Zobacz pełną wersję : Który bezlusterkowiec ?
Od 2-3 miesięcy chodzi mi po głowie zakup bezlusterkowca.
Za niedługo przyjdzie na świat synek i niewiele czasu zostało mi na decyzje.
Pomóżcie, co wybrać ?
1. Panas GX1 + 25mm/1.4 ?
czy
2. Olek EPL3 + 45mm/1.8 ?
Pierwszy 'komplecik' jest droższy i to znacznie.
Dokładając pięć stów, mógłbym do drugiego zestawu kupić jeszcze 12mm/2.0.
Z drugiej strony EPL3 nie wygląda tak solidnie jak GX1, a zestaw GX1 + 45mm
nie będzie miał stabilizacji ani w matrycy ani w szkłach.
Im dłużej się zastanawiam i oglądam fotki tym trudniej sie zdecydować
ale coraz bardziej przekonuje się do zakupu Panasonica.
Obydwa korpusy macałem tylko w zestawie z kitem.
A co Forumowicze by wybrali ?
Pomóżcie, co wybrać ?
czy
Najrozsądniej kupić aparat z kitem i dokupić dodatkowy obiektyw. Kit czasem się przyda a w zestawie z body dołożysz do niego niewiele. Jak nie wiesz jaka ogniskowa będzie Ci najbardziej pasować, tym bardziej zacznij od kita, potem dokupisz dodatkowy obiektyw. Nie kumam argumentu, że jeden aparat nie wygląda tak solidnie jak drugi, ale ja mam E-PL1 i jestem z niego bardzo zadowolony. Stabilizacja przy fotografii dziecka specjalnie istota nie jest. Nie kumam dlaczego do body Panasa wybierasz szkło 25mm/1.4 a do Olka 45mm/1.8, wybierz obiektów który Ci bardziej pasuje, podobnie aparat.
Nie bierzesz pod uwagę nowego E-M5?
Z tych dwóch brałbym jednak E-PL3 - głównie z uwagi na bardziej odpowiadającą mi ergonomię.
Dlatego dobrze, jak oba "pomacasz" w sklepie i sprawdzisz który lepiej leży w dłoni.
Z obiektywów oprócz kita pomyślałbym o Panasonicu 20/1.7 nadal jasny, a tańszy od 25/1.4 i jakościowo w porządku.
45/1.8 - też świetny jest, warto go mieć.
Pamiętaj że w zestawie GX1 + 25 1,4 też nie będzie stabilizacji
Pamiętaj że w zestawie GX1 + 25 1,4 też nie będzie stabilizacji
Dzieki za info. Tego nie wiedziałem.
Najrozsądniej kupić aparat z kitem i dokupić dodatkowy obiektyw. Kit czasem się przyda a w zestawie z body dołożysz do niego niewiele. Jak nie wiesz jaka ogniskowa będzie Ci najbardziej pasować, tym bardziej zacznij od kita, potem dokupisz dodatkowy obiektyw. Nie kumam argumentu, że jeden aparat nie wygląda tak solidnie jak drugi, ale ja mam E-PL1 i jestem z niego bardzo zadowolony. Stabilizacja przy fotografii dziecka specjalnie istota nie jest. Nie kumam dlaczego do body Panasa wybierasz szkło 25mm/1.4 a do Olka 45mm/1.8, wybierz obiektów który Ci bardziej pasuje, podobnie aparat.
Zapomniałem dopisać, że oczywiście oprócz ww. szkieł będą też kit'y. Nie ma wielkiej różnicy w cenie między samym korpusem a korpusem z kitem.
Dlaczego różne szła do różnych body ? Nie miałem możliwości pomacania ani 45tki ani 25tki, założyłem ze będą lepiej pracować z body tego samego producenta. Możliwe, ze niesłusznie. Myślałem tez, ze każdy z tych zestawów miałby stabilizacje, ale Snuffi już napisał, ze 25-tka również nie będzie miała stabilizacji z GX1 tak samo jak 45-tka.
Nie bierzesz pod uwagę nowego E-M5?
Z tych dwóch brałbym jednak E-PL3 - głównie z uwagi na bardziej odpowiadającą mi ergonomię.
Dlatego dobrze, jak oba "pomacasz" w sklepie i sprawdzisz który lepiej leży w dłoni.
Z obiektywów oprócz kita pomyślałbym o Panasonicu 20/1.7 nadal jasny, a tańszy od 25/1.4 i jakościowo w porządku.
