PDA

Zobacz pełną wersję : Jaki obiektyw kupic?

pablopicasso
20.05.12, 21:33
Witam
Chcialbym dokupic jakas stalke do E520 glownie chcialbym uzywac jej do portretow
Moj wybor padl na te dwa obiektywy
- Zuiko Digital 50 mm f/2.0 Macro ED
- Sigma 50mm f/1.4 EX DG HSM

Bardziej sklaniam sie w strone Sigmy bo jest troche tansza , czytalem rozne opinie w internecie i zglupialem
Moze ktos ma / pracowal z tymi szklami i moze cos mi podpowie
Bede wdzieczny za pomoc

apz
20.05.12, 21:36
Witam
Chcialbym dokupic jakas stalke do E520 glownie chcialbym uzywac jej do portretow
Moj wybor padl na te dwa obiektywy
- Zuiko Digital 50 mm f/2.0 Macro ED
- Sigma 50mm f/1.4 EX DG HSM

Bardziej sklaniam sie w strone Sigmy bo jest troche tansza , czytalem rozne opinie w internecie i zglupialem
Moze ktos ma / pracowal z tymi szklami i moze cos mi podpowie
Bede wdzieczny za pomoc

Tańsza, a to ciekawe. Ile tańsza?

pablopicasso
20.05.12, 21:36
wedlug internetu to okolo 600 zl

Fot.Krzysiek
20.05.12, 21:45
Ja od kilku dni jestem w posiadaniu ZD50 i zdecydowanie mogę polecić. Do portretów idealne, bardzo ostre zdjęcia i ładnie rozmywa tło.

pablopicasso
20.05.12, 22:14
no tak ale... z tego co wyczytalem to zd50 ma troche wolny AF i jest ciemniejszy od sigmy , gdzie sigma ma teoretycznie szybszy AF
wiem ze do portretow to nie ma zbyt wielkiego znaczenia ale chcialbym porobic tym szklem tez zdjecia mojemu dziecku ... niestety przemieszcza sie szybciej z miejsca na miejsce niz swiatlo :D

romek1967
20.05.12, 22:16
no tak ale... z tego co wyczytalem to zd50 ma troche wolny AF i jest ciemniejszy od sigmy , gdzie sigma ma teoretycznie szybszy AF

Portret potrzebuje szybkiego AF? ;) ZD50 jest ostry od 2.0 czego o sigmie powiedziec sie nie da

apz
20.05.12, 22:19

I dwie na trzy są niecelne do skalibrowania z body ,chyba, że masz E-30 lub E-5 , to może wystarczy skalibrować tym co tam jest wbudowane....
Piszesz o używkach , czy o nowych obiektywach?

pablopicasso
20.05.12, 22:24
o nowych ze sklepu
i tak jak napisalem mam e520 ktore samo z siebie czesto nie trafia tam gdzie chce :( ale to juz inna bajka

romek1967
20.05.12, 22:29
o nowych ze sklepu
i tak jak napisalem mam e520 ktore samo z siebie czesto nie trafia tam gdzie chce :( ale to juz inna bajka

No to Sigme możesz spokojnie skreślić. A nowe ZD50 dostaniesz i owszem w OlyJedi Markcie :) Jak dołączysz do zakonu.

pablopicasso
20.05.12, 22:32
no to sobie poczekam :(

Fot.Krzysiek
20.05.12, 23:40
wiem ze do portretow to nie ma zbyt wielkiego znaczenia ale chcialbym porobic tym szklem tez zdjecia mojemu dziecku ... niestety przemieszcza sie szybciej z miejsca na miejsce niz swiatlo :D

Sam testowałem na moim synku, no i przyznam rację że cięzko nadąża ten obiektyw za dziećmi, ale myslę ze nawet z tą Sigmą będzie podobnie. Jak chcesz bardzo szybki AF to polecam ZD 12-60 SWD, z tym szkiełkiem nie miałem problemów z dziećmi.

epicure
20.05.12, 23:49
no tak ale... z tego co wyczytalem to zd50 ma troche wolny AF

Czyli i tak jest lepszy, bo ta Sigma prawie w ogóle nie ma AF, szczególnie podpięta do E-520. Już z E-30 ledwo co ustawia ostrość przy dobrym świetle, a w gorszym wykłada się kompletnie.

