
Dziwne tłumaczenie dla gripa.
Sam aparat całkiem ciekawy, sporo funkcji do kontroli, a i tryby automatyczne dla niedzielnych pstrykaczy.
Zawsze mozna dokupic chinczyka- widzialem gripy dedykowane i uniwersalne ktore naklejq sie na aparat.
Wysyłane z mojego LT15i za pomocą Tapatalk 2
Zawsze mozna dokupic chinczyka- widzialem gripy dedykowane i uniwersalne ktore naklejq sie na aparat.
Ano są takie. Choćby opisywany tutaj na forum
Szkoda tylko że na końcu jest ciemniejszy od Olka. Format CX Nikosia zaczyna się coraz bardziej rozpychać na rynku. Jeśli Sony pokaże ten aparat z bagnetem to wtedy może zrodzić się groźny przeciwnik dla Olka...
Od jakiegoś czasu ciekawsze rzeczy dzieją się na rynku kompaktów, niż lustrzanek. Bardzo mnie to cieszy.
Jak dla mnie, może być tak, że z lustrzanek zostaną same FF, natomiast kompakty i bezlusterkowce niepełna klatka.
FYI: szybki teścik na http://www.eoshd.com/content/8499/sony-rx100-review
http://vimeo.com/45682834
Zna ktoś stronkę gdzie podane są wartości f/ dla poszczególnych ogniskowych/ruchów zuma?
FYI: parę fotek macro
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1009&message=42086144
(http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1009&message=42086144)
Zna ktoś stronkę gdzie podane są wartości f/ dla poszczególnych ogniskowych/ruchów zuma?
http://www.dpreview.com/previews/sony-dsc-rx100/3
może być?
Wygląda całkiem ciekawie. Jasny obiektyw a do tego małe gabaryty i waga. Może mocno namieszać w segmencie zaawansowanych kompaktów. Na pewno znalazł się na mojej krótkiej liście zakupowej.
Trochę ściema z tym jasnym obiektywem. Jasny to on jest, ale tylko na szerokim kącie i szybko ciemnieje. Tam, gdzie krótkie czasy są najbardziej potrzebne, czyli na dłuższych ogniskowych, to akurat jest ciemno.
Trochę ściema z tym jasnym obiektywem. Jasny to on jest, ale tylko na szerokim kącie i szybko ciemnieje. Tam, gdzie krótkie czasy są najbardziej potrzebne, czyli na dłuższych ogniskowych, to akurat jest ciemno.
No to jak szybko go wpisałem na listę tak szybko z niej znikną:)
http://www.dpreview.com/previews/sony-dsc-rx100/3
może być?
Tak, dzięki.
Na stevehuffphoto są pierwsze wrażenia z macanka sprzętu. Jedna fotka mówi sama za siebie (seria LX Panasa miała dużo czasu by "naprawić dekielek")
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://www.stevehuffphoto.com/wp-content/uploads/2012/07/pocketfit.jpg)
No to jak szybko go wpisałem na listę tak szybko z niej znikną:)
Może niepotrzebnie. Obiektyw jest ciemniejszy, ale aparat nadrabia to większą matrycą. Powinno wyjść mniej więcej na to samo, co w LX7, XZ-1, X10 lub bezlusterkowcu z kitowym zoomem. Za to rozdzielczość zdjęć z całą pewnością będzie nie do pobicia przez żaden inny kompakt. Moim zdaniem to bardzo ciekawa propozycja, nawet mimo tego, że te f/1,8 to bardziej marketingowa ściema, niż realna korzyść.
Mój Canon s100 jest jeszcze ciemniejszy a i tak jest w tej chwili dla mnie nr 1 dzięki ultrakompaktowej budowie i intuicyjnej obsłudze.
Ale śledzę informacje o RX100 na bieżąco bo chciałbym coś co dałoby lepszą jakość zdjęć od kompaktu i zastąpiło lustrzankę na niektórych wyjazdach.
Interesują mnie też pewien punkt w specyfikacji RX100:
Single-frame advance
Continuous advance
Continuous adv Priority AE
Speed Priority Continuous
Self-timer
Self Portrait Self-timer
Continuous Self-timer
Jeśli ma możliwość zaawansowanych nastaw samowyzwalacza to może się okazać super aparatem do realizacji Time-lapsów.
Moim zdaniem na razie cena jest mocno niekonkurencyjna. Mimo jego zalet wyleciał z mojej listy zakupowej.
