Zobacz pełną wersję : Nikon D3200 - piksele atakują
Aparat dla początkujących z 24Mpix
http://www.dpreview.com/news/2012/04/19/Nikon-D3200-with-WiFi-Option
Bida z nędzą...
Możesz rozwinąć? :mrgreen:
Z perspektywy:
1. osoby wahającej się pomiędzy używką G3@kit, Nex-3C@kit; mamusia fotografuje pociechę (2lata); raczej na pewno NIC więcej nie dokupi.
2. osoby która w przeciągu 12-24 miesięcy dokupi małą lampę (aktualny odp. SB-600) i 35/1.8DX do kita.
Nic tylko czekać na nowe Canony 30 Mpix. Tylko kitowe obiektywy już nie wyrobią przy takich matrycach i będą produkować duże mydło.
Są i dobre strony, ruszy sprzedaż większych dysków twardych bo te aparaty będą produkować monstrualne jpgi. No ale potem odbitka 10x15 z 24 Mpix to będzie wypas :mrgreen:
Oho, alez sarkazmu...
Podpowiedzcie mi prosze, ktora to juz premiera u N. w tym roku? Zeby bylo latwiej policzcie same puszki...
Nie tam zeby cos, ale jest tego tyle, ze sie znajdzie dla kazdego cos dobrego.
pozdro
Nic tylko czekać na nowe Canony 30 Mpix. Tylko kitowe obiektywy już nie wyrobią przy takich matrycach i będą produkować duże mydło.
Raczej obraz to te obiektywy beda produkowaly taki sam jak na innych matrycach.
W sumie.. jest jakas strona, ktora podaje rozdzielczosc obiektywu skorelowana z konkretna matryca (rozdzielczoscia tejze)?
Niewykluczone, ze juz teraz kity nie dorownuja rozdzielczoscia rzdzielczosci matryc :) Natomiast jesli bylo jeszcze troche zapasu to zyskamy. Zdjecie przeskalowane do np. 10MPix zyska na ostrosci :)
T.
Nie specjalnie jest już możliwość konkurowania z m4/3 i pozostałymi bezlustrowcami jakością zdjęć więc jedyna szansa przewagi marketingowej to więcej mpix
Nie specjalnie jest już możliwość konkurowania z m4/3 i pozostałymi bezlustrowcami jakością zdjęć więc jedyna szansa przewagi marketingowej to więcej mpix
O jakich puszkach piszesz w kontekscie w mozliwosci konkurowania?
pozdro
Przewaga to jest nadal w obiektywach.
Poza tym, ja wiem, że takie low end DSLR to dla wielu hańba, ale.... skoro przy malutkich gabarytach i znikomej masie własnej produkują świetne zdjęcia, to gdzie przewaga bezlusterkowców? W wizjerach elektronicznych?:-P
Przewaga to jest nadal w obiektywach.
Poza tym, ja wiem, że takie low end DSLR to dla wielu hańba, ale.... skoro przy malutkich gabarytach i znikomej masie własnej produkują świetne zdjęcia, to gdzie przewaga bezlusterkowców? W wizjerach elektronicznych?:-P
Nie ma zadnej przewagi, a zwlaszcza jak ktos dla ergonomi dowala jeszcze gripa do mikrusa, wtedy to juz glowne zalozenia tego systemu biora w leb...
pozdro
Dobrym krokiem byłoby wyposażenie takiej amatorskiej lustrzanki w uchylny/ kręcony ekran, lepsze sterowanie ( dwa pokrętła), dla myślącego amatora jest to bardziej przydatne niż dodatkowe 12 Mpix (D3100 miał 14Mpix).
Nigdzie nie napisałem, że to będzie zły aparat tylko po co tyle tych megapixli :mrgreen:.
