Zobacz pełną wersję : Macro na M42 lub OM
Mam pytanko, szukam jakiegos obiektywu do makro na OM lub M42. Na co zwracac uwage?? widzialem na OM obiektywy 50 mm ale czy to na pewno to? Nie wiem jak dobierac cos w stulu zuiko 35 mm lub 50mm dla analoga. Jak to w tym wyglada? Na co zwracac uwage lub co polecicie?
Obiektyw makro czy obiektyw do pierscieni posrednich?
obiektyw do zdjec makro. Na e-500 chce zlozyc przejsciowke i an to obiektyw np. jakis OM lub na m42.
Co do OMa -> drogo Ci to wyjdzie lepiej dołozyc do 35mm macro
m42 bawiłem się tylko z pierscieniami - sprzedałem :P
A powiedz mi jakie ewentualnie obiektywy szukac do tego? z m42 i OM? A faktycznie
przekalkuluje i moze jednak 35 wyjdzie najkorzystniej w relacji jakosc/technika/cena :)
EDIT : Zastanawilem sie na obiektywem od zenitha do prob i zabawy. Ktos na spotkaniu Olka w Poznaniu chwalil Heliosa.
kadm_kg:
olej te starocie. znudzi się po tygodniu i sprzedasz ze stratą a opiłki w body pozostaną na pamiątkę...
Jak makro to raczej z AF ;)
Jak makro to raczej z AF ;)Niekoniecznie :) :) Mając zbyt małe wykształcenie w makrofotografii, zapisałem się na warsztaty "robalowo-motylkowe" do Marka Wyszomirskiego i... autofokus był porażką. Jeżeli fotografujesz obiekt przyrodniczy szybszy od ślimaka, to tylko na MF, bo spie.... ekspresowo sprzed obiektywu przy nastawianiu ostrości na AF. Sam się przekonałem, że to smutna prawda :)
Jack
wiec jednak jakies OM lub heliosa warto :) POleccie ktory parametr decyduje ze to do makro sie nadaje przy tych analogach?
warto warto tym bardziej jak masz dziadka, babcie a on w szafie stare ruskie szkła do zenita. Zabawa przednia i praktycznie w cenie przejściówki+pierścienie gdyż można zacząć od klasycznego heliosa na allegro koszt 20zł a udana fotka takim tandemem sieknięta będzie bezcenna :] zważywszy na poniesione koszty.
Pomyśl o raynoxie DCR-250 (ok 150zł) - jak masz 14-45 albo 40-150 to też jak sie postarasz wycisniesz rarytasika z nich.
A jak się zmeczysz to opchniesz bez straty bo centy tych paści ciągle rosną (bo jest niemały popyt) i kupisz ZD35mm :]
pzdr
PS. na M42 wyrwij na allegro obiektyw Industara (170zł) lub Wołnę + pierscienie (troszkę drożęj ok 300zł) i rządzisz.
Robiłem sporo zdjęć obiektywami M42 w moim E-300 - głównie makro i rezultaty były całkiem niezłe, lecz gdy kupiłem 35 Macro, M42 poszło do szuflady :mrgreen:
Robiłem sporo zdjęć obiektywami M42 w moim E-300 - głównie makro i rezultaty były całkiem niezłe, lecz gdy kupiłem 35 Macro, M42 poszło do szuflady :mrgreen:
no na pewno. ale zostaje kwestia budżetowa:
zd35mm = ok 800 zł
Helios+pierscienie = max 80 zł
Industar+pierscienie = 200 zł
jednak dalej polecam tego Raynox DCR-250 = 150 zł (z 40-150 jest super zabawa, choć problem małej GO daje o sobie znać)
pzdr
Moj brat ma Industara 61L, ktory teoretycznie jest do makro bo daje odwzorowanie 1:2 (po przeliczeniu 1:1), robil nim troche zdjec i ja moge powiedziec tyle, ze ten Industar pieknie rysuje. W E330 jednak jest dosc wygodnie z manualnym ostrzeniem, bo jest LV i dlatego manualne szkla maja dosc duzy sens z tym aparatem.