Zobacz pełną wersję : Co wybrać lepsze Body np. E-3 E-30 czy obiektyw
Witam,
posiadam Olympusa E500 z ob.14-45 i 45-150 (metalowe bagnety) + Metz 44, chciałbym wymienić coś... Czasem robię zdjęcia dla kogoś: portret, krajobraz. (Wiem że to stary sprzęt ale na owe czasy kitowy zestaw był ok.) Zastanawiam się nad używanym E-3 lub E-30 lub jakimś jaśniejszym obiektywem. Budżet mam ograniczony więc nie starczy na nowsze Body + obiektyw bo to ponad 5000zl.
Bardzo proszę o poradę.
Pewnie już czytałes o różnicach E-3 a E-30... No.. w cenie trochę też... ale jak chcesz troszeczkę poszaleć to i tak 4000 trza wydać na używki. Ja za swoje kiedyś nowe E-30 i 12-60 wydałem kiedyś ponad 7000 ale nie żałuję......
Witam
Takie moje przewrotne wnioski :grin:
Od ponad dwóch lat posiadam E3, nie dawno za psie pieniądze kupiłem E500 i powiem tak - E3 to pancernik (oprócz lcd) ogromny wizjer, super stabilizacja, AF, szybkość, ergonomia i użyteczne iso tak do 800, ale...... jeśli chodzi o jakość obrazka przy iso100-200 może tej wydmuszce E500 buty czyścic :mrgreen: tak wg mnie oczywiście.
Jeśli nie zależy bardzo na tych plusach E3, o których wspomniałem to polecam wyrwać za "marne grosze" 14-54 do tego jakiś polar i cieszyć się fotkami, bo nowe matryce olka nic lepszego nie pokażą (do E3) niestety.
Jak ja bym chciał taką matryce z E500 w E3 :cry:
Pewnie już czytałes o różnicach E-3 a E-30... No.. w cenie trochę też... ale jak chcesz troszeczkę poszaleć to i tak 4000 trza wydać na używki. Ja za swoje kiedyś nowe E-30 i 12-60 wydałem kiedyś ponad 7000 ale nie żałuję......
Ehm. E-3 to dostanie za ~2000, 14-54 za 1000-1300 (zależy czy wersja I czy II).
Byłem w takiej samej sytuacji jak pawli2, nabyłem E-3 i gadżety i jestem zadowolony. No może z wagi zestawu nie do końca. :) E-30 jest jednak trochę lżejszy.
Jak krajobraz to rozglądaj się za obiektywem 9-18. W E-500 upierdliwy jest brak łatwego dostępu do bracketingu ekspozycji, co w takich sytuacjach się przydaje. Tu E-3/30 jest lepszy zdecydowanie.
Do portretów amatorskich to masz już 40-150. :)
Kup ZD50, zobaczysz róznicę. Nowe body nie da Ci róznicy w jakości zdjęć a jedynie wygodniejszą/mniej wygodną obsługę.
Zastanawiam się nad używanym E-3 lub E-30 lub jakimś jaśniejszym obiektywem. Budżet mam ograniczony więc nie starczy na nowsze Body + obiektyw bo to ponad 5000zl.
Bardzo proszę o poradę.
Jeśli chodzi o 4/3 to najpierw bym kupił 14-54mm.
Jesli idea mikro4/3 Ci odpowiada, to w ww. kwocie pomyślałbym na początek nad e-pl3 dual KIT/14-150mm + 45mm 1,8
Witam serdecznie.
Witam
...
Jak ja bym chciał taką matryce z E500 w E3 :cry:
Potwierdzam. Tez o tym marzę i żałuję, że sprzedałem kiedyś E-300.
Jeśli nie potrzebujesz ISO większych niż 400, lepiej kup dobre szkło. ZD-50 do portretu albo szeroki kąt jeśli potrzebujesz. Nie polecam też wymiany metalowego 14-45 na 14-54, chyba, że uda Ci się za bardzo małe pieniądze. Jasności niewiele zyskujesz, szybkości także tyle co nic a na ostrości nawet możesz stracić. Zniekształcenia na szerokim kącie są tylko widocznie mniejsze. Właściwie ich nie ma.
50-200 to już co innego. Różnica w stosunku do 40-150 jest bardzo wyraźna.
Pozdrawiam.
