PDA

Zobacz pełną wersję : Sony Alfa czy Olympus E-510 ?

przemek1259
30.03.12, 15:09
Witam! Chciałbym zapytać jaki według was aparat jest lepszy, czy Sony Alfa 100 lub 200 (230) czy Olympus E-510 ?

Pozdrawiam! I dziekuje za odpowiedź!

judasz
30.03.12, 15:26
po co zakladasz dwa watki?

przemek1259
30.03.12, 15:28
Tutaj chciałem się dowiedziec co lepsze, ale jeżeli mogłem w tamtym pisac to przepraszam, jestem początkujący. Ale jeżeli można to pomóżcie na tym wątku tez, na przyszłość będę wiedział.

P.S - Jeszcze zapomniałem dopisać na początku Nikona D40 - co o nim myślicie?

Centus
30.03.12, 15:33
P.S - Jeszcze zapomniałem dopisać na początku Nikona D40 - co o nim myślicie?

kazdym aparatem mozesz zrobic wspaniale zdjecie , bo to czlowiek robi zdjecie a nie aparat i o tego co masz w glowie zalezy jak bedzie wygladalo zdjecie , aparat jest tylko narzedziem , ktore nalezy odpowiednio uzyc

poki co , skoro sam nie umiesz wybrac , kup cokolwiek , zaleznie od koloru body , ksztaltu i ceny , albo koloru paska , za czas jakis kiedy nauczysz sie tego i owego , sam bedziesz wiedzial co chcesz i sam podejmiesz decyzje

przemek1259
30.03.12, 15:47
kazdym aparatem mozesz zrobic wspaniale zdjecie , bo to czlowiek robi zdjecie a nie aparat i o tego co masz w glowie zalezy jak bedzie wygladalo zdjecie , aparat jest tylko narzedziem , ktore nalezy odpowiednio uzyc

poki co , skoro sam nie umiesz wybrac , kup cokolwiek , zaleznie od koloru body , ksztaltu i ceny , albo koloru paska , za czas jakis kiedy nauczysz sie tego i owego , sam bedziesz wiedzial co chcesz i sam podejmiesz decyzje

Może i masz rację, ale pytam dlatego że chciałbym rozpocząć swoją "przygodę" z fotografią na takiej lustrzance na której porobię dość dużo tych zdjęć, chodzi tylko o to który Aparat bardziej się nadaję czy Olek czy nikon d40.

Proszę o wyrozumiałość :)

nightelf
30.03.12, 16:04
I co do tego aparatu podepniesz?
Istotniejsze są obiektywy które chcesz mieć. Inne dostaniesz do alfy, inne do nikona, a jeszcze inne do olympusa.

I na koniec mały lepiej:
"Lepiej nosić cegieł tony
niż kupić Alfa Sony"

przemek1259
30.03.12, 16:14
Właśnie chciałbym narazie się uczyć na obiektywie który jest w zestawie z nikonem lub olympusem. I o to cały czas mi chodzi :) że nie chce wydawać na obiektyw bo chce się uczyć na zestawie który kupię.

Tobik
30.03.12, 16:20
Na tym poziomie cenowym, jakościowym czy stopnia wtajemniczenia wybór można sprowadzić do rzutu monetą.

nightelf
30.03.12, 16:23
To chociaż jeszcze byś jakiś obiektyw 50 mm dokupił :wink:

Jak masz możliwość to sprawdź który z tych dwóch lepiej leży w ręku.

przemek1259
30.03.12, 16:25
Na tym poziomie cenowym, jakościowym czy stopnia wtajemniczenia wybór można sprowadzić do rzutu monetą.

Twierdzisz, że te aparaty nie nadają się do nauki ?

---------- Post dodany o 16:25 ---------- Poprzedni post był o 16:24 ----------

To chociaż jeszcze byś jakiś obiektyw 50 mm dokupił :wink:

Jak masz możliwość to sprawdź który z tych dwóch lepiej leży w ręku.

A ile taki obiektyw najtańszy kosztuję? Właśnie nie mam możliwości sprawdzić jak leży w dłoni :(

judasz
30.03.12, 16:26
tobik , nie koniecznie , bo skoro bedzie chcial w przyszlosci miec jakis fajny obiektyw do macro to ceny w roznych systemach sa rozne i mysle ze powinien sie kolega zastanowic tak naprawde do czego mi jest potrzebny aparat, przejzec oferty obiektywow ktore pasuja, ( cena/jakosc) i pozniej kupic body danej marki i sie uczyc, a jak przyjdzie czas to poprostu dokupic obiektyw. a a nie zmieniac caly system bo tam wyjdzie taniej, lepiej, drozej czy cokolwiek, pzdr.
ps. kiedys tez myslalem tymi kategoriami i spytalem kumpla , powiedzial mi wez olka tam jest IS w body i dobre szkla ( nic nie sugeruje to bylo e 520 ) . do dzis sie z niego ciesze choc juz mu 150 000 licznik pokazuje :p.

nightelf
30.03.12, 16:28
Twierdzisz, że te aparaty nie nadają się do nauki ?

