PDA

Zobacz pełną wersję : AF 14-54 vs 12-60

robros1
14.04.12, 16:22
Chodzi mi o prędkość działania szczególnie 14-54 którego jestem w posiadaniu. A ta nie należy do oszałamiających w tym obiektywie podpiętym do 520-tki, nieprawdaż? Czy w takim razie body ma wpływ na takie powolnie czasem działanie? Czy dopiero przy zakupie 12-60 będę mógł być z osiągów szybkościowych af zadowolony?

Tobik
14.04.12, 16:34
Będzie ciszej, ale na wszystkim poniżej E - x/xx no i może E-620 różnica w szybkości nie będzie uzasadniała kwoty którą będziesz musiał dołożyć do ZD 12-60.

Mirek54
14.04.12, 16:49
Chodzi mi o prędkość działania szczególnie 14-54 którego jestem w posiadaniu. A ta nie należy do oszałamiających w tym obiektywie podpiętym do 520-tki, nieprawdaż? Czy w takim razie body ma wpływ na takie powolnie czasem działanie? Czy dopiero przy zakupie 12-60 będę mógł być z osiągów szybkościowych af zadowolony?

Czego wymagasz od amatorskiej puszki przeznaczonej glownie do fotek spacerowych.Chcesz miec kałacha to popatrz w notowania i kup.Tylko,ze wydasz 10x wiecej kasy.Czy to warte zadowolenia typowo amatorskiego na poczatku drogi??Sam sobie odpowiedz.Szybkosc to puszka,szklo ma male znczenie.Wieksze juz ma jasnosc w tym szkle.

robros1
14.04.12, 17:09
Bardziej pytam niż wymagam, a skoro są tu profesjonaliści dlatego pytanie. Przed zakupem 520-tki z kitowym dualem był dylemat czy aby nie wziąc nikona d90 z 18-150vr, co wtedy kosztowało 70% więcej. Zapytałem się czy płacąc 70% więcej będę miał o 70 % lepszą jakość fotek. Odpowiedź była NIE, a do tego na tamten czas to wszystko na co mogłem sobie pozwolić. Czy moje rozumowanie jest prawidłowe z punktu widzenia fotografa?

Mirek54
14.04.12, 17:20
. Czy moje rozumowanie jest prawidłowe z punktu widzenia fotografa?

Fotograf nie mysli tak jak Ty.Tam u fotografa sa inne punkty zaczepienia.U Ciebie(tak na 90%)przypuszczam,ze zadna zmiana sprzetu nie podniesie jakosci Twoich zdjec.Czy majac drozsze lub inne garki ugotujesz smaczniejsza zupe???Przemysl to o tej zupie a zalapiesz o czym fotograf mysli i jakie te punkty zaczepienia ma.

---------- Post dodany o 16:20 ---------- Poprzedni post był o 16:18 ----------

Bardziej pytam niż wymagam, a skoro są tu profesjonaliści dlatego pytanie.

O zesz kurde teraz doczytalem.Toz to nie do mnie pytanie.Zawsze sie gdzies wetne niepotrzebnie.

Moominek
14.04.12, 22:03
Bardziej pytam niż wymagam, a skoro są tu profesjonaliści dlatego pytanie. Przed zakupem 520-tki z kitowym dualem był dylemat czy aby nie wziąc nikona d90 z 18-150vr, co wtedy kosztowało 70% więcej. Zapytałem się czy płacąc 70% więcej będę miał o 70 % lepszą jakość fotek. Odpowiedź była NIE, a do tego na tamten czas to wszystko na co mogłem sobie pozwolić. Czy moje rozumowanie jest prawidłowe z punktu widzenia fotografa?

W zasadzie to wyczerpuje temat "na tamten czas". A na dziś?

1) D90 to raczej z E-30 bym porównywał a nie E-520
2) Nie tylko o jakość chodzi a o "ergonomię", wizjer, AF, itepe - co komu potrzebne albo i niepotrzebne ale go stać
3) Różnica AF 14-54 do 12-60 jest, zarówno w szybkości (im "lepsze" body tym lepiej) jak i dźwięku oraz mechanicznego sprzężenia MF, o zakresie nie wspominając - i tutaj patrz punkt drugi. Jeżeli Cię stać to zdecydowanie 12-60.
4) Jeżeli dobierasz sprzęt tylko pod kątem jak najsprawniejszego AF (przy czym bardziej chodzi o śledzenie), to zmień system.
5) A co to znaczy jakość fotek? Lepszy DR, lepsze wysokie ISO, ładniejsza kolorystyka "z automatu", rozdzielczość, DOF ? Czy to, że się same zrobią lepsze? Przesiadłem się na N i wiem że moje nie będą z tego powodu lepsze, za to w tych samych pi*drzwi pieniądzach za analogiczny zestaw robi mi się je wygodniej (AF, DR, ISO) i tyle.

robros1
15.04.12, 00:30
Tak właśnie podejrzewam i nosze się z zamiarem wymiany. Bo niby lepszy obiektyw 14-54 zmienił jakość fotek, ale AF, ISO to ciągle puszka. I może stałem się bardziej wymagający, bo trochę umiejętności posiadam (i nie tylko z własnego egoizmu to piszę). Coś mi mówi, że inny system ma jakby lepiej, chociaż zdaję sobie sprawę, że kolosalnej zmiany nie będzie, ale ta wygoda, szersza gama obiektywów i nawet tańszych w podobnych parametrach kusi.

apz
15.04.12, 04:14
Tak właśnie podejrzewam i nosze się z zamiarem wymiany. Bo niby lepszy obiektyw 14-54 zmienił jakość fotek, ale AF, ISO to ciągle puszka. I może stałem się bardziej wymagający, bo trochę umiejętności posiadam (i nie tylko z własnego egoizmu to piszę). Coś mi mówi, że inny system ma jakby lepiej, chociaż zdaję sobie sprawę, że kolosalnej zmiany nie będzie, ale ta wygoda, szersza gama obiektywów i nawet tańszych w podobnych parametrach kusi.

Powodzenia, chcesz zmienić zmieniaj, nie sposób popatrzeć na twoje umiejętności , nie byłeś łaskaw nic pokazać, ani nic podlinkować. Weryfikuj swoje podejrzenia.
Pozdrawiam AP.