PDA

Zobacz pełną wersję : c750 nie trzyma ustawień po wymianie akumulatorków

Versus
24.03.04, 21:25
Witam!
Czy ktoś może wie dlaczego c750 nie trzyma ustawień po wymianie zasilania :?: , jedynie pozostaja ustawienia "My", a wszystko reszte poszłooo, i trzeba na nowo ustawiać włącznie z datą (i to mnie najbardziej irytuje).
Czy można to jakoś zmienić, czy obejść, czy p;oprostu ten typ tak ma :cry:

Jeronimo
24.03.04, 21:47
ja mam to samo w C-4000 :(
Jesli w ciagu kilkunastu sekund nie zmienie na nowe akumulatorki to sie wszystko kasuje...

Hans
24.03.04, 21:49
w 5050 jest rowniez tro samo, poki jest trzymane napiecie na kondensatorach to mamy czas na zamiane (tu sie przydaja 2 komplety aku :wink: )
POzdr

Versus
24.03.04, 22:00
To mówicie, że szybla wymiana akumulatorków jest jedynym rozwiązaniem, ale to i tak dobrze bo ja akurat mam dwa komplety.
I to w takim razie mnie urządza. Żebym tylko zdążył :lol:
Zaraz to sprawdzę i powiem czy dziala
Na razie Wielkie Dzięki
Pozdrawiam

pritchard
25.03.04, 01:03
Bez przesady panowie... W moim olku c4000 wyjalem jeden komplet aku do ladowania, a drugi wsadzilem po ok. 45min i wszystko bylo cacy:). To jest jedno z wielu drobnych niedociagniec w olympusach. Dlaczego nie moznaby zapisac ustawien na karcie? Sadze, ze nawet kilka MB nie stanowiloby nikomu wielkiej roznicy...

Versus
25.03.04, 07:57
No u mnie niestety to nie zdaje egzaminu. Wysunąłem na chwilkę jeden akumulatorek i już ustawienia poszły w las :cry:

Pozdrawiam

Ewci@
25.03.04, 11:13
Ja wyciągnełam akumulatorki na 5 minut i było wszystko OKI. Ustawienia pozostały

Pozdrawiam

MajcinW
25.03.04, 13:08
W pełnym opisie 750 znajdziecie info że aparat trzyma ustawienia do 1h

faktycznie tak jest osobiscie sprawdziłem

pozdrawiam :D

Versus
25.03.04, 16:02
No niestety mój tak nie działa :cry: , a może cos trzeba jeszcze włączyć, nie mówie tu oczywiście o resetowaniu ustawien, bo to mam na Off.

Pozdrawiam

k2
25.03.04, 19:48
No niestety mój tak nie działa :cry: , a może cos trzeba jeszcze włączyć, nie mówie tu oczywiście o resetowaniu ustawien, bo to mam na Off.

Pozdrawiam

dziwne bo według instrukcji powinien trzymac 1h.... mi tyle wlasnie trzyma ustawienia.

Versus
26.03.04, 13:06
No właśnie, według instrukcji powinien trzymać ustawienia, a u mnie niestety nie trzyma. Chyba będę musiał z tym żyć :cry:

Pozdrawiam

ARF-FOTO
6.05.04, 22:27
W E-10 znikaja ustawienia po wyjęciu aku w czasie pracy aparatu, żeby zaradzic temu należy wyjmować baterie po wyłączeniu zasilania w aparacie i to działa więc może tak jest w innych aparatach - spróbuj

torcman
10.05.04, 15:53
W E-10 znikaja ustawienia po wyjęciu aku w czasie pracy aparatu, żeby zaradzic temu należy wyjmować baterie po wyłączeniu zasilania w aparacie i to działa więc może tak jest w innych aparatach - spróbuj

naturalnie,

chyba jasne ze akumulatorki sie nie wyjmuje, jak kamera bierze prad z tego zrodla.

Kondensator ktory trzyma napiecie przez 1h tylko dla pamieci danych (mikroampery), zostaje rozladowany w 0.001s jesli kamera pociagnie prad z niego do normalnej pracy.

Ta 1h to specyfikacja przy normalnej temperaturze, zima na dworze bedzie moze i pare godzin :lol: bo ten prad spada mocno z temperatura (co 8.3 stopnia).

trax
10.05.04, 16:45
witam
Więc i ja trochę "namieszam" w tym temacie. Zanim oddałem aparat do serwisu (C-750 tem. awaria C-750) ktoś mi poradził aby zresetować wszystkie ustawienia co uczyniłem, potem pomyślałem sobie (być może trochę głupio) że może coś da wyjęcie akumulatorów na całą dobę. Ustawienia oczywiście "poszły" (bo użyłem "all reset") ale data i godzina po ponad dobie bez aku pozostały prawidłowe i nie musiałem ich ustawiać.

vodnik
10.05.04, 23:10
A mnie dziwi jedno. Jest mozliwosc wrzucenia sobie jakiegos foto jako screen przy uruchamianiu sie aparatu. Musi to wiec isc do wewnetrznej pamieci aparatu, ktora to jest nie ulotna bo po zmianie karty foto zostaje. Czemu wiec w takim razie nie wrzucili tam panowie inzynierowieustwien aparatu ???
DZIWNE

Versus
11.05.04, 09:21
Zrobiłem tak jak pisał Trax, mimo, że smiać mi się chce z tego :lol: , no ale tonący brzytwy się chwyta :( . Zostawiłem aparat na dobe bez zasilania w środku, ale nie chce mi się w to za bardzo wierzyc, żeby data została. Ale jeszcze jedno pytanko do Traxa, i co po tej sztuczce wszystko juz było OK, czy za każdym razem tak robisz :D . Jutro powiem czy zadziałało, jak nie powiem, znaczy, że nie zadziałało :(

trax
11.05.04, 17:09
Zrobiłem tak jak pisał Trax, mimo, że smiać mi się chce z tego :lol: , no ale tonący brzytwy się chwyta :( . Zostawiłem aparat na dobe bez zasilania w środku, ale nie chce mi się w to za bardzo wierzyc, żeby data została. Ale jeszcze jedno pytanko do Traxa, i co po tej sztuczce wszystko juz było OK, czy za każdym razem tak robisz :D . Jutro powiem czy zadziałało, jak nie powiem, znaczy, że nie zadziałało :(
Pewnie że nic nie dało ale tak jak pisałem był to "krzyk rozpaczy".
Aparat jest w serwisie tak że mam 2-3 tygodnie z głowy. Jak wróci z naprawy to jeszcze raz sprawdzę to podtrzymanie daty i godziny.
pozdrawiam

gkxxx
19.05.04, 08:48
Ja też miałam problem z zapominaniem przez c-720uz daty. Spróbuj tak: ustaw pokrętło na auto i wtedy wymień akumulatorki. Zrobiłam tak (nie ociągając się) i pamięta! :)