Zobacz pełną wersję : Nagle pobladł ekran LCD w E-510
Witam, ostatnio przeglądałem zdjęcia w moim E-510 i nagle zrobiło się czarno na wyświetlaczu LCD który do tej pory jest blady, a w zasadzie czarny:) Widać tylko najbardziej kontrastowe obrazy np. wskazanie poziomu baterii, ale i to niewyraźnie. Robiłem reset ustawień, wyciągałem baterie, praktycznie wszystko co mogę zrobić sam. Wypadałoby wysłać aparat do serwisu, ale koszt prawie 900zł to lekka przesada. Czy znacie jakąś normalną firmę, która zajmuje się pogwarancyjnymi naprawami Olympusów? Jestem ze Szczecina i najlepiej byłoby wysyłkowo. Proszę o pomoc.
OK serwis z Gdańska.
Znajdziesz w guglach.
Tylko jak to nie bedzie jakas blacha sprawa zamykajaca sie max w 200-300zl, to nie wiem czy jest sens to ruszac przy obecnych cenach tych puszek z secend hendu.
pozdro
Dokładnie taki mam zamiar wyświetlacz na ebay kosztuje 19 euro, jak naprawa będzie kosmiczna kupię używkę, szkoda mi całego zestawu obiektywów które posiadam do olka, żeby nagle się przerzucić na inną markę.
Dokładnie taki mam zamiar wyświetlacz na ebay kosztuje 19 euro, jak naprawa będzie kosmiczna kupię używkę, szkoda mi całego zestawu obiektywów które posiadam do olka, żeby nagle się przerzucić na inną markę.
Tam zaraz sie przerzucac.
W samym duzym olku masz 3-4 puchy do rozwazenia jeszcze (E620/30/3/5)...
Jeszcze od biedy jest mikro z przejsciowka jak Ci naprawde tej szklarni tak szkoda.
pozdro
Dzięki. Zobaczymy jaka będzie diagnoza, potem będę się martwił. Pozdrawiam
Dzięki. Zobaczymy jaka będzie diagnoza, potem będę się martwił. Pozdrawiam
Z Twojego opisu wynika, że na 99% wysiadła "żarówka" podświetlająca od tyłu ekran LCD.
Reszta ekranu jest dobra.
Jeśli ten ekran nie jest jakimś monolitycznym modułem to taka naprawa raczej nie powinna być zbyt droga.
Możesz mieć rację, że to podświetlenie. Mogła paść jakaś dioda. Trzeba rozkręcić i tyle. Jak próbowałem resetować do ustawień fabrycznych to był moment, że ekran zrobił się jak powinien, ale to na sekundę więc może coś nie styka. Pozdrawiam
A nie ma tam czegoś w menu, opcje podświetlenia ekranu i takie tam bzdety, czas podswietlenia?
Sprawdź.
A nie ma tam czegoś w menu, opcje podświetlenia ekranu i takie tam bzdety, czas podswietlenia?
Sprawdź.
Nie ma szans by to było ustawienie, gdyby to było coś z menu to nagle samorzutnie by nie wskoczyło, a poza tym samo zachowanie wyświetlacza wygląda ewidentnie na awarię (choć w zupełnych ciemnościach przeleciałem całe menu aparatu i sprawdziłem czy nie da się coś skorygować), ale dzięki za interwencję.
Pozdrawiam