Ja tam wolę takiego RX-100 od tych najgłupszych bezlustrzaków w rodzaju GF albo EOS M. W tym przypadku uproszczone sterowanie jest jednak usprawiedliwione bardzo małymi rozmiarami, a duża/mała matryca sprawia, że dobre światło może być w pełnie użyteczne na krótkim końcu. Ten dodatkowy grip też wygląda zachęcająco. Jeśli panel dotykowy działa OK to dla streetowców to może być numero uno na liście życzeń.
---------- Post dodany o 11:04 ---------- Poprzedni post był o 11:02 ----------
Mój Canon s100 jest jeszcze ciemniejszy a i tak jest w tej chwili dla mnie nr 1 dzięki ultrakompaktowej budowie i intuicyjnej obsłudze.
Ale śledzę informacje o RX100 na bieżąco bo chciałbym coś co dałoby lepszą jakość zdjęć od kompaktu i zastąpiło lustrzankę na niektórych wyjazdach.
Interesują mnie też pewien punkt w specyfikacji RX100:
Jeśli ma możliwość zaawansowanych nastaw samowyzwalacza to może się okazać super aparatem do realizacji Time-lapsów.
A to Samsung NX się nie sprawdza? Jejku po co Ci trzy aparaty? Można dostać kręćka z obsługą:wink:
Trochę ściema z tym jasnym obiektywem. Jasny to on jest, ale tylko na szerokim kącie i szybko ciemnieje.
Wszystkie tak mają, no chyba, że są ze stałym światłem;), lub jak np EX1 generalnie w całym zakresie są bardzo jasne.
Kiedyś napaliłam się na sigmę 17-70/2.8-4.5, bo zakres świetny i ta jasność... tyle, że już przy 18-19mm 2.8 odchodzi w niebyt...:evil:
Mnie się ten soniacz podoba, choć cena na starcie jest z innego kosmosu;)
Jeśli panel dotykowy działa OK to dla streetowców to może być numero uno na liście życzeń.
Dla streetowców prócz dobrego dotyku, ten ekran powinien byc odchylany.... zawsze jest jakieś "ale";)
A to Samsung NX się nie sprawdza? Jejku po co Ci trzy aparaty? Można dostać kręćka z obsługą:wink:
Nie posiadam Samsunga. Trzymam sie swojego Pentaxa K-7, polubilismy sie i niepredko go zmienie.
Czasem chce tylko cos mniejszego co moglbym uzyc do streeta i zastepowalo by zarazem lustro na niektorych wyjazdach.
Canon s100 to dobry kompakt bo jest b.poreczny ale moge go zawsze odsprzedac bez wiekszej straty i wziasc cos innego.
Ps. Rx100 kosztuje w przedsprzedazy 650 euro w drozszym sklepie a s100 jest za 520. Mysle, ze cena obu aparatow moze sie wyrownac.
mobile.
Dostałem dzisiaj na sklep ów aparat. Pierwsze wrażenie to 'wow, ale on malutki', drugie 'wow, fajne pokrętło na obiektywie', trzecie 'wow, mnóstwo detali'. Bardzo mi się spodobał, choć jeśli miałbym wybierać to wolałbym jednak Fuji X10. RX100 ma wiele zalet, ale jedną olbrzymią wadę - cenę.
Dostałem dzisiaj na sklep ów aparat. Pierwsze wrażenie to 'wow, ale on malutki', drugie 'wow, fajne pokrętło na obiektywie', trzecie 'wow, mnóstwo detali'. Bardzo mi się spodobał, choć jeśli miałbym wybierać to wolałbym jednak Fuji X10. RX100 ma wiele zalet, ale jedną olbrzymią wadę - cenę.
A miałeś okazję zrobić nim kilka zdjeć? Ciekawe ile będą za niego chcieli w Sony Center - z mojego doświadczenia wynika, że zawsze są w stanie dać niezły rabat jak się człowiek upomni.
A fuji na początku roku temu ile kosztował?
2,2k zł?
A miałeś okazję zrobić nim kilka zdjeć? Ciekawe ile będą za niego chcieli w Sony Center - z mojego doświadczenia wynika, że zawsze są w stanie dać niezły rabat jak się człowiek upomni.
coś tam cyknąłem - jako załoga sklepu fj mamy swój 'test' jakości matrycy - naprzeciwko mamy księgarnie, aparaty ustawiamy możliwie identycznie i porównujemy sobie zdjęcia ;)
Ja widziałem w MM po 2,5. RX100 jest w sklepach internetowych po 2,6-2,7 tys.
A zachwytów nad X10 nie rozumiem. Ten sony natomiast całkiem mi się podoba.
W sieciowym FJ 2.999 zł z futerałem. A tak gwoli wyjaśnienia to X10 na początku kosztował 2.499 zł. Teraz w granicach 2.000 zł. Za to rynek wtórny prawie nie istnieje. To samo chyba będzie z RX100. Łatwo kupić (czytaj - wydać kasę) , ale trudno będzie go sprzedać w razie czego.
