PDA

Zobacz pełną wersję : IR-ki z 715tki, tym razem Jack

Jack
3.05.12, 21:55
Zasadniczo rzecz biorąc, do założenia wątku bardziej zmotywował mnie Sikor Jr, niż Saboor. Póki Saboor sam jeden pokazywał foty - wiadomo, był jeden. Teraz, kiedy powięszyła się liczba użytkowników IRek - wypada juz mieć swój własny wątek:-D
Tytułowa 715tka - to E-520, z której fabryczny filtr IR-Cut został zastąpiony filtrem Schott IR Pass 715nm. Dzisiejsza seria została wykonana obiektywem kitowym 14-42, a to dzięki temu, że ładna pogododa pobudziła mnie do ruszenia d..py z domu.
No to lu....

(P.S. - jeszcze nie nauczyłem się wgrywać załączników pojedynczo z własnym numerem kolejnym)

Rysiek_O
3.05.12, 22:08
Intersujące fotki, Jacku tyle ludzi było w Łazienkach? ;-)

Saboor
3.05.12, 22:19
Grunt, że jest nas coraz więcej, i mam nadzieję na powrót do IR tych, którzy odeszli.
Dobra do rzeczy: Jack, 1,2,4 fajne, łazienki są urokliwe a dla IR to raj, w 3 zabrakło światła.
Podobają się foteczki, podobają.

apz
3.05.12, 22:27
(P.S. - jeszcze nie nauczyłem się wgrywać załączników pojedynczo z własnym numerem kolejnym)

Wpisujesz cyferki , otwierasz edytuj , klikasz na zdjęcie wczytuje sie w dużym obrazku - prawy klawisz - kopiuj adres URL grafiki, klikasz przy cyferce z nr kol, w górnej linii poleceń drzewko i kopiujesz URL grafiki.

Opisuję kolejną czynność na forum po zapisaniu załączników przez forum. Tak jak ja to robię u siebie.

Inna opcja - nazywasz pliki numerem kolejnym w wątku.

Jack
3.05.12, 22:35
Zmartwiłeś mnie tą 3 - spodobała mi się ta smuga światła i wpyliłem dwie porcje lodów siedząc na ławce w oczekiwaniu, żeby tam się zaczęło coś dziać:-) Może nie jest ona typowa IR...

apz - dzięki. Fotki ładowałem z twardego dysku.

Saboor
3.05.12, 22:42
Zmartwiłeś mnie tą 3 - spodobała mi się ta smuga światła i wpyliłem dwie porcje lodów siedząc na ławce w oczekiwaniu, żeby tam się zaczęło coś dziać:-) Może nie jest ona typowa IR...

apz - dzięki. Fotki ładowałem z twardego dysku.
Umm ... smuga jest okej, ale drzewa już w cieniu nie "dają ognia" IR.
Sam wiesz, ciężka sprawa z gospodarowaniem światłem w IR.

Jack
3.05.12, 22:45
Umm ... smuga jest okej, ale drzewa już w cieniu nie "dają ognia" IR.
Sam wiesz, ciężka sprawa z gospodarowaniem światłem w IR."Podciągnę się" następnym razem:-)

Saboor
3.05.12, 22:55
:smile::smile::smile:

Tak czy tak
Panie Jack
Jedynka miodek! Jak to młódź mawia: szacun!:grin:

edit: mam jeszcze inną wersję taką bardziej moją, chociaż już sam nie wiem, która mi się bardziej podoba, Twoja jest cieplejsza. :-)

163756_263757

Jack
3.05.12, 23:22
Dzięki za dobre słowo. Na razie nie potrafię poradzić sobie skutecznie z pikselozą w obszarze nieba:-(

Jack
4.05.12, 22:10
Teraz trochę odlotu z kolorami. Może trochę odchodzi to od klasyki przyjętej, jako IR, ale nie da się zrobić kolorystyki w przybliżeniu odpowiadającej naszemu codziennemu widzeniu. Jedynie kamień (czyli satyr) pozostał w miarę szary:-)
5.

Saboor
5.05.12, 10:09
Faajne! Odjechane ale fajne. Jak tyś to zrobił??

adambieg
5.05.12, 11:45
Za Saboorem, kolorki totalnie zakręcone, szczególnie twarz dziewczynki - marsjanka czy co?:wink:

Koledzy IR-owcy, wstawcie raz fotę prosto z aparatu i po obróbce, tak dla porównania...

Saboor
5.05.12, 11:48
Ok. wrzucę Jozina przed i po u siebie w wątku.