Nie ma zadnej przewagi, a zwlaszcza jak ktos dla ergonomi dowala jeszcze gripa do mikrusa, wtedy to juz glowne zalozenia tego systemu biora w leb...
pozdro
Przewaga jest w obiektywach - jest to przewaga DSLR:lol:
Jednak wybór obiektywów, ich dostępność oraz ceny, powodują, że na dziś nie wydaje mi się, aby pozycja dslr była zagrożona. Poza tym jest jeszcze kwestia ceny samego body, 3200 będzie tani (może nie w kilka dni po premierze, ale docelowo będzie tani), czego nie można powiedzieć o wielu EVILach.
---------- Post dodany o 09:56 ---------- Poprzedni post był o 09:55 ----------
Dobrym krokiem byłoby wyposażenie takiej amatorskiej lustrzanki w uchylny/ kręcony ekran
.
To jest zapewne zarezerwowane dla jakiegoś D5200?:cool:
To jest zapewne zarezerwowane dla jakiegoś D5200?:cool:
No to jako amator wolę G3 i 16Mpix, który drogi nie jest a ekranik kręcony posiada, często się przydaje. A to że D3200 ma 24 Mpix to czysty marketing mało potrzebny większości użytkowników. Nie piszę tutaj, że Nikon robi złe tanie lustra, mógłby robić lepsze tanie lustra dodając lepszą obsługę i wyposażenie. Niech robią i 50 Mpix.
... bo to oto chodzi przeciez zeby z miliarda pixeli skalowac w dol, miec lepsza ostrosc i rozpietosc i wszystko naj... w takich puszkach na stale powinna byc taka funkcja, wlaczasz i masz 10x15 super hiper, a na imprezce zawsze doskonale kazdy zobaczy napis na puszce" pierdyliard MPX" i jest lans...
pozdrowionka
Poza tym, ja wiem, że takie low end DSLR to dla wielu hańba,
Oj nrobisz se wrogow tym zaliczeniem:grin:.Chcesz twierdzic,ze zaliczasz to do low-end.Toz nawet w Biedronce jak jest wyprzedaz za zlotowke to jest to high-endowa wyprzedaz.:mrgreen::mrgreen::mrgreen:Bo mogli zjechac z ceny na 50gr.:mrgreen::mrgreen:
2999 zł z kitem? Przecież to jest śmiech na sali. Cena OM-D robi się coraz bardziej atrakcyjna :)
@Tokin: alez ja nie podwazam pozycji lusterkowcow, ja kontrowalem posty dotyczace przewagi mikro...
@adambieg, janeczek: nowy produkt dostal nowa matryce, co w tym dziwnego? Czy mieli tak jak olek tluc przez wiele lat na tej samej matrycy puszki i wmawiac klientom, ze jest postep...
Tak sie zastanawiam, jaki wybor bedzie mial klient w przytoczonym przez was panasie, a jaki wybor ma w Nikonie. Sadze, ze znajdzie sobie puszke czy to apsc, fufu, czy evila, a jak juz wbierze to ile moze do tego ficzerow podlaczyc, no i jak to jest w Panasie...
pozdro
... a na imprezce zawsze doskonale kazdy zobaczy napis na puszce" pierdyliard MPX" i jest lans...
pozdrowionka
Eee, nie.
Dla lansu to się kupuje Leicę, albo jakiegoś Fuji X100, Xpro1 (ten nawet jest pro), albo OM5 - wszystkie mają to czego brak innym, mają wygląd!:grin:
Nie wchodząc w technikalia, nie tak dawno - kilka lat temu - wielu użytkowników pierwszych dlsr mówiło tak samo, jak niektórzy dziś - po co więcej mpix?
6mp wystarczy! Potem wystarczyło 8, potem 10 było zbytkiem luksusu...
Widzicie analogię?
Przypuszczam, że większość nabywców tego 3200 nigdy nie zrobi zdjęcia w Rawie, nie będzie bawić się w Tiffy, więc pliki nie będą aż takie znowu monstrualne.