Jasand,
alez co ty opowiadasz, uzywki x10 systematycznie pojawiaja sie na aledrogo, a ty aby nie sprzedawales?:) co do ceny to spokojnie nowke za 1700-1800 kupisz.
adambieg,
Nie rozumiesz zachwytow nad x10? to moze ktos ci uzyczy albo cus, nie wiem jak to powiedziec zeby nikogo nie urazic ale x10, to zdecydowanie najlepszy kompakt na rynku (cena/jakosc), po prostu trzeba go pouzywac i zrozumiec jego wady i zalety.
Wczoraj pstrykalem troche RX100 i jestem pod wrazeniem. Solidnie wykonany, dobrze oprogramowany, jak na taka matryce, to wrecz doskonale detale i jakosc obrazka. Spokojnie moze zastapic lustro z podstawowym kitem, lepsza rozdzielczosc i iso (mowie to szumofobom) niz x10, cena od 2.5k, a w sony 3k. Drogo.
DO X10 jednak nie ma startu, poniewaz nie ma sanek, nie ma wiziera i jest za maly, no i nie ma exra:) w tej chwili fuji, aczkolwiek gdybym mial kupic pstrykawke na wakacje i do niczego wiecej to Soniak jest bardzo dobrym wyjsciem, do glebszego zastosowania jednak x10, choc mowia, ze wszystko sie wszystkim da zrobic, jednak lepiej sie czuje z fufu.
No i pokrowiec do RX100, to jakis koszmar, Sony poszlo na fali gadzetow do aparacikow i zrobili cos co mi nie pasuje, nowoczesny aparat w stylowym futerale, porazka.
Innym moze sie podobac ale ja nie jadam zoltego sera z dzemem
pozdrowionka
Ostatnio na forum pojawiła się nawet oferta kupna używki X10.
Janeczek
Jest aktualnie 1 słownie jeden z licytacją - ciekawe za ile pojdzie - aktualnie 730 zl
Epicure
To chyba był mój z 12 lipca , ale poszedł poprzez Allegro
Czasowo nad Bałtykiem
Epicure
To chyba był mój z 12 lipca , ale poszedł poprzez Allegro
Nie, nie. Ktoś chciał kupić, a nie sprzedać :)
Ale nie w ogłoszeniach...:)
epicure,
z tego co wiem juz kupil ow forumowicz, uzywke:)
Jasand,
ale popatrz w zakonczonych, nie ma tygodnia zeby jakas uzywka sie nie sprzedawala, sa cyklicznie...
w cenie uzywki, ba! nawet zaryzykuje, ze w cenie nowego (1800zl), to najlepszy zakup.
pozdrowionka
Kupił ;) Dziś wieczorem bedę go miał w rękach. Zanim kupiłem w dość okazyjnej cenie - śledziłem ceny, jakie osiągają używki x10 na allegro.Ostatnio sprzedał się za 1600 z małą górką w drodze dość intensywnej licytacji tuż przed zakończeniem aukcji. Kupiłem go głównie z żądzy zaspokojenia zachcianki. Być może za jakiś czas sprzedam go i kupię sony rx100, gdy pojawi sie rynek wtorny dla tego modelu ;)
Nie będziesz żałował. Ja sprzedałem tylko dlatego, że kupiłem Olka a więcej aparatów nie zamierzam trzymać. Zresztą jest jeszcze w domu Samsung EX1 i IXUS 75 Canona.
Kupił ;) Dziś wieczorem bedę go miał w rękach. Zanim kupiłem w dość okazyjnej cenie - śledziłem ceny, jakie osiągają używki x10 na allegro.Ostatnio sprzedał się za 1600 z małą górką w drodze dość intensywnej licytacji tuż przed zakończeniem aukcji. Kupiłem go głównie z żądzy zaspokojenia zachcianki. Być może za jakiś czas sprzedam go i kupię sony rx100, gdy pojawi sie rynek wtorny dla tego modelu ;)
Daj znać jakie są Twoje pierwsze wrazenia. Generalnie czytałem w zasadzie same pozytywne recenzje tego aparatu ale nie ma to jak opinia uzytkownika.