cissic
21.05.12, 00:44
Jak chcesz bardzo szybki AF to polecam ZD 12-60 SWD, z tym szkiełkiem nie miałem problemów z dziećmi.

jesli ma byc taniej i moze byc uzywka to polecam ZD 14-54 w pierwszej wersji. mam to szkielko i z moja stara 510 dziala super. MZ nawet lepiej niz z E3

bahtek83
21.05.12, 10:53
zd 50...pod każdym względem, no chyba ze dzieci sa za szybkie na stałke:wink:

pablopicasso
21.05.12, 11:14
Tak jak piszecie to tez bym wolal 12-60 SWD ale to troche za drogie szklo jsk na moja kieszen wiec chyba poczekam jeszcze troche i dozbieram pare zl. Dziekuje za pomoc

majeczek78
21.05.12, 11:31
Kiedyś miałem ten sam problem co ty pablopicasso. U mnie skończyło się tak :
za cenę nowego ZD 50 kupiłem:
używane 14-54 II jako szkło uniwersalne również do fotografowania dzieci (1200 PLN)
a do portretów OM 50 f1.8 - ostrzenie ręczne ale przy portrecie śpieszyć się nie musisz bo nikt cię nie goni (150 +50 przejściówka).
Oczywiście do ręcznego ostrzenia trzeba się przyzwyczaić bo E520 ma kieski wizjer ale można też używać LV.
Ja jestem bardzo zadowolony z tego zestawu i naprawdę polecam.

Thomasso
21.05.12, 11:41
Bierz ZD 50 f/2. Jak masz kita, to ten 14-54 II az takiego skoku nie da, czy to o ostrosc, czy szybkosc (jak masz E-5xx).

T.

epicure
21.05.12, 11:42
Ja bym się nie bawił z półśrodki, tylko kupił E-PM1 i m.ZD 45 f/1,8. Będzie szybciej i lepiej jakościowo, niż cokolwiek podpięte do E-520, a cenowo wyjdzie mniej więcej tyle, ile wołają za samą Sigmę 50 f/1,4. Niestety, ale czas już wyskakiwać z E-Systemu, jeśli myśli się o dalszym rozwoju...

Thomasso
21.05.12, 11:44
Niestety, ale czas już wyskakiwać z E-Systemu, jeśli myśli się o dalszym rozwoju...

Eeee tam.. Przeciez bedzie E-50 z 16MPix matryca z OM-D :twisted:

T.

Fot.Krzysiek
21.05.12, 11:45
Tak jak piszecie to tez bym wolal 12-60 SWD ale to troche za drogie szklo jsk na moja kieszen wiec chyba poczekam jeszcze troche i dozbieram pare zl. Dziekuje za pomoc

Skoro miałeś w planach zakup nowego ZD50 to za tą cenę około 2500 kupisz już używkę 12-60 chyba ze skorzystasz z opcji jak koledzy wczesniej pisali 14-54

epicure
21.05.12, 11:48
Eeee tam.. Przeciez bedzie E-50 z 16MPix matryca z OM-D :twisted:

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2012/05/widzisztuczolgpld018bc-1.jpg
źródło (http://pl.memgenerator.pl/mem-image/widzisz-tu-czolg-pl-d018bc)

;)

darkelf
21.05.12, 11:50
Mam portretowe obiektywy: ZD 50/2, Nikkor 35/1.8g, Nikkor 50/1.4g oraz Nikkor 85/1.8g. Nie testowałem jeszcze na modelce 85, ale z pozostałych ZD50 jest bezkonkurencyjny jeśli chodzi o ostrość. Mam też Sigmę 35/1.4 i był to najgorszy zakup fotograficzny jaki zrobiłem, dlatego nie polecałbym Sigmy 50.

Jeśli obiektyw ma być do portretu, szczególnie w plenerze, to nie ma żadnego sensu pchać się w zoomy.

Thomasso
21.05.12, 12:34
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2012/05/widzisztuczolgpld018bc-1.jpg
źródło (http://pl.memgenerator.pl/mem-image/widzisz-tu-czolg-pl-d018bc)

;)

Zeby Cie ten czolg nie rozjechal :-P :wink:

T.