... bo to oto chodzi przeciez zeby z miliarda pixeli skalowac w dol, miec lepsza ostrosc i rozpietosc i wszystko naj... w takich puszkach na stale powinna byc taka funkcja, wlaczasz i masz 10x15 super hiper, a na imprezce zawsze doskonale kazdy zobaczy napis na puszce" pierdyliard MPX" i jest lans...
pozdrowionka
Co wy z tym słowem "pierdyliard", przecież on i tak nokii pureview nie dorównuje liczbą pikseli? Poczekajmy na wyniki, na zdjęcia. Może akurat to jest dobry kierunek. Może po przeskalowaniu łatwiej jakies problemy (typo efekt moire, albo szumy) opanować, albo inne problemy. Może tudniej, ale to zobaczymy i nie narzekajmy.
Jeżeli przy tej zmianie, faktycznie popsuli jakość obrazu to można narzekać. A co jeżeli wraz ze wzrostem liczby pikseli poprawili w jakiś sposób rawy i jpg? Może tym algorytmom nikona łatwiej pracować na danych z dużej liczby punktów.
2999 zł z kitem? Przecież to jest śmiech na sali. Cena OM-D robi się coraz bardziej atrakcyjna :)
Jestem bezczelny. Jestem Nikon D3200.
Liczyłem na coś w okolicy 2300 na wejściu i 1999 po 6 miesiącach.
Skąd wiadomo, ile będzie kosztować?
Dobra, nie kłócić się, nie ma o co. Będą zdjęcia to zobaczymy co wyjdzie z tego aparatu, wtedy będziemy się kłócić :mrgreen:
Gęstość pikseli taka sama jak w nowym Olku, czekam na porównanie szumów i DR, także z nex-7.
A tak poza tym, to jak ktoś planuje z tego sprzętu robić jpg, to jest ciekawy rozmiar obrazka 3008x2000, czyli liniowo dokładnie na pół. Jeśli tylko nic nie skopali przy interpolacji, powinna wyjść żyleta :)
Dobra, nie kłócić się, nie ma o co.
Nikt się nie kłóci, po prostu tak sobie dywagujemy, wszyscy.
Forum Nikona od kilku dni w zapaści:???:, gdzieś trzeba ponarzekać na ten nowy sprzęt:wink:
Choć zazwyczaj jest na odwrót - zanim sprzęt się pokaże na półkach i w rękach użytkowników, to jest super-extra-mega:wink:, potem jak już trafi do rąk "testerów", okazuje się, że jest jak zwykle do...bani:wink: i wszyscy czekają na następny model:)
Ja to bym jednak z oceną poczekał aż aparat się pojawi na rynku i choć kilka osób go przetestuje ;-) Cena też szybko może się zmienić...
Mi się z specyfikacji podoba nawet.
Choć akurat najniższą półką nie jestem zainteresowany, za małe to.
Więcej Mpix, zawsze można zmniejszyć w obróbce.
Za to ten moduł Wi-Fi ciekawy, zwłaszcza możliwość zdalnego wyzwalania migawki z smartfona.
Aparat umieszczamy na statywie, sami możemy sobie odejść, podgląd mamy na ekranie, wypas.
Za to ten moduł Wi-Fi ciekawy, zwłaszcza możliwość zdalnego wyzwalania migawki z smartfona.
Aparat umieszczamy na statywie, sami możemy sobie odejść, podgląd mamy na ekranie, wypas.
I to nawet dziala;)
A w takim D4 to poszli dalej, bo wbudowali go w aparatos, np. fajnie sie ostrzy z poziomu tabletu:)
Interfejs przegadarkowy wiec nic wiecej nie potrzeba aby zagadac z aparatem:)
pozdro
I to nawet dziala;)
A w takim D4 to poszli dalej, bo wbudowali go w aparatos, np. fajnie sie ostrzy z poziomu tabletu:)
Interfejs przegadarkowy wiec nic wiecej nie potrzeba aby zagadac z aparatem:)
pozdro
To pocztę też będzie można odbierać i na forum zaglądać? :mrgreen: Super, robię zdjęcia w terenie, aparat łączy się ze smartfonem w kieszeni i zdjęcia lądują w wątku :grin:
---------- Post dodany o 11:49 ---------- Poprzedni post był o 11:33 ----------
Kilka sampli ze strony Nikona
http://imaging.nikon.com/lineup/dslr/d3200/sample.htm
Ale przeciez, to jest bardzo proste, nowy nikon bedzie mial 24mpix, poniewaz Sony produkuje juz np. tylko 16 i 24mpix, a, ze Nikonowi wyszlo taniej 24 czy tez ida w gore, bo lans, to inna sprawa.
