PDA

Zobacz pełną wersję : Jaka karte pamieci wybrac do Fe 230?

mabus007
10.06.07, 00:08
Siemka! Zastanawiam sie nad kupnem fe 230, ale nie wiem jaka karte pamieci do niego dokupic - chodzi mi o 1GB. Jak sie zorientowalem to na rynku pasujace do tego aparatu sa karty xD. Jakiej firmy wybrac Olympusa, SanDisk czy moze inna? No i najwazniejsze: co oznaczaja liteki przy tych kartach M, H czy inne? Ktore najlepiej beda wspolpracowaly z moim aparatem. Nie oczekuje od niej jakis wiekich cudow, bo jestem amatorem fotografowania i szczerze mowiac i laikiem sprzetu fotograficznego, ale jak juz bede mial jedna z nich to zeby bez problemu i w miare szybko zapisywala dane(jesli ma to jakas wieksza wartosc). Slyszalem ze z niektorymi kartami jest problem z zapisywaniem filmow z dzwiekiem, ze karty musza byc kontabilne z danym model aparatu. Ze nie kazda xD bedzie pasowala do Fe230. Prosze poradzcie mi!! Jaka karte konkretna wybrac, bo nie wiem jaka zamowic.

Pozdrawiam Mateusz

m_o_b_y
10.06.07, 01:40
Siemka! Zastanawiam sie nad kupnem fe 230, ale nie wiem jaka karte pamieci do niego dokupic - chodzi mi o 1GB. Jak sie zorientowalem to na rynku pasujace do tego aparatu sa karty xD. Jakiej firmy wybrac Olympusa, SanDisk czy moze inna? No i najwazniejsze: co oznaczaja liteki przy tych kartach M, H czy inne? Ktore najlepiej beda wspolpracowaly z moim aparatem. Nie oczekuje od niej jakis wiekich cudow, bo jestem amatorem fotografowania i szczerze mowiac i laikiem sprzetu fotograficznego, ale jak juz bede mial jedna z nich to zeby bez problemu i w miare szybko zapisywala dane(jesli ma to jakas wieksza wartosc). Slyszalem ze z niektorymi kartami jest problem z zapisywaniem filmow z dzwiekiem, ze karty musza byc kontabilne z danym model aparatu. Ze nie kazda xD bedzie pasowala do Fe230. Prosze poradzcie mi!! Jaka karte konkretna wybrac, bo nie wiem jaka zamowic.

Pozdrawiam Mateusz

Karty typu H oferują funkcję panorama i są szybsze od kart typu M.
Ale są też droższe.
Karty typu M nie są kompatybilne z niektórymi typami aparatów Olympus, ale Twojego typu to nie dotyczy.
Pozdrówka

dorjan
10.06.07, 03:02
Kup kartę Olympus XD 1GB typ H. Ta karta zapewni pełną kompatybilność i jest co najmniej 2x szybsza od typu M. Nie będziesz miał również problemów z nagrywaniem filmów w rozdzielczości 640x480-30kl/s do pełnej pojemności karty. W przypadku zakupu karty typu M długość pojedyńczego nagrania w najwyższej rozdzielczości może wynosić tylko 15s.

Dodatkowo karta typu H obsługuje funkcję panoramy i posiada funkcje artystyczne z trójwymiarowym obrazem, efektami malarstwa olejnego, filmu rysunkowego i akwareli.

Karta XD typ M - szybkość zapisu do 3MB/s
Karta XD typ H - szybkość zapisu do 6MB/s

Pozdrawiam.

grizz
10.06.07, 08:51
15s.

Dodatkowo karta typu H obsługuje funkcję panoramy i posiada funkcje artystyczne z trójwymiarowym obrazem, efektami malarstwa olejnego, filmu rysunkowego i akwareli.

To jest chyba zalezne od oprogramowania, nie od karty.

dorjan
10.06.07, 21:07
Te dodatkowe funkcje oczywiście można zrealizować programem graficznym poza aparatem. Część kompaktów ma je zaimplementowane w swoim oprogramowaniu i użycie starszych kart powoduje ich dezaktywację. Auto-panorama jest nieaktywna w przypadku starszej karty XD, lub zapisywaniu do pamięci wewnętrznej, ale obsługiwana zarówno przez karty typu H jak i M.

Informacje te można znaleźć na stronie Olymps Polska.

http://www2.olympus.pl/consumer/198_8525.htm

Pozdrawiam.