Koriolan
21.05.12, 12:39
Tego pana, który pokazuje ten czołg? wysportowanego faceta 195 cm wzrostu i posiadacza czarnego pas w tekwondo czy cos podobnego? ciężka sprawa :)

nyny
21.05.12, 12:47
Jeśli obiektyw ma być do portretu, szczególnie w plenerze, to nie ma żadnego sensu pchać się w zoomy.

ekhem, 70-200/f2.8 VR w drugiej wersji mysle, ze zmieniloby Twoj poglad na ta sprawe diametralnie ;)

Mialem tez ZD50, mialem kilka 50 u N, zostaly mi dwie AFS, jedna 1.8 i jedna 1.4 i nie powiedzialbym, ze sa duzo gorsze (o ile wogole sa) od ZD50 (fakt ze 1.8 to trzy sztuki przebralem zanim sie trafila ta OK). Malo tego na nikonie Sigma 50 1.4 zaskakujaco dobrze sie sprawuje tak w kwestii obrazka jak i szybkosci AF (oczywiscie tez wyselekcjonowana)

Problem jest w tym, ze w e-systemie procz ZD50 to nie ma raczej alternatywy.

pozdro
pozdro

Centus
21.05.12, 12:55
Niestety, ale czas już wyskakiwać z E-Systemu, jeśli myśli się o dalszym rozwoju...

z jednej strony rozumiem Twoj punkt widzenia , a z drugiej ... widze fotoreporterow w Poznaniu ktorzy robia zdjecia dla portali internetowych Olympusem E-330 , ja sam walcze E-3 , oczywiscie czyms innym bylo by latwiej w pewnych sytuacjach , ale generalnie pozwole sobie sie z Toba nie zgodzic

znam ludzi z innych krajow , ktorzy robia doskonale portrety wlasnie E-3 i ZD 50 i nie robia tego Olkiem dlatego ze ich nie stac na cos innego , poprostu lubia ten sprzet i tyle , albo maja taki kaprys bo ich ojciec kiedys robil zdjecia Olympusem OM

mysle wiec ze rozwoj nie zalezy od sprzetu jaki mamy do dyspozycji , ale od tego co mamy w glowie , rozwijac mozna sie na kazdym sprzecie , a jezeli pojawi sie mus zmiany sprzetu na FF z ISO pierdyliard , majac odpowiednie umiejetnosci zawsze mozna to zrobic , natomiast sam sprzet z pustka w glowie nic nie daje

nie demonizujmy wiec az tak wplywu sprzetu na rozwoj umiejetnosci lub kariery

PS

nie jest to zaden atak , prosze czytac to z humorem ;-)

---------- Post dodany o 12:55 ---------- Poprzedni post był o 12:49 ----------

ekhem, 70-200/f2.8 VR w drugiej wersji mysle, ze zmieniloby Twoj poglad na ta sprawe diametralnie ;)

Mialem tez ZD50, mialem kilka 50 u N, zostaly mi dwie AFS, jedna 1.8 i jedna 1.4 i nie powiedzialbym, ze sa duzo gorsze (o ile wogole sa) od ZD50 (fakt ze 1.8 to trzy sztuki przebralem zanim sie trafila ta OK). Malo tego na nikonie Sigma 50 1.4 zaskakujaco dobrze sie sprawuje tak w kwestii obrazka jak i szybkosci AF (oczywiscie tez wyselekcjonowana)

Problem jest w tym, ze w e-systemie procz ZD50 to nie ma raczej alternatywy.

pozdro
pozdro

kolega Nyny ma racje , znam osoby robiace portrety "70-200/f2.8 VR w drugiej wersji" i osiagaja swietne rezultaty , zreszta pewna grupa ludzi do portretu uzywa obiektywow pomiedzy 130m a prawie 200mm