Nie wiem, czy czytałeś opinię osób, które miały do czynienia z x10 dłużej ode mnie:
http://www.myfinepix.pl/pl/reviews?product=336934
Ze swojej strony, po kilkugodzinnym kontakcie z x10 mogę stwierdzić, że jak dla mnie ciut za cięzko chodzi pokrętło kompensacji ekspozycji, trzeba użyć trochę za dużej siły (stosunkowo), żeby zmienic nastawę, a aparat z pewnością nie nadaje się do noszenia w jakichkolwiek kieszeniach spodni, co próbują czasami twierdzić niektórzy szczęśliwi posiadacze ;)
Menu nie jest tak intuicyjne, jak np. w olympusie xz1 (którego jeszcze posiadam). Włączanie za pomocą ruchu obiektywem - wg mnie to jednak małe utrudnienie. Cała reszta na plus, dziś zobaczę, jakie fotki wypluwa to cudo ;)
Ech Jureczku:)
Mam zgola inne spostrzezenia, korekta expo chodzi wlasnie bdb ciezko i stylowo, to te tyle koleczko rodem z olympusa jest zupelnie zbyteczne, kreci sie jak chce, Ci co nosza aparat w portkach to zboczency, jak mozna takie cudo wsadzic do gaci? mam go zawsze na karku i kazdy choc troche fotograficzny z zaciekawieniem patrzy w moja strone, nie ma jak lans.
Wlaczanie obiektywem, fajny patent, ogniskowanie, to co lubie, trzyma sie genialnie, waga odpowiednia, przynajmniej czuc, ze cos tam jest i to nie zabawka, wykonanie kosmiczne w erze plastikowych wydmuszek.
Jurek dawaj fotki:)
RX100 ma tylko 2 roznice, wieksza rozdzielczosc i mniejsza wielkosc, on na prawde miesci sie do kieszeni.
pozdrowionka
Nie wiem, czy czytałeś opinię osób, które miały do czynienia z x10 dłużej ode mnie:
http://www.myfinepix.pl/pl/reviews?product=336934
Ze swojej strony, po kilkugodzinnym kontakcie z x10 mogę stwierdzić, że jak dla mnie ciut za cięzko chodzi pokrętło kompensacji ekspozycji, trzeba użyć trochę za dużej siły (stosunkowo), żeby zmienic nastawę, a aparat z pewnością nie nadaje się do noszenia w jakichkolwiek kieszeniach spodni, co próbują czasami twierdzić niektórzy szczęśliwi posiadacze ;)
Menu nie jest tak intuicyjne, jak np. w olympusie xz1 (którego jeszcze posiadam). Włączanie za pomocą ruchu obiektywem - wg mnie to jednak małe utrudnienie. Cała reszta na plus, dziś zobaczę, jakie fotki wypluwa to cudo ;)
Dzięki za info i linka. A co skłoniło Cię do wymiany xz1? Bo w sumie to jednak podobna liga. Dla mnie kuszący w xz1 jest jasny obiektyw.
Ech Jureczku:)
Mam zgola inne spostrzezenia, korekta expo chodzi wlasnie bdb ciezko i stylowo, to te tyle koleczko rodem z olympusa jest zupelnie zbyteczne, kreci sie jak chce, Ci co nosza aparat w portkach to zboczency, jak mozna takie cudo wsadzic do gaci? mam go zawsze na karku i kazdy choc troche fotograficzny z zaciekawieniem patrzy w moja strone, nie ma jak lans.
Wlaczanie obiektywem, fajny patent, ogniskowanie, to co lubie, trzyma sie genialnie, waga odpowiednia, przynajmniej czuc, ze cos tam jest i to nie zabawka, wykonanie kosmiczne w erze plastikowych wydmuszek.
Jurek dawaj fotki:)
RX100 ma tylko 2 roznice, wieksza rozdzielczosc i mniejsza wielkosc, on na prawde miesci sie do kieszeni.
pozdrowionka
No to się dowiedziałem - zboczeniec ze mnie i to taki po całości:mrgreen: Dla mnie kompakt, który się nie mieści w kieszeni to nie kompakt.
Dzięki za info i linka. A co skłoniło Cię do wymiany xz1? Bo w sumie to jednak podobna liga. Dla mnie kuszący w xz1 jest jasny obiektyw
Głównie to chyba pęd ku nowosciom ;). Przed zakupem wiedziałem, że prawdopodobnie niewiele zyskam. A muszę powiedzieć, że z olympusa jestem bardzo zadowolony, jest to aparat, który zagościł u mnie póki co najdłużej , jesli chodzi o kompakty - okrągły rok ;). Tak na gorąco - to chyba wyświetlacz lcd w xz1 sprawuje się lepiej w porównaniu z x10 na zewnątrz,przynajmniej takie są moje dzisiajsze odczucia.
ja uważam, że ten aparat ma przewagę nad LX'ami:
- mniejszy
- brak dekielka
- wieksza matryca
jeszcze jedno... mógłby mieć dotykowy ekran i obsługa byłaby expressowa.
mam, wiem co mówię ;)
mi sie podoba, myslałem o nim ale chyba chcę OM-De
no i jeszcze funkcję panoramy w sony rozwiązali najlepiej!
test na fotoblogii. Na razie budowa i obsługa
http://fotoblogia.pl/2012/08/24/sony-cyber-shot-rx100-male-jest-wielkie-test/budowa-i-obsluga/top
Możliwości tego malucha robią wrażenie jak na kompakt.
