PDA

Zobacz pełną wersję : Ubranie na leśne łowy

Skora
11.04.12, 22:08
Skoro pogoda się poprawia, to mam w planach trochę czasu spędzać z aparatem w pobliskich lasach. A skoro do lasu, to trzeba się jakoś zakamuflować :-)
W pamięci miałem dobrą wytrzymałość wojskowych mundurów polowych z przed 30-tu lat, więc postanowiłem taki nabyć.
Kupiłem mundur wz97 i wszystko jest cacy, tylko teraz ( myślałem że się coś zmieniło ) dopiero trafiłem na informację że za noszenie munduru WP można dostać nawet 1000zł grzywny.
Jak Wy się ubieracie do lasu? I czy ktoś miał spotkanie w takim mundurze z władzami.

nyny
11.04.12, 22:13
Normalnie, kamuflage:)
Ja uzywam bundeswerki, plus jakies wedkarskie moro, jak zimno to brazowa kurtka.
A jak chce sie naprawde maskowac to ghille, siatka maskujaca, etc.

pozdro

henry1
11.04.12, 22:14
Dla focących nad wodą moze być przydatne :
http://www.lidl.pl/cps/rde/xchg/lidl_pl/hs.xsl/index_26011.htm

nyny
11.04.12, 22:24
Dla focących nad wodą moze być przydatne :
http://www.lidl.pl/cps/rde/xchg/lidl_pl/hs.xsl/index_26011.htm

Ja do takiego czegos mam pachowki neoprenowe coby zimno nie bylo:)

pozdro

moose
11.04.12, 22:30
Skora - obojętnie co byle:
1) Nie szeleściło!!! Zamki nie obijały sie o guziki itp, żadnych metalicznych dźwięków.
2) wygodne
3) ciepłe
4) nie czerwone!!!
5) reszta to marketing.......:-)

kowal73
11.04.12, 22:35
Mam brytyjskie maskowanie, ale na nasze lasy, polskie maskowanie jest najlepsze. Nie powinieneś się przejmować ponieważ można kupić mundury z demobilu. Problem wystąpiłby gdybyś nosił dystynkcje wojskowe.

moose zaraz marketing, jak mi moje camo dostałem za 90zł to się cieszyłem bardziej niż z nowego telefonu czy laptopa :D

co do maskowania to jeszcze gustowny kapelusik co by przed kleszczami chronił

Skora
11.04.12, 22:50
Ok, będę nosił, ale jak mnie zamkną, to będę pisał do Was zza krat :-)

henry1
11.04.12, 23:00

Przy okazji wklejaj kraciaste fotki, poznamy drugą stronę medalu. :-D

Mirek54
11.04.12, 23:02

Tylko do kazdego posta jakis szlaczek kolorowy i serduszka dwa abo trzy przebite strzalami.No i rymowanka jakas na dole konieczna bedzie:mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen:

Ps.Z tego co pytalem to jesli jest wzor aktualnie na wyposazeniu i uzywaniu to nie wolno cywilowi nosic.Ale popytaj naszych specow od kamuflazu i mundurow,sa przecie na forum.

Skora
11.04.12, 23:19
Poczekam, pewnie tu się odezwą :-)

slaszysz
12.04.12, 00:18
Mam brytyjskie maskowanie, ale na nasze lasy, polskie maskowanie jest najlepsze. Nie powinieneś się przejmować ponieważ można kupić mundury z demobilu. Problem wystąpiłby gdybyś nosił dystynkcje wojskowe.

W sumie to będzie nosił... dystynkcje szeregowego. ;)

Skora
12.04.12, 07:57
Nie mogę już edytować pierwszego postu, bo wkradł się błąd odnośnie wzoru munduru jaki kupiłem. Posiadam wz93 127A/MON.

nightelf
12.04.12, 12:59
Ja to noszę bojówki wz93, ale to dlatego, że strasznie wygodne :)
Bluzy jeszcze nie udało mi się kupić.
Polecam producenta helikon, noszę z 2 lata ponad i prawie jak nowe.

@nyny - gdzie kupić jakieś fajne ghille?

nyny
12.04.12, 13:11
Ja to noszę bojówki wz93, ale to dlatego, że strasznie wygodne :)
Bluzy jeszcze nie udało mi się kupić.
Polecam producenta helikon, noszę z 2 lata ponad i prawie jak nowe.

