Zobacz pełną wersję : instrukcja obsługi e-520
Witam Wszystkich , jestem świeżym posiadaczem E-520-ki , problem jest taki że nie dosłano mi instrukcji, gdzie mogłbym takowa kupic , macie moze na sprzedaż niepotrzebna??
Pozdrawiam
Jezeli nie napisałem tam gdzie powinienem to proszę przenieść
Witaj!
Nie musisz jej kupować.
Instrukcja obsługi e520 (http://www.partner.olympus.pl/pro/100/E-520/E-520_instrukcja_obslugi.pdf)
Ps. Google Ci się zepsuło? ;)
majeczek78
20.04.12, 20:17
Dokładnie. Po co od razu wydawać kasę.
dzieki za podpowiedzi, ale chce w formie ksiazeczki a nie na kompie w pdf,
To do sprzedawcy,albo mu oddaj,bo nie ma instrukcji obslugi.
majeczek78
23.04.12, 08:56
Ale zawsze tego PDFa możesz druknąć. No chyba że znajdziesz do kupienia.
Ja mam ale razem z aparatem. Mogę Ci przeskanować jakąś stronę.
PDFa można wrzucić w smartfona i instrukcję masz wtedy zawsze przy sobie.
instrukcję do G1, E-30 wydrukowałem sobie na swojej drukarce i zabindowałem za jakieś 5 PLN każdą.
To do sprzedawcy,albo mu oddaj,bo nie ma instrukcji obslugi.
Dzięki za złośliwość, aparat kupiłem uzywany , dlatego nie ma instrukcji
rozumiem że nie uda mi sie kupic
dziękuję za odpowiedzi
Dzięki za złośliwość, aparat kupiłem uzywany , dlatego nie ma instrukcji
rozumiem że nie uda mi sie kupic
dziękuję za odpowiedzi
A dlaczego teraz dopiero piszesz,ze kupiles uzywany??.Z mojej strony nie bylo zadnej zlosliwosci.Instrukcja musi byc w przypadku kupna nowego aparatu.Jeden z punktow w gwarancji mowi,ze nalezy uzywac produkt zgodnie z instrukcja,bo inaczej nie podlega wymianie w przypadku uszkodzenia,awarii.....Jak mozesz cos uzywac zgodnie z instrukcja jak jej nie posiadasz i nie czytales nawet.
jacmih04 ale odpowiedz sobie na pytanie czy Ci ta papierowa instrukcja jest niezbędnie potrzebna. Podstawowa obsługa aparatu jest prosta i zdjęcia możesz pstrykać praktycznie od ręki. Jak masz instrukcję w PDF-ie to moższ jeszcze przeszukiwać instrukcję wzdłuż i wszerz - papierową tylko przewertować.
Dopytywałeś sprzedającego czy ma instrukcję? Może ją odnajdzie i Ci odda - jemu już raczej się nie przyda.
Jeśli ta opcja odpada to zamieść ogłoszenie o chęci zakupu instrukcji w dziale Giełda na naszym forum. Ja na Twoim miejscu (skoro nie odpowiada Ci pdf) skorzystałbym z sugestii @apz - drukuj, binduj i czytaj. Wyjdzie najszybciej i najtaniej zapewne.
Po co papierowa instrukacja? Pojedziesz gdzieś i będziesz robił foty z instrukcją w ręku? Obciachu sobie narobisz.
Wrzuć PDFa w smartfona i w każdej chwili będziesz mógł sprawdzić co i jak, jeśli masz wypasiony telefon to jeszcze się przylansujesz a jak ktoś będzie dopytywał to powiesz, że masz kalkulator głębi zainstalowany. ;)
Z instrukcji na tyle rzadko się korzysta że nie jest potrzebna papierowa. Jak chcesz się uczyć fotografii to z ksiażek na ten temat, a nie z instrukcji. W instrukcji szukasz jak nie wiesz gdzie się cos ustawia w menu albo czemu aparat wybuchł, a nie jak robić zdjęcia.
W instrukcji szukasz jak nie wiesz gdzie się cos ustawia w menu albo czemu aparat wybuchł, a nie jak robić zdjęcia.
Nie strasz go, jak mu aparat w rękach wybuchnie, to się do fotografii zrazi ;)
majeczek78
23.04.12, 21:09
O i mądrych czasami warto posłuchać. Jak coś to ja mam na zbyciu kilka książek dobrych dla początkujących.
O i mądrych czasami warto posłuchać. Jak coś to ja mam na zbyciu kilka książek dobrych dla początkujących.
Sądząc po stopce to i instrukcję do e520 też masz. :) A skoro doszliśmy do wniosku, że w pdf jest lepsza, to może się dogadacie z jacmih04. ;)
Czasami do sprzętu którego producent utrudnia dostęp instrukcji w wersji drukowanej (nie sprzedaje) szukam instrukcji na Allegro i 90% mi się udaje taką instrukcję kupić.