Nikoniarze bardzo sobie chwala Sigme 50 1.4 , slyszalem nawet opinie ze wyzej sobie cenia Sigme niz Nikonowskie odpowiedniki , ja Sigma 50 1.4 bawilem sie z Sonym A900 i jakos nie do konca bylem przekonany , moze trafilem na zla sztuke i wadliwy AF , ale jakis ciekawy obrazek byl dopiero od F4 w gore

ale jak zwykle co osoba to inne upodobania i preferencje

ja lubie E-3 i ZD 50 , lubie Nikona F100 i Nikkora 50 1.4

ale pamietajmy ze to tylko narzedza i jednemu pasuje to drugiemu tamto ;-)

i nie ma sie co sprzeczac o kolor grabek i wiaderka w piaskownicy ;-)

epicure
21.05.12, 13:09
z jednej strony rozumiem Twoj punkt widzenia , a z drugiej ... widze fotoreporterow w Poznaniu ktorzy robia zdjecia dla portali internetowych Olympusem E-330 , ja sam walcze E-3 , oczywiscie czyms innym bylo by latwiej w pewnych sytuacjach , ale generalnie pozwole sobie sie z Toba nie zgodzic

znam ludzi z innych krajow , ktorzy robia doskonale portrety wlasnie E-3 i ZD 50 i nie robia tego Olkiem dlatego ze ich nie stac na cos innego , poprostu lubia ten sprzet i tyle , albo maja taki kaprys bo ich ojciec kiedys robil zdjecia Olympusem OM

mysle wiec ze rozwoj nie zalezy od sprzetu jaki mamy do dyspozycji , ale od tego co mamy w glowie , rozwijac mozna sie na kazdym sprzecie , a jezeli pojawi sie mus zmiany sprzetu na FF z ISO pierdyliard , majac odpowiednie umiejetnosci zawsze mozna to zrobic , natomiast sam sprzet z pustka w glowie nic nie daje

nie demonizujmy wiec az tak wplywu sprzetu na rozwoj umiejetnosci lub kariery

Ale ja nie pisałem, że nie ma ludzi używających E-Systemu. Nie pisałem też, że nie można go lubić, ani że nie da się zrobić doskonałego zdjęcia przy jego użyciu. Nie miałem też na myśli rozwijania swojego "fotograficznego zen" - pewnie jakby się uprzeć, to nawet bez żadnego aparatu można je rozwijać ;)

Sam ująłeś innymi słowami to, o co mi chodziło. Napisałeś, że jeśli ktoś czuje mus zmiany, no to zmieni... Ale już nie na E-System, bo tu zmienić nie ma na co. Doszło już do takiego absurdu, że długo wyczekiwane szkła nie pojawiły się i prawdopodobnie się nie pojawią, za to są dostępne za śmieszne pieniądze np. w mikro 4/3. I w tym rzecz. Jeśli ktoś szuka zmian, w E-Systemie będzie napotykał tylko na przeszkody.

Centus
21.05.12, 13:22
Sam ująłeś innymi słowami to, o co mi chodziło. Napisałeś, że jeśli ktoś czuje mus zmiany, no to zmieni... Ale już nie na E-System, bo tu zmienić nie ma na co. Doszło już do takiego absurdu, że długo wyczekiwane szkła nie pojawiły się i prawdopodobnie się nie pojawią, za to są dostępne za śmieszne pieniądze np. w mikro 4/3. I w tym rzecz. Jeśli ktoś szuka zmian, w E-Systemie będzie napotykał tylko na przeszkody.

grunt ze jakos sie dogadalismy jak pyra z pyra ;-)

a co do rozwoju osoby chcacej uzywac nadal E-system (powod milosci do E-systemu - dowolny) jest pewna droga , pewnie troszke pod gore, ale jest , zakup uzywanego E-5 (jednak jest kilka zalet w stosunku do E-3 , dla mniej najwazniejsza jest slabszy filtr AA i troche lepszy AF) , a pozniej zakup uzywanych szkiel wg potrzeb ZD 7-14 , ZD 14-35 albo ZD 35-100

wiem ze taka propozycja jest odrobine kuriozalna , ale dla osoby majacej cos slabszego w E-systemie , czysto teoretycznie jest taka opcja , tylko trzeba bardzo chciec zostac i lubic E-system

szkoda ze tak sie wszystko toczy dookola E-systemu , ale pewnie jedni pouciekaja , inni wykorzystaja to zeby odkupic sprzety od tych pierwszych i jakos to sie bedzie krecilo ;-)

nie powiem , pewnie bym sie ucieszyl gdybym zobaczyl nastepce E-5 z matryca z OM-D , do tego jasna stalke 35mm (wedlug FF) dajaca obraz zyleta od pelnej dziury , a z drugiej strony w dziale giedla wisi moje ogloszenie o wyprzedazy ;-)

jakos ostatnio polubilem aparat z zoltym paskiem , wiec pewnie droga ktora sam chwile wczesniej opisalem nie pojde , ale to nie oznacza ze nie znajda sie tacy ktorzy jej nie wybiora ...

