Zobacz pełną wersję : nikon d2x
czy warto jeszcze cos takiego nabyc? jakie sa jego wady i zalety , ciezko cos wygrzebac , albo raczej nie umiem znalezc, ktos zna jego wady i zalety?
czy warto jeszcze cos takiego nabyc? jakie sa jego wady i zalety , ciezko cos wygrzebac , albo raczej nie umiem znalezc, ktos zna jego wady i zalety?
Heheh.. przede wszystkim - nie jest to "ful frejm".
Poza tym kawal porzadnej, uszczelnionej, pro puchy. Mialem niestety tylko przez chwile w lapie wiec wiecej nie napisze hehehe...
Mysle, ze kwestia podstawowa jest cena.
T.
Jak za mala kase, to mozna wziac, jesli powyzej 2k, to sugeruje zdecydowanie 1Dmk2N, to pucha ponadczasowa.
pozdrowionka
wybor wielki , na ebay uk , i tak pomyslalem , ale nie ma sensu sie cofac az o tyle chyba :) kiedys pewnie byl niezly ale czasy sie zmienily , dzis pogrzebalem troche na jego temat , fajna uszczelniona pucha , ale stare gumy ...... itp , mozna dorwac z malym przebiegiem ( wiem tez sie dziwie ) ale ostatnio jeded poszedl na ebay uk za niecale 500 funta i przebieg mial niecale 8000 . coz trzeba bedzie myslec nad czyms nowszym .pzdr.
kiedys interesowalem sie tym body , ale na tyle co doczytalem to osiagi matrycy pod wzgledem DR i szumow nie powalaly chyba , o ile dobrze pamietam na DXO osiagi matrycy uplasowali na poziomie Olka E-3 , co prawda tam jest matryca CCD wiec moga byc ladne niskie czulosci , chcac kupic cos fajnego za a miare ludzkie pieniadze chyba zdecydowalbym sie dzisiaj na Canona 5D (owszem ma pewne wady , ale jest to najtanszy aparat FF na rynku uzywek), jezeli chodzi o starsze modele , pozniej mozna zbierac powoli szklarnie juz pod FF , a z czasem zrobic przesiadke na cos nowszego
no chyba ze kupic tego Nikona D2x ale szklarnie kupowac juz pod FF i za czas jakis zrobic przesiadke na D700
akurat z D700 mialem okazje sie zaprzyjaznic i mysle ze jeszcze w tym roku go przytule na dluzej ;-) , naprawde kawal dobrego aparatu , uzyteczne ISO oraz DR robi wrazenie takie ze kopara opada , AF tez super , w sumie nie ma sie do czego doczepic
Nikony maja fajny bajer , czasami bardzo przydatny , linie pomocnicze wyswietlane na matowce , jak sie raz tego posmakowalo to pozniej tego brakuje , a caly bajer polega na tym ze moge to wlaczyc albo wylaczyc kiedy chce
no i ten AF , jednak co Nikon to Nikon , to co pokazal D700 z dobrym nikonowskim szklem zrobilo na mnie bardzo pozytywne wrazenie , nawet moj F100 pomimo iz to model z 2000 roku , niezle daje rade , skoro Nikon D2 byl puszka reporterska to mysle ze i tam AF powinien byc calkiem calkiem
jezeli podoba sie Tobie ten D2 , to kup ale szkla kupuj juz pod FF , za rok albo dwa poszukasz uzywane D700 i dopiero zacznie sie zabawa ;-)
heh , centus, dzieki za wyczerpujaca odpowiedz, odpuszczam d2 na 100% mysle o tym d700 , juz kilka osob z naszego forum sie bardzo dobrze wypowiedzialo o nim tylko malo przekonujace jest te 12 MP w d700 i wiem ze moze to glupio brzmi ale to nie moje warunki jakich zdjec mam byc dostawca , wiec 24 by sie przydalo, myslalem tez o d800 albo d4 ale to juz inna polka cenowa wiec odpada , a poza tym szkla tez musza byc sensowne wiec tansze body = lepsze szkielko, narazie patrze i mysle obserwuje i czytam, ma tez cos tam wyjsc ( ponoc ) od nikona z ff niedlogo , ale narazie to tylko plotki w necie , moze bedzie warto poczekac, teraz poprostu chce kupic sprzet typowo do pracy , ciezkiej pracy i na dlozej. myslalem tez o 5d mk2 ale po posluchaniu oparu osob jednak obstane przy zoltym :) , choc kobieta zmienna jest ;) . pzdr.
