PDA

Zobacz pełną wersję : ED 18-180mm 1:3.5-6.3 - problem z obiektywem czy zasilaniem?

kamil_andrzej
31.05.12, 07:41
Od mniej więcej roku jestem posiadaczem obiektywu ED 18-180. Na początku wszystko było OK. Ostatnio, w trakcie robienia zdjęć (po naciśnięciu spustu migawki) mój E5 nagle się wyłączył. Włączenie i wyłączenie pokrętłem nie pomogło. Dopiero reset polegający na wyjęciu i włożeniu baterii "ożywił" aparat. Od tego momentu co jakiś czas E5 właśnie z tym obiektywem się wyłącza. Jakaś podpowiedź? Zasilanie czy obiektyw?

romek1967
31.05.12, 07:57
Jakaś podpowiedź? Zasilanie czy obiektyw?
Serwis

kamil_andrzej
31.05.12, 08:04
OK, obiektyw, aparat, czy oba?

romek1967
31.05.12, 08:09
OK, obiektyw, aparat, czy oba?
Myślę że to właśnie ustalą :)

kamil_andrzej
31.05.12, 08:19
Dzięki,

nyny
31.05.12, 13:00
Dla zdrowotnosci przetrzyj styki w body i w szkle...

pozdro

kamil_andrzej
31.05.12, 13:21
cyt: "Dla zdrowotnosci przetrzyj styki w body i w szkle..."

Próbowałem, nic się nie zmieniło. Najbardziej denerwujące jest wyłączanie się w trakcie robienia serii zdjęć. Po dostrojeniu ostrości i rozpoczęciu fotografowania aparat po prostu "gaśnie" a zdjęcia oczywiście się nie zapisują. Początkowo myślałem, że to kwestia baterii (stanu naładowania) ale nie. Po prostu wyłącza się bez względu na poziom naładowania. Co ciekawe nie mam żadnego problemu z innymi obiektywami, tylko właśnie z tym.

nyny
31.05.12, 14:15
cyt: "Dla zdrowotnosci przetrzyj styki w body i w szkle..."

Próbowałem, nic się nie zmieniło. Najbardziej denerwujące jest wyłączanie się w trakcie robienia serii zdjęć. Po dostrojeniu ostrości i rozpoczęciu fotografowania aparat po prostu "gaśnie" a zdjęcia oczywiście się nie zapisują. Początkowo myślałem, że to kwestia baterii (stanu naładowania) ale nie. Po prostu wyłącza się bez względu na poziom naładowania. Co ciekawe nie mam żadnego problemu z innymi obiektywami, tylko właśnie z tym.

No ty chyba masz odpowiedz co jest uwalone, moze sie tasiemka przytarla, zwarcie robi i zwisy sprzet zalicza.
Jedny slowem najsampierw serwis szkla bym chyba zrobil.

pozdro

kamil_andrzej
31.05.12, 14:21
No ty chyba masz odpowiedz co jest uwalone, moze sie tasiemka przytarla, zwarcie robi i zwisy sprzet zalicza.
Jedny slowem najsampierw serwis szkla bym chyba zrobil.

pozdro

Dobrze, że szkło a nie aparat .................