Thomasso
21.05.12, 13:37
szkoda ze tak sie wszystko toczy dookola E-systemu , ale pewnie jedni pouciekaja , inni wykorzystaja to zeby odkupic sprzety od tych pierwszych i jakos to sie bedzie krecilo ;-)

Problem taki, ze Ci co uciekaja wcale jakos specjalnie taniej sprzetu nie chca sprzedawac.

T.

Centus
21.05.12, 13:41
Problem taki, ze Ci co uciekaja wcale jakos specjalnie taniej sprzetu nie chca sprzedawac.

T.

no az tak zle nie jest , widzialem E-5 z minimalnym przebiegiem za 4k pln , ZD 7-14 ponizej 3k , a ZD 35-100 za 4,5k pln

oczywiscie takich okazji jest malo , bo i takich sprzetow nie bylo wiele na rynku

PS

pojecie "taniosci" jest jak "perspektywa" pojeciem wzglednym ;-)

darkelf
21.05.12, 15:14

poproszę klink do zdjęc (Twoich, zrobionych 70-200, portretów)

nyny
21.05.12, 15:21
poproszę klink do zdjęc (Twoich, zrobionych 70-200, portretów)

Perkoz dwuczby czy moze rybitwa rzeczna Cie interesuje?

pozdro

darkelf
21.05.12, 16:23
Perkoz dwuczby czy moze rybitwa rzeczna Cie interesuje?

pozdro

dyskutowaliśmy o portretach

pablopicasso
21.05.12, 17:08
wszystko fajnie pieknie ale odeszlismy od mojego pytania :D
ZD12-60 kosztuje nowe ( wedlug ceneo ) okolo 3600 zl na tyle mnie nie stac a jak juz to raczej bym poszedl za rada epicure i zmienil na E-PM1 plus Olympus M.ZD 45mm f1.8
ale dziekuje za wszystkie porady i sugestie

nyny
21.05.12, 17:33
dyskutowaliśmy o portretach

Fakt, jednakowoz nie uprawiam tego typu chaltury, co nie oznacza, ze majac stycznosc z tym obiektywem i faktem, ze widze co wiara w temacie szerokopojetego portretu ludzi nim wyczynia, pozwala stwierdzic, ze sa zumy co robia to niezgorzej niz stalki, zwlaszcza zapiete do fufu...

Poza tym dowolny serwis typu pixelpeeper pozwala wyfiltrowac zdjecia w tym temacie robione owym obiektywem.
Jest nawet ze dwoch bylych posiadaczy systemu olympusa, ktorzy uprawiaja calkiem przyzwoicie ten gatunek fotografii i posilkuja sie nierzadko wlasnie 70-200...

pozdro

darkelf
21.05.12, 18:33
Fakt, jednakowoz nie uprawiam tego typu chaltury, co nie oznacza, ze majac stycznosc z tym obiektywem i faktem, ze widze co wiara w temacie szerokopojetego portretu ludzi nim wyczynia, pozwala stwierdzic, ze sa zumy co robia to niezgorzej niz stalki, zwlaszcza zapiete do fufu...

OK, wiarygodność Twoich wypowiedzi na forum w moich oczach w tym momencie spadła do poziomu freta.

apz
21.05.12, 19:08
wszystko fajnie pieknie ale odeszlismy od mojego pytania :D
ZD12-60 kosztuje nowe ( wedlug ceneo ) okolo 3600 zl na tyle mnie nie stac a jak juz to raczej bym poszedl za rada epicure i zmienil na E-PM1 plus Olympus M.ZD 45mm f1.8
ale dziekuje za wszystkie porady i sugestie

Zimą kupiłem używkę za 2300, to odrobinę inne pieniądze, jak te o których piszesz.

nyny
21.05.12, 19:11
OK, wiarygodność Twoich wypowiedzi na forum w moich oczach w tym momencie spadła do poziomu freta.

Jest tylko jeden szczegol, ze ja mialem go, a nie widzialem na obrazkach....

pozdro