Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Dziwne kolory po zgraniu do komputera.

profaner
13.06.07, 16:25
Witam!

Moje fotki wygladaja duzo ladniej i sa duzo jasniejsze na LCD aparatu niz na monitorze komputera.
Czy to jest normalne?
Ostatnio probowalem kalibrowac swoj monitor (efekty takie sobie ale dosc mocno go rozjasnilem).

Pytam bo wlasnie bawilem sie troche makro (pierwszy raz w Olympusie) efekty mi sie podobaly na LCD na kompie strasznie sie barwy posypaly.

paakayttaja
13.06.07, 16:33
Hm, szczerze mówiąc to trudne - kalibracja monitora może nic nie dać, możesz sprawdzić ustawienia barw, jasności itp. Czasem dobrze jest też zainstalować sterowniki monitora i profile kolorów (są zreguły na płycie dołączonej do LCD). Wszystko zależy po prostu od własności danego monitora (panel panelowi nierówny, wiem z własnego doświadczenia).

Poza tym, jak masz monitor z "odblaskową" matrycą to kolory będą zdecydowanie inne niż na tradycyjnej matowej.

Może to dziwnie zabrzmi, ale puść jakieś fotki na forum - większość z nas ma LCDeki i wtedy się wypowiemy.

PS: polecam wykonanie testu aplikacjami MonitorTest 2.2 (Build 1006 rev.3 - trial 30 dniowy) do pobrania stąd (http://www.passmark.com/products/monitortest.htm) lub inny - Nokia Monitor Test (http://programy.pcworld.pl/pc/programy/2678/Nokia.Monitor.Test.2.0.html.html)

fotomic
13.06.07, 16:40
większość z nas ma LCDeki i wtedy się wypowiemy. ciekawe spostrzeżęnie, czy moge wiedzieć na jakiej podstawie ?

paakayttaja
13.06.07, 16:42
ciekawe spostrzeżęnie, czy moge wiedzieć na jakiej podstawie ?

Zgaduję, czeski optymizm :mrgreen: :razz: Jeżeli cuzjesz się urażony tym faktem, to przepraszam. Już więcej nie będę i zapcham się knedlikami...

fotomic
13.06.07, 16:43
ciekawe spostrzeżęnie, czy moge wiedzieć na jakiej podstawie ?

Zgaduję, czeski optymizm :mrgreen: :razz: Jeżeli cuzjesz się urażony tym faktem, to przepraszam. Już więcej nie będę i zapcham się knedlikami... luz, ciekawiło mnie tylko skąd masz takie spostrzeżenia, na czym je opierasz.

Hmmmmmmm gulasz z knedlikami, mniam mniam mniam

paakayttaja
13.06.07, 16:51
Najlepsze jedzonko jakie można wymarzyć... zwłaszcza, gdy jest popite wyśmienitym pszenicznym ;-)

Ach jo, skvely zivot :-)

Kończąc OT - Profaner, dawaj foty się sprawdzi ;-)

dorjan
13.06.07, 17:33
Rozjaśnienie monitora bez odpowiedniej kalibracji niewiele pomaga. Często potrzebna jest również korekta gamma i kontrastu.
Przeczytaj poniższy artykuł i sprawdź poprawność ustawień swojego monitora. W tańszych LCD poprawna kalibracja jest czasami niemożliwa.

http://www.obiektywni.pl/czytelnia/artykul-204-0.php

Pozdrawiam.

profaner
13.06.07, 17:46
zle mnie zrozumieliscie
nie mam LCD tylko zwyczainy kineskop ktory ma chyba tysiac lat i cieko jest do niego ze sterownikami.
Ogolnie w ramach oswajania sie z cyfra podciagnalem troche kolorki zdiecia w programie graficznym (w ramach nauki).

Jak sie naucze dodawac zdiecia na forum to dodam.
Duzo nauki z taka cyfra ale duzo zabawy:)

Jeronimo
13.06.07, 17:56
BTW.OT.
przy okazji przypomnę posta https://forum.olympusclub.pl/topics22/srgb-czy-adobe-rgb-vt4034.htm (tez tam jest pare postow o kalibracji)

pozdrawiam

paakayttaja
13.06.07, 18:16
Profaner, to wypróbuj wspomnianych przeze mnie programów - przynajmniej sobie wszystko sprawdzisz i zobaczysz czy to czasem nie "urok" monitora.

profaner
13.06.07, 18:21
zrobilem test.
moim zdaniem przebiegl w miare ok.

paakayttaja
13.06.07, 18:22
A co to za monitor? I jak bardzo zdjęcia się różnią?