45/1.8 - też świetny jest, warto go mieć.
E-M5 zdecydowanie za drogi. Chciałem się wyrobić w 5000 pln z jedną jasną stałką.
A na 20mm/1.7 zerknę, pooglądam zdjęcia nim robione i wezmę go pod uwagę przy zakupie.
Czy podłączał ktoś z Forumowiczów Sigme 105mm przez przejściówkę do body m43 ?
Działa AF bez problemu ?
według mnie powinieneś brać jeszcze jeszcze jeden zestaw pod uwagę
okrojona wersja (odchylanego wyświetlacza) e-pl3 to e-pm1 który mimo ciutkę innego sterowania daje się polubić
E-pm1 w sieci Mediaexpert był teraz w gazetce za 1599 i w tej samej cenie widziałem już w Media Markcie
Więc w ok. 5000 miałbyś e-pm1 + 45 1,8 + 25 1,4/20,17 (do wyboru)
Pytanie trochę dziwne, bo z tego co widzę to EPL-3 to jest aparacik bardziej w typie panasowych modeli GF od dwójki w górę. Jeśli zamierzasz pstrykać większość fot w automacie to ten Pen będzie chyba dobrym wyborem, zaletą jest też odchylany wizjer i stabilizacja. Ale generalnie GX-1 robi zdecydowanie lepsze wrażenie, ma lepszy uchwyt, fajniejszą guzikologię, ekran jest nieodchylany ale za to dotykowy - dla mnie różnica miedzy tymi aparatami jest mniej więcej taka jak miedzy G-3 i OM-D(oczywiście na korzyść OM-D). Nie wiem zresztą, czy ten G-3 nie byłby najsensowniejszym wyborem, jest trochę większy ale ma płaski grip więc z naleśnikiem dużo miejsca nie zajmie. Masz w dodatku więcej niż sensowny EVF - a za komplet kitowy płacisz 2 kpln. W limicie 5 kpln starczy Ci jeszcze na 20/1.7 45/1.8 i jeszcze trochę kasy zostanie.
Pytanie trochę dziwne, bo z tego co widzę to EPL-3 to jest aparacik bardziej w typie panasowych modeli GF od dwójki w górę. Jeśli zamierzasz pstrykać większość fot w automacie to ten Pen będzie chyba dobrym wyborem, zaletą jest też odchylany wizjer i stabilizacja. Ale generalnie GX-1 robi zdecydowanie lepsze wrażenie, ma lepszy uchwyt, fajniejszą guzikologię, ekran jest nieodchylany ale za to dotykowy - dla mnie różnica miedzy tymi aparatami jest mniej więcej taka jak miedzy G-3 i OM-D(oczywiście na korzyść OM-D). Nie wiem zresztą, czy ten G-3 nie byłby najsensowniejszym wyborem, jest trochę większy ale ma płaski grip więc z naleśnikiem dużo miejsca nie zajmie. Masz w dodatku więcej niż sensowny EVF - a za komplet kitowy płacisz 2 kpln. W limicie 5 kpln starczy Ci jeszcze na 20/1.7 45/1.8 i jeszcze trochę kasy zostanie.
Zgadzam się z dzarro, G3 jest w tej chwilki najsensowniejszym wyborem, jeżeli nie chcesz wydać jakiejś ogromnej kasy a chcesz nowy aparat.
Jak używka, to polecam G1.
G3 ma szybki af, taki jak w penach serii 3, grip jest wbrew pozorom całkiem dobry do trzymania jedną ręką aparaty z niewielkim obiektywem, kręcony ekran, wizjer wbudowany - do e-PL3 musisz dorzucić jeszcze kilka stów do VF-2.
20/1,7 i 45/1,8 polecam jak wszyscy. Małe i dobre szkiełka.
G1 jest bezkonkurencyjny! tylko filmow nie kreci jak ktos nie potrzebuje to... zostaje masa kasy na szkla
pozdrowionka
Od 2-3 miesięcy chodzi mi po głowie zakup bezlusterkowca.
Za niedługo przyjdzie na świat synek i niewiele czasu zostało mi na decyzje.
Pomóżcie, co wybrać ?
czy
Dokładając pięć stów, mógłbym do drugiego zestawu kupić jeszcze 12mm/2.0.