Szkoda trochę mniej wygodnej obsługi, ale może się to podobać przeciętnemu użytkownikowi.
Ciekawi mnie jak by wypadł w porównaniu z najnowszym Canonem.
tymczasowy_
24.08.12, 14:26
- wieksza matryca
W stosunku do LX7 nie ma przewagi:
1. nie ma 24mm na szerokim końcu.
2. f=1.8 przy minimalnym czasie 1/2000sek może być problemem w jasnym oświetleniu, a filtra ND brak na pokładzie.
3. na długim końcu, gdzie potrzeba krótszych czasów i małej GO dla portretu RX100 jest gorszy od LX7.
Poza tym:
- brak stopki do zewnętrznej lampy,
- brak złącza do zewnętrznego EVF.
na tronie:
http://www.chip.pl/testy/foto-video/aparaty-cyfrowe-kompaktowe/panasonic-lumix-dmc-lx7
jest napisane, że panasonic stoi na 3ej pozycji zaraz za sony rx100, to po pierwsze.
po drugie szerokość mozna zastąpić fenomenalną panoramą w sony, więc 24mm nie robią dla mnie wrażenia (choć uwielbiam szeroki kąt) w porównaniu do sony.
kwestia dekielka... dla mnie porażka. wiem, mam, używam i mi cały czas przeszkadza. nie potrafię się do tego przyzwyczaić. w lustrzance też mi to przeszkadzało.
taki juz jestem i tak z tym mam ;)
jasność obiektywu oczywiście na wielki + dla LX'a.
ekran dotykowy na wielki - dla RX'a... tzn jego brak przy takiej skromnej guzikologii.
wg mnie oba aparaty, to dobra propozycja.
zastanawia mnie tylko, dlaczego panasonic zmniejszył matrycę w stosunku do LX3?
a tak na marginesie, to najlepiej porównać takie same zdjęcia. niestety, ktoś musiałby mieć dwa aparaty w tym samym czasie.
W stosunku do LX7 nie ma przewagi:
na długim końcu, gdzie potrzeba krótszych czasów i małej GO dla portretu RX100 jest gorszy od LX7.
Jeżeli chodzi o GO, to nie masz racji, ponieważ matryce w olku & panasie są sporo mniejsze
Jeżeli chodzi o GO, to nie masz racji, ponieważ matryce w olku & panasie są sporo mniejsze
tak też myslałem... ja nie umiem tego przeliczać, więc nie pisałem o tym.
wiem tylko z innych przeczytanych tenatów, że wielkość sensora ma znaczenie. nie tylko jasność obiektywu.
najlepiej zrobic dwa takie same zdjęcia dwoma aparatami dla łopatologicznego przykładu.
tak też myslałem... ja nie umiem tego przeliczać, więc nie pisałem o tym.
wiem tylko z innych przeczytanych tenatów, że wielkość sensora ma znaczenie. nie tylko jasność obiektywu.
najlepiej zrobic dwa takie same zdjęcia dwoma aparatami dla łopatologicznego przykładu.
Przeliczanie jest proste. Mniejszą GO daje ta matryca, która dostanie więcej światła, a ilość światła jest proporcjonalna do powierzchni matrycy i dziury w obiektywie. Dzielisz przekątną matrycy przez jasność szkła. Im większy wynik, tym mniejsza GO.
Przeliczenie dla rx-100 jest np. tutaj: http://www.dpreview.com/previews/sony-dsc-rx100 - tabelka pod rozmiarami matryc i widać, że RX-100 na krótkim końcu bije wszystko wraz lustrzankami (w kitach) a na długim jest jak u konkurencji. Czyli tutaj jest bezkonkurencyjny.
Nie ma na co narzekać, na długim końcu jest jak kit z OMD.
no ale z tym LX7 nie ma porównania :(
a tam jest baaardzo jasny obiektyw.
