Zobacz pełną wersję : ciche klapnięcie
przeszukałam forum w kwestii klapania lustra, ale niczego satysfakcjonującego nie znalazłam (być może kiepsko szukałam), zatem piszę pytanie bezpośrednio: czy któryś z modeli e ma cichutkie lustro? mam e410 i jest jak dla mnie przerażające, w porównaniu np. do Nikona 3100...
PEN-y... nie mają lustra.
---------- Post dodany o 19:01 ---------- Poprzedni post był o 18:59 ----------
Generalnie wszystkie lustra klapią, do tego dochodzi migawka. Jedynym rozwiązaniem jest pozbycie się go.
Gdzieś było na temat klapnięć.
Lustro ma klapać bo taki jego urok osobisty... Dobra lustrzanka z właściwym klapnięciem ma zawsze wyższość nad innymi z marnymi klapnięciami.
Wiesz jak wspaniale klapał kiedyś DDR-owski Pentacon ? :grin:
No to za duzego pola manerwu w tym systemie nie masz. Pozostaja jedynie kompakty, badz bezlusterkowce.
Jesli jednak Nikon to od d300s wzwyz jest taki cwancys zwany tryb cichej migawki:)
pozdro
PEN-y... nie mają lustra.
Ale mają migawkę, która bezgłośna nie jest. Tydzień temu fotografowałem podczas nabożeństwa w małym, drewnianym kościółku (E-PL1) chciałem być dyskretny, migawka jednak zwracała uwagę.
W D5100 tryb cichy jest i działa, jednak trzeba się liczyć z lekkim lagiem. Co do E - najprzyjemniejsza migawka dźwiękowo wydała mi się w E-30. Co nie znaczy że była super cicha...
Ale mają migawkę, która bezgłośna nie jest. Tydzień temu fotografowałem podczas nabożeństwa w małym, drewnianym kościółku (E-PL1) chciałem być dyskretny, migawka jednak zwracała uwagę.
Oczywiście, migawka jeszcze pozostaje. Jednak wśród korpusów z serii 4/3 i mikro 4/3, to PEN-y są jednak cichsze.
Myślę, że trzeba spytać, jaki jest cel tego ekstremalnie cichego klapania.
easy_rider
15.05.12, 20:10
PEN'y mają bardzo głośną migawkę, podobnie jak OMD...
Należy jeszcze wspomnieć o nowych lustrzankach Sony, które nie klapią lustrem - nie wiem jak głośną migawką dysponują
E1 nie bylo za glosne prawda?
pozdro jol!
jeśli chodzi o "cichy" z w miarę "dużą" matrycą - to TYLKO - Sony R1 i niestety, do tej pory nie ma cichego następcy
e-1 ma dość subtelny dźwięk lustra, uszczelnionym obiektywem jest cicho.
E-1 daje najpiękniejszy i niepowtarzalny dżwiek.Nie jest cichy ale nie jest też nachalny:-)
bogdi,
a S3pro i K5? tez sa cichutkie
pozdro jol!
Nie zapominajcie o obiektywie. Przeważnie dużego hałasu nie robi, ale kiedyś do Pentaxa miałem jakąś manualną stałkę, w której przymykanie przysłony było głośniejsze niż lustro i migawka razem wzięte :)
Przymykanie to pikus, czasem wiertarka tak halasuje, ze golebie uciekaja:)
pozdro jol!
zgadzam się z poglądem, że klapnięcie lustra jest bardzo przyjemnym efektem (kiedyś miałam małpkę i bardzo mi tego brakowało) :) a poruszam tę kwestię dlatego, że mam, olaboga!, robić zdjęcia na ślubie i nie dość, że jestem niewprawna, to jeszcze będę zwracała uwagę głośnością ;p ale może to tylko moje widzimisie i osoby nie mające zbyt wiele wspólnego z fotografią na takie sprawy nie zwracają uwagi. W każdym razie - dziękuję za odpowiedzi :)
bogdi,
a S3pro i K5? tez sa cichutkie
pozdro jol!
R1 ma troszkę inną konstrukcję (testowałem wiele modeli - bo dla mnie cisza to często możliwość zrobienia zdjęcia) i niestety R1 jest nie zastąpiona właśnie ze względu na konstrukcję (która nie wiem dla czego została zaniechana w produkcji) - coś podobnego było w OLYMPUS E10 - tylko, że niestety tam była mniejsza matryca :( -
Jak ma mieć wmiarę duzą matryce to polecam Fujifilm x100,ma tzw tryb dyskretny.Jest cichutko:-)
Mały OT. Parę lat miałem E-3kę i przyzwyczaiłem się do dźwięku jej migawki. Przejście na E-PL2 pod tym względem była sporym dyskomfortem. W E-P3 była lekka poprawa, w OM-D jest moim zdaniem bardzo dobrze, dźwięk jest miły dla mojego ucha i nie za głośny.
Wiesz jak wspaniale klapał kiedyś DDR-owski Pentacon ? :grin:
Wiem, bo mam. Nie jest tragicznie w porównaniu do Pentaxa 6x7. Cicho kłapie Pentax K-5.