Z drugiej strony EPL3 nie wygląda tak solidnie jak GX1, a zestaw GX1 + 45mm
nie będzie miał stabilizacji ani w matrycy ani w szkłach.
Im dłużej się zastanawiam i oglądam fotki tym trudniej sie zdecydować
ale coraz bardziej przekonuje się do zakupu Panasonica.
Obydwa korpusy macałem tylko w zestawie z kitem.
Ja polece, jak niektorzy z kolegow ponizej, G3.
Zalety:
- cena
- wbudowany wizjer
- ruchomy (a nie tylko uchylny) i dotykowy wyswietlacz.
Wady:
- ciut wiekszy od epl3 (ale duzo wygodniej sie go trzyma)
- brak stabilizacji w body
GX1 to jak dla mnie srednio udany model - za cene wyzsza od G3 nie oferuje prawie nic a wymaga jeszcze dodatkowo zakupu wizjera. Co do szkiel - zastanow sie jakiego typu zdjecia robisz najczesciej (zerknij na statystyki) i podejmij decyzje na tej podstawie. 45/1.8 to swietna portretowka ale jesli nie robisz tego typu zdjec to nie bardzo Ci sie przyda. 20/1.7 i 25/1.4 to swietne szkla - polecam w sumie oba. 20/1.7 troche mniejsze i bardziej uniwersalne ale rowniez wolniejsze, ze sporo wolniejszym AF i glosniejsze (wiec gorzej nadaje sie do filmow).
---------- Post dodany o 11:08 ---------- Poprzedni post był o 11:00 ----------
G1 jest bezkonkurencyjny! tylko filmow nie kreci jak ktos nie potrzebuje to... zostaje masa kasy na szkla
pozdrowionka
Jesli ktos nie flilmuje, robi zdjecia w RAW i jest w stanie przelknac gorsze niskie ISO to jest to faktycznie niezly pomysl. Roznica w cenie pokryje przynajmniej 45/1.8
Ja polece, jak niektorzy z kolegow ponizej, G3.
Zalety:
- cena
- wbudowany wizjer
- ruchomy (a nie tylko uchylny) i dotykowy wyswietlacz.
Wady:
- ciut wiekszy od epl3 (ale duzo wygodniej sie go trzyma)
- brak stabilizacji w body
GX1 to jak dla mnie srednio udany model - za cene wyzsza od G3 nie oferuje prawie nic a wymaga jeszcze dodatkowo zakupu wizjera. Co do szkiel - zastanow sie jakiego typu zdjecia robisz najczesciej (zerknij na statystyki) i podejmij decyzje na tej podstawie. 45/1.8 to swietna portretowka ale jesli nie robisz tego typu zdjec to nie bardzo Ci sie przyda. 20/1.7 i 25/1.4 to swietne szkla - polecam w sumie oba. 20/1.7 troche mniejsze i bardziej uniwersalne ale rowniez wolniejsze, ze sporo wolniejszym AF i glosniejsze (wiec gorzej nadaje sie do filmow).
---------- Post dodany o 11:08 ---------- Poprzedni post był o 11:00 ----------
Jesli ktos nie flilmuje, robi zdjecia w RAW i jest w stanie przelknac gorsze niskie ISO to jest to faktycznie niezly pomysl. Roznica w cenie pokryje przynajmniej 45/1.8
Punkty 1-3 w wyszczególnionych zaletach posiada G-2 Wady są takie same w obu tych aparatach , G1 nie posiada dotykowego ekranu. G-3 ma większą matrycę. G-1 ma najlepszą cenę.
Dla mnie najlepszym pomysłem są jednak body Olympusa, dużo mniejsze, poręczniejsze no z IBIS
Ja kupiłem Gh2 z 14-42 i jestem zadowolony, w panasonicu bardzo chwalę sobie ekran dotykowy, bardzo fajny bajer. Doskwiera brak stabilizacji z moim heliosem.
Przed zakupem zastanawiałem się co wybrać i trochę żałuję że nie kupiłem G3 i np GF2 z obiektywem 14mm ( na allegro nowy z 1550zł). Gh2 niestety nie da się wsadzić do kieszeni kurtki.
To co proponuje Janeczek jest niegłupie G1 najlepiej z 14-45 a do filmów np GF2 z 14 no i zostanie jeszcze na 25. Może też być wariacja z jakimś olympusem, będzie stabilizacja w body.