Nie istnieje coś takiego jak "baaardzo jasny obiektyw" bez danych o matrycy. Poszukaj odpowiednich wielkości i sam sobie policz. Chyba, że przerasta Ciebie obsługa gugla i kalkulatora.
nie, nie przerasta. nie widzę także potrzeby liczenia.
to było tylko nawiązanie do "LX7 nie ma konkurencji".
ja mam LX3 i jestem zadowolony. nie zmienie go na 7kę ani na RX100... choć oba mi się podobają.
w stopce mam napisane co chcę dokupić. chciałbym zrobić lepszy portret z rozmytym tłem lub landszatf po szerokości.
w tym przypadku muszę i chcę kupić aparat z wymienną optyką.
w innym przypadku zawsze mi czegoś będzie brakować.
Nie istnieje coś takiego jak "baaardzo jasny obiektyw" bez danych o matrycy.
Jak nie jak tak.Do Canona widzialem w necia duzo jasnych obiektywow.Patrzac na ich zdjecia to kolor ich byl prawie bialy.Nie napisze konkretnie jaki to byl bialy ,bo bialych odcieni jest wiele.Mozna napewno twierdzic,ze byly bardzo jasne,bo bialy nalezy do bardzo jasnych kolorow.
he he he sam miałem jeden ;)
dla mnie był kremowy.
no ale z tym LX7 nie ma porównania :(
a tam jest baaardzo jasny obiektyw.
Ale na stronie o lx-7 istnieje identyczna tabelka http://www.dpreview.com/previews/panasonic-lumix-dmc-lx7 i niejako jak widać raczej do RX-100 'trochę' mu brakuje.
- mniejszy
- brak dekielka
- wieksza matryca
jeszcze jedno... mógłby mieć dotykowy ekran i obsługa byłaby expressowa.
mam, wiem co mówię ;)
mi sie podoba, myślałem o nim ale chyba chcę OM-De
czyli potwierdza się moje ;)
Na długim końcu to RX100 brakuje do LX7 jak widać.
nie do końca... jest różnica w zakresie.
w sony koniec = 100
a w pasikoniku = 90
trzeba by odnaleźć dane jaka jest przesłona w sony na 90.
No tak ale nawet jak jest ta różnica to jest ona nieznaczna (mniej niż 1eV), za to na początku zakresu widać wyraźną różnice. Nie ma co rozważać pomijalnej różnicy na końcu zakresu.
Ciekawe, bo wartosci z tej tabeli przypominaja swiatlo, jakie mialy z reguly analogowe kompakty, oczywiscie FF ;-)
ciekawostką jest, że można lampkę odchylić i strzelić fotkę
źródło (http://www.solidgadget.com/wp-content/uploads/2012/07/sony-rx100-camera-flash.jpg)
źródło (http://cdn.asia.cnet.com/story_media/62216717/sc101_flash_600x450.jpg)
Bezpośrednio do zdjęć to raczej za słabe, ale genialna rzecz do wyzwalania lampy z fotocelą. Kupujesz YN za 200zł i masz profesjonalne oświetlenie pokojowe :)
---------- Post dodany o 07:52 ---------- Poprzedni post był o 06:59 ----------
Ciekawe, bo wartosci z tej tabeli przypominaja swiatlo, jakie mialy z reguly analogowe kompakty, oczywiscie FF ;-)
Nie tylko z tabeli. 12-50 to też typowy kompakt ze światłem 7-12,6. Tylko, że kiedyś nikomu nie przychodziło do głowy porównywanie kompaktów z lustrzankami, bo wszystko było FF i trudniej było ludziom w głowach namieszać :)
no to pojawił się test tego aparaciku :)
http://www.dpreview.com/reviews/sony-cybershot-dsc-rx100
ciekawe w tym teście jest to, że pokazują spadek jasności do "odległości".
tymczasowy_
29.08.12, 10:09
Co do długiego końca obu aparatów, to dla ekwiwalentu 90mm LX7 ma mniejszą GO niż RX100.
Wystarczy wrzucić do kalkulatora DOF dane.
Sony RX100 1" f=4,8 33mm (90mm)
Subject distance 200 cm
Depth of field
Near limit 182.7 cm
Far limit 220.9 cm
Total 38.1 cm
In front of subject 17.3 cm (45%)
Behind subject 20.9 cm (55%)
Hyperfocal distance 2084.5 cm
Circle of confusion 0.011 mm
+++++++++++++++++++++++++++++++++++
Panasonic LX7 1/1.7" f=2,4 18mm (90mm)
Subject distance 200 cm
Depth of field
Near limit 183.9 cm
Far limit 219.1 cm
Total 35.2 cm
In front of subject 16.1 cm (46%)
Behind subject 19.1 cm (54%)
Hyperfocal distance 2272.2 cm
Circle of confusion 0.006 mm
Odnośnie testu, to rozdzielczość RX 100 wynosząca 2600lph (mimo 20Mpix) nie jest aż tak dużo większa w stosunku do rozdzielczości LX5 wynoszącej 2200lph (z 10Mpix).