Wiejo
13.06.07, 18:24
sprawdź też jak masz ustawione w aparacie parametry jasności wyświetlania na monitorku bo nie chce mi się wierzyć, że jest tak ogromna różnica w prezentacji naświetlonych zdjęć, zobacz na histogram zapisanego zdjęcia o ile są takie możliwości. Pozdrawiam.

profaner
13.06.07, 18:27
Jakies Daewoo mam go od czasu pierwszego kompa (166MMX <lol>)

Zdiecia ogladane w aparacie i na monitorze roznia sie dosc znacznie.
w aparacie jest duzo jasniej i nasycenie barw jest duzo wieksze

paakayttaja
13.06.07, 18:31
Hm, to sprawdz jak masz ustawione wyswietlanie w aparacie (tak jak zauwazyl Wiejo). A jak monitor to klasyczna "żarówa" to raczej nie spodziewalbym sie, ze bedzie poprawnie odzwierciedlal barwy, zwlaszcza jak ma tyle lat.

profaner
13.06.07, 18:43
podam wam linka do mojego albumu na gmail (ktory wlasnie zalozylem)

sa tam 2 wersje zdiec obrobione i nie zepsute (tyle ze u mnie sa one wyswietlane bardzoi kiepsko)

moj album (http://picasaweb.google.com/profaner667/MojAlbum)

Olymp
13.06.07, 19:15
Wiem na czym polega twój problem.

U mnie na laptoku fotki wyświetlane są prawidłowo kolory sa wiernie odwzorowane, brakuje im ostrości chodzi mi o 2 pierwsze fotki z robakami.

Ponieważ od lat siedzę w elektronice, naprawiałem również telewizory a monitory to takie telewizory tylko bez tunera telewizyjnego.

Jak stwierdziłeś masz stary monitor daewoo, niestety muszę ciebie zmartwić że czeka Ciebie jego wymiana.

Objawy zużycia mogą być następujące, brak jasności jeśli podkręcisz jasność na max obraz może być jak mydło, podkręcenie nasycenia kolorów może też powodowac przesycenie zwłaszcza czerwonego.Brak ostrości na wyświetlanym obrazie.
Obraz wpada w dominante któregoś z kolorów najczęściej czrerwieni.
Sprawdż jeszcze połączenie monitora z komputerem.
Naprawa jest raczej nieopłacalna.

K woli informacji, żaden monitor lcd nie da takiego odwzorowania barw jak stary kineskopowy monitor koniecznie z lampą sony trinitron.
Żaden szanujący się grafik nie będzie pracował na monitorze LCD a raczej wyświetlaczu LCD bo do jakości monitorów kineskopowych z lampą trinitron to im dużo brakuje jak i do wierności odawania barw, i jeszcze jedno, podłączaj taki monitor przez przewód R,G,B a nie komponent bo bardzo psuje kolory i wprowadza dodatkowe zakłócenia.

Na allegro taki monitor można kupić za śmieszne pieniądze 19" lub 21", im większy tym lepszy.

Pozdro

Tu jest link na allegro do pierwszego znalezionego monitora:
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=201659209

Jeśli zależy Ci na jakości wyświetlanego obrazu to tylko monitor CRT z kinolem Sony trinitron i żaden inny,

paakayttaja
13.06.07, 19:33
K woli informacji, żaden monitor lcd nie da takiego odwzorowania barw jak stary kineskopowy monitor koniecznie z lampą sony trinitron.
Żaden szanujący się grafik nie będzie pracował na monitorze LCD a raczej wyświetlaczu LCD bo do jakości monitorów kineskopowych z lampą trinitron to im dużo brakuje jak i do wierności odawania barw, i jeszcze jedno, podłączaj taki monitor przez przewód R,G,B a nie komponent bo bardzo psuje kolory i wprowadza dodatkowe zakłócenia.

Ciekawa teoria - czym ją poparłeś? Pracuję już jakieś 3 lata na LCD, jednego używam w domu - nie będę robić kryptoreklamy - formowy jak i ten w domu wiernie oddają barwy.

profaner
13.06.07, 19:54
U mnie na laptoku fotki wyświetlane są prawidłowo kolory sa wiernie odwzorowane, brakuje im ostrości chodzi mi o 2 pierwsze fotki z robakami.

