Zobacz pełną wersję : e-510 a pilot i wężyk
Witam serdecznie
Aparat mi nie reaguje na pilota [ebay made in china "For Olympus"].
Druga i wiele ciekawsza rzecz, to fochy na wężyk spustowy [JJC]. Jak mu się zachce to zadziała...zwykle mu się nie chce.
Poproszę o jakieś sugestie?
Ustawiłeś w menu? Jest tam opcja odpalania przez pilota (guzik od góry i bliżej ekranu )
Cześć!
Co do pierwszej kwestii to zapytam: czy chcąc użyć pilota włączyłeś opcję wyzwalania migawki właśnie za pomocą pilota? (pewnie tak wale warto wykluczyć najprostsze przyczyny ;) )
Poza tym pilotem musisz celować w odbiornik sygnału który znajduje się z przodu korpusu. Dodatkowo za instrukcją:
Gdyna odbiornik zdalnego sterowania pada silne światło np. bezpośrednie światło słoneczne, światło jarzeniowe
albo w pobliżu znajdują się urządzenia emitujące fale elektryczne lub radiowe, pole odbioru sygnału może być
zawężone.
Domyślam się, że pilot nie zadziałał ani razu?
Tak pilot nie zadziałał, dzisiaj zakupiłem nową bateryjkę i też nic. Kolega zamówił mi od Chińczyków kolejny, żeby sprawdzić. Mam tylko obawy, czy to przypadkiem nie problem z korpusem :(
Sprawdź czy pilot w ogóle działa, wciskając jego przycisk i obserwując diodę nadawczą pilota przez aparat w lv. Na lcd powinno być widoczne miganie (tak samo możesz sprawdzać wszelkie piloty na podczerwień).
W moim pilocie (JJC bodajże) bateria dość szybko padła... Coby sprawdzić czy wogóle pilot wysyła jakiś sygnał proponuje taką ciekawą metodę. Jeśli masz telefon z aparatem (najprościej) lub jakikolwiek aparat ale nie lustrzankę skieruj pilota w stronę obiektywu i na wyświetlaczu lcd (oczywiście aparat załączony) podczas naciskania guzików na pilocie powinno być widać jak zapala się dioda odpowiedzialna za wysyłanie sygnału.
Cholera trochę to enigmatycznie napisałem :-)
Hehe teraz któs,mnie uprzedził :-)
Niestety nie widzę aby dioda pilocika reagowała.
Dla pewności metody sprawdź czy widzisz w ten sposób diodę pilota np. od tv. Jeśli widać, a tej od pilota od aparatu nie, to coś z nim nie tak. Może odwrotnie włożona bateria albo coś nie kontaktuje. Można spróbować go rozebrać i sprawdzić połączenia. Wadliwe elementy też się oczywiście zdażają, ale zdecydowana większość powodów nie działania pilota, to właśnie brak kontaktu gdzieś od strony baterii, przycisku albo zimny lut :)
sprawdź jeszcze czy czasem nie jest w pilocie jakaś folia między stykami albo na baterii....miałem to samo, ale potem było ok. i oczywiście też zacząłem od wymiany baterii
Pilot od "n"ki wyraźnie "świeci", w tym tu natomiast zero reakcji.
Ciekawy jednak jest wężyk, wyraźnie działa AF, ale nie wyzwala migawki.
Zrobię test, jak dopłynie z Chin nowy pilocik.
Mam jeszcze na oku taki fajny na alledrogo z wyświetlaczem lcd, ale to w przyszłości....
Dziękuję wszystkim za pomoc i przepraszam za kłopot :)
Jarek, jeśli będziesz w piątek na Fotodromie, to spróbujemy z moim wężykiem i pilotem, ewentualnie spróbujemy, czy te twoje zadziałają u mnie. Na początku też załamywałem się, że nowy pilot nie działa, ale po ustawieniu w menu zaczął wyzwalać poprawnie.
Kiedyś też piana leciała mi z pyska, gdy aparat 'strzelał' dopiero po paru sekundach, a kaczki zdążyły odlecieć; odłączałem obiektyw, polerowałem styki. Okazało się, że poprzedniego dnia pozostawiłem go w pozycji 'samowyzwalacz 12 s' ;-). To ten sk...syn Parkinson był winien!
P.S. Ewentualnie zadzwoń, 607 078 589, gdybyś wcześniej był w Zielonej.
Dzięki Maćku, postaram się przybyć do Z.G. w piątek.
Rozpocząłem wątek, więc czuję się zobowiązany go zakończyć.
1. Pilot "for OLYMPUS" made in China okazał się niedziałającym kawałkiem plastyku. PO prostu miałem pecha.
2. Wężyk spustowy JJC okazał się...jak wyżej.
Dziękuję wszystkim za pomoc :)
zamówiłem coś takiego.
http://goo.gl/z6RPt
Thanks God, to nie by łproblem z body Olyego i nie muszę się z nim rozstawać :)