Zobacz pełną wersję : E-410 z 14-54mm czy warto?
Witam wszystkich forumowiczów. Jestem posiadaczem E-410 od kilku miesięcy. Chciałem zacząć przygodę z fotografia nie nadwyrężając znacząco budżetu a mieć coś znośnego. Lustrzankę obecnie mam z kitowym obiektywem 14-42 i zastanawiam się czy warto dołożyć do 14-54mm ? Czy różnica w jakości zdjęć będzie duża z wykorzystaniem bądź co bądź, amatorskiego body ?
Czy różnica w jakości zdjęć będzie duża z wykorzystaniem bądź co bądź, amatorskiego body ?
Zależy jak to rozumieć. Kit daje jakość całkiem przyzwoitą, przewaga ZD 14-54 to przede wszystkim światło, zakres, szybkość AF... Przy deficycie światła przewaga jasnego szkła (o ile będzie odpowiednio użyte) będzie duża, podobnie zauważanie bardziej rozmyjesz tło przy portrecie itd. Z kolei jak nie brakuje światła, pracuje się na przymkniętym obiektywie nie wiadomo jakiej różnicy nie będzie, bo kity (przynajmniej egzemplarze, które miałem) są bardzo OK.
moim zdaniem zyskasz dużo. A jesli przyszłościowo myślisz o jakims wskoczeniu potem w inny korpus 510 / e3 / e30 /e5 to tym bardziej warto. Jeśli znajdę chwilkę mogę wrzucić jakies przykładowe foty z E410 i kita a potem E410 i 14-54
lepszy AF jaśniejszy obiektyw ale i jakoś obrazka tez lepsza. Jak jak z E1 + 14-42 przesiadłem się na E1 + 14-54 to oniemiałem z zachwytu :)
Ja się oststnio przesiadłem z kita na 14-54 II i bardzo zadowolony jestem.Jak pisali wyżej AF, światło, jakość, tylko że ja podpinam do 520 stki.
Ja się oststnio przesiadłem z kita na 14-54 II i bardzo zadowolony jestem.Jak pisali wyżej AF, światło, jakość, tylko że ja podpinam do 520 stki.
To dokładnie jak ja - tylko że lampa wbudowana staję się bezużyteczna...
Jakość obrazu i komfort pracy był dla mnie bez porównania inny , ponieważ 14-54 przyszedł do mnie kilka dni po zakupie zestawu z kitem, to kit leżał niemal przez półtora roku samotnie w pudełku. Tak miałem z e520 i e420. jest większy gabaryt i ciężar, ale ile radochy więcej. Skoro kit taki świetny, to kto i dlaczego na tym forum parę lat temu pisał o niesymetryczności jakości obrazka z kita na ten przykład.
Pozdrawiam AP.
Ja przeskoczyłem z kita na 11-22 i dla mnie to inna galaktyka , pomimo szacunku jaki mam do kita , uważam to za świetną decyzje
WARTO! Lepiej zmienić szkło niż puszkę.... Jest 14-54 - jest zabawa :-)
Dzięki panowie za pomoc. Jeśli jeszcze kolega mógłby wrzucić zdjęcia porównawcze E-410 z kitem i 14-54mm ? :wink:
Mogę podpisać się obiema rękami pod tym co koledzy wyżej napisali. Używałem E-510 z kitem, później dokupiłem 2gi kit 40-150 by w końcu przesiąść się na 14-54 v1. Od tego czasu kity leżały na półce...
Teraz siedzę w mikro. Trochę pobawilem się E-PL3 z dużym 14-54 jednak bez entuzjazmu. Bardzo brakuje mi zoomu tej klasy w mikro.
Podsumowując gorąco polecam przesiadkę.
14-54 to dobra inwestycja w połączeniu z każdym body.
Wystawiłem moją E-510 z kitami na sprzedaż.
Kity nowe nie używane, bo cały czas miałem przypięte 14 - 54.
Ale on nie na sprzedaż. :-D
Warto. Kit jest przyzwoity ale jestem zachwycona 14-54 i nie żałuję wydanych pieniędzy. Jest to nawet lepszy pomysł niż zmiana body na nowsze,
a jak je zmienisz później obiektyw już będziesz miał.
Mam e-410, i chętnie przypnę do niego 14-54 i zrobię kilka fotek, jeśli masz takie życzenie, jednak uprzedzam że pogoda u mnie "pod psem" dzisiaj :)
Dzięki @zulka, skoro pod psem, to lepiej odpuścić :p poczekam na kolegę @dobas, który może wrzuci porównawcze zdj. z 14-42 i 14-54
Dzięki @zulka, skoro pod psem, to lepiej odpuścić :p poczekam na kolegę @dobas, który może wrzuci porównawcze zdj. z 14-42 i 14-54
Popatrz na moje pstryki,sa robione kitami,jednym albo drugim.W kazdym razie sa to 14-42 i 40-150(ciemniejszy).Porownaj z innymi robionymi 14-54 bedziesz widziec na ile bedziesz miec lepsze fotki.Jedno moge Ci obiecac,w trudniejszych warunkach bedzie latwiej,czasem szybciej.Pamietaj tylko,ze latwiej to nie lepiej.
Dzięki panowie za pomoc. Jeśli jeszcze kolega mógłby wrzucić zdjęcia porównawcze E-410 z kitem i 14-54mm ? :wink:
jutro postaram się zrobić jakieś pstryki.