PDA

Zobacz pełną wersję : Jak zrobic zdjecie portret i tło rozmyte ?



erdrew
9.04.12, 21:19
JAK W OLYMPUS XZ-1 ZROBIC ZDJECIE PORTRETOWE Z ROZMYTEM WOKOŁ TŁAEM ? MP. :
http://www.cyberfoto.pl/galeria/data/7/831d7e9126234f832ca0b31122051507.jpg

JAKIM PROGRAMEM W TYM APARACIE ROBI SIE TAKIE ZDJECIA- tRYB AUTO CZY ? A MOZE INNYM TRYBEM-ORAZ JAKIE MAM WPROWADZIC USTAWIENIA ?

Mirek54
9.04.12, 21:24
Musisz zrobic fote na tle rozmytego tla.wokolo rozmytego.a nie masz tam programu portret z rozmytym tlem??????

snuffi
9.04.12, 21:31
Ogniskowa na maksa, w tybie A - przysłona na 2,5, twarz blisko obiektywu, tło gdzieś daleko w tle. Bardziej rozmyć bez PS-a się nie da :P

erdrew
10.04.12, 14:30
a jak w tym aparacie ustawia sie ogniskową na maxa? w którym trybie pracy ?

judasz
10.04.12, 15:15
probowales otworzyc instrukcje ? to nie moze byc takie trudne , tam powinno wszystko byc wytlumaczone,a wiesz co to ogniskowa i gdzie tego szukac ?

k@czy
10.04.12, 15:53
a jak w tym aparacie ustawia sie ogniskową na maxa? w którym trybie pracy ?
Ja podwadzam lyzeczka obiektyw i wyciagam ile fabryka dala- inaczej sie nie da.
Tryby niewazne- wazne, zeby lyzeczke ze soba nosic.

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2012/04/reverse1238518150_babyspoon-1.gif
źródło (http://i89.photobucket.com/albums/k233/kaczy997/GIF/reverse-1238518150_baby-spoon.gif)

Lolita
10.04.12, 18:30
Ja podwadzam lyzeczka obiektyw i wyciagam ile fabryka dala- inaczej sie nie da.
Tryby niewazne- wazne, zeby lyzeczke ze soba nosic.

I otwieracz do puszek. Koniecznie!

helmuth
10.04.12, 19:33
Ja podwadzam lyzeczka obiektyw i wyciagam ile fabryka dala ...Z obiektywem, to każdy potrafi ale

a jak w tym aparacie ustawia sie ogniskową na maxa?Tu łyżeczką nie da rady :roll:
Instrukcja też nie pomoże :mrgreen:

romek1967
10.04.12, 19:37
Tu łyżeczką nie da rady :roll:
Instrukcja też nie pomoże :mrgreen:
Heniu rzuciłeś okiem na 1-szy post? Sprawa dotyczy XZ-1 a więc dokładnie w aparacie zmienia się ogniskową, takim ruchadełkiem przy spuście migawki :)

judasz
10.04.12, 19:40
jesssu ruchy ruchadelkowe w aparacie ,czego to ludzie nie wymysla :)

Mirek54
10.04.12, 19:42
Heniu rzuciłeś okiem na 1-szy post? Sprawa dotyczy XZ-1 a więc dokładnie w aparacie zmienia się ogniskową, takim ruchadełkiem przy spuście migawki :)

AAAAAAAAAAAaaaaa to o ten aparat chodzi.Ja myslalem ze o tego drugiego aparata.

helmuth
10.04.12, 20:56
Heniu rzuciłeś okiem na 1-szy post? Sprawa dotyczy XZ-1 ...Faktycznie, nie sprawdziłem co to ten XZ-1.
Mając wyrzuty sumienia, przeczytałem instrukcję i stwierdzam, że moja odpowiedź w poście 8 (że instrukcja nie pomoże) jest .... prawidłowa :)

probowales otworzyc instrukcje ? to nie moze byc takie trudne , tam powinno wszystko byc wytlumaczone,a wiesz co to ogniskowa i gdzie tego szukac ?Instrukcja tylko w jednym miejscu wspomina o ogniskowej, w rozdziale "Wybieranie trybu ostrości/fotografowanie zbliżeń":

*1 Przy ustawieniu zoomu na najmniejszą ogniskową (W).
*2 Przy ustawieniu zoomu na największą ogniskową (T).
Podpowiedź Romka, też niewiele pomaga :)

... w aparacie zmienia się ogniskową, takim ruchadełkiem przy spuście migawki :)Nie ogniskową tylko zoom :wink:
Instrukcja opisuje to "ruchadełko" jako "Dźwignia zoomu". Zwykły "pstrykacz" (na takiego mi wygląda autor pytania), może nie skojarzyć zoomu z ogniskową. Dlatego odpowiadam na pytanie autora wątku:
- jak w tym aparacie ustawia sie ogniskową na maxa? - przytrzymać dźwignię zoomu w pozycji T tak długo, aż obiektyw wysunie się na maxa.

PS
Instrukcja pokazuje gdzie jest obiektyw ;).