Pozdrawiam
To też dodam od siebie, że z Panasa najlepszy wybór (cena/możliwości) to w tej chwili G1/G2. G3 to już okrojona wersja poprzedników. Wg mnie wszystkie obiektywy (panasonic czy olympus) działają lepiej na korpusach panasonica. Nie wiem jak jest w nowszych modelach olympusa ale w starszych cały czas słychać pracę przysłony obiektywów.
45/1.8 to swietna portretowka ale jesli nie robisz tego typu zdjec to nie bardzo Ci sie przyda.
Tu się nie zgodzę.
45/1.8 jest trochę za szeroki do bliskich portretów. Bardziej nadaje się do robienia popiersia, a w przypadku dziecka nawet całej sylwetki.
Poza tym nadaje się też do zbliżeń architektury, czy krajobrazu, a maksymalna przesłona 1.8 pozwala lepiej odseparować temat zdjęcia od tła.
Tu się nie zgodzę.
45/1.8 jest trochę za szeroki do bliskich portretów. Bardziej nadaje się do robienia popiersia, a w przypadku dziecka nawet całej sylwetki.
Poza tym nadaje się też do zbliżeń architektury, czy krajobrazu, a maksymalna przesłona 1.8 pozwala lepiej odseparować temat zdjęcia od tła.
Pełna zgoda, jeśli "paszportowy" portret, to najwyżej w kadrze poziomym. W sumie zasada jest prosta, nie bliżej niż metr od modelki, a lepiej półtora.
To też dodam od siebie, że z Panasa najlepszy wybór (cena/możliwości) to w tej chwili G1/G2. G3 to już okrojona wersja poprzedników. Wg mnie wszystkie obiektywy (panasonic czy olympus) działają lepiej na korpusach panasonica. Nie wiem jak jest w nowszych modelach olympusa ale w starszych cały czas słychać pracę przysłony obiektywów.
Okrojony to on moze jest ale tylko zewnetrznie (troche mniejszy grip i mniej kontrolek) ale matryce ma zdecydowanie lepsza - jest tez nieco szybszy. Mnie G3 odpowiada jednak bardziej wielkosciowo (miesci sie z nalesnikiem do kieszeniu kurtki albo futeralu na Olympusa) a brak kontrolek nie doskwiera az tak bardzo. W sumie gdyby dalo sie przedefinowac REC to nic wiecej bym nie potrzebowal
---------- Post dodany o 19:56 ---------- Poprzedni post był o 19:52 ----------
Tu się nie zgodzę.
Co masz na mysli piszac "za szeroki"? Z ok. 1-1,5 m twarz wypelnia zaly kadr. Faktem jest ze 75/1.8 bedzie latwiej takie zdjecia zrobic ale 45 w pomieszczeniach jest IMHO wygodniejszy
Co masz na mysli piszac "za szeroki"? Z ok. 1-1,5 m twarz wypelnia zaly kadr. Faktem jest ze 75/1.8 bedzie latwiej takie zdjecia zrobic ale 45 w pomieszczeniach jest IMHO wygodniejszy
Właśnie żeby wypełnić samą twarzą kadr musiałem podchodzić za blisko jak dla mnie.
Lepiej mi się on sprawdza przy właśnie popiersiach, niż samej buzi. Dlatego myślę, że ten obiektyw ma więcej zastosowań niż portret rozumiany przez samą twarz.
Właśnie żeby wypełnić samą twarzą kadr musiałem podchodzić za blisko jak dla mnie.
Lepiej mi się on sprawdza przy właśnie popiersiach, niż samej buzi. Dlatego myślę, że ten obiektyw ma więcej zastosowań niż portret rozumiany przez samą twarz.
Zgadzam sie ze zbyt zawezilem potencjalne zastosowania - zwlaszcza z body ze stabilizacja moze sie swietnie spisac w wielu sytuacjach gdzie jasne, krotkie tele bedzie przydatne
Polecam G2
Świetny grip, wszystkie ważne ustawienia na przyciskach/przełącznikach na zewnątrz, bardzo dobry elektroniczny wizjer, dotykowy ekran.
Minusem jest brak stabilizacji w puszce.
Jak do malutkiej dzidzi to dwa niezbędne kryteria:
1) odchylany wyświetlacz. Fotki z perspektywy żaby wydają się być najlepsze
2) szybki AF
Nie znam oferty Panasonica, ale w Olku to EPL-3 i OMD. Akurat miałem trochę grosza i kupiłem to drugie ale z pierwszego też pewnie bym był zadowolony. Mowię to jako młody (stażem) tatuś.