Jack
5.05.12, 15:47
...Koledzy IR-owcy, wstawcie raz fotę prosto z aparatu i po obróbce, tak dla porównania...Saboor (i Sikor Jr) jest w nieco lepszej sytuacji, gdyż przy 665 nm aparat ma jeszcze chęć dokonać własnego balansu bieli, więc zdjęcia z puszki są w miarę strawne, a przy okazji mają nieco więcej informacji o kolorze, co daje trochę więcej możliwości przy mieszaniu kanałów. W przypadku 715 nm (czyli to moje), aparat odmawia wykonania balansu bieli, więc JPEG z puszki jest wysoce nieciekawy - w zależności od ustawionego BB w kelvinach, obraz jest od niebieskiego po pomarańczowy. Ja wywołuję RAWy, ustawiając szarość pipetą, zależnie od fantazji i pomysłu na gotowy obraz, albo na zielenie, albo na coś, co w naturze jest szare - w tym przypadku na rzeźbę. Dalsza obróbka to przeniesienie kanałów - zawartość niebieskiego idzie do czerwonego, a czerwonego wchodzi do niebieskiego. W przypadku tego zdjęcia doszło jeszcze mocne podniesienie nasycenia tych resztek kolorów, jakie ocalały po przejściu przez filtr IR w czasie fotografowania, oraz troszkę suwaczka Hue.
Pierwsze od lewej - prosto z puszki, drugie - wywołane z RAWa i trzecie - gotowe.

Saboor
5.05.12, 15:51
Długa droga, ale efekt strasznie fajny!
edit: burzy się balans przy 715nm? Bez obiektywu na dobrze naświetloną trawę też?

Jack
5.05.12, 16:09
... burzy się balans przy 715nm? Bez obiektywu na dobrze naświetloną trawę też?Po prostu nie może zrobić pozytywnego pomiaru z powodu składu widma, niezależnie od sposobu pomiaru (z obiektywem, bez obiektywu, na zieleń roślinną, prosto w słońce). Niby niewielka różnica między 665 a 715, ale skutek jest jednak duży.

Saboor
5.05.12, 16:55
Po prostu nie może zrobić pozytywnego pomiaru z powodu składu widma, niezależnie od sposobu pomiaru (z obiektywem, bez obiektywu, na zieleń roślinną, prosto w słońce). Niby niewielka różnica między 665 a 715, ale skutek jest jednak duży.
Nie wiem czy to ma znaczenie: właśnie nakręciłem na mojego olkaIRa 720nm i tak jak Piszesz z WB kupa ... ale po przestawieniu w tryb "live view" i manual focus bez problemu ustawiłem WB na liściach. Może to tu jest IR pogrzebany?

Saboor
5.05.12, 17:08
To właśnie jest 720nm 63861 po przestawieniu w tryb live view i "ustawieniu na liście" WB.

Jack
5.05.12, 19:47
Nie wiem czy to ma znaczenie: właśnie nakręciłem na mojego olkaIRa 720nm i tak jak Piszesz z WB kupa ... ale po przestawieniu w tryb "live view" i manual focus bez problemu ustawiłem WB na liściach. Może to tu jest IR pogrzebany?No więc z moim Olkiem nie "przechodzą" żadne numery, nawet to, co podpowiadasz. Niezależnie od ustawień aparatu mam cały czas negatywny wynik pomiaru. Juz to "przełknąłem" i robie RAWy.
Dzięki

Saboor
5.05.12, 19:59
No więc z moim Olkiem nie "przechodzą" żadne numery, nawet to, co podpowiadasz. Niezależnie od ustawień aparatu mam cały czas negatywny wynik pomiaru. Juz to "przełknąłem" i robie RAWy.
Dzięki
No to już naprawdę dziwne! A jesteś pewien, że filtr AA jest rzeczywiście zdjęty?
Bo takie jazdy miałem przy e3 z filtrem nakręcanym i filtrem blokującym przed matrycą.

---------- Post dodany o 19:59 ---------- Poprzedni post był o 19:54 ----------

Musi być coś, co sprawia że aparat nie jest w stanie ogarnąć jasności "wzorca bieli"

Jack
5.05.12, 20:32
@Saboor: pubudziłeś mnie do uporu w walce ze sprzętem:-) Właśnie aparat skapitulował, zbalansowałem go neutralnie bezpośrednio na promiennik podczerwieni. Jutro (jak będzie słoneczko) sprawdze, jak to się ma w naturze.

Saboor
5.05.12, 20:37
Cieszę się! W końcu to on ma robić to co ty chcesz,a nie dyktować warunki nie?:grin:

Jack
20.05.12, 22:37
Tym razem rzut oka na Katowice

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2012/05/siDF6-1.jpg
źródło (http://i.imgur.com/siDF6.jpg)

Saboor
20.05.12, 22:42
Piełkne! Wrzuć jeszcze!

apz
20.05.12, 23:02
Tym razem rzut oka na Katowice

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2012/05/siDF6-1.jpg
źródło (http://i.imgur.com/siDF6.jpg)

Wygląda to to niewiarygodnie, pięknie. Doczekać się nie mogę własnego EPL-1 IR.
Pozdrawiam AP.