2 pierwsze nie roznia sie niczym od 2 ostatnich pooza tym ze byly podkrecone w programie graficznym...
Przypomnialo mi sie jeszcze ze ogladane na monitorze skany z negatywu wychodza dosyc przyzwoicie tylko zdiecia zgrane z aparatu wychodza kiepsko.

Mozecie mi powiedziec jak u was wygladaja 2 ostatnie zdiecia z mojego albumu?

paakayttaja
13.06.07, 20:16
Są ciemne, pozostałe są jasne.

profaner
13.06.07, 20:27
czyli tak jak u mnie.
Juz nic nie rozumiem

paakayttaja
13.06.07, 20:28
Na bank monitor - stary, przepalony i wogole. Mozesz podkrecic mu parametry, ale on tak dlugo nie pociagnie.

Olymp
13.06.07, 20:35

Ciekawa teoria - czym ją poparłeś? Pracuję już jakieś 3 lata na LCD, jednego używam w domu - nie będę robić kryptoreklamy - formowy jak i ten w domu wiernie oddają barwy.

Weż dadhda najpierw trochę poczytaj a póżniej polemizuj, muślisz że lcd to takie cudo bo Ty pracyjesz na 3, a ja Ci powiem że mało wiesz bo dla ciebie to jak monitor ma kolory to juz dobrze.
LCD ma swoje zalety niezaprzeczalne ale odwzorowanie barw do kitu i o tym mówiłem.

Cytat z portalu IDG.pl

Graficy okopani na pozycjach
"
CRT nie grozi jednak szybkie zniknięcie z biurek zawodowych grafików. Oni będą kupowali monitory kineskopowe głównie ze względu na możliwość kalibracji i dobre odwzorowanie barw. Oczywiście są panele LCD, które z powodzeniem mogłyby je zastąpić, ale takich produktów jest niewiele, a w dodatku kosztują zwykle więcej niż dobrze zadomowione na rynku modele kineskopowe. Jest jednak kwestią czasu zdecydowane wkroczenie paneli LCD także do obozu grafików"

A to link do artykułu.

http://66.102.9.104/search?q=cache:XIbXVd4Lm-UJ:monitory.idg.pl/artykuly/33682.html+crt+a+lcd&hl=pl&ct=clnk&cd=1&gl=pl&lr=lang_pl

Ja dla porównania czasami podłączam swojego laptopa pod Telewizor LCD 26" to dopiero jest czad ale jak patrzę w CRT 17" prof którego też mam na stanie to ci powiem że aż żal odchodzić od monitorka. Nie będę reklamował firm których sprzęt posiadam bo mi za to nie płacą.

Pozdr to tyle w temacie i ja juz skończyłem.

paakayttaja
13.06.07, 20:50
OT BEGIN.

A Ty wielce szanowny Panie Elektroniku zaraz musisz mnie obrażać? To, że ty widziałeś za przeproszeniem gówniany monitor LCD, który jest wykonany bele jak nie oznacza zaraz, że WSZYSTKIE TAKIE SĄ. Zresztą wspomniany artykuł sam też o tym wspomina. No i jest jeszcze stara zasada - biedny płaci zawsze więcej (kupujesz tandetny monitor, chcesz lepszy, kupujesz następny...). Nie podważyłem kwestii, że CRT są gorsze, nawet tego nie wytknąłem - za to Ty - jak najbardziej.

I co to wogóle za zdanie, że wg mnie jak monitor ma kolory to już dobrze? Kim Ty do jasnej Anielki jesteś, wyrocznią? Kierunkowskazem dla panujących trendów?
Zanim kupiłem monitor dobrze się imprzyjrzałem - a że pracowałem kiedyś w serwisie pewnej firmy produkującej także monitory - wiem dobrze czym się kierować.

Jak Polak jest głupi i kupi monitor LCD za niskie pieniądze to niech nie oczekuje super kontrastu i wiernego odwzorowania barw. Te dwa, na których pracuję w firmie to niczym nie porywające ThinkVisiony a w domu mam panoramę LG, któa ma rewelacyjne odwzorowanie barw i kontrast.

