Zobacz pełną wersję : Zdjęcia Naleśnika
ArKrampouez
19.05.12, 19:50
http://www.picshot.pl/public/viewset/70259
(http://www.picshot.pl/public/viewset/70259)czyli Góry Wicklow
ArKrampouez
27.05.12, 06:20
6481164812648096481364810
P (http://www.picshot.pl/public/viewset/73457)olecam
ArKrampouez
27.05.12, 09:00
a ma być? Jak ma być to się zrobi :), ostrzej nie będzie bo było z ręki, ale jak się te podobają tzn ,że można tę cechę poprawić
64818 Podoba mi się to zdjęcie - Pozwoliłem sobie poprawić, ostrzej? 64819
a ma być? Jak ma być to się zrobi :), ostrzej nie będzie bo było z ręki
... ostrzej nie będzie bo było z ręki ...To nie pij tyle! :-P
Wyostrzałeś po przeskalowaniu?
Trzecie zdjęcie z drugiej wrzutki jest ciekawe. Więcej szczegółów skał by się przydało, ale to takie moje gdybanie :)
ArKrampouez
27.05.12, 10:17
rzuciłem palenie i ścieżki:) a liczba nałogów musi się zgadzać. Chyba robiłem to przed, bo skalowałem irfanem, a wyostrzałem Adobe, ale nie pamiętam do końca bo mi "mózg denatura zeżarła" :) , że zacytuje klasykę.
Jakich chcesz szczegółów, czym robiłem czy gdzie? Robiłem E520 na zmiennoogniskowym chyba do 200. A gdzie. Nie wiem, są to okolice Kerbors, duże miasta to Paimpol i Treguier. Północne wybrzeże w czasie odpływu. Z ciekawostek w Paimpol jest duży festiwal, nazwijmy go szantowym, w sierpniu :
http://www.brittanytourism.com/things-to-do/events/brittany-s-main-events/festival-du-chant-de-marin-sea-shanty-festival-paimpol-9-11-august-2013
(http://www.brittanytourism.com/things-to-do/events/brittany-s-main-events/festival-du-chant-de-marin-sea-shanty-festival-paimpol-9-11-august-2013)W Treguier ciekawa katedra. Dlaczego ciekawa to już proszę sobie poszukać.
http://pl.photaki.com/picture-katedra-treguier-francja_376417.htm
(http://pl.photaki.com/picture-katedra-treguier-francja_376417.htm)No i oczywiście wszędzie zajebiste naleśniki na słodko, czy też na ostro a nawet płonące i do tego Orangina, ale ona jest w całej Francji
...skalowałem irfanem, a wyostrzałem Adobe...
Używaj jednego programu (tego drugiego), nie ma sensu skalować irfanem jak to samo zrobisz w Photoshop Elements
ArKrampouez
27.05.12, 11:10
Jeszcze trzy ostatnie z tego miejsca
ArKrampouez
27.05.12, 12:15
Jakby było można, wyjaśnię po
pierwsze wiecej ostrości by sie przydało.dwójka-centralny kadr-poczytaj złoty podział kadru.trójka- kot nieostry a chyba miał być sensem kadru.pozostałe 2 takie ot-pstryki. nie zrażaj sie.poczytaj o GO i ten podział kadru.nikt od razu orłem nie był.pozdr
Jakby było można, wyjaśnię po
Ja też mam problemy z trafieniem z ostrością,:oops: z kadrowaniem już mniejszy,chociaż też się zdarza że bałagan w kadrze, twoje -1 kwiaty- kadrowanie mi nie leżym i kwiaty 2- podobnie, 3-najbardziej do mnie przemawia , kot romantyk,4-ogień- ja starał bym się pokazać bliżej same płomienie reszta kadru nieciekawa ,5- przepał na ostatnim mocno bije po oczach i temat taki sobie,wyszła oślepiająca kałuża na drodze a pewnie zamiar był inny:grin:
To tyle
Pozdrawiam MCH
ArKrampouez
27.05.12, 12:51
Nie ja robiłem te zdjęcia, tylko moja 13 letnia córka, ja jej nie ocenię bo nie mam o tym pojęcia.
Nie ja robiłem te zdjęcia, tylko moja 13 letnia córka, ja jej nie ocenię bo nie mam o tym pojęcia.
No to jako klubowicz/ka/, zaproś córkę na forum ,tutaj znajdzie wszelką pomoc:lol:
a później... to już tylko wernisaże:mrgreen:
Pozdrawiam MCH
Po EXIFach wnioskuję iż zakup/wypożyczenie EOSa magicznie nie poprawiło samo zdjęć, a w dodatku ciężko z ostrością trafić i brak panowania nad GO. O kadrowaniu i kompozycji już były wypowiedzi.
