Zobacz pełną wersję : Jaki statyw XZ1
Jaki najlepiej kupić statyw do XZ1?? (oczywiście za rozsądną cenę)
Jaki najlepiej kupić statyw do XZ1?? (oczywiście za rozsądną cenę)
sprecyzuj pojęcie 'rozsądnej ceny', jest to kwestia względna.
do tego jaka wysokość, głowica?
do 300zł, wysokość..., wydaje mi sie, że będzie dobra na ok. 150 cm. Co do głowicy, to nie mam pojęcia o co chodzi :(
jak do 300zł to mogę polecić Sirui T-005. Mam takowy do micro i sprawdza się znakomicie. Po złożeniu ma jakieś 31 centymetrów, wchodzi do niewielkiej torby, waży mniej niż kilogram. Ma tylko jedną wadę, maks. wysokość to ~130cm.
Jest kilka typów głowic: najpopularniejsze to kulowe i 3d/2d. Takie spotkasz w tanich statywach, rzecz jasna głowicę możesz potem zmienić na inną jeśli tylko statyw przewiduje taką możliwość.
Polecam Hama Traveller Pro, jeszcze niedawno widzialem w Saturnie za 160zl w tej cenie bezkonkurencyjny z dobra glowica kulowa, odwrotnym mocowaniem, wysokosc jakies 165cm, mam uzywam od 2 lat i nic, polecam
pozdrowionka
Mam jedno ale do tego statywu..., widzę tam haczyk do powieszenia obciążenia... Czy bez niego jest zagrożenie przewrócenia się przy lekkim wiaterku??
Statyw mam przyczepiony do plecaka jak gdzieś się wybieram, dlatego też wolę się ograniczyć do samego statywu.
Dla poszukujących małego, taniego statywu kieszonkowego typu gorilla.
http://www.lidl.pl/cps/rde/xchg/SID-1C38D3DD-AC5944CB/lidl_pl/hs.xsl/index_26638.htm
Bardzo fajny, ale ciekawe jaką ma jakość. Też myślałem o zakupie takiego małego.
Blacker,
nie zdarzylo mi sie, zeby sie obalil, a nie raz pena czy nawet dp1s na nim wieszalem, dosc sztywny i solidny statyw, jak za te kase, to brac
pozdrowionka
dobrze się formuje, czy jak się go odegnie to już się nie odwracalnie deformuje ?
dobrze się formuje, czy jak się go odegnie to już się nie odwracalnie deformuje ?
W poniedziałek 14 maja pędzisz do Lidla i już wszystko wiesz.
Powyginasz go wewte i wewte i bedziesz wiedział. :-D
Dobrze, że napisałeś kiedy jest ta oferta, bo na tym tle nie zauważyłem daty i chciałem iść go kupić jutro :)
---------- Post dodany o 20:47 ---------- Poprzedni post był o 20:44 ----------
Przyda mi się taki do podróży na rower :) Będę go wozić przypiętego do ramy :) Czasami musiałem taszczyć duży, ale to już był lekki dyskomfort :)
Dobrze, że napisałeś kiedy jest ta oferta, bo na tym tle nie zauważyłem daty i chciałem iść go kupić jutro :)
Przyda mi się taki do podróży na rower :) Będę go wozić przypiętego do ramy :) Czasami musiałem taszczyć duży, ale to już był lekki dyskomfort :)
Możesz jeszcze przyspawać do kierownicy głowicę kulową i będzie git. :-D
Nie nie to odpada :P Staram się coraz bardziej aby zdjęcia były wykonane z dużą prezyzją :)
Nie nie to odpada :P Staram się coraz bardziej aby zdjęcia były wykonane z dużą prezyzją :)
No to tylko głowica żyroskopowa z trzy osiową stabilizacją. :-D
Poczytaj sobie ten wątek https://forum.olympusclub.pl/threads/79505-Jaki-dobry-lekki-statyw-Mo%C5%BCe-by%C4%87-drogi
No to tylko głowica żyroskopowa z trzy osiową stabilizacją. :-D
Myślę, że by to stykło:P A możesz mi ją skonstruować??