Akurat różnica w ostrości między 14-45 a 14-54 jest na korzyść tego drugiego. Sam zrobiłem sobie taki domowy test i różnice było widać wyraźnie. Szybszy też jest. No i cięższy. :)
To wcale nie jest takie oczywiste. Bywają ostrzejsze egzemplarze metalowego 14-45 i 14-54. Różnicę powoduje raczej tylko lepsze samopoczucie właściciela 14-54 ;-)
Owszem 14-54 szybszy jest, trafniejszy i potrzebuje mniej światła do AF itp. itd. ale ostrość to akurat jest porównywalna.
Po przejściu z ZD 14-42 na ZD 14-54 nie zauważyłem poprawy rozdzielczości.
Fakt, obydwa są bardzo dobre. Drugi ma tą zaletę, że jest jaśniejszy i uszczelniony. Wyraźnie ostrzejszy jest ZD 11-22, ale ze względu na ogniskową nie można go traktować jako standardu/kita.
Po przejściu z ZD 14-42 na ZD 14-54 nie zauważyłem poprawy rozdzielczości.
A ja na 14-54 II i zauważyłem. :) Poza tym 14-42 to nie to sam obiektyw co 14-45.
A ja na 14-54 II i zauważyłem. :) Poza tym 14-42 to nie to sam obiektyw co 14-45.
I tutaj się zgadzam, jest troszkę ostrzej w rogach.
Pozdrawiam AP.
Też potwierdzam, że 14-54 wcale taki 'ostry' nie jest - podobny do kitowego ale i tak dla światła i wykonania warto brać.
Też potwierdzam, że 14-54 wcale taki 'ostry' nie jest - podobny do kitowego ale i tak dla światła i wykonania warto brać.
Istnieje dość duża różnica w obrazie między ZD 50 a ZD 14-54 na korzyść oczywiście tego pierwszego. Stąd moja rada, by zamiast pchać się w zoomy kupić od razu docelowy, najlepszy obiektyw.
Istnieje dość duża różnica w obrazie między ZD 50 a ZD 14-54 na korzyść oczywiście tego pierwszego. Stąd moja rada, by zamiast pchać się w zoomy kupić od razu docelowy, najlepszy obiektyw.
Docelowo to 12-60 i 50-200 i ew. 50/2 do triady.
Docelowo to 12-60 i 50-200 i ew. 50/2 dp triady.
Do triady to 7-14, a 50/2 na Allegro ;)
Tak było u mnie.
Do triady to 7-14, a 50/2 na Allegro ;)
Tak było u mnie.
Też piękny zestaw. ja do niego nie dorosłem, póki co.
Fakt, lepiej zainwestować w obiektywy!!!
Może Leica 25 1.4 i Olympus 50 2.0???
Docelowo to 12-60 i 50-200 i ew. 50/2 do triady.
jezeli do sytuacji gdzie jest sporo swiatla to bedzie to fajny zestaw ;-) , mam taki i chwale , ale robiac zdjecia w sytuacjach gdzie swiatla brakuje , zdecydowanie lepiej 14-35 F2 i 35-100 F2 ;-) , albo zmiana koloru paska do aparatu ;-)
To chyba zmiana paska, bo F2 nie sprawdza się w większości sytuacji. Za płytko...
Tak jak L25/1,4 Niesmaowity ale tylko na pełnej dziurze.
Pozdrawiam.
Za płytko czy za głęboko?
Ostatnio robię sesje jednocześnie ZD50 i Nikkorem 50/1.4, zdjęcia zrobione ZD50 przy F/2 są znacznie ostrzejsze, bo Nikkor nawet na F/2 jest mało ostry i nie jest to moj egzemplarz, to samo widzę w różnych testach tego obiektywu. Obiektywy Olympusa są do F/2 bo te F/2 udało im się dobrze zrobić, inne obiektywy mają 1.4 czy 1.8 a zaczynają się od F/2.8 albo F/4 :)
Witam,
posiadam Olympusa E500 z ob.14-45 i 45-150 (metalowe bagnety) + Metz 44, chciałbym wymienić coś...
...
Nie warto. Wpłać pieniądze na lokatę i poczekaj na pojawienie się prawdziwej potrzeby. Wtedy sam będziesz wiedział czego Ci brakuje i co chcesz wymienić.
