PDA

Zobacz pełną wersję : E-520 brak polaczenia z komputerem

Mr_Crowley
14.05.12, 00:09
Witam,
po podlaczeniu olka do pc wyskakuje komunikat "zapis,MTP itp", wszystko ok, jednak gdy wybieram jakas opcje pojawia sie na ekranie komunikat "prosze czekac" co nigdy sie nie pojawialo. przez jakas godz przegladam forum i "czekam" nic sie nie zmienia.
Czytalem podobny post na temat 510, tylko ze u mnie pc kompletnie nie widzi olka.
mam 2 karty CF i xD, w kazdej kombinacji(razem, osobno, bez) calkowity brak reakcji. kabel wydaje sie rowniez byc ok, aparat reaguje na podlaczony kabel.
Chetnie poczytam wasze opinie.
pozdrawiam
Crowley

judasz
14.05.12, 00:53
a masz jakis program np lightroom , zeby bezposrednio importowac zdjecia z aparatu, ja mam tak ze jak podlaczem aparat to odrazu LR sie mnie pyta czy ma importowac zdjecia ,pzdr.

apz
14.05.12, 04:28
a masz jakis program np lightroom , żeby bezposrednio importowac zdjecia z aparatu, ja mam tak ze jak podlaczem aparat to odrazu LR sie mnie pyta czy ma importowac zdjecia ,pzdr.

Komputer powinien widzieć dysk w aparacie jako kolejny dysk USB, klikasz powinieneś dojść do plików. Po podłączeniu wyskakuje ekran USB CF zakładka zapis, akceptacja przycisk OK. Tylko w tej pozycji jest kontakt przez kabel. Nie potrzeba programu możesz zaznaczyć pliki i skopiować używając skrótów CTRL-V i CTRL-C

Jeżeli nie widzą się musisz sprawdzić i przeczyścić styki , sprawdzić konfigurację Windows , może ma dołączone za dużo dysków w tym dysków USB. Można też pominąć dedykowany kabelek i włożyć dysk CF czy XD do czytnika.

Mr_Crowley
14.05.12, 13:10
Judasz - LR sie pyta bo tak jest ustawiony co mnie bardzo irytuje uzywam adobe bridge i ta opcje mam wylaczona -
Apz - uzywam iMac nie mam wirusow, zbyt wiele(wcale) dyskow podlaczonych, kabel po ostatnim kopiowaniu nie byl odlaczany, gniazdo w aparacie ma gumowa zaslonke wiec teoretycznie nie powinno byc mowy o jakims brudzie. Aparat dzialal i przestal, nie tylko kopiowanie, probowalem zrobic upgrade firmware ale efekt byl taki sam,
Ps czytnik nie rozwiaze problemu wiec odpada

judasz
14.05.12, 13:16
no wlasnie ja tez uzywam maca , kabel zawsze siedzi z tylu w kompie, jedyne co robie to podlaczam aparat pod kabel i wlaczam LR , po wlaczeniu aparatu wciskam zapisz i w LR import , wszystko gra, nie wiem co moze byc przyczyna, probowales inny kabel? moze cos z kablem , czasem tak bywa ,pzdr.

Mr_Crowley
14.05.12, 17:32
Probowalem inny komputer i wszystko ok, wyglada na to ze cos mam z kompem, ehh

Mr_Crowley
14.05.12, 20:35
Jeżeli nie widzą się musisz sprawdzić i przeczyścić styki , sprawdzić konfigurację Windows , może ma dołączone za dużo dysków w tym dysków USB. Można też pominąć dedykowany kabelek i włożyć dysk CF czy XD do czytnika.
mam dodatkowy HDD ktory jest praktycznie od poczatku podpiety i rzadko wlaczany, po odlaczeniu mam polaczenie, problem wiec lezy po stronie komputera,
dzieki za pomoc
Crowley

lukasz78
15.05.12, 08:55
Nigdy nie używałem Maca ale kiedyś miałem podobny problem na typowym pc. Windows uparcie usiłował przydzielić dwóm dyskom tą samą literę.
Wyjściem było przestawienie nazw w zarządzaniu dyskami...lub ja u Ciebie używanie ich osobno.

Syd Barrett
15.05.12, 12:47
A sprawdzałeś czy port usb działa poprawnie?

Mr_Crowley
15.05.12, 20:53
Wydaje sie ze port dziala poprawnie, czasem mam wszystkie 4 porty zajete oraz czytnik i wezystko jest ok, z aparatem juz nie, narazie zostawiam jak jest, niedlugo wyjdzie nowy os.

ahutta
15.05.12, 22:01
Wydaje sie ze port dziala poprawnie, czasem mam wszystkie 4 porty zajete oraz czytnik i wezystko jest ok, z aparatem juz nie, narazie zostawiam jak jest, niedlugo wyjdzie nowy os.

Na Mac-u nie pracowałem, ale gdyby to był Linuks (lub nawet Windows) to zacząłbym od szukania w logach systemowych co się pojawia, jak podepniesz aparat. Fakt że nie widzisz dysku, wcale nie oznacza że coś się nie dzieje, tylko komunikat siedzi w logach i trzeba by tam zajrzeć.