Ja swój wybór i to, co ty nazywasz polemiką, co do której chciałem Cię wciągnąć, mam poparte doświadczeniem i testami. Monitory w pracy są dużo starsze niż ten, który mam w domu. Różnica w kolorach jest diametralna - rzecz jasna na plus LG (choć ThinkVision'om nic nie brakuje).

Ale nie, oto polski przykład "jestem specjalistą, padajcie na kolana bo tylko ja mam rację". A ja Ci mówię, że jesteś w błędzie. Wiem na co wydałem swoje pieniądze i nie żałuję.

Ne-zdravim.

OT END.

Don Pedro
13.06.07, 20:55
Miałem podobny przypadek-jedyne rozwiązanie to zakup nowego monitora i kolego profaner czym prędzej tym mniej nerwów. Pozdr.

grizz
13.06.07, 20:56
ad rem!

I tylko tak... jak zaczniecie naskakiwać na siebie to będzie źle!

paakayttaja
13.06.07, 20:59
Omluvam se Grizz - mam uczulenie na wszystkich "jestem specjalistą...".

Profaner, jeżeli nie możesz sobie pozwolić na nowego LCD, pomyśl np. o jakimś Flatronie LG, Hyundai'a z serii Q770/Q790 czy Samsungu. Z doświadczenia wiem, że są dobre.

PS: moi rodzice używają kupionego im przeze mnie Hyundai Q790 - rewelacyjne odwzorowanie, deko gorzej z ostrością (trzeba być specem, żeby to widzieć), perforowana maska, itp. bajery. Poszukaj, są jeszcze do dostania.

Olymp
13.06.07, 21:18
Ja w chałupce też mam LCD-ka panoramę LG bo wiem co brałem.
Nikogo nie obrażam a to że ludzie ze sobą rozmawiają i mają różne argumenty trzeba brać na swoje barki i mierzyć się z nimi a nawet stawiać zdecydowane kontry.
Tak jest w rozmowie, w życiu i na forach internetowych.
Jesteś facet to odpowiadaj jak facet a nie ogólnikami że masz gdzieś wszystkich specjalistów bo wiesz - możesz obrazić pozostałych specjalistów.

Ja przyjmuję krytykę i mam odmienne zdanie na temat monitorów od Twojego i to jest normalne że każdy ma swój rozum i pojmowanie świata.
Mnie było stać to mam duży lcd.
Ale może kogoś innego nie stać, ja zaproponowałem rozwiązanie bardzo dobre i małoobciążające kieszeń.
Bo wiesz jak ktoś się męczy na starym daewoo i wyciska z niego ostatnie soki to ja nie sadzę żeby poszedł na drugi dzień i wydał kilka tysi na nowiutki high quality LCD ze szkłem wodnym.Choć moge się mylić oczywiście.

Dadhda jeśli poczułeś się urażony to przepraszam.

paakayttaja
13.06.07, 21:58
Luzik. Sam długo używałem CRT i wiem, jakie są różnice. A ze swojej panoramy jestem zadowolony (podobnie jak rodzice z Q790).

A za tego specjaliste to daruj - ja po prostu z niejednym "pseudo" się użerałem w serwisie - wieloktronie po udowodnieniu przeze mnie, że taki delikwent nie ma racji kończyło się na obelgach, że to ja się nie znam...

Cóż.

profaner
14.06.07, 16:10
narazie jeszcze jestem skazany na szarpanie sie ze starym monitorem niestety.....

bede probowal wykluczyc inne "niemonitorowe" przyczyny zaciemnienia fotek

Dempsey
14.06.07, 23:58
No dobra panowie... toście sobie pogadali ;-) Ale myślę, że prócz problemu z monitorem jest jednak problem ze zdjęciami. Dlaczego :?: Bo skoro i u Was i u Profaner'a ostatnie zdjęcia (te nie ruszane w sofcie) są za ciemne (u mnie zresztą też) a pierwsze mają dobrą jasność (i to zarówno dla Profaner'a jak i dla Was i dla mnie) - to oznacza, że widzimy mniej więcej to samo pod względem jasności. I skoro ostatnie - te nie ruszane niczym lecz prosto z aparatu - są za ciemne, to znaczy, że ekspozycja była za ciemna. Kiedyś też się tak załatwiłem - ustawiłem korekcję błysku na -1EV (bo akurat tak było dobrze) i o tym zapomniałem focąć później w ciemniejszych warunkach. Moim błędem było to, że nie spojrzałem na histogramy, bo na LCD aparatu zdjęcia wyglądały na dobrze naświetlone... ale jak się okazało brakowało im dokładnie 1EV (z nieszczęsnej korekcji błysku) - lecz tego brakującego 1EV jasności NIE BYŁO WIDAĆ na LCD aparatu. Zdaje się, że LCD'ki w aparatach są dość jasno ustawione i dlatego może się pojawić rozbieżność w tym, co na nich widać, a tym co zobaczymy na komputerze (czy to będzie LCD, czy CRT). Ja swój LCD w aparacie, po tym incydencie, ustawiłem na minimum i teraz mniej więcej widzę to samo, co później na komputerze. [b]Profaner[b] proponuję sprawdzić histogram na LCD i zobaczyć, czy czasem nie jest zbyt "ciężki" na lewej stronie, a pusty na prawej.