Myślę, że by to stykło:P A możesz mi ją skonstruować??
Skopiuj układ stabilizacji z kamery IMAX'a.
Jest bardzo skuteczny.
Skopiuj układ stabilizacji z kamery IMAX'a.
Jest bardzo skuteczny.
Nie wątpię :P
jak chcesz do ramy to ten;
http://www.cyfrowe.pl/aparaty/statyw-hama-bike-pod-i.html
---------- Post dodany o 00:43 ---------- Poprzedni post był o 00:40 ----------
jak do 300zł to mogę polecić Sirui T-005. Mam takowy do micro i sprawdza się znakomicie. Po złożeniu ma jakieś 31 centymetrów, wchodzi do niewielkiej torby, waży mniej niż kilogram. Ma tylko jedną wadę, maks. wysokość to ~130cm.
Jest kilka typów głowic: najpopularniejsze to kulowe i 3d/2d. Takie spotkasz w tanich statywach, rzecz jasna głowicę możesz potem zmienić na inną jeśli tylko statyw przewiduje taką możliwość.
Dao a ten statyw dość sztywny? nie wygina się przy rozłożeniu na max?.
Właśnie ten model chciałem kupić do E-30 na rower coby nie targać ze sobą dużego velbona
Dao a ten statyw dość sztywny? nie wygina się przy rozłożeniu na max?.
Właśnie ten model chciałem kupić do E-30 na rower coby nie targać ze sobą dużego velbona
E-30 jest sporo większe niż moje korpusy mikro, więc ciężko jest mi powiedzieć jak będzie się zachowywał pod takim obciążeniem.
Też mam statyw Sirui, z Penem doskonale się sprawuje.
Jednak nie wiem czy dałby radę z dużą lustrzanką. Najlepiej jakbyś mógł go sprawdzić w sklepie, albo u któregoś użytkownika.
Z plusów to hak na dole, zawsze można podwiesić plecak i poprawić stabilność.
Dzięki, faktycznie sprawdzę lepiej osobiście , i tak trzeba podjechać do sklepu
Pomacałem ten statyw z Lidla.
Jakość wykonania całkiem dobra.
W miarę stabilna głowiczka kulowa z płytką.
Dla kompaktu typu XZ1 w sam raz.
Moze i do Pen'ów z mniejszym obiektywem sie nada.
Stosunek cena -jakość dobra.
Pomacałem ten statyw z Lidla.
Jakość wykonania całkiem dobra.
W miarę stabilna głowiczka kulowa z płytką.
Dla kompaktu typu XZ1 w sam raz.
Moze i do Pen'ów z mniejszym obiektywem sie nada.
Stosunek cena -jakość dobra.
Pomacałem i zakupiłem do Pena. Cena 25 zł. i wykonanie ok.
Również pomacałem i dziś go zakupiłem :) Ciekawe ile mi posłuży :)
W weekend jadę po statyw do MediaMarkt, jaką z tych firm najbardziej polecicie??
hama,velbon,slik.
Czy ta korbka do podnoszenia jest trwała, czy przy częstszym używaniu może się zajechać i warto jednak statyw kupić bez niej??
W weekend jadę po statyw do MediaMarkt, jaką z tych firm najbardziej polecicie??
hama,velbon,slik.
Czy ta korbka do podnoszenia jest trwała, czy przy częstszym używaniu może się zajechać i warto jednak statyw kupić bez niej??
Do XZ-1 kupuj np. polecany wcześniej Sirui T-005.
Ja do pena zakupiłem Manfrotto MKC3-P01. Kupiłem tanio rozpakowany ale nieużywany - nowy 230-250 zł. Złożony ma 42mc długości, maksymalna wysokość to 165 cm. Waga i kg. Głowica jest z tworzywa sztucznego, trochę byłem w szoku ale pewnie trzyma G3 z 100-300. Polecam.
http://www.manfrotto.com/compact-photo-kit-black
Z wymienionych przez ciebie firm w mm są hamy compact coś tam... Takie sobie.
