PDA

Zobacz pełną wersję : Co wybrać E-P1, E-P2, a może E-P3.

thedoc
24.04.12, 11:48
Witam, nie chcę spamować ale nie znalazłem konkretnych wypowiedzi userów, więc postanowiłem otworzyć nowy wątek.
Zaczynam przygodę z 4/3. Jako, że od lata bawię się fotografią, więc troszku wiedzy na temat szkiełek mam. Zamierzam zakupić 20/1.7 i 45/1.8. Mam jednak problem z body, nie mogę ogarnąć które wybrać E-P1 (użwywane w dobrych cenach), E-P2 (jak wcześniej), a może szarpnąć się od razu na E-P3? To co mnie interesuje to jakość obrazka (nie jestem ISO maniakiem, nie potrzebuję ISO kilka tysięcy, aby do 400, max 800 ISO było ok to wystaczy) oraz sprawny AF (chciałbym żeby szkła trafiały w punkt, w Canonie jest zawsze z tym problem).
Pomóżcie, w co warto wchodzić, co warto kupić?

romek1967
24.04.12, 12:18
Zasada działania AF w mikro 4/3 wyklucza BF/FF więc zawsze trafia w punkt. A właściwie nie w punkt tylko w obszar i to jest potencjalny problem :) Najszybszy AF ma E-M5, potem III generacja PENów czyli E-P3, E-PL3, E-PM1. (tak, tak nyny, oczywiście Nikon ma szybszy). E-P1 nie ma portu akcesoriów nie podłączysz więc np. wizjera. Jakość obrazka możesz podziwiać na tysiącach fotek w Internecie. Nie ma z tym żadnego problemu. Z ISO do 800 będzie Pan zadowolony ;)

nyny
24.04.12, 12:43
Zasada działania AF w mikro 4/3 wyklucza BF/FF więc zawsze trafia w punkt. A właściwie nie w punkt tylko w obszar i to jest potencjalny problem :) Najszybszy AF ma E-M5, potem III generacja PENów czyli E-P3, E-PL3, E-PM1. (tak, tak nyny, oczywiście Nikon ma szybszy). E-P1 nie ma portu akcesoriów nie podłączysz więc np. wizjera. Jakość obrazka możesz podziwiać na tysiącach fotek w Internecie. Nie ma z tym żadnego problemu. Z ISO do 800 będzie Pan zadowolony ;)

Pozostaje sie z tym zgodzic :)
Jak jest duzo kasy i podoba sie stylistyka to OMde.
Jak mniej, i nie przeszkadzac bedzie oledowy nieuchylny ekran to mozna Ep3 smialo brac.
Jesli ma byc uchylny, ale za to bez wizjera i wbudowanej lampy (dodaja zewnetrzna w komplecie) to epl3 bedzie wysmienity.
Mozna jeszcze popatrzec u Panasa za czyms rowniez.
AF tylko w nowych konstrukcjach nie pozwala spazmow dostac, wszystko wczesniejsze moze rozczarowac (choc nie musi).

pozdro

thedoc
24.04.12, 16:24
Dzięki za szybkie info. EP3 trochę drogi, mam okazję kupić używkę E-P2 za 650zł. Różnica w cenie pomiędzy E-P3 a używką E-P2 za duża. Najwyżej jak się wkręcę mocniej w system to z czasem wymienię.

Mam jeszcze takie pytanie: jak wygląda kwestia sterowania zewnętrznymi systemowymi lampami w eTTL? Czy E-P2 steruje lampami sam, czy potrzebuje lampy master i steruje lampami slave? A może jest jakiś nadajnik sterujący systemowymi lampami zewnętrznymi? Coś jak ST-E2 u Canona? Bo jak rozumiem z gorącej stopki odpalę każdy nadajnik radiowy a potem w manualu każdą lampę prawda? Czyli w strobist można się bawić. Czas synchronizacji 1/250s?

nightelf
24.04.12, 16:34
Żeby sterować lampami to TTL potrzebujesz jednej lampy połączonej z body, albo E-PL1 który ma lampę wbudowaną.

Nie istnieje obecnie nadajnik sterujący zewnętrznymi lampami systemowymi TTL.

easy_rider
24.04.12, 20:20
Różnica w cenie pomiędzy E-P3 a używką E-P2 za duża.
Trochę dziwne porównanie... E-P3 też można kupić używany (mam na zbyciu)