Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Wrazenia z ogladania E-510

wgerwat
8.06.07, 13:07
Dzis rano w drodze po zakupy zobaczylem na wystawie , troche mnie to zdziwilo, bo nie przypuszczalem, ze pojawi sie tak szybko w sklepach- nawet przed ... Stal sobie posrod innych modeli i powiem szczerze gdyby nie znaczek IS na obudowie pomyslal bym ze to piecsetka. Szczesliwie sklep byl otwarty i moglem przyjrzec sie mu dokladniej. Na wstepie dowiedzialem sie ze to naprawde goracy towar, wlasnie przywieziony. Oprocz tego egzemplaza na podlodze staly jeszcze 4 inne (wszystkie w "duble kicie"). Sprzedwca zaprezentowal mi aparat i przez chwile moglem sie nim pobawic.
Aparat zbudowany jest solidnie, porownywalnie z , moze troszke ciezszy. Niezle lezy w dloni. Wszystkie przyciski chodza lekko, moze poza kolem wyboru trybow, ktore chodzi ciezkawo, ale bardzo pewnie. Wlacza sie szybko, niestety nie bylo karty pamieci wiec nie moge powiedziec nic o predkosci zapisu. Na poczatku sprawdzilem tryb Live Live. Po nacisnieciu przycisku ktoremy towazyszy dzwiek lustra, na ekranie mozna obserwowc obraz. Musze powiedziec ze bylem pozytywnie zaskoczony, praktycznie brak opoznienia. Po nacisnieciu migawki i chwili aparat robi zdjecie. Bawilem sie w dosc ciemnym sklepie i cala operacja trwala ok 1 s. O dzialaniu stabilizacji niestety nie moglem sie przeknac, na zalozonym obiektywie nie bylo roznicy....
Czas na wizjer, a wiec tak 3 pola, tak wyswietlanie parametrow po prawej stronie. Co do jasnosci a raczej ciemnosci chyba jednak podobnie do .

Teraz ceny, chcialbym zaznaczyc ze byl to maly specjalistyczny sklep z aparatami, prawdopodobnie nie oferujacy zawsze najnizszej ceny to obladany przeze mnie zestaw kosztowal Ł689 (czyli ok 3790zl) w duble kicie i Ł599 body + .
Pozdrowienia.
PS
Zapraszam do obejrzenia E 410 w akcji, co ciekawe obiecuja tego typu test e 510 jak tylko sie pokaze :D
Smacznego

http://www.youtube.com/watch?v=HUWr05_kG9A

PS 2 Link juz dziala!!!

Jack
8.06.07, 13:21
Ja też mam wrażenie, że na kilku półkach sklepowych mogło się pojawić E-510 ;) :)
Bliskie spotkanie trzeciego stopnia z tym modelem - jutro w Poznaniu :mrgreen:
Jack

The z00m
8.06.07, 13:24
Czyli co :? jest już w sklepach :? To dość niespodziewane...

Jeronimo
8.06.07, 13:26
Czyli co :? jest już w sklepach :? To dość niespodziewane... no reklamy juz sa e410 wszedzie... to pewnie te dwa modele wyjdą równolegle.

O.T.
Jack a wiadomo cos o ED 50-200mm 1:2.8-3.5 SWD? czy raczej nie ma co sie napalac ze niedlugo bedzie...

do zobaczenia w Poznaniu ;-)

The z00m
8.06.07, 13:31
Czyli co :? jest już w sklepach :? To dość niespodziewane... no reklamy juz sa e410 wszedzie... to pewnie te dwa modele wyjdą równolegle.

Cieszy fakt, że Olympus wyrabia się w terminie.

Jack
8.06.07, 13:33
...ED 50-200mm 1:2.8-3.5...Szklarnia tym razem skromna ;) , tylko:
3,5/35
2,8-3,5/11-22
2,8/300
2,8/90-250
oczywiście aparat E-510 (oraz czekam na kuriera, który ma zaraz dostarczyć zaraz E-410)
Jack
PS. niestety 50-200 brak, jeden jest we Włoszech, a drugi nawet nie wiem gdzie :cry:
edit: dopatrzyłem sie teraz właśnie SWD - na razie nic nie wiem.

The z00m
8.06.07, 13:42
...ED 50-200mm 1:2.8-3.5...Szklarnia tym razem skromna ;) , tylko:
3,5/35
2,8-3,5/11-22
2,8/300
2,8/90-250
oczywiście aparat E-510 (oraz czekam na kuriera, który ma zaraz dostarczyć zaraz E-410)
Jack
PS. niestety 50-200 brak, jeden jest we Włoszech, a drugi nawet nie wiem gdzie :cry:
edit: dopatrzyłem sie teraz właśnie SWD - na razie nic nie wiem.

...Jack czy to prawda, że w nowych obiektywach koniec z elektronicznym pierścieniem ostrzenia i nowe obiektywy będą miały pierścień mechaniczny?

Jack
8.06.07, 13:54
...Jack czy to prawda, że w nowych obiektywach koniec z elektronicznym pierścieniem ostrzenia i nowe obiektywy będą miały pierścień mechaniczny? :? ciekawa teoria. Nie słyszałem jeszcze o takim projekcie w Zuiko Digital :) Moim zdaniem łatwiej jest zachować w obiektywach przeniesienie elektryczne z pierścienia na silniki via korpus, niż prowadzać posuw mechaniczny.
Jack

The z00m
8.06.07, 14:16
...Jack czy to prawda, że w nowych obiektywach koniec z elektronicznym pierścieniem ostrzenia i nowe obiektywy będą miały pierścień mechaniczny? :? ciekawa teoria. Nie słyszałem jeszcze o takim projekcie w Zuiko Digital :) Moim zdaniem łatwiej jest zachować w obiektywach przeniesienie elektryczne z pierścienia na silniki via korpus, niż prowadzać posuw mechaniczny.
Jack

Przeczytałem o tym (prawdopodobnym jest, że na fotopolis), że elektryczne sterowanie pierścieniem ostrości zostanie zastąpione mechanicznym ponieważ użytkownicy skarżyli się na osóźnienia :? :roll:

Karol K.
9.06.07, 11:00
Moim zdaniem Olympusowi chodziło o doostrzanie w trybie S-AF + MF - obiektywy bez silnika ultradźwiękowego nie miałyby takiej funkcji (tak jak w innych systemach), a mają dzięki ostrzeniu manualnym przy pomocy wbudowanego silnika. W obiektywach SWD nie ma juz problemów przy mechanicznym doostrzaniu (moja opinia wzoruje się na działaniu obiektywów w innych systemach), a wiec sądzę że taki sposób ostrzenia jest wielce prawdopodobny ;)