ps . centus, w tym d700 jakie jest uzyteczne najwyzsze iso twoim zdaniem ? bo jak narazie zdania mam podzielone :)
heh , centus, dzieki za wyczerpujaca odpowiedz, odpuszczam d2 na 100% mysle o tym d700 , juz kilka osob z naszego forum sie bardzo dobrze wypowiedzialo o nim tylko malo przekonujace jest te 12 MP w d700 i wiem ze moze to glupio brzmi ale to nie moje warunki jakich zdjec mam byc dostawca , wiec 24 by sie przydalo, myslalem tez o d800 albo d4 ale to juz inna polka cenowa wiec odpada , a poza tym szkla tez musza byc sensowne wiec tansze body = lepsze szkielko, narazie patrze i mysle obserwuje i czytam, ma tez cos tam wyjsc ( ponoc ) od nikona z ff niedlogo , ale narazie to tylko plotki w necie , moze bedzie warto poczekac, teraz poprostu chce kupic sprzet typowo do pracy , ciezkiej pracy i na dlozej. myslalem tez o 5d mk2 ale po posluchaniu oparu osob jednak obstane przy zoltym :) , choc kobieta zmienna jest ;) . pzdr.
ps . centus, w tym d700 jakie jest uzyteczne najwyzsze iso twoim zdaniem ? bo jak narazie zdania mam podzielone :)
co do uzytecznego ISO , dla mnie temat jest zlozony , bo jezeli zalezy na jakosci i jeszcze raz na jakosci to im nizej tym lepiej , robilem zdjecia na ISO 6400 i bylo ok , dopiero po powiekszeniu na 1:1 widac pewna degradacje detali , ale zdjecia robilem w ciemnym kosciele , wiec to taka ekstremalna sytuacja , robiac zdjecia lepiej doswietlone napewno bedzie o wiele lepiej (wiadomo szum i degradacja pojawia sie tam gdzie brakuje swiatla ) , wszystko zalezy na co komu te zdjecia , robiac streety albo reporterke chyba nie ma co nawet dyskutowac o szumie w D700 bo obojetnie jakie bedzie ISO to jakosc bedzie akceptowalna , natomiast robiac fotki ktore ktos bedzie ogladal pod lupa i w powiekszeniu 1:1 wtedy mozna sie ograniczyc do ISO 800 lub 1600 i powinno byc gladko jak pupcia niemowlecia
majac mozliwosc uzywania D700, mnie rozwalilo cos innego , zakres dynamiki , tego sie nie da opisac slowami , dopiero obrabiajac RAW'y z D700 zobaczylem jakie mozliwosci daje ACR , likwidacja przepalow , wyciaganie cieni , mozna ciagnac albo gasic i z obrazkiem nic zlego sie nie dzieje
porusze tez ciekawy temat , odklejanie sie gum w Nikonie (body i obiektywy) , problem nie polega na zlym ich podklejeniu , ale na pocie uzytkownika , jezeli ktos ma zly pot to od potu gumy puchna i wtedy zaczynaja sie odklejac , nie wiem czy chodzi o kwasowosc potu czy cos innego , ale wiem ze dlatego jednym sie gumy odklejaja a innym nie , poprostu jezeli pot wchodzi w reakcje z guma i ta zaczyna puchnac to nie ma sily zeby taka guma sie utrzymala na miejscu , a gumy przyklejane sa na tasme dwustronnie klejaca
niedawno nabylem Nikona F100 z gripem za psie pieniadze , bylo z nim troszke zabawy , ale jest juz jak nowy , przy tej okazji zbadalem temat slynnych odklejajacych sie gum no i do takich wnioskow jak powyzej doszedlem na podstawie rozmow z nikoniarzami oraz wlasnych doswiadczen , sam musialem gumy docinac i pozniej kleic
kurde centus znowu pojechales :) dal bym plusa ale nie moge jeszcze :) a propo , jakie szkielka do ff polecasz ? interesuje mnie wszystko do 200mm a zacznij od kad chcesz :) pzdr.