Częstotliwości Nyquist'a odpowiednio RX i LX to 3650lph vs. 2700lph
Czy jest jak podejrzewałem szkiełko LX5 lepiej współgra z matrycą i wyciąga z niej prawie maksimum możliwości.
W RX100 musieli pewnie minimalizować rozmiary obiektywu i wyszło mydełko.
ISO (dla RAW).
Do 400 włącznie praktycznie tak samo jak w LX5, na wyższych 1eV różnicy na korzyść RX100.
BSI w LX7 nie powinna być gorsza niż CCD w LX5, osobiście liczę w kwestii szumu na poprawę około 1EV dla LX7.
DR
W porównaniu do Canona S100 w przypadku RX100 nie ma wielkich rewelacji.
PS
grzeSiuu, co do panoramek, to niestety RX100 zapisuje je w jpeg'u tylko ... Wolę więc na 24mm zrobić RAW'a, a jak już panorama, to zdecydowanie wolę skleić ją sam.
Mam NEX'a więc wiem jakie panoramy oferuje Sony ;-)
Co do długiego końca obu aparatów, to dla ekwiwalentu 90mm LX7 ma mniejszą GO niż RX100.
Wystarczy wrzucić do kalkulatora DOF dane.
dane ciekawe i wyczerpujące :)
co do samych wartości i przełożeniu na praktykę... hmm to już muszą się wypowiadać "fachowcy, zwodowcy" - ja do nich nie należę.
osobiście cieszę się, że mimo dobrych wartości na papierze LX jest porównywalny.
ja już raczej 3'ki nie zmienię na 7kę ani na RX100 :(
tak jak w stopce szykuję się na większy skok :) ale chyba jeszcze daleka droga przede mną ($).
PS
grzeSiuu, co do panoramek, to niestety RX100 zapisuje je w jpeg'u tylko ... Wolę więc na 24mm zrobić RAW'a, a jak już panorama, to zdecydowanie wolę skleić ją sam.
Mam NEX'a więc wiem jakie panoramy oferuje Sony ;-)
ja sony ni mam, więc i wtej kwestii mało co mam wiarygodnego do powiedzenia.
bawiłem się tylko kolegi aparatem i baaardzo mi się ta funkcja podobała.
mowa oczywiście o użyteczności albumowej. w innym przypadku jak najbardziej się z Toba zgadzam "nie ma to jak sobie samemu zrobić".
generalnie łatwość i przyjemność funkcji panoramy w aparatach sony wg mnie jest na duUuży +
generalnie łatwość i przyjemność funkcji panoramy w aparatach sony wg mnie jest na duUuży +
Dokładnie :)
http://www.youtube.com/watch?v=mfL3_dlo7Rs&list=UUhbZtPlBzQQTCpc-x8IAdXA&index=2&feature=plcp
http://www.facebook.com/media/set/?set=a.349017868465214.89481.205453636154972&type=1
http://www.facebook.com/media/set/?set=a.296785100355158.79782.205453636154972&type=1
Tak z ciekawości: co jest takiego wyjątkowego w tej funkcji panoramy w Sony?
Tak z ciekawości: co jest takiego wyjątkowego w tej funkcji panoramy w Sony?
wg mnie łatwość obsługi. wciskasz guziczek migawki i przesuwasz apeatem w jedną lub drugą stronę. góra lub dół i gotowe.
jeżeli aparaty innych firm mają podobne rozwiązanie, to także funkcja na duży +.
ja osobiście się nie spotkałem :(
spotkałem się tylko z gorszym rozwiązaniem.
no to także na duży +
ja osobiście nie ukrywam, że bardzo chciałbym mieć w swoim nowym aparacie funkcję panoramy a jeszcze bardziej funkcję, której tak łatwo się używa.
nie wiem jakie firmy jeszcze mają tak bardzo łatwą i przyjemną w użyciu panoramę(?).
przez pewien okres chciałem kupić NEX'a właśnie ze względu na panoramę i wielkość matrycy ale brak szkieł skierował mnie na OMDi.
nie mam pojęcia jak w nim wygląda panorama... bo chyba także ma tę funkcję?
tymczasowy_
29.08.12, 13:28
wg mnie łatwość obsługi. wciskasz guziczek migawki i przesuwasz apeatem w jedną lub drugą stronę. góra lub dół i gotowe.
jeżeli aparaty innych firm mają podobne rozwiązanie, to także funkcja na duży +.
Gorzej jak chcesz panoramę z fotek ułożonych np. w dwóch rzędach ... aby zasymulować UWA dla przykładu.
