Zobacz pełną wersję : e-30 + 14-54 I
Planuję zakup body e-30, którego AF mam nadzieję, jest w miarę szybki i trafia tam gdzie chcemy. Chciałbym używać go z obiektywem 14-54 I, co sądzicie o tym zestawie? Czego mogę spodziewać się po body e-30 w porównaniu z ograniczającym mnie ostatnio e-520?
Przede wszystkim możesz się spodziewać, że będzie co trzymać w ręce w porównaniu E-520, to na początek. Jest co dźwigać, ale to miły ciężar.
Duzo zdjęc zrobiłem E-30 z ZD 14-54 I.
Ja robię zdjęcia E-30 i 12-60. Powiem, że przejście z E-410 i ZD 14-54 I na E-30 i ZD 14-54 I to była duża różnica w szybkości. Po podpięciu ZD 12-60 E-30 jeszcze przyspieszyło i jest super, ale fakt ciężko i dlatego myślę o przejściu na mikro. E-30 nawet z 14-54 I był wystarczająco szybki i trafiał szybko z ostrością tam gdzie celowałem.
Pstrykam takim zestawem już kawał czasu i zero problemów. Po przesiadce z 410 wykrztusiłem tylko - WOW, zwłaszcza w kontekście wizjera ;) Od tamtego czasu jest to mój podstawowy zestaw i mimo kombinacji z innymi szkłami (ZD50, ZD35) ostatecznie zapiąłem 14-54 na stałe pozbywając się całej reszty. Ostatnio z sentymentu wróciłem tylko do 40-150, bo też ładnie rysuje i 150 się jednak czasem przydaje, ale mimo wszystko E30 + 14-54 to podstawa :) Gorąco polecam...
PS. Co Cię konkretnie ogranicza w 520?
Fot.Krzysiek
23.05.12, 21:51
Ja po prześiadce z e-510 na e-30 byłem bardzo mile zaskoczony, obecnie bawię się z obiektywem 12-60 SWD no i z tym połączeniem AF jest bardzo szybki, jeśli róznica w cenie nie jest az tak ważna to zdecydowanie polecam 12-60 , większy zakres no i silnik SWD
---------- Post dodany o 21:51 ---------- Poprzedni post był o 20:25 ----------
Czego mogę spodziewać się po body e-30 w porównaniu z ograniczającym mnie ostatnio e-520?
Wiecej punktów AF, większe ISO, migawka do 1/8000, filtry artystyczne, wiecej Mpix, większy wizjer, obrotowy wyświetlacz, dodatkowy wyświetlacz parametrów od góry, wejscie kabla synchro, i pewnie jeszcze sporo ulepszeń sie znajdzie :)
Ja po prześiadce z e-510 na e-30 byłem bardzo mile zaskoczony, obecnie bawię się z obiektywem 12-60 SWD no i z tym połączeniem AF jest bardzo szybki, jeśli róznica w cenie nie jest az tak ważna to zdecydowanie polecam 12-60 , większy zakres no i silnik SWD
...
Różnica między 14-54 I i II nie jest wielka , między 14-54 a 12-60 jest jak Kanion Colorado...
Między 14-54 a 12-60 jest jak Kanion Colorado...
W cenie na pewno. Pamiętam taki moment, jak 14-54 vII kosztowało 1900, a 12-60 2700 zł. Wtedy wybór był łatwiejszy.
W cenie na pewno. Pamiętam taki moment, jak 14-54 vII kosztowało 1900, a 12-60 2700 zł. Wtedy wybór był łatwiejszy.
W możliwościach i jakości obrazka też 2mm na szerokości, 6mm na długości i dużo lepsze własności optyczne.
Szerokość owszem, długość przy takich ogniskowych ma małe znaczenie, a co do dużo lepszych własności optycznych mocna nadinterpretacja - przy filtrze AA w lustrach Olka oprócz E-5 różnica jest trudno dostrzegalna na zdjęciach. Sympatycznie byłoby gdyby ktoś na jakimś mikrusie bezpośrednio je przetestował.
Szerokość owszem, długość przy takich ogniskowych ma małe znaczenie, a co do dużo lepszych własności optycznych mocna nadinterpretacja - przy filtrze AA w lustrach Olka oprócz E-5 różnica jest trudno dostrzegalna na zdjęciach. Sympatycznie byłoby gdyby ktoś na jakimś mikrusie bezpośrednio je przetestował.
Bezpośrednio to ja je ( 12-60 i 50-200 ) testuję od jesieni z EPL-1, a od jutra mam nadzieję z OM-D E-M5.
Od tygodnia jestem posiadaczem e-30 i różnica między e-520 a tym to rzeczywiście przepaść. Nie do końca poznałem jeszcze jego możliwości, choćby po zrobieniu fotki jak zobaczyć całą jej "historię" tj. czas, przesłona itd. W e-520 było jakoś prościej. Byłbym wdzięczny za inne "triki" warte uwagi, których gołym okiem trudno poznać.
nigdy nie mialem w lapach ale chyba przy podgladzie wystarczy info wcisnac, najlepiej kilka razy to co innego pokaze,pzdr.
Tak jak napisał judasz wciskasz info, polecam ustawić na trybie przepaleń, bo wtedy w razie czego można uratować zdjęcie robiąc szybko drugie.
Z ciekawostek to są momenty gdy odchylany ekranik się przydaje. Poza tym robi zdjęcia jak każdy aparat.
Od tygodnia jestem posiadaczem e-30 i różnica między e-520 a tym to rzeczywiście przepaść. Nie do końca poznałem jeszcze jego możliwości, choćby po zrobieniu fotki jak zobaczyć całą jej "historię" tj. czas, przesłona itd. W e-520 było jakoś prościej. Byłbym wdzięczny za inne "triki" warte uwagi, których gołym okiem trudno poznać.
Poczytaj instrukcję teraz jest dostępna http://www.olympus.pl/consumer/208_manuals.cfm?prodID=E-30_master Znajomość instrukcji jest najlepsza na wszelkie "triki" :-)