Jack
20.05.12, 23:10
Proszę:-) Ale nie chciej juz więcej zdjęć z Katowic, żeby sie nie znudziły...

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2012/05/T8Uqr-1.jpg
źródło (http://i.imgur.com/T8Uqr.jpg)

apz
20.05.12, 23:16
Proszę:-) Ale nie chciej juz więcej zdjęć z Katowic, żeby sie nie znudziły...

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2012/05/T8Uqr-1.jpg
źródło (http://i.imgur.com/T8Uqr.jpg)

A dziękuję, trochę zaniebieszczyłeś za bardzo chmury, to znaczy , wolałbym kolorowaną ścianę i białe chmury na niebie. Poczekaj przywiozę parę kadrów z Toskanii, - powinno być tam cieplej, popróbuję obróbki , na razie jam teoretyk.
Pozdrawiam AP.

Jack
20.05.12, 23:33
Akurat brak bieli w chmurach nie ma dla mnie żadnego znaczenia, chciałbym znaleźć formułę, która oderwałaby się od typowego (standardowego) sposób postrzegania. Tak w ogóle niebo nawet nie musi być niebieskie:-) Tu mały przykład, ale jest OT, gdyż pochodzi z mojej poprzedniej IR-ki (665).

https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://a3.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/317287_275925885779164_100000852636470_776985_6320 96838_n.jpg)

witia
21.05.12, 08:07
Świetne foty Jack.
Pozdrawiam.

Thomasso
21.05.12, 10:52
A moze jakies portrety w IR? :)
Kurcze.. jak dokupie podstawowy nowy korpus to od razu wybebeszam E-30 na full spectrum. Obiecuje :)

T.

Saboor
21.05.12, 10:59
Fajna seria.
Albo mi się zadje, albo 715-tka najlepiej prezentuje się bez odwracania kanałów.
Tonacja brązowo-żółte niebo/szaro-biała roślinność daje świetny efekt.
Działaj dalej panie Jack!

apz
21.05.12, 11:09
Fajna seria.
Albo mi się zadje, albo 715-tka najlepiej prezentuje się bez odwracania kanałów.
Tonacja brązowo-żółte niebo/szaro-biała roślinność daje świetny efekt.
Działaj dalej panie Jack!

Po prostu prawdziwą przyjemnością jest zajrzeć tutaj i się podelektować...

Jack
21.05.12, 18:19
A cała frajda polega na tym, że nikt nie wie, jaka jest kolorystyka tego, co "widzi" przerobiony aparat. Zatem dostaję materiał, który pozwala na "jechanie po bandzie", bez żadnych konsekwencji, np. tu, wbrew pozorom, nie domalowałem żadnej plamy barwnej::

źródło (http://a4.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/528483_385911698113915_100000852636470_1032230_121 9011133_n.jpg)

Saboor
21.05.12, 18:35
Osz kurteczka! :-D Ale fajne!!!

apz
21.05.12, 18:37
A cała frajda polega na tym, że nikt nie wie, jaka jest kolorystyka tego, co "widzi" przerobiony aparat. Zatem dostaję materiał, który pozwala na "jechanie po bandzie", bez żadnych konsekwencji, np. tu, wbrew pozorom, nie domalowałem żadnej plamy barwnej::

źródło (http://a4.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/528483_385911698113915_100000852636470_1032230_121 9011133_n.jpg)

Zajefajne!

Jack
21.05.12, 19:06
Osz kurteczka! :-D Ale fajne!!!Saboor - tak w ramach inspiracji: niektóre kolory są tak mało widoczne, że bardzo trudno "wyciągnąć" jest drogą, po prostu, podniesienia nasycenia. W przypadku tego zdjęcia, operacje w ramach "nasycania" robiłem po przerzuceniu wpierw zdjęcia na negatyw. Skutek powiększenia nasycenia jest wtedy dużo silniejszy (już po powrocie do pozytywu).

Saboor
21.05.12, 20:01
Saboor - tak w ramach inspiracji: niektóre kolory są tak mało widoczne, że bardzo trudno "wyciągnąć" jest drogą, po prostu, podniesienia nasycenia. W przypadku tego zdjęcia, operacje w ramach "nasycania" robiłem po przerzuceniu wpierw zdjęcia na negatyw. Skutek powiększenia nasycenia jest wtedy dużo silniejszy (już po powrocie do pozytywu).
Dzięki Jack'u!
Wypróbuję przy nowych kadrach.