Co z tym pierdyliard? ano smieszy mnie te skalowanie w dol, kto to bedzie robil? Ci do ktorych kierowana jest ta puszka? przeciez toto zakupi z kitem, dokupi 16gb karte, bo bedzie musial i beda trzepac w jpgach i do labu... wlasnie dlatego pierdyliard, to pompowanie hajpu wg mnie...
Na szczescie Ci, ktorzy robia cos zawodowo doskonale wiedza jakiego sprzetu potrzebuja do pracy i dlaczego im spokojnie wystarcza 12mpix, 8 czy 6.
http://youtu.be/7Twnmhe948A
pozdrowionka
Może się skończyć czar bajecznych matryc w Nikonach, gdy producent zostanie na lodzie jedynie z mocno średnimi 24-megapikselowymi sensorami od Sony. Ciekawe co włożą do następcy D300s.
wujek.samo.h
19.04.12, 13:00
To co dla fotografów z doświadczeniem może być "przerostem formy nad treścią" (piksele) dla producenta i mniej zaawansowanych nabywców jest robieniem dobrego marketingu. Sprzężenie aparatu z komórką? Czemu nie? A właściwie - dlaczego tak późno?
Wujku,
alez oczywiscie masz racje, juz dawno komorka stala sie aparatem, swiat dazy do multimediow szerokopojetych, dlatego zwykli reportezy beda mieli teraz ciezko...
Dobra komora z aparatem i kreceniem klipow, jeden guziczek i jest na portalu, szybko i sprawnie, a i jakosc nie jest taka tragiczna do zoastosowan niusowych da rade.
pozdrowionka
Po pierwsze primo, zawodowcy operuja canonami i nikonami z jednocyfrowym oznaczeniem do ktorych moga podpiac bardzo bogata szklarnie, ktorej to pozal sie boze system kastratow poki co nie ma i miec szybko nie bedzie.
Po drugie primo, zawodowiec jak bedzie mial duzo megapikseli w adekwatnej jakosci nie bedzie rozpaczal bo bedzie wiedzial co z tym zrobic.
Amatorom i tak wszystko jedno jak i co byle latwe w obsludze i zdjecia super wychodzily.
Kwestii nastepcy d300s, to sadze, ze pojda po niegdysiejszej lini, i blizej mu bedzie d4 niz d800...
Niezapominajmy, ze moze jeszcze pojawic sie D5200, nastepca D7000 oraz nastepca Nikona 1 i takim o to sposobem praktycznie kazdego chetnego do zakupu moga zaspokoic.
pozdro
Po pierwsze primo, zawodowcy operuja canonami i nikonami z jednocyfrowym oznaczeniem do ktorych moga podpiac bardzo bogata szklarnie, ktorej to pozal sie boze system kastratow poki co nie ma i miec szybko nie bedzie.
Po drugie primo, zawodowiec jak bedzie mial duzo megapikseli w adekwatnej jakosci nie bedzie rozpaczal bo bedzie wiedzial co z tym zrobic.
Amatorom i tak wszystko jedno jak i co byle latwe w obsludze i zdjecia super wychodzily.
Kwestii nastepcy d300s, to sadze, ze pojda po niegdysiejszej lini, i blizej mu bedzie d4 niz d800...
Niezapominajmy, ze moze jeszcze pojawic sie D5200, nastepca D7000 oraz nastepca Nikona 1 i takim o to sposobem praktycznie kazdego chetnego do zakupu moga zaspokoic.
pozdro
zapomniales o F6 ;-) , tam znika problem liczenia pikseli ;-)
Gdzieś tak w okolicach 2005 czytałem, że zwiększanie liczby megapikseli robi się coraz mniej modne bo użytkownicy już rozumieją, że nie tędy droga... tymczasem w 2012 (po SIEDMIU latach) ciągle na forach podniecacie się liczbą pikseli w d800 i uzasadniacie jak ogromnie ich potrzebujecie, dlatego skąd zdziwienie, że marketoidy to wykorzystują? Spełaniają po prostu wymagania rynku.