Wręcz przeciwnie. Aparaty się nadają. Tylko, oba prezentują tak podobny poziom, że z obu będziesz zadowolony.

50/1.8 AF-s kosztuje tak z 700 - 800 zł. Fajny bo jasny i można się pobawić głębią ostrości na zdjęciach. W przypadku Nikona D40 wersji bez AF-S nie kupuj, bo nie będzie działał AF.

Do Olympusa masz w miarę tanie macro 35 mm.

Tobik
30.03.12, 16:28
Wprost przeciwnie, są absolutnie wystarczające, a pózniej też spełnią swoją rolę bardzo dobrze o ile faktyczne potrzeby zdefiniuje zgodnie z rzeczywistością. Judasz a czy sądzisz, że ktoś kto chce sie uczyć zakłada, że nie wymieni sprzętu? Ceny tych aparatów są śmiesznie niskie i niewiele straci na odsprzedaży. Body + kit pozwolą doprecyzować czy : brak ogniskowej, skali odworowania, szerszego kąta widzenia czy może jednak płytkiej GO.

darkelf
30.03.12, 16:46
Aparat nie ma znaczenia, liczy się fotograf. Ludzie, którzy przejmują się aparatami nigdy nie zaczynają robić zdjęć, ciągle się skupiają na szumach, wzorach na GO i cenach, na zdjęcia brak im czasu.

Centus
30.03.12, 16:53
Aparat nie ma znaczenia, liczy się fotograf. Ludzie, którzy przejmują się aparatami nigdy nie zaczynają robić zdjęć, ciągle się skupiają na szumach, wzorach na GO i cenach, na zdjęcia brak im czasu.

o to , to ... dokladnie to samo napisalem kilka odpowiedzi wczesniej ...

Moominek
30.03.12, 19:43
"Przekornie" zaproponuję Olympusa:

1) Te pi*drzwi 1EV na szumach przeżyjesz
2) E510 jest dość "wypasiony" jeśli chodzi o zawartość (*), jedyny minus jaki widzę (a ja słabo widzę ;)) to mały wizjer i zdjęcia mniej ostre (filtr AA) niż z takiego D40x (jak ktoś patrzy 1:1)
3) Obsługa obiektywów manualnych pomijając w/w wizjer IMHO najlepsza z Twoich opcji (na początek dobre, bo tanie) - LV, stabilizacja w korpusie
4) Zawsze możesz zmienić, a E510/520 w dual kicie kupisz prawdopodobnie za mniej niż tysiaka
5) Milutka kolorystyka JPG (jak zresztą wszystkich Olków)

A jeżeli Cię stać - zapoluj na E-620.

A jeżeli niekoniecznie lustrzanka - E-PL1.

(*) A raczej E-520 (co do 510 nie jestem pewny niektórych "ficzerów") - jest stabilizacja, LV, wstępne podnoszenie lustra, wyzwalanie pilotem, sterowanie lampami zewnętrznymi błyskiem, fajnie wykonany... Można sporo eksperymentować.

przemek1259
30.03.12, 21:59
A ma ktoś takiego Olympusa E-510 ? Jeżeli tak, proszę się wypowiedzieć :)

P.S - pytam o E-510 ponieważ mam okazję go kupić za 570zł.

judasz
30.03.12, 22:03
ja mam 520 i nie wiem jakie sa roznice , ale sobie chwale po dzis dzien i jednyna rzecz jaka mnie ogranicza w robieniu dobrych fotek to ja sam ,pzdr.

przemek1259
30.03.12, 22:06
ja mam 520 i nie wiem jakie sa roznice , ale sobie chwale po dzis dzien i jednyna rzecz jaka mnie ogranicza w robieniu dobrych fotek to ja sam ,pzdr.

Obydwa te olki mają wizjer z efektem tunelu, przeszkadza Ci to bardzo? I że jest mały ten wizjer ogólnie. Fotografujesz na obiektywie Kitowym z zestawu czy kupowałeś coś ?

