PDA

Zobacz pełną wersję : Amatorszczyzna dominiki98

dominika98
8.04.12, 12:36
W dziedzinie fotografii mogę śmiało zaliczyć się do amatorów. Od roku coś tam pstrykam na swojej lustrzance - Olympusie E-450.
Proszę o ocenę moich zdjęć.

Najświeższe, wielkanocne:
62628 62631 62629

glee
8.04.12, 13:34
całość wygląda bardzo sympatycznie : ) ... żółta dominanta to celowe czy problemy z balansem bieli ?

jeśli już wskazuje faworyta to idę w kierunku koszyka z jajami - nasuwa mi się że mogłaś przestawić baranka (lub coś innego lukrowanego ; )) w kierunku zdjęcia efekt by był jeszcze bardziej świąteczny. Tym niemniej gratuluje wyczucia kadru jest ciekawy, ciasny i ma dobre proporcje.

Czekamy na więcej.
Pozdrawiam.

dominika98
8.04.12, 14:43
Żółte odcienie są celowe, dodawałam lekko koloryzację ;)

Mirek54
8.04.12, 17:41

Kurde.Jak to dobrze madrzejszych poczytac.O celowosci i koloryzacji.:grin::grin::mrgreen::mrgreen:

jarek_gd
8.04.12, 19:23
Te jaja to z kodem 0, czy 3, bo nie wiem, czy mam się personalizować z kurą?
http://www.zrodla.org/aktualnosci/237/

apz
8.04.12, 21:12

Poleciałaś z tym żółtym , jakby te foty pod sodówką nocą zrobione były...

darkelf
8.04.12, 21:14
Ja nigdy nie rozumiem tych komentarzy o "zafarbie", chyba nigdzie poza forami fotograficzny mi nie spotykałem się z takimi opiniami.

PS. autorka jest kobietą

Reedmooley
9.04.12, 16:39
Żaden ze mnie znawca tematu obróbki;) 62674 ale co powiesz na taka wersję?
Pozdro
Reed

Mirek54
9.04.12, 16:52
Ja nigdy nie rozumiem tych komentarzy o "zafarbie", chyba nigdzie poza forami fotograficzny mi nie spotykałem się z takimi opiniami.

Jest to zagadnienie poruszane jako jedno z pierwszych na podstawowach kursach o fotografi barwnej.Balans bieli rownowaga barw,dominata to podstawowe wyrazy w temacie.
To nie jest takie trudne,by zauwazyc,ze niebo jest zielone,woda zolta a trawa purpurowa.

darkelf
9.04.12, 17:56
Jest to zagadnienie poruszane jako jedno z pierwszych na podstawowach kursach o fotografi barwnej.Balans bieli rownowaga barw,dominata to podstawowe wyrazy w temacie.
To nie jest takie trudne,by zauwazyc,ze niebo jest zielone,woda zolta a trawa purpurowa.

Gdyby to było prawdą, to obróbka kolorystyczna każdego zdjęcia musiałaby polegać na automatycznym balansie bieli, ponieważ jakiekolwiek odstępstwo było by zafarbem.
Dodatkowo wszystkie kompozycje barwne musiałyby się opierać na barwach przeciwstawnych, nigdy na harmonii.

judasz
9.04.12, 18:00
a tak to nie wygladalo mniejwiecej?62684

Mirek54
9.04.12, 18:16
Gdyby to było prawdą, to obróbka kolorystyczna każdego zdjęcia musiałaby polegać na automatycznym balansie bieli, ponieważ jakiekolwiek odstępstwo było by zafarbem.
Dodatkowo wszystkie kompozycje barwne musiałyby się opierać na barwach przeciwstawnych, nigdy na harmonii.

Bzdury piszesz.Nie odrozniasz tonacji od zafarbu.Poczytaj troche-o fotografii.

Judasz zauwsz,ze kolor wiklinowego koszyczka raczej jasny braz,a kwiatki mialy chyba biale platki.Jaja wychodzi mi,ze cebula barwione,jedne dluzej drugie krocej.Folia w tle taka raczej bez nalotu zadnego byc powinna.a moze oboje nie mamy racji.
Mysle,ze to tak tam wygladalo,bez artystycznych wizji62687:mrgreen::mrgreen::mrgreen:

Skora
9.04.12, 21:34
Brawo Mirek, teraz widać że jaja cebulą barwione. :-)

MaciekMG
9.04.12, 23:13
[...]Mysle,ze to tak tam wygladalo,bez artystycznych wizji[...]

Biała biel i wiklina do wikliny podobna - tak pewnie było ;-).

dominika98
13.04.12, 20:22
Dzięki za opinie. Może faktycznie przesadziłam z tym żółtym (bądź co bądź - nie jestem jeszcze mistrzem w obróbce zdjęć), mi się kolory akurat spodobały, ale wiem, nie wszystkim muszą. ;) Następnym razem postaram się nie zmieniać tak drastycznie barw. A zdjęcie surowe wygląda tak:

62848

darkelf
13.04.12, 20:26
surowe też jest ładne, rób więcej zdjęć

Mirek54
13.04.12, 20:31
A zdjęcie surowe wygląda tak:

62848

Orginal o niebo wyzej w mojej skali stoi.

dominika98
30.10.12, 21:18
Dawno mnie tu nie było. Robię dużo zdjęć, ale po prostu nie wiedziałam jakie dać do oceny, żebyście mnie zbytnio nie objechali (nie to, że boję się krytyki :D), no i staram się tu wrzucać coś, co naprawdę uważam za udane.
Więc na początek zdjęcia z tegorocznego lata:

Liczę na wszelakie wskazówki :D

banc
30.10.12, 23:18
Motylek nie ostry. To z biedronką trochę za ciemne. Podkręciłbym kolory.

Pierwsze dwa mi się podobają. Drugie bym zostawił jak jest.
W pierwszym osobiście wykadrowałbym ciasno główny motyw. Np. tak