24 mpix w absolutnie podstawowej puszcze ? Przednia zabawa, ale następca D3x to wypadałoby żeby miał nie mniej jak 50. Osobiście przesiadłem się z 10 na 5 mpix i też jest OK :)
Nokia w telefonie daje 40 a Wy się 24 podniecacie...
Link do fotek h-iso, w bonusie test 28/1.8FX
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1034&message=41273815
Janko Muzykant
20.04.12, 17:45
Bida z nędzą...
Jeśli dynamika nie spadnie znacząco w porównaniu z D5100, to będzie najlepszy sprzęt w kategorii cena do możliwości - jakim jest obecnie z D5100.
Oczywiście jeśli potencjał zostanie wykorzystany, bo w przeciwnym wypadku najlepsze są komórki za złotówkę :)
To jest zapewne ta sama matryca, co w NEX-7. Dynamika jest ok, ale niestety szumi to strasznie. Po zmniejszeniu do 16 mpx przegrywa z NEX-5N.
Generalnie idea zwiększania ilości megapikseli przy jednoczesnym postępie technologicznym jest słuszna, ale tu mam wątpliwości, czy postęp jest na tyle duży, aby pozwalał na taki skok w rozdzielczości. Po dokonaniach Sony mam prawo być sceptyczny.
A "bida z nędzą" odnosiła się raczej do koncepcji ogołoconych ze wszystkiego, nudnych i pokracznych lustrzanek entry-level, których idealnym przykładem jest właśnie ten Nikon. Strasznie słabo te aparaty wyglądają przy bezlusterkowcach, które wnoszą jakiś powiew świeżości, oferują nowe możliwości i są po prostu ciekawe stylistycznie.
Pierwsze fotki testowe na http://www.dpreview.com/news/2012/04/24/Nikon-D3200-preview-samples-gallery
Strasznie słabo te aparaty wyglądają przy bezlusterkowcach, które wnoszą jakiś powiew świeżości, oferują nowe możliwości i są po prostu ciekawe stylistycznie.
Tylko problem polega na tym, że jedyne bezlusterkowce z wizjerem za niewielkie pieniądze to G-3 i NX-10/11(modele Sama można już uznać za "schodzące"). Cała reszta to albo aparaty dość drogie albo aparaty bez wizjera o - na ogół - dość ubogiej funkcjonalności(większość do tanich też nie należy). Dla wielu zastosowań taka lustrzanka będzie lepsza - zwłaszcza, jeśli weźmiemy pod uwagę większy wybór obiektywów. Co jest bardziej sensownego w takim GF-5 - poza tym, że jest mały?
Tylko problem polega na tym, że jedyne bezlusterkowce z wizjerem za niewielkie pieniądze to G-3 i NX-10/11(modele Sama można już uznać za "schodzące").
Ten Nikon też niemałe pieniądze kosztuje. 3000 zł za najniższy w ofercie korpus entry-level to rozbój w biały dzień. Wolałbym dołożyć kilka stów do OM-D i mieć normalne sterowanie i porządny korpus napakowany użytecznymi funkcjami, a nie taką wydmuszkę z lusterkiem w środku.
A z tańszych bezlusterkowców z wizjerem jest jeszcze G10/G2 i tego typu wynalazki. Właściwie te tańsze PENy z zewnętrznym wizjerem też będą tańsze.
Dla wielu zastosowań taka lustrzanka będzie lepsza - zwłaszcza, jeśli weźmiemy pod uwagę większy wybór obiektywów.