Niestety czasami trzeba poczekać na okazję, lub czasami kupuję skan wydrukowany przez sprzedawcę. (popisz do ludzi) niektórzy mają możliwości taniego wydrukowania.
zgłoś się do mnie na pw coś zaradzimy :-)
Dlaczego na forach tak jest jak nowy forumowicz o cos pyta lub prosi to stali bywalcy robia z niego durnia???
moim zdaniem jak ktoś nie ma tego o co prosi nowy forumowicz to niech nie pisze nic , a nie uzewnętrznia się , podwyższa swoje ego pisaniem głupot
niwi napisałem na PW
Ale my nie robimy z Ciebie durnia tylko tłumaczymy dlaczego nie jest Ci niezbędna instrukcja.
Ale my nie robimy z Ciebie durnia tylko tłumaczymy dlaczego nie jest Ci niezbędna instrukcja.
No właśnie. Chłopak pisze czarno na białym, że chce papierową instrukcję. A ty tłumaczysz, że nie jest mu niezbędna. Bez sensu.
No właśnie. Chłopak pisze czarno na białym, że chce papierową instrukcję. A ty tłumaczysz, że nie jest mu niezbędna. Bez sensu.
tylko ze prawda jest taka ze instrukcje czyta sie tylko na poczatku przez kilka pierwszych dni , pozniej ona lezy nieuzywana
ja na poczatku kupilem E-520 i instrukcje przegladnalem kilka razy w wolnej chwili , pozniej po zmianie na E-3 instrukcje przegladnalem kilka razy zeby doczytac o pewnych sprawach ktorych nie bylo w E-520 i od dlugiego czasu instrukcja lezy nieuzywana
niedawno kupilem sobie tez dwie zabawki od Nikona , jako ze sa to aparaty z przed 10 lat , nie dostalem do nich instrukcji papierowej , bez problemu sciagnalem wersje elektroniczna , przeczytalem moze ze dwa razy , chwile czasu poswiecilem na ustawienie w puszce ustawien indywidualnych i tyle
pozniej poczytalem rozne opisy aparatow np ze strony : http://www.kenrockwell.com , oraz z forum Nikona
podsumowujac , jezeli bardziej doswiadczeni koledzy pisza ze papierowa instrukcja jest niepotrzebna , to nie robia tego zlosliwie , ale podpowiadaja jak to wygladalo na ich przykladzie , bo prawda jest taka ze papierowa instrukcja szybko laduje razem z kartonem po aparacie gdzies na dnie szafy , a chcac cos szybko sprawdzic po czasie latwiej i szybciej zrobic to szukajac cos w pdf'ie lub na forum , gdzie oprocz odpowiedzi co do czego mamy czesto komentarze ktore mocno poszerzaja wiedze
no chyba ze ktos jest pedantem i poprostu lepiej sie poczuje majac karton , instrukcje i wszystkie te inne niepotrzebne sprawy ;-)
Kurde.Moze byc tak,ze kupil,chce sprzedac juz z polska instrukcja.Albo po prostu chce ja miec i tyle.To tak jak z radiem do samochodu.Sprzedajesz z instrukcja i kodem,albo bez instrukcji rozkodowane.
Tak, masz rację Centus.
Nie zmienia to wszakże faktu, że wątkotwórca nie pytał czy papierowa instrukcja jest mu niezbędna czy nie, tylko pyta gdzie może ją kupić, bo chce mieć. To że jednym niepotrzebna, nie znaczy, że nikomu. Dlaczego kwestionować tę jego potrzebę? Kto ma i jest mu zbędna, niech sprezentuje/sprzeda potrzebującemu. Inne wypowiedzi są ot.
Sam mam instrukcję od 510, na papierze, w formacie a4, niepotrzebną, no ale to nie ten model kamery :)
Rad było kilka i wątkotwórca powinien wybrać:
1. Żyć bez papierowej i korzytsać z elektronicznej jak radzi większość
2. Wpisać w dziale Giełda "kupię instrukcję do e-520"
3. szukać na allegro tudzież innym ebay'u
Kurde.Moze byc tak,ze kupil,chce sprzedac juz z polska instrukcja.Albo po prostu chce ja miec i tyle.To tak jak z radiem do samochodu.Sprzedajesz z instrukcja i kodem,albo bez instrukcji rozkodowane.
nie chcę sprzedać z polską instrukcją , tylko po prostu chcę ją mieć i tyle .Taka jest prawda,
Myslę że każdy jak chce cos miec i tyle to robi wszystko żeby to mieć.
dogadałem się już z jednym kolegą z Waszego forum i będę ją mieć i tyle
Dziękuję za wszystkie wypowiedzi
Pozdrawiam