Przepraszam za literówki. Pisane na urządzeniu mobilnym, prawdopodobnie podczas szybkiej jazdy samochodem ;-)
czy
E-pl3 + KIT + 20mm 1,7 + 45mm 1,8 - zestaw idealny na start i dłużej.
Masz stabilizację jak sam zauważyłeś, oraz dwa jasne, ostre i super fajne szkiełka.
Czy podłączał ktoś z Forumowiczów Sigme 105mm przez przejściówkę do body m43 ?
Działa AF bez problemu ?
Działa bez problemu na E-pl1, aczkolwiek wooolno. No ale ten obiektyw sam w sobie jest woolny, więc płaczu nie ma.
Dzięki za wszystkie uwagi. Pomacałem jeszcze kilka razy Peny i Panasy, potem zacząłem się jeszcze zastanawiać nad GH2, ale to juz za drogi korpus. Wybrałem GX1 kit i do tego Lajke 25tke (a Olkowa 45tka zostanie zakupiona wkrótce).
Z dotykowym ekranem świetnie mi się pracuję, zwłaszcza fajne jest wskazywanie paluchem obszaru do precyzyjnego ostrzenia.
Korpus jest lekki, uchwyt mały ale na moją rękę wystarczający.
Jak wygram w totka albo sprzedam nerkę, to kupie jeszcze LVF, 8/3.5, 12/2 i 75/1.8 i w zasadzie będę miał wszystko co potrzebuję :)
Dzięki za wszystkie uwagi. Pomacałem jeszcze kilka razy Peny i Panasy, potem zacząłem się jeszcze zastanawiać nad GH2, ale to juz za drogi korpus. Wybrałem GX1 kit i do tego Lajke 25tke (a Olkowa 45tka zostanie zakupiona wkrótce).
Z dotykowym ekranem świetnie mi się pracuję, zwłaszcza fajne jest wskazywanie paluchem obszaru do precyzyjnego ostrzenia.
Korpus jest lekki, uchwyt mały ale na moją rękę wystarczający.
Jak wygram w totka albo sprzedam nerkę, to kupie jeszcze LVF, 8/3.5, 12/2 i 75/1.8 i w zasadzie będę miał wszystko co potrzebuję :)
Skoro potrzebujesz lvf to z ciekawosci czemu wybrales GX1 a nie np. G3? GX1 z wizjerem bedzie ciut wyzszy niz G3 wiec to chyba nie kwestia rozmiarow?
Skoro potrzebujesz lvf to z ciekawosci czemu wybrales GX1 a nie np. G3? GX1 z wizjerem bedzie ciut wyzszy niz G3 wiec to chyba nie kwestia rozmiarow?
Chciałem napisać to samo ale z treści posta wywnioskowałem, że kolega już dokonał zakupu: "Z dotykowym ekranem świetnie mi się pracuję, zwłaszcza fajne jest wskazywanie paluchem obszaru do precyzyjnego ostrzenia."
GX1 jest ładny drogi a wizjerka brak, G3 ma wizjerek, obracany wyswietlacz ale guziczków i przełączników trochę mniej.
GX1 jest ładny drogi a wizjerka brak, G3 ma wizjerek, obracany wyswietlacz ale guziczków i przełączników trochę mniej.
Mając na uwadze problemy opisane w teście na Optyczne.pl to tylko ładny i drogi i nic więcej. Nie wart tych pieniędzy jakie za niego żądają
Też przymierzałem się do tego aparatu, ale po teście na optyczne,pl postanowiłem z decyzją poczekać
aż zakończy testowanie Foto Kurier. Dodatkowo Amazon obniżył cenę na ten aparat i podobno w sierpniu
ma się pokazać nowy Pen, jak podaje 4/3 Rumors.
Aż tak, to go nie potrzebuje, jeśli miałbym do wyboru kupić obiektyw czy wizjer, to wybiorę obiektyw. Niewątpliwą zaletą zewnętrznego LVF2 jest to, ze jest odchylany. No i to, ze mogę go zakładać wtedy, gdy mi będzie potrzebny. Po 25/1.4 i 45/1.8 następny zakup to 12/2.