Obiektywy Olympusa są do F/2 bo te F/2 udało im się dobrze zrobić, inne obiektywy mają 1.4 czy 1.8 a zaczynają się od F/2.8 albo F/4 :)
Moja Łajka bardzo się na Ciebie gniewa :-P
Moja Łajka bardzo się na Ciebie gniewa :-P
To pomiziaj ją za uchem i po brzuszku to się rozchmurzy.
Pozdrawiam AP.
Dzięki wielkie za pomoc i cenne uwagi. Na koniec dodam że czasem tym zestawem robię zdjęcia ślubne (...) ale widziałem też gorsze jakościowo robione FF lub też czym za 5-6tyś. :)
Dzięki jeszcze raz i pozdrawiam.
Ja bym wziął Canona 50D, chodzą teraz nawet poniżej 2000, a za 2000-2200 można mieć już takiego z naprawdę małym przebiegiem.
Ładować pieniędzy w starą i potwornie szumiącą puszkę jak E-3 nie ma chyba najmniejszego sensu ;)
Tak jak L25/1,4 Niesmaowity ale tylko na pełnej dziurze.
???
W pełnym zakresie niesamowity!!!
Ja bym wziął Canona 50D, chodzą teraz nawet poniżej 2000, a za 2000-2200 można mieć już takiego z naprawdę małym przebiegiem.
Ładować pieniędzy w starą i potwornie szumiącą puszkę jak E-3 nie ma chyba najmniejszego sensu ;)
Po cienkim stapasz lodzie piszac te slowa na tym forum;)
Fakt, ze 50D to nieglupia puszka:)
pozdro
Tylko 50D to ani e-30, ani e-30, ani nawet obiektyw;-)
Za 2000 można mieć 20 butelek Johnnie Walkera 0.7 Black Label.
Za 2000 można mieć 20 butelek Johnnie Walkera 0.7 Black Label.
No i teraz naprawdę nie będzie wiedział na co się zdecydować.
Tylko 50D to ani e-30, ani e-30, ani nawet obiektyw;-)
Faktycznie, teraz ma tak rozbudowana szklarnie, ze ciezko bedzie mu zmienic...
IMHO: majac to co napisal w pierwszym poscie, to jest ten moment kiedy ta zmiana systemu moze byc najmniej kosztowna:)
pozdro
Wiedziałem, że pisząc o foto ślubnym dostanie mi się po uszach :-) Ale jakoś polubiłem Olympusa, Chyba zdecyduję się na ZD 14-54 (używke można kupić za 1200-1400, a nówka ok 2400. Tylko które lepsze z niebieskim paskiem II chyba czy ten wcześniejszy. na ZD 12-60 to mnie raczej nie stać, tymbardziej że te focenie za pieniądze to raczej sporadycznie.
Ten z "niebieskim paskiem" ostrzy po kontraście.
https://forum.olympusclub.pl/threads/74850-Obiektywy-ZUIKO-DIGITAL-z-niebieskim-paskiem.?highlight=
Wiedziałem, że pisząc o foto ślubnym dostanie mi się po uszach :-) Ale jakoś polubiłem Olympusa, Chyba zdecyduję się na ZD 14-54 (używke można kupić za 1200-1400, a nówka ok 2400. Tylko które lepsze z niebieskim paskiem II chyba czy ten wcześniejszy. na ZD 12-60 to mnie raczej nie stać, tymbardziej że te focenie za pieniądze to raczej sporadycznie.
Na tego typu fotach z ludźmi z bliska nie zauważysz różnicy.
Pozdrawiam AP.
IMHO: majac to co napisal w pierwszym poscie, to jest ten moment kiedy ta zmiana systemu moze byc najmniej kosztowna
Dlatego napisałem o 50D, pakowanie 1600-1900 (więcej to już głupota ) w puszkę która jakościowo nic lepszego nie oferuje to bezsensowny ruch.
jakość zdjęć nie poprawi body, zdecydowanie zainwestuj w szkła...szum to chleb powszedni w Olympusie:wink:
pewniejszy zakup używanego szkła niż body
Fot.Krzysiek
15.05.12, 21:46
Kiedys miałem E-510 + kitowe obiektywy później przeskoczyłem na E-30 + ZD12-60 i jestem bardzo zadowolony z tego zestawu i zdecydowanie plecam. Różnicę w jakości zdjęć zauważyłem znaczną, ale to raczej zasługa obiektywu niż puszki więc też proponuję zainwestować w dobre szkło