Mirek54
10.04.12, 21:02
Ja po wysunieciu na maxa bym pokombinowal z ta lyzeczka.Max z baterii moze nie byc maxem z lyzeczka.Ewentualnie rencami ,ale to wtedy mamy juz trzy rozne maxy i sytuacja napieta sie robi jak te baranie ,no te,wiecie co ..

k@czy
10.04.12, 22:24
Aaaaaa...... ogniskowa...... mnie sie pomylilo z zumem wlasnie.....
Ogniskowa to ta, co doklada galezi do ogniska chyba.... pomylilo mi sie, bo to zawsze ogniskowy byl, a nie ogniskowa..... ta co podnieca ten, no.... ogien......
Taka Dziewczynka Druzynowa Z Zapalkami


https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2012/04/cuteemofiregirlhairFavimcom370455-1.gif
źródło (http://s3.favim.com/orig/44/cute-emo-fire-girl-hair-Favim.com-370455.gif)

Lolita
10.04.12, 22:59
Taka Dziewczynka Druzynowa Z Zapalkami

Szefuniu, mnie zdradzasz... <FOCH>
Se zabieram zszywacz! Baw się zapalkami :(
To napisałam ja! Cycata od cycatuf :-P

k@czy
11.04.12, 00:27
Szefuniu, mnie zdradzasz... <FOCH>
Se zabieram zszywacz! Baw się zapalkami :(
To napisałam ja! Cycata od cycatuf :-P

Dalsze moje zycie bez Sekretarianny i jej Zwyszywacza nie ma sensu....
Spadam z tego watku....

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2012/04/imoutofhereeccbc87e4b5ce2fe28308fd9f2a7b-1.gif
źródło (http://i89.photobucket.com/albums/k233/kaczy997/GIF/im-out-of-here-eccbc87e4b5ce2fe28308fd9f2a7baf3-348.gif)

erdrew
11.04.12, 09:07
Heniu rzuciłeś okiem na 1-szy post? Sprawa dotyczy XZ-1 a więc dokładnie w aparacie zmienia się ogniskową, takim ruchadełkiem przy spuście migawki :)

faktycznie jest to ruchadełko !!!! dzieki!!!! w instrukcji nie pisalo o tym :P

Joki
11.04.12, 10:33
Witam serdecznie.


a jak w tym aparacie ustawia sie ogniskową na maxa? w którym trybie pracy ?
Po prostu przybliżasz: "zoom-em" najbardziej jak się da. Modela/modelkę ustawiasz jak najbliżej aparatu. Tło, na którym fotografujesz powinno być możliwie jak najdalej.
Powodzenia!

erdrew
11.04.12, 13:34
nareszcze mądra podpowiedż!!! a jak sie domyslam w trybie P ustawiam porzysłonę na 2,5 właśnie ruchadełkiem wkoło. czy tak ???

romek1967
11.04.12, 13:42
nareszcze mądra podpowiedż!!! a jak sie domyslam w trybie P ustawiam porzysłonę na 2,5 właśnie ruchadełkiem wkoło. czy tak ???
Polecam tryb "A", pierścieniem wokół obiektywu nastawiasz przysłonę (na minimalną wartość = maksymalny otwór), ruchadełkiem wysuwasz obiektyw na maxa aż obraz na ekraniku LCD będzie najbardziej "przybliżony/powiększony"

Centus
11.04.12, 13:48
JAK W OLYMPUS XZ-1 ZROBIC ZDJECIE PORTRETOWE Z ROZMYTEM WOKOŁ TŁAEM ? MP. :
http://www.cyberfoto.pl/galeria/data/7/831d7e9126234f832ca0b31122051507.jpg

JAKIM PROGRAMEM W TYM APARACIE ROBI SIE TAKIE ZDJECIA- tRYB AUTO CZY ? A MOZE INNYM TRYBEM-ORAZ JAKIE MAM WPROWADZIC USTAWIENIA ?

a ja sie zapytam dlaczego krzyczysz ? ;-)


daj Caps Lock'owi odpoczac ;-)

fret
11.04.12, 13:56
Zawsze mnie zastanawiały takie sytuacje, że z pytania wynika zerowa znajomość tematu, ale pytający potrafi ocenić, która odpowiedź jest mądra, a która nie :) Masz rację, ta odpowiedź jest mądra, ale jest w niej mały haczyk :)

helmuth
11.04.12, 14:11
Ogniskowa na maksa, w tybie A - przysłona na 2,5, twarz blisko obiektywu, tło gdzieś daleko w tle. To nie była mądra odpowiedź :|

Po prostu przybliżasz: "zoom-em" najbardziej jak się da. Modela/modelkę ustawiasz jak najbliżej aparatu. Tło, na którym fotografujesz powinno być możliwie jak najdalej.A ta już tak :)
czyli tak jak podejrzewałem,
Zwykły "pstrykacz" (na takiego mi wygląda autor pytania), może nie skojarzyć zoomu z ogniskową.


Masz rację, ta odpowiedź jest mądra, ale jest w niej mały haczyk :)Obawiam się, że to może być wielki hak :-P

erdrew
11.04.12, 15:18
Polecam tryb "A", pierścieniem wokół obiektywu nastawiasz przysłonę (na minimalną wartość = maksymalny otwór), ruchadełkiem wysuwasz obiektyw na maxa aż obraz na ekraniku LCD będzie najbardziej "przybliżony/powiększony"


minimalna wartosc u mnie to 1,8 ustawiona tym pierscieniem.
juz lepiej obraz wychodzi taki jak chce z tłem rozmytym . BINGO !!!

darkelf
11.04.12, 15:39
minimalna wartosc u mnie to 1,8 ustawiona tym pierscieniem.
juz lepiej obraz wychodzi taki jak chce z tłem rozmytym . BINGO !!!

Czyli się udało. Miłej zabawy ruchadełkiem.

romek1967
11.04.12, 16:22
minimalna wartosc u mnie to 1,8 ustawiona tym pierscieniem.
juz lepiej obraz wychodzi taki jak chce z tłem rozmytym . BINGO !!!

U mnie tez 1.8 ale na szerokim kącie czyli małej ogniskowej :) Kiepsko się tak portrety robi. Na największej ogniskowej przysłona jest minimum 2.5 ale to i tak powinno wystarczyć. Cieszę się że coś wychodzi.