Helicona tez polecam.

@nyny - gdzie kupić jakieś fajne ghille?

Na tej stronie ponizej kupowalem, klolor ten zielonkawy.
Jest OK bo caly praktycznie komplet mam lacznie z czapka i szalem.

http://www.e-militaria.pl/c-125/ghillie-siuts-kamuflaz

pozdro

Bzyku
12.04.12, 15:59
Skoro pogoda się poprawia, to mam w planach trochę czasu spędzać z aparatem w pobliskich lasach. A skoro do lasu, to trzeba się jakoś zakamuflować :-)
W pamięci miałem dobrą wytrzymałość wojskowych mundurów polowych z przed 30-tu lat, więc postanowiłem taki nabyć.
Kupiłem mundur wz97 i wszystko jest cacy, tylko teraz ( myślałem że się coś zmieniło ) dopiero trafiłem na informację że za noszenie munduru WP można dostać nawet 1000zł grzywny.
Jak Wy się ubieracie do lasu? I czy ktoś miał spotkanie w takim mundurze z władzami.

Cytat z kodeksu wykroczeń
"Art. 61. § 1. Kto przywłaszcza sobie stanowisko, tytuł lub stopień albo publicznie używa lub nosi odznaczenie, odznakę, strój lub mundur, do których nie ma prawa, podlega karze grzywny do 1.000 złotych albo karze nagany.
§ 2. ...
§ 3. W razie popełnienia wykroczenia określonego w § 1 można orzec, a w razie popełnienia wykroczenia określonego w § 2 orzeka się przepadek wymienionych w tych przepisach przedmiotów, ..."

Tyle prawo, a na prawdę policja ma to gdzieś. Gorzej ŻW, gdybyś bujał się po mieście w pełnym umundurowaniu. Pozbawienie munduru dystynkcji czy naszywek niczego nie zmienia, jest to wzór(wz93 127A/MON) obecnie używany w armii.

alastor
12.04.12, 16:23
Witam

Wtrącę swoje trzy grosze. Jeżeli chodzi o spodnie poszukaj brytyjskich w miarę nowych (lata dwutysieczne). Są naprawdę świetnie wykonane a do tego wygodne i mają nazwijmy to podszewkę, przez co maszerowanie nie doskwiera. Bluza, już dowolnie choć znowu musze powiedzieć brytyjska się sprawdz (mam taką i jest świetna jeżeli chodzi o kieszenie. Co do kamuflażu to niestety nasz krajowy wzór nazywany powszechnie pantera daję rade na tle ciemnego lasu a w liściastym to już nie tak wesoło (poczytałem kiedyś artykuł w NTW gdzie obnażali jego braki).
Tak jak pisał Kowal ważny jest kapelusz ale też ważne są ściągacze przy mankietach i nogawkach coby tak klesczom troche utrudnić.
Jeszcze jedna uwaga mundury wykonane są teraz z różnych tkanin (normalna i tzw tropik) Tropik szybciej schnie ale w krzakach dają mniej ochrony przed ukłuciem.
No to tyle moich uwag.
Pozdrawiam

Skora
23.04.12, 16:31
Cytat z kodeksu wykroczeń
"Art. 61. § 1. Kto przywłaszcza sobie stanowisko, tytuł lub stopień albo publicznie używa lub nosi odznaczenie, odznakę, strój lub mundur, do których nie ma prawa, podlega karze grzywny do 1.000 złotych albo karze nagany.
§ 2. ...
§ 3. W razie popełnienia wykroczenia określonego w § 1 można orzec, a w razie popełnienia wykroczenia określonego w § 2 orzeka się przepadek wymienionych w tych przepisach przedmiotów, ..."

Tyle prawo, a na prawdę policja ma to gdzieś. Gorzej ŻW, gdybyś bujał się po mieście w pełnym umundurowaniu. Pozbawienie munduru dystynkcji czy naszywek niczego nie zmienia, jest to wzór(wz93 127A/MON) obecnie używany w armii.

Szkoda by było stacić 1000zł :cry: ale niby, jakieś malutkie :-) prawo mam, żeby nosić mundur WP, bo oficjalnie jestem rezerwistą. :wink:
A co za różnica, czy w rękach mam Kałacha, czy Olego :-P z obu można strzelać, tylko z innym skutkiem. :lol: