Zobacz pełną wersję : Jaka karte pamieci wybrac do Fe 230?
Siemka! Zastanawiam sie nad kupnem fe 230, ale nie wiem jaka karte pamieci do niego dokupic - chodzi mi o 1GB. Jak sie zorientowalem to na rynku pasujace do tego aparatu sa karty xD. Jakiej firmy wybrac Olympusa, SanDisk czy moze inna? No i najwazniejsze: co oznaczaja liteki przy tych kartach M, H czy inne? Ktore najlepiej beda wspolpracowaly z moim aparatem. Nie oczekuje od niej jakis wiekich cudow, bo jestem amatorem fotografowania i szczerze mowiac i laikiem sprzetu fotograficznego, ale jak juz bede mial jedna z nich to zeby bez problemu i w miare szybko zapisywala dane(jesli ma to jakas wieksza wartosc). Slyszalem ze z niektorymi kartami jest problem z zapisywaniem filmow z dzwiekiem, ze karty musza byc kontabilne z danym model aparatu. Ze nie kazda xD bedzie pasowala do Fe230. Prosze poradzcie mi!! Jaka karte konkretna wybrac, bo nie wiem jaka zamowic.
Pozdrawiam Mateusz
Siemka! Zastanawiam sie nad kupnem fe 230, ale nie wiem jaka karte pamieci do niego dokupic - chodzi mi o 1GB. Jak sie zorientowalem to na rynku pasujace do tego aparatu sa karty xD. Jakiej firmy wybrac Olympusa, SanDisk czy moze inna? No i najwazniejsze: co oznaczaja liteki przy tych kartach M, H czy inne? Ktore najlepiej beda wspolpracowaly z moim aparatem. Nie oczekuje od niej jakis wiekich cudow, bo jestem amatorem fotografowania i szczerze mowiac i laikiem sprzetu fotograficznego, ale jak juz bede mial jedna z nich to zeby bez problemu i w miare szybko zapisywala dane(jesli ma to jakas wieksza wartosc). Slyszalem ze z niektorymi kartami jest problem z zapisywaniem filmow z dzwiekiem, ze karty musza byc kontabilne z danym model aparatu. Ze nie kazda xD bedzie pasowala do Fe230. Prosze poradzcie mi!! Jaka karte konkretna wybrac, bo nie wiem jaka zamowic.
Pozdrawiam Mateusz
Karty typu H oferują funkcję panorama i są szybsze od kart typu M.
Ale są też droższe.
Karty typu M nie są kompatybilne z niektórymi typami aparatów Olympus, ale Twojego typu to nie dotyczy.
Pozdrówka
Kup kartę Olympus XD 1GB typ H. Ta karta zapewni pełną kompatybilność i jest co najmniej 2x szybsza od typu M. Nie będziesz miał również problemów z nagrywaniem filmów w rozdzielczości 640x480-30kl/s do pełnej pojemności karty. W przypadku zakupu karty typu M długość pojedyńczego nagrania w najwyższej rozdzielczości może wynosić tylko 15s.
Dodatkowo karta typu H obsługuje funkcję panoramy i posiada funkcje artystyczne z trójwymiarowym obrazem, efektami malarstwa olejnego, filmu rysunkowego i akwareli.
Karta XD typ M - szybkość zapisu do 3MB/s
Karta XD typ H - szybkość zapisu do 6MB/s
Pozdrawiam.
15s.
Dodatkowo karta typu H obsługuje funkcję panoramy i posiada funkcje artystyczne z trójwymiarowym obrazem, efektami malarstwa olejnego, filmu rysunkowego i akwareli.
To jest chyba zalezne od oprogramowania, nie od karty.
Te dodatkowe funkcje oczywiście można zrealizować programem graficznym poza aparatem. Część kompaktów ma je zaimplementowane w swoim oprogramowaniu i użycie starszych kart powoduje ich dezaktywację. Auto-panorama jest nieaktywna w przypadku starszej karty XD, lub zapisywaniu do pamięci wewnętrznej, ale obsługiwana zarówno przez karty typu H jak i M.
Informacje te można znaleźć na stronie Olymps Polska.
http://www2.olympus.pl/consumer/198_8525.htm
Pozdrawiam.