Centus
30.03.12, 22:10
A ma ktoś takiego Olympusa E-510 ? Jeżeli tak, proszę się wypowiedzieć :)

P.S - pytam o E-510 ponieważ mam okazję go kupić za 570zł.

to kupuj , za reszte kasy kup ksiazki , za czas jakis bedziesz robil piekne zdjecia

judasz
30.03.12, 22:12
ok jest tak wizjer ,hmmm no co tu klamac lipa , ale sie przyzwyczailem i jest ok, tak dokupilem 14 54mm i 40-150mm i om 50 mm i tokine 400mm i jeszcze pierdoly jak lampa itp, ALE przez bardzo dlogi czas mialem tylko jednego kita i go meczylem ile sie dalo, daje mu 10pt. cena/jakosc. mozesz nim smialo podbijac swoj fotograficzny swiat , i mozesz nim naprawde nim zrobic swietne zdjecia , spojrz na galerie mirka 54 , ja bym zestawem za 30 000 tego nie zrobil , nie mysl tyle o tym wszystkim wywal te 600 na aparat, nastepna 100 do 150 na jakies czytadla i sam dojdziesz do wniosku za jakis czas co jest nie tak i co trzeba zmienic, i wtedy podejmiesz decyzje ,pzdr.

Centus
30.03.12, 22:13
Obydwa te olki mają wizjer z efektem tunelu, przeszkadza Ci to bardzo? I że jest mały ten wizjer ogólnie. Fotografujesz na obiektywie Kitowym z zestawu czy kupowałeś coś ?

a Ty chcesz zdjecia robic ? czy wizjery podziwiac ?

jezeli uzywasz AF to wielkosc wizjera nie ma dla Ciebie znaczenia , troche innaczej wyglada sprawa jezeli chcesz uzywac szkiel manualnych , ale wtedy nawet wielki wizjer bez matowki z klinem albo rastrem jest mordega

jezeli zalezy Tobie na super wizjerze , to polecam E-3 lub E-5 z Olkow , albo Nikon F100 , ma wizjer jak telewizor 42 cale ;-)

judasz
30.03.12, 22:28
to ty nie wiedziales ze na wieksze zawsze cos wyrwiesz :)

Centus
30.03.12, 22:31
to ty nie wiedziales ze na wieksze zawsze cos wyrwiesz :)

sugerujesz ze ... wyrywam ... na ... wizjery ?

chociaz moze cos w tym jest , dzisiaj moja kobitka zerkala na nowy nabytek (F100) i stwierdzila ze tak ladnie widac przez wizjer , tak wyraznie ;-)

judasz
30.03.12, 22:36
a on to taki powiekszjacy czy jak ? :)

Centus
30.03.12, 22:39
a on to taki powiekszjacy czy jak ? :)

fajny poprostu , z obiektywem 50mm 1.4 , ladnie widac , jak w telewizorze ;-)

ale w sumie tego powiekszenia nie sprawdzalem , musze zerknac przez ten wizjer na to i owo , ciekawe czy sie powieksza ;-)

przemek1259
30.03.12, 22:40
haha, no poprostu jak czytam wasze wypowiedzi to się śmieje sam do siebie, zaje.... forum :D

nightelf
30.03.12, 22:46
F100:
Fixed eye-level pentaprism, built-in dioptre adjustment (-3 to +1 DP). Viewfinder frame coverage approx. 96% with Finder magnification approx. 0.76x with 50mm lens set to infinity and 1.0 DP

E520:
The E-520 viewfinder provides a 95% field of view and a Viewfinder magnification Approx.0.92x (-1m-1, 50mm lens, infinity)

Centus
30.03.12, 22:51
haha, no poprostu jak czytam wasze wypowiedzi to się śmieje sam do siebie, zaje.... forum :D

widzisz , to taka wartosc dodana do aparatu firmy Olympus ... teoretycznie nie ma wplywu na zdjecia ... ale w praktyce ...

aga_piet
30.03.12, 22:52
Od 4 lat mam e-510 z dwoma kitami. Nie stać mnie na lepsze szkło więc robię tym czym mam. Da się. Przykładowe zdjęcia możesz obejrzeć klikając w moją stopkę. Da się wycisnąć dużo więcej, pod warunkiem że nie będziesz LENIEM ;)

Mirek54
30.03.12, 23:00
sugerujesz ze ... wyrywam ... na ... wizjery ?

chociaz moze cos w tym jest , dzisiaj moja kobitka zerkala na nowy nabytek (F100) i stwierdzila ze tak ladnie widac przez wizjer , tak wyraznie ;-)

Nie daj sie wpuscic.Bo Ci powie Wyraznie widac,ladnie,...Pozniej doda ze wizjer powieksza,a na koniec,ze Ci akta moze szczelic artystyczne.I jak sie bedziesz odnosil do tego powiekszonego we wizjerze.Plus dla wizjera czy.......Chciala tylko popatrzec przez wizjera a przy okazji cos z palcem jej drgnelo i fota gotowa