Sam przez to przechodziłem (jak pewnie większość) po zakupie czegoś "poważniejszego" - można osiągnąć lepsze efekty na "lepszym" sprzęcie, ale wymaga to więcej kombinowania (bo mamy szerszy zakres) niż w kompakcie. Polecam dokupić jakąś prostą łopatologiczną książkę o fotografii podstawach (nie musi być cyfrowa - choć będzie łatwiej) - na początek starczy parę słów o zależności czas/przesłona, wpływie odległości/położenia/przesłony i kąta widzenia na perspektywę (:p) i głębię ostrości, kompozycji i podstawach obsługi aparatu. O błyskaniu, oświetleniu i reszcie ustrojstwa - potem. Dokupić - tani EF 50/1.8 do zabawy z GO.
Co do książki - mnie "uświadomiła" jakaś cieniutka malutka Toma Anga dołączona do GW ;)
heh tak myślałem,że nie Twoje bo widziałem inny wątek z Twoimi fotkami. ja w tym wieku nie wiedziałem jak sie aparat w rekach trzyma. kilka rad i niedługo bedzie lepiej-sam zobaczysz.pozdr
---------- Post dodany o 13:11 ---------- Poprzedni post był o 13:09 ----------
polecam 'Praktyczny kurs fotografii' Łukasz Gaweł.pozdr
ArKrampouez
27.05.12, 13:29
dzięki, myślę nad prostym mikro4/3, ja sam robię krajobrazy i budynki, nawet nie lubię tam ludzi, moje dziecko widzi coś czego ja nie zauważam stąd pytanie
każdy ma inne spojrzenie. ja tez lubie dać aparat mojej Kobiecie.całkiem inaczej kadruje.ja zaczynałem od sp-510uz pozniej przesiadka na e-420. m4/3 dobry zamysł.
Pomysł z odbiciem mi się podoba. Oczywiście z czasem przyjdzie praktyka i wyniki będą lepsze.
ArKrampouez
29.05.12, 18:42
Tym razem Ile-de-Brehat, miejsce gdzie nie ma żadnego samochodu
Musisz zwracać uwagę na szczegóły. Bo one rozpraszają, nie patrzysz wtedy na zdjęcie jak na całość, a na szczegół który gryzie.
3, 4 i 6 są krzywe. 3 delikatnie, pozostałe mocno. Poprawiłem 6.
W sumie 6 najlepsze i ciekawe :)
64937
Musisz zwracać uwagę na szczegóły. Bo one rozpraszają, nie patrzysz wtedy na zdjęcie jak na całość, a na szczegół który gryzie.
3, 4 i 6 są krzywe. 3 delikatnie, pozostałe mocno. Poprawiłem 6.
W sumie 6 najlepsze i ciekawe :)
64937
Materiał jest fajny , tylko ludzi do obróbki trzeba . Pozdrawiam AP.
ArKrampouez
29.05.12, 19:14
Na następnych troche popracuje, tylko nie mam czasu bo praca praca praca, dobrze , że jest ta praca
Na następnych troche popracuje, tylko nie mam czasu bo praca praca praca, dobrze , że jest ta praca
A popracuj popracuj.Nie koniecznie musisz to w pracy robic.W domku po kolacji,jak juz masz spokoj.
Moze w te strone,co by innych zachecic do podrozowania.Zrobisz slicznie to i agencja turystyczna kupi
Moze tak??,tylko niech ktos poprostuje bo ja nie umiem64938Twoja czesc to ta prawa,chyba.
ArKrampouez
29.05.12, 19:39
Trzy końce starego świata:
Pointe du Raz, Cabo da Roca i Sky Road, dalej na zachodzie jest tylko Dingle Peninsula, ale tam nie dotarłem
Tak od strony technicznej dodam. Ostatnie zdjęcia dość mocno skompresowałeś co odbiło się negatywnie na ich jakości.
Przy zdjęciach o dłuższym boku 1000pix dla dobrej jakości wskazana waga "w okolicach" 500KB
ładne miejsca, pierwsze mi sie podoba najbardziej, w ostatnim bliżej zwierząt bym widziała i może trochę zgasić kolory ? ale to już kto co lubi :))) pzdr
Nie musisz za każdym razem, jak masz coś do pokazania, otwierać nowego wątka ;)
ArKrampouez
30.05.12, 19:43
Dobrze, to połączcie albo skasujcie, Ciekawi mnie czy się komuś te własnie trzy zdjęcia podobają, czy są krótko mówiąc zwyczajne, w sumie są zwyczajne, ale każde jest na swój sposób inne. Jak pisałem nie umiem robić zdjęć. Mam sto lat ale lustrzankę 3 i się uczę jak małe dziecko. Ciekawi mnie w sumie opinia innych ludzi, a że robię to co lubię no to zdjęcia są takie jakie są. Obiecuję , że się poprawię :)
Ciekawi mnie czy się komuś te własnie trzy zdjęcia podobają ...Zdjęcia mi się nie podobają ;) Okropnie przeostrzone.
Miejsca do fotografowania, z potencjałem Należy tylko znaleźć właściwy kadr i nie przeostrzać!
Najlepsze pierwsze ale trochę kadr bym zmienił.
Może tak?
65049I nie przeostrzaj :)
Po konsultacjach z autorem wszystkie wątki z ocena zdjęć zostały połączone w jeden wspólny.