Do wakacyjnych pstryków jak na filmie, to owszem przydatna funkcja.
jak wcześniej pisałem, oczywiście do albumu :)
a w poście lewo - prawo, góra dół, to miałem na myśli, że ta funkcja dzieła w poziomi i w pionie.
wiem, że zdjęć w kilku rzędach z automatu już nie sklei.
źle się wyraziłem, przepraszam ;)
no to także na duży +
przez pewien okres chciałem kupić NEX'a właśnie ze względu na panoramę i wielkość matrycy
mnie też kusił i miałem już kupić nexa 7
brak szkieł skierował mnie na OMDi.
oraz dołączam stabilizacje[ bardzo ważny gadżecik], która z jasną stałeczką uzyska bardzo dobrej jakości materiał ;)
.. stabilizacja ...
zapomniałem dodać o tak ważnym elemencie ;)
http://www.stevehuffphoto.com/2012/08/08/the-sony-rx100-shoots-seal-in-concert-by-barry-burris/
Nie wiem jak jest w NEX7 ale bawiłem się panoramami na 5N i rezultaty jak dla mnie nie były zadowalające. Panoramy nie były dokładnie łączone i rozdzielczość nie była najwyższa. Ale może coś źle robiłem.
http://www.stevehuffphoto.com/2012/08/08/the-sony-rx100-shoots-seal-in-concert-by-barry-burris/
Choroba.. Podoba mi się coraz bardziej ten mały soniak. W Saturnie macałem - malutki, AF szybki, nawet karta była wsadzona, więc zobaczyłem jak video kręci i ogólnie jestem pod wrażeniem. Szkoda tylko, że cena też na razie wrażenie robi.. :(
no i mi na nowo się podoba...
no i mi na nowo się podoba...
Hmm całkiem użyteczne ISO 1600
Jestem po paru dniach używania tego Soniaka i mam następujące uwagi:
+ całkiem niezły autofokus
+ bardzo ostry obiektyw w całym zakresie
+ znakomity obrazek, w połączeniu z obiektywem daje świetną detaliczność
+ bardzo "czyste" ISO do 800
+ bardzo podobają mi się filmy
- cały czas nie mogę się przyzwyczaić do trzymania go w sensowny sposób, choć z futerałem jest trochę lepiej.
- słaba lampeczka
- pierścień na obiektywie fajnie, że jest i można nim ustawiać ogniskową, ale jego czucie jest fatalne
- brak mocowania filtrów
- ładowanie tylko przez port USB, ale tu już zaradziłem kupując na ebayu ładowarkę z dodatkowymi akumulatorami. Sprawdziłem, ładują też oryginalny akumulator.
Generalnie, moim zdaniem najlepszy obecnie kompakt na rynku. Zrobiłem małe porównanie wycinków z fotek porównująć Panasa LX5, Sony RX100 i Oly EM5+12-50 i przy Olym nie ma się czego wstydzić, a Panasa bije na głowę. Szczegóły tutaj (https://forum.olympusclub.pl/threads/84998-Małe-porównanie-Olympus-OMD-12-50-Panasonic-LX5-SONY-RX100.)
Pozdrawiam
Tomek
...
- cały czas nie mogę się przyzwyczaić do trzymania go w sensowny sposób, choć z futerałem jest trochę lepiej.
...
taki urok małych aparatów, ale z drugiej strony jest to na pewno duży plus, bo można tego malucha w każdą kieszeń wsadzić i mieć ze sobą zawsze tak samo jak telefon.
Jest już test na Optycznych: http://www.optyczne.pl/index.php?test=aparat&test_ap=193
Generalnie, moim zdaniem najlepszy obecnie kompakt na rynku. Zrobiłem małe porównanie wycinków z fotek porównująć Panasa LX5, Sony RX100 i Oly EM5+12-50 i przy Olym nie ma się czego wstydzić, a Panasa bije na głowę. Szczegóły tutaj (https://forum.olympusclub.pl/threads/84998-Małe-porównanie-Olympus-OMD-12-50-Panasonic-LX5-SONY-RX100.)
Tomek
Jeśli piszesz że OMD nie ma się czego wstydzić w porównaniu do RX100 to warto wziąć poprawkę że OMD jest 2 - 2,5 raza droższy od Soniaka
zrobiłem sobie takie zestawienie:
http://www.dxomark.com/index.php/Cameras/Compare-Camera-Sensors/Compare-cameras-side-by-side/%28appareil1%29/812|0/%28brand%29/Sony/%28appareil2%29/769|0/%28brand2%29/Canon/%28appareil3%29/612|0/%28brand3%29/Olympus
wygląda na to że kompakty doganiają pierwsze PENy