Centus
30.03.12, 23:02
Od 4 lat mam e-510 z dwoma kitami. Nie stać mnie na lepsze szkło więc robię tym czym mam. Da się. Przykładowe zdjęcia możesz obejrzeć klikając w moją stopkę. Da się wycisnąć dużo więcej, pod warunkiem że nie będziesz LENIEM ;)

Twoje zdjecia sa wartoscia sama w sobie , mysle ze to czym je robisz, ma na nie maly wplyw , liczy sie to co widzisz i czujesz , ja bym powiedzial o Tobie innaczej , jestes przykladem na to ze to czlowiek robi zdjecie, a nie aparat, oraz potwierdzeniem tego ze tanszy aparat plus wiedza w glowie i oczy szeroko otwarte , dadza lepsze zdjecia niz drogi sprzet i pustoglowie ;-)

PS

ja mam nadzieje ze przekonalismy pytajacego zeby kupil te E pincset , bo powoli sie ciemno robi i spac trza isc ... ja jeszcze chwile dam rade , ale pozniej niech mnie ktos zmieni ...

---------- Post dodany o 23:02 ---------- Poprzedni post był o 23:01 ----------

Nie daj sie wpuscic.Bo Ci powie Wyraznie widac,ladnie,...Pozniej doda ze wizjer powieksza,a na koniec,ze Ci akta moze szczelic artystyczne.I jak sie bedziesz odnosil do tego powiekszonego we wizjerze.Plus dla wizjera czy.......

hmmmm... w pewnych sytuacjach moze sie powiekszac i w wiejerze i po za nim ;)

przemek1259
30.03.12, 23:06
no tak, przekonaliście mnie, ale powiem szczerze że boję się kupić tego aparatu z tablica.pl bo ta cena jest coś zaskakująco niska (dla mnie dobrze, ale nie chce kupić badziewia)

Centus
30.03.12, 23:10
no tak, przekonaliście mnie, ale powiem szczerze że boję się kupić tego aparatu z tablica.pl bo ta cena jest coś zaskakująco niska (dla mnie dobrze, ale nie chce kupić badziewia)

hmmm... ja kupilem z tablica.pl Nikona F80 , tez byl tani i trafilem dobrze , to juz wszystko zalezy od sprzedajacego i jego uczciwosci , jezeli mozesz dogadaj sie na zwrot , jezeli okaze sie ze aparat jest niezgodny z tym co napisano

a swoja droga , ceny na tablica.pl sa na ogol nizsze niz na alledrogo

czyli , decyzja podjeta ... mozemy isc spac ... a za jakis czas , wrocimy zobaczyc Twoje piekne zdjecia z E-510

przemek1259
30.03.12, 23:14
ok, a na co zwrócić uwagę przy kupnie ? :) i już nie męczę :)

Centus
30.03.12, 23:20
ok, a na co zwrócić uwagę przy kupnie ? :) i już nie męczę :)

wyczuc przez rozmowe uczciwosc kupujacego ... bo napisac na ogloszeniu mozna wszystko

pomocne moze byc sprawdzenie licznika przebiegu aparatu ... napewno bedzie to jakas konkretna informacja

Włącz aparat, otwórz zamknięcie karty CF/xD.
1. Naciśnij "menu "+"ok" -razem, wyświetla model aparatu.
2. Naciśnij przyciski nawigacyjne w podanej kolejności "góra" "dól" "lewo" "prawo".
3. Naciśnij przycisk wyzwalający migawkę.
4. Naciśnij przycisk nawigacyjny "góra",
page 1:
L- kod obiektywu
F- kod lampy
5. Naciśnij przycisk nawigacyjny "prawo" ,
page 2:
R- liczba naciśnięć migawki.
S- liczba zdjęć z użyciem lampy.
C- ilość podniesień lustra.
U- liczba włączeń aparatu.
V- ilość zablokowań lustra w LV + liczba użyć przycisku AEL w LV.
6. Naciśnij przycisk "dół"
page 3:
CS- numer seryjny aparatu
MCS-jest to 16 cyfrowy numer który można odczytaćierwsze cztery cyfry to model aparatu, cyfra piąta to rok produkcji (1 to 2001; 9 to 2009 )
cyfry 6 i 7 to miesiąc i dzień produkcji.

moze warto aparat zakupic na naszej gieldzie forumowej , wielu tutaj zna sie latami , nieraz bywa tak ze od danej osoby sprzety kupowalo juz kilka innych osob i moga polecic tego sprzedajacego

przemek1259
30.03.12, 23:25
Dzięki wielkie, jeżeli dostanę aparat napewno się nim pochwalę :) Pozdro.

judasz
31.03.12, 00:17
aparatem to ty sie nie chwal tylko fotkami :) pzdr.

przemek1259
31.03.12, 09:52
no racja racja :d