profaner
16.06.07, 00:08
Wiecie to sa moje pierwsze kroki z cyfra i jestem mocno zagubiony narazie.

Ale mialem dokladnie takie same wnioski jak Dempsey... skoro u Was ciemne zdiecia to te same co u mnie,,,,,,
Jak mawial Kazimierz Pawlak " łot mądrego po szkołach to mozna posluchac" <lol>

Mam ostatnio troche porblemow z poprawna ekspozycja :( nie jest latwo

paakayttaja
16.06.07, 01:46
Profaner, spokojnie - jak mawiają, nie od razu Rzym zbudowano :-)

Dempsey
16.06.07, 10:50
Profaner na problemy z ekspozycją polecam histogram :-). Na nim na prawdę dużo widać :!:

profaner
16.06.07, 11:26
niebardzo histogram do mnie przemawia...
poprostu nie wiem z czym to sie je.

Jeronimo
16.06.07, 11:33
niebardzo histogram do mnie przemawia...
poprostu nie wiem z czym to sie je. http://fotosite.pl/index.php?title=Histogram
http://fotosite.pl/index.php?title=Histogram_RGB

profaner
17.06.07, 21:36
A jak z histogramu wywnioskowac ze zdiecie jest np niedoswietlone o 1EV??

Sprawa jest troche skomplikowana bo czesto zakladamy pewne niedoswietlenie czy przeswietlenie bo taka mamy wizje ;)

grizz
17.06.07, 22:13
A jak z histogramu wywnioskowac ze zdiecie jest np niedoswietlone o 1EV??

Sprawa jest troche skomplikowana bo czesto zakladamy pewne niedoswietlenie czy przeswietlenie bo taka mamy wizje ;)

masz dziurę po prawej stronie ;p

czytaj: http://www.fotosite.pl/index.php?title=Histogram

profaner
18.06.07, 15:27
ale skad wiadomo ze jest to dokladnei 1 Ev?

Dempsey
19.06.07, 01:18
Dokładnie nigdy nie będzie wiadomo - lecz zakładając, że rozpiętość tonalna to ok. 7EV, to wówczas jeśli jedną siódmą wykresu masz czystą to znaczy, że masz niedoświetlenie (zakładając, że chciałeś naświetlić na maksymalnie w prawo).

RadioErewan
19.06.07, 09:27
Dokładnie nigdy nie będzie wiadomo - lecz zakładając, że rozpiętość tonalna to ok. 7EV, to wówczas jeśli jedną siódmą wykresu masz czystą to znaczy, że masz niedoświetlenie (zakładając, że chciałeś naświetlić na maksymalnie w prawo).
Nie tak prosto, nie można podzielić wykresu na 7 równych części. W światłach 1EV to może być prawie 1/3 wykresu. W cieniach będzie mniej. To jest przełożenie skali logarytmicznej na liniową.

Pozdrawiam

profaner
19.06.07, 18:34
moze jestem jakis ograniczony <lol>

ale jezeli zdiecie bedzie troche inne niz standardowe tzn ze bedziemy zakladac niedoswietlenie to z histogramu i tak za duzo nie wywnioskujemy no ale zawsze to jakies narzedzie dajace chociaz poglad na to co sie dzieje :)

KaarooL
19.06.07, 19:19
no to ja się podepnę... po nabraniu wprawy można powiedzieć jaki element na zdjęciu znajduje się w określonej części histogramu. wprawa sama nie przychodzi - trzeba zwalić trochę fotek żeby było wiadomo co i jak.