poki co wielkiego doswiadczenia nie mam ze szklami Nikona , pewnie sa u nas tacy ktorzy zeby na nich zjedli ;-)
ale podstawa jezeli chodzi o nikonowskie zoomy to 24-70 , 70-200 oraz 14-24 , natomiast fajne jest to ze mozna nabyc tanie stalki , ktore sa calkiem calkiem (oczywiscie lepiej sie sprawdzaly na filmie niz dzisiaj na cyfrze ale nadal maja super stosunek cena do mozliwosci ), uzywki mozna nabyc po ok 1k pln za sztuke , czasami trafiaja sie z koncowka gwarancji , ja poki co siedze na analogu u Nikona , uzywam tam 50mm 1.4 D , naprawde fajna 50 ,ale juz chodzi mi po glowie 20mm 2.8 D , swego czasu uzywany jako dobre szklo reporterskie , godne polecenia z tanich szkiel jest 35mm F2 , niezle tez jest 24mm 2.8 D i 85mm 1.8 D , kazde z nich mozna wyrwac za ok 1k pln
sa jeszcze dwa ciekawe szkla reporterskie , 17-35 F2.8 , oraz znany reporterski obiektyw 20-35 F2.8 D , ale ten chodzi uzywany w okolicach 2k pln
a wogole to polecam stronke http://www.kenrockwell.com/index.htm
dowiesz sie tam bardzo wiele na temat sprzetu Nikona
A czego wogole kolega szuka bo d2x i d700 to jakby dwie rozne puchy do dwoch roznych zastosowan;)
pozdro
ajjj to byla tylko taka mysl :) ale go odpuszczam , zastanawiam sie nad d7000 ostatnio mialem w lapach i calkiem dobrze sie sprawuje wole chyba zainwestowac w szkla a d7000 ma wiecej pixeli co daje wiecej detalu niz np d700 choc iso juz troche gorzej w tym d7000 , sam juz nie wiem ze tez zolty nie ma nic z tego co chce w cenie jaka chcem zaplacic :lol:
ps. nyny nic sie nie zmienilo od ostatniego czasu wiec zastosowania takie jak byly, a tak jeszcze na marginesie jak mam sie c do n np 5d mk2 do d700 , na d800 mnie nie stac :( chyba ze bym zamiast obiektywu denko od kufla przykleil :)
ajjj to byla tylko taka mysl :) ale go odpuszczam , zastanawiam sie nad d7000 ostatnio mialem w lapach i calkiem dobrze sie sprawuje wole chyba zainwestowac w szkla a d7000 ma wiecej pixeli co daje wiecej detalu niz np d700 choc iso juz troche gorzej w tym d7000 , sam juz nie wiem ze tez zolty nie ma nic z tego co chce w cenie jaka chcem zaplacic :lol:
ps. nyny nic sie nie zmienilo od ostatniego czasu wiec zastosowania takie jak byly, a tak jeszcze na marginesie jak mam sie c do n np 5d mk2 do d700 , na d800 mnie nie stac :( chyba ze bym zamiast obiektywu denko od kufla przykleil :)
Moze poczekaj na D600 (jesli wyjdzie), bo takie ploty chodza. :)
T.
no wlasnie czekam na potwierdzenie tych plotek thomasso :)
judasz, może Cię zainteresuje -małe porównanie 5D Mk2 z D7000 przy ISO 100 i 3200: http://www.mediafire.com/download.php?5lqc6fb1l2c3ssz
i tutaj coś jeszcze, o ile pamiętam też porównanie ISO, ale na większych wartościach:
http://www.mediafire.com/download.php?sob5zix2bqn3i13
http://www.mediafire.com/download.php?abzlce5717gy2a3
Jeśli chodzi o obiektywy do Nikona -to napisz co bardziej preferujesz, stałki czy zoomy.
Do tych twoich zastosowan o, ktorych mi kiedys wspominales to raczej d700, nie patrz w tym wypadku na ilosc mp bo to zludne czasami.
FuFu to jednak fufu, jak juz wejsc to rozsadnie, i nie bawilbym sie w kropy.
Pomijam juz konkretne body, budowa systemu nieco inaczej wyglada na kropie a inaczej na fyfy.
I aby nie wtopic za duzo na poczatek to lepiej uzywane starsze ff i podbudowe szkladni robic pod ten system.
A czy piec de czy de siedemset to juz sam musisz wybrac, IMHO, i tak wybralbym d700 bo piecdedwa to zuo ;)
pozdro
no wlasnie czekam na potwierdzenie tych plotek thomasso :)Ja też chyba poczekam. Jeśli miałoby to być FF, tylko z nieco mniejszą ilością MPix (np. ok 24), to ja chętnie bym taki korpusik łyknął :)Zdecydowałem, że jeszcze zatem powalczę z E-30 i zobaczymy, bo choć D800 kusi, to jednak za drogi jak dla mnie i do tego co robię.T.