Jack
1.06.12, 20:34
A to takie przydrożne:

Jack
2.06.12, 23:10
Dzisiejszy wypad za miasto:

And.N
2.06.12, 23:41
Podobają mi się zdjęcia wykonane tą techniką, a z uwag to moim zdaniem za mocno kompresujesz zdjęcia. Straciły przez to na jakości.
Przy dłuższym boku 1200pix to raczej coś około 500KB (lub więcej) wskazane.

BIKER
2.06.12, 23:52
:wink:Podziwiam Ciebie Jacku za te inspirujące foty. Strasznie mi sie to podoba. Moje gratulacje. Już mam ochote na podobne eksperymenty.:wink:

apz
3.06.12, 09:23
Dzisiejszy wypad za miasto:

He he śnieżna marchewka. Fajne...

Saboor
3.06.12, 11:49
A to takie przydrożne:
Fajne to "przydrożne" jednak 715nm naprawdę świetnie się spisuje, zwłaszcza w tej tonacji, czyli
bez odwracania kanałów.

Jack
10.07.12, 10:53
Zamek w Radzyniu Chełmińskim. Jak tylko przejeżdżam obok, stale mnie inspiruje do KAP - ma bardzo dobre podejście dla latawca. Bywam przejazdem (na drodze do Łeby), ale by tam specjalnie pojechać - to jest ponad 200km:-(

apz
10.07.12, 11:15
Zamek w Radzyniu Chełmińskim. Jak tylko przejeżdżam obok, stale mnie inspiruje do KAP - ma bardzo dobre podejście dla latawca. Bywam przejazdem (na drodze do Łeby), ale by tam specjalnie pojechać - to jest ponad 200km:-(

Fajne, podoba mi się.

helmuth
10.07.12, 11:48
Fajny kadr ale kolorki nie bardzo mi podchodzą.
Za dużo magenty :roll:

Jack
10.07.12, 11:56
@helmuth: chyba masz rację, właśnie zrobiłem cz-b

helmuth
10.07.12, 12:31
@helmuth: chyba masz rację, właśnie zrobiłem cz-bNie chciałem się wymądrzać ale ściągnąłem sobie ten obrazek i BW też mi bardziej się podobał :)

Jack
27.07.12, 13:10
Klikacz dołączyła do naszego IR-racjonalnego światka, co stwierdzam z największą przyjemnością:-) Dzisiaj trochę "komerchy" - zostałem dzisiaj poproszony przez zaprzyjaźniony dział w firmie o jakieś niebanalne zdjęcie biurowca, które można zamieścić w kalendarzu. Z wielu wersji - wybrałem to.

klikacz
27.07.12, 14:20
Dzięki za miłe przywitanie
A zdjęcie faktycznie niebanalne.

Klikacz dołączyła do naszego IR-racjonalnego światka, co stwierdzam z największą przyjemnością:-) Dzisiaj trochę "komerchy" - zostałem dzisiaj poproszony przez zaprzyjaźniony dział w firmie o jakieś niebanalne zdjęcie biurowca, które można zamieścić w kalendarzu. Z wielu wersji - wybrałem to.

---------- Post dodany o 12:20 ---------- Poprzedni post był o 11:21 ----------

Jacek, to jeszcze zrób zdjęcie rybą i IR to dopiero będzie oryginalne zdjęcie ;)

Jack
27.07.12, 15:49
...Jacek, to jeszcze zrób zdjęcie rybą i IR to dopiero będzie oryginalne zdjęcie ;)Rybka mnie nie pociąga;-) ale mam zamysł, który chcę przetestować w weekend:-D

apz
28.07.12, 07:15

Komercha wyszła interesująco i niebanalnie....Podobami sie tylko skąd te bronzy na szklanej ścianie.

Jack
29.07.12, 14:44
...ale mam zamysł, który chcę przetestować w weekend:-DNo właśnie:-D Fotka wykonana bez obiektywu.

Hrr
6.09.13, 14:17
W przerwie obiadowej obadałem Twoje RAW'y tęczy. Jak by mieć jakiś fajny widoczek pod IR i dało się do niego trafić taką tęczę na niebo to niezły bonus by był.

99418

Gdyby mieć osobę z parasolem idącą w prawym dolnym mocnym punkcie było by spoko.

Jack
6.09.13, 15:36
Dzięki :-) zdjęcie powstało w sposób bardzo szybki, po prostu będąc w podróży miałem ze sobą aparat i zrobiłem zdjęcie. Domyślam się, że coś by się jeszcze przydało - byłem na warsztatach Dobasa :-D

Hrr
7.09.13, 14:51
Dobasowe warsztaty ! Mam nadzieję ze będzie ich więcej udzielać w promieniu 300km od Bydgoszczy bo bym chętnie posłuchał.

Spróbujcie głębokie niebo w nocy, podobno przerobione aparaty mają tu sporą przewagę, zwłaszcza te na full spectrum. Co ma sens w zasadzie.