Owszem, w niektórych zastosowaniach lustrzanka będzie lepsza, ale nie taka lustrzanka. Na dzień dzisiejszy lepszość lustrzanki polega na tym, że jest duża, a przez to wygodniejsza w pracy z dużymi obiektywami. Ale ten Nikon się nie nadaje do dużych obiektywów. Nikt, kto kupuje wielką lufę, nie będzie jej podpinał do tego czegoś. Poza tym to nie jest aparat dla ludzi, którzy będą korzystać z tego wielkiego wyboru obiektywów. W zdecydowanej większości przypadków pozostaną przy kitach lub ich zamiennikach, a tylko nieliczni skuszą się na jakieś szkło makro czy portretówkę - wszystko to jest już w systemach bezlusterkowych.
Co jest bardziej sensownego w takim GF-5 - poza tym, że jest mały?
Nic, GF-5 to porażka. Ale ja o nim nic nie pisałem.
Wolałbym dołożyć kilka stów do OM-D i mieć normalne sterowanie i porządny korpus napakowany użytecznymi funkcjami, a nie taką wydmuszkę z lusterkiem w środku.
Chyba za 2 lata, względnie 18 miesięcy a i to uwzględniając, że Niemcom się znudzi i wreszcie puszczą temat na Polskę.
E tam, już jest do kupienia w Media Markcie, więc temat już został puszczony...
Janko Muzykant
25.04.12, 10:45
Pierwsze fotki testowe na http://www.dpreview.com/news/2012/04/24/Nikon-D3200-preview-samples-gallery
Tak wygląda jedno po obróbce jotpega (!) w rozdzielczości 6MPx (czyli typowej do większości zastosowań). Cienie można ciągnąć, ciągnąć, ciągnąć... a szczegóły ostrzyć, ostrzyć, ostrzyć... i to z kita!
Normalnie kapcie same spadywują ;)
http://as.elte-s.com/temp/d3200.jpg
Tak wygląda jedno po obróbce jotpega (!) w rozdzielczości 6MPx (czyli typowej do większości zastosowań).
http://as.elte-s.com/temp/d3200.jpg
Może niektórzy uznają to za wazelinę (who gives...), ale ja chcę "twój obrazek/jotpeg" w tych puszkach. Dlaczego jeszcze nikt z tobą o tym nie gada/ł?
...Moje są zasznurowane więc nie spadły... spadłem ja. Dzięki. Jak tylko zrówna się cenowo z D5100 (2499) będą rekomendował pytającym "mamom-do 3k zł". Nawet z kitem :shock:
Janko Muzykant
25.04.12, 11:27
... lubię to ;)
Chyba jednak wolałbym matrycę z D5100/D7000 i niższą znacznie cenę... Jeżeli zejdzie do 2k z kitem to ma sens, tak to wolę D5100 z obracanym ekranem i sprawniejszym ISO ;-)
Janko Muzykant
26.04.12, 01:03
A tak przy okazji, specjalnie dla narzekających na dużo pikseli, obrazek ze sprzętu... zgadnijcie, jakiego :)
Ułatwię - kosztuje około 300 zł i posiada 16 megapikseli (co oczywiście większość zafcuf obśmiała na wstępie)
http://as.elte-s.com/temp/16mpx.jpg
A tak przy okazji, specjalnie dla narzekających na dużo pikseli, obrazek ze sprzętu... zgadnijcie, jakiego :)
Ułatwię - kosztuje około 300 zł i posiada 16 megapikseli (co oczywiście większość zafcuf obśmiała na wstępie)
http://as.elte-s.com/temp/16mpx.jpg
Jak się nazywa to cudo za 300zł?
Zgadywać... nie podejmuję się:oops:
Janko Muzykant
1.05.12, 00:05
Jak się nazywa to cudo za 300zł?
Zgadywać... nie podejmuję się:oops:
Canon A810, ale takich aparacików jest pewnie więcej. Postęp mamy... :)
David i Spółka wystawili nef'y
http://www.imaging-resource.com/PRODS/nikon-d3200/nikon-d3200A7.HTM
Czas na fotopolis - http://www.fotopolis.pl/index.php?n=14990&nikon-d3200-i-af-s-dx-micro-nikkor-40-mm-f28g-zdjecia-przykladowe
FYI: test rozdzielczości: D3200 vs D800. 50/1.4G@f8
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1021&message=41698690