Chciałem napisać to samo ale z treści posta wywnioskowałem, że kolega już dokonał zakupu: "Z dotykowym ekranem świetnie mi się pracuję, zwłaszcza fajne jest wskazywanie paluchem obszaru do precyzyjnego ostrzenia."
Tak, już kupiłem. GX1 faktycznie ma wiecej guzików. G3 nie ma guzika AF/AE Lock i guzika AF/MF.
Mając na uwadze problemy opisane w teście na Optyczne.pl to tylko ładny i drogi i nic więcej. Nie wart tych pieniędzy jakie za niego żądają
Nie kupuję korpusu co rok. Przesiadam się z E-520, który kosztował 4 lata temu z kitem tyle samo, a różnica choćby w celności AF jest kosmiczna. Wizjer w Olku ciemny. Ostrzenie czymś jaśniejszym od kita to był dla mnie prawdziwy hardkor. Manualne ostrzenie z LV w E-520 tez nie było szybkie i łatwe, jak jest teraz w GX1. Do wyboru tylko x7 i x10 i mocno szumiący obraz na ekranie. W GX1 ostrzenie ręczne jest dużo łatwiejsze. Z powodu szumów, w E-520 nie używam praktycznie ISO większego od 200. Koniec będzie, mam nadzieje, problemów z FF/BF.
W przyszłym tygodniu, będę miał już Lajke, wiec za jakiś czas będę mógł więcej napisać więcej o AF czy ergonomii. Postaram się wrzucić jakieś sample.
E-520 nie będę się pozbywał, jest nie do zajeżdżenia, no i nadal robi niezłe zdjęcia.
Też przymierzałem się do tego aparatu, ale po teście na optyczne,pl postanowiłem z decyzją poczekać
aż zakończy testowanie Foto Kurier. Dodatkowo Amazon obniżył cenę na ten aparat i podobno w sierpniu
ma się pokazać nowy Pen, jak podaje 4/3 Rumors.
Gdybym mógł, to bym poczekał na nowego PEN'a. Ale czas nagli :)
Aż tak, to go nie potrzebuje, jeśli miałbym do wyboru kupić obiektyw czy wizjer, to wybiorę obiektyw. Niewątpliwą zaletą zewnętrznego LVF2 jest to, ze jest odchylany. No i to, ze mogę go zakładać wtedy, gdy mi będzie potrzebny. Po 25/1.4 i 45/1.8 następny zakup to 12/2.
Tym bardziej nie rozumiem tej decyzji - GX1 jest drozszy od G3 (wiec moznaby dolozyc do kolejnego obiektywu), ma mniejsza funkcjonalnosc od G3 (brak wizjera i ruchomego ekranu) i poza roznica w ilosci klawiszy i minimalnie mniejszego rozmiaru (ale biorac pod uwage ze nie masz zadnego nalesnika to raczej nie bylo kryterium) nie widze zadnej jego przewagi. Wizjer przy braku stabilizacji w body i stalkach przydaje sie nie tylko do kadrowania wiec jak dla mnie jest obowiazkowy.Takie pytanie z ciekawosci bo poki co nikt ze znajomych ktorzy kupili GX1 nie potrafil tego racjonalnie uzasadnic :) Co do ruchomego wizjera to nie zdarzyla mi sie jeszcze sytuacja kiedy bylby bardziej uzyteczny niz ruchomy ekran. Wada dokladanego wizjera jest rowniez to ze jest dokladany czyli nie pasuje do bryly aparatu, mozna o nim zapomniec, zgubic - pomijajac juz fakt ze kosztuje tyle co dodatkowy obiektyw (np. 45/1.8) i ze blokuje stopke
Cena wizjera i to pasującego tylko do GX1 to około 950 zł + koszty wysyłki . GX1+14-42 z serii X+wizjer to ~4.300 zł . Dołożysz troche i masz albo Olka OM-D albo Nex-7 . Te aparaty to półka wyzej i przynajmniej port wolny , nie zgubisz wizjera ani nie bedzie wystawał i zawadzał. Miałem DMV-LVF1 do GF2 . Nie dośc ,że zawadzał to jeszcze trzeba go było zakładać , zdejmować, chować i do tego był lipny.
Takie pytanie z ciekawosci bo poki co nikt ze znajomych ktorzy kupili GX1 nie potrafil tego racjonalnie uzasadnic
chlodna kalkulacja vs lans ;)
ale co tam, mi tez sie gx1 z wygladu bardzo podoba :)