i ja teraz polacze dwie wypowiedzi , nynego i thomaso czyli wole troszke tansze od d800 fufu , a i szklarnie chce budowac tez pod fufu choc wciaz mysle nad tym d700 , fatmanie, potrzebuje sprzeta do czegos typu pokaz mody itp, w ostatni piatek bylem na kolejnym fashion 12 , dla mnie to byla masakra wszystko zrobione w starym teatrze , z oswietleniem doslownie dyskotekowym i do tego dym puscili :/ a przed prosilem organizatorow zeby dym pomineli , tak tak jase , czyli w sumie wal sie koles i tak puscimy :) czyli co potrzebuje to wysokie uzyteczne iso, ciut wiecej niz 5 klatek na s 8 bylo by super a 11 to juz kosmos ale to chyba nie ta polka cenowa,ale chce tez miec aparat do zabawy w studiu czy w plenerze , makro itp sobie odpuszcze , nie moja dzialka wole ogladac niz robic, widoczki , sa fajne ale bez przesady, czyli szkielka hmm raczej zumy choc jakas fajna stalka by sie przydala , ostatnio mialem nikona d7000 z sigma 10 20 mm fajne szkielko pewnie bede chcial je miec . ale poki co to poczekamy czy ten d600 to nie tylko plotka bo jesli to co napisal thomaso sie sprawdzi to moze byc interesujaco.pzdr.
ps. nyny - zuo ?
Pomimo, iz w D700 siedzi troche inna matryca, to jednak dla mnie zdecydowanie lepszy wol roboczy od d7000, te 12mpix jakos nie slyszalem zeby nie wystarczalo, d700, to zdecydowanie ponadczasowa puszka, ktora bardzo mile wspominam, natomiast wiekszosc nowych korpusow jakos mnie nie kreci, za duzo tam chyba ekonomii.
pozdrowionka
fatmanie , dzieki za linki, nie wiem jaka jest wasza opinia ale d7000 pobil C z obrazkiem , takie moje zdanie, choc na c siedzialo jasniejsze szkielko i chyba dlatego widac wiecej szczegolow poza kinem w ciemnym miejscu ale nawet rozjasnione miejsca z N wygladaja bardzo ciekawie jesli chodzi o jakosc , fatmanie polec jakies zumy do fufu do 200 mm , kilku kolegow juz poradzilo i chwala im za to , ale lubie zbierac opinie :),pzdr.
Judasz, jesteś/mieszkasz w Londynie?
Możemy się spotkać któregoś dnia, to se przetestujesz D700 z paroma szkłami...
Opinie opiniami, ale nie ma to jak własna organoleptyka :wink:.
jesssu z nieba mi spadles :) mow tylko kiedy masz czas :)
jesssu z nieba mi spadles :) mow tylko kiedy masz czas :)
PW posłane:wink:
ok , postanowilem sie osmieszyc :) , ale zakrecilem sie jak g... w przereblu , mam proste pytanie .
nikon d700 FF - szkielko 50mm , jaka to bedzie ogniskowa w olku?
jednym slowem ja policzylem to tak , 50 mm x 2 = 100mm
czyli teoretycznie zeby zastapic olkowe 35 - 100mm , musze nabyc nikonowe 70 - 200mm , czy ja dobrze gadam czy zle ? :)
ale plame dalem :) :) :)
ale pytam powaznie , co droga strona w goglach mowi co innego :/ , pzdr.
nikon d700 FF - szkielko 50mm , jaka to bedzie ogniskowa w olku?
25 mm.
jednym slowem ja policzylem to tak , 50 mm x 2 = 100mm
czyli teoretycznie zeby zastapic olkowe 35 - 100mm , musze nabyc nikonowe 70 - 200mm , czy ja dobrze gadam czy zle ? :)
Dokładnie. I to nawet praktycznie, a nie tylko teoretycznie ;)
25 mm.
To jeszcze zalezy co autor pytania mial na mysli :P
Jak 50 z FF przypniesz do Olka to masz de facto 100mm.
Natomiast by na Olku miec taki sam kadr jak z 50 z FF to do Olka musisz przypiac cos z 25mm :)
T.
no i znowu sie zamieszalo :) to jeszcze prosciej , jezeli chce zrobic ff kadr taki jak olkiem na 7 mm to co musze przypiac do ff
7mm 4/3 = 14mm FF :)
Pozdrawiam.
dzieki wszystkim , czyli teraz dla mojej 100% pewnosi , musze pokryc olkowy zakres w ff i poprostu ...
olkowe 35 100mm to 70 200 w ff
olkowe 14 35mm to 28 70 w ff
zgadza sie ?
musi sie zgadzac :)
dzieki wszystkim , czyli teraz dla mojej 100% pewnosi , musze pokryc olkowy zakres w ff i poprostu ...
olkowe 35 100mm to 70 200 w ff
olkowe 14 35mm to 28 70 w ff
zgadza sie ?
musi sie zgadzac :)
ano dokladnie sie zgadza
kup w Nikonie ich 24-70 i 70-200 i bedziesz zadowolony , moze portfel bedzie mniej szczesliwy ;-)
zerknij tutaj , dobre miejsce do zebrania informacji na temat Nikona
http://www.kenrockwell.com/nikon/nikkor.htm
dzieki sliczne centus,pzdr.