Fajnie ten statyw wygląda, jednakże nie wiem, ale jakoś nie mam przekonania do tego, aby nogi były ustawiane osobno, wydaje mi się ,że przy silnym wietrze statyw się przewróci :P Poza tym wydaje mi się ,ze będzie trochę za niski.
Blacker - podjedź do Fotojokera, od jakiegoś czasu mamy dosyć fajny statyw Fancier WF 531 (277zł, choć pewnie na alle lub ebayu będzie taniej), nie jest przesadnie duży, dosyć solidnie wykonany i z fajną głowicą. Kumpel ze sklepu zanabył takiego, tyle że do lustra + 70-200 2.8 i sobie chwali.
mój sirui wytrzymał na sporym wietrze i ani drgnął.
Posiadam Sirui T-005 i jestem zadowolony - świetny statyw dla bezlusterkowców. Bez wyciągnietej kolumny trzymał pewnie lustro K-7 z Sigmą 17-70 lub 10-20 a przy wyciągnietej wolałem już użyć pilota do wyzwalania migawki (wszystkie zdjęcia wyszły nieporuszone).
Małym minusem jest głowica która nie chodzi płynnie i szybkozłączka wykonana tylko z jednego kawałka metalu (nalepiłem na nią taśmę izolacyjną aby aparat lepiej się trzymał po dokręceniu).
Bardzo podoba mi się waga, poręczność po złożeniu i możliwość różnych ustawień. Poleciał też ze mną bez problemu w bagażu podręcznym w samolocie:)
Małym minusem jest głowica która nie chodzi płynnie i szybkozłączka wykonana tylko z jednego kawałka metalu (nalepiłem na nią taśmę izolacyjną aby aparat lepiej się trzymał po dokręceniu).
Bardzo podoba mi się waga, poręczność po złożeniu i możliwość różnych ustawień. Poleciał też ze mną bez problemu w bagażu podręcznym w samolocie:)
polecam dokleić do szybkozłączki okleiny do nóżek krzeseł i stołów, u mnie się to sprawdza
polecam dokleić do szybkozłączki okleiny do nóżek krzeseł i stołów, u mnie się to sprawdza
Takie filcowe? nie są za grube?
Sam myślałem o nalepieniu korka z podkładki pod kubek ale notorycznie brakuje mi ostatnio czasu.
Czy to w takim razie to nie problem? Nie lepiej kupić inny statyw bez takich kombinacji z podkładkami??
Czy to w takim razie to nie problem? Nie lepiej kupić inny statyw bez takich kombinacji z podkładkami??
Bez kombinacji, zobacz ten model. Używam z Penem E-PL3 http://www.ceneo.pl/105728;0280-0.htm
Takie filcowe? nie są za grube?
Sam myślałem o nalepieniu korka z podkładki pod kubek ale notorycznie brakuje mi ostatnio czasu.
są idealne, po pierwsze są miękkie i pod uciskiem nieco się spłaszczają, po drugie są tanie i jak się często korzysta, to żaden to problem wymienić ;) z dwóch podkładek ścina się boki, tak by powstał pasek, przykleja po dwóch stronach szybkozłączki i gotowe. Całą operacja trwa 20 sekund, więc nie jest to w żaden sposób kłopotliwe.
Na pierwszym zdjęciu widać jak to wygląda z założonym aparatem, pomimo mocnego dokręcenia śruby jest prześwit i nie ma możliwości porysowania aparatu. Jednocześnie jest to stabilne połączenie, które nie powoduje luzowania się szybkozłączki. Drugie zdjęcie jest poglądowe jak wygląda statyw po złożeniu, to pomarańczowe to wkład z toreb Naneu, wysokość ok 25 cm, też fajny patent na noszenie sprzętu foto w plecakach, walizkach czy też takich torbach 'codziennych' jak na zdjęciu.
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://jedrzejewski.files.wordpress.com/2012/05/statywik2.jpg)
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://jedrzejewski.files.wordpress.com/2012/05/statywik1.jpg)
Nie dawno sobie w/w model zakupilem. Jestem z niego bardzo zadowolony:-) polecam.