Zobacz pełną wersję : ZUIKO 40-150/3.5-4.5 vs 40-150mm 4-5,6 ED czy zmiana systemu
Witam zastanawiam się nad kupnem 2 obiektywu, żeby w tym roku coś pocykać. Mam e-400+ kita 14-42mm który z 40-150 opłaca się bardziej dokupić do cykania między innymi portretu. Wiem, że to nie idealny sprzęt ale na nic innego brak funduszy, a często brakuje mi coś długiego.
Ostatni pomysł to zmiana systemu zasugerowana przez kolegę na d50+kit+
70-200 f4(chyba tokina)
Z góry dziękuję za odpowiedzi :)
tu masz do poczytania pracę zbiorową i nie tylko:
https://forum.olympusclub.pl/threads/4241-Olympus-Zuiko-Digital-40-150mm-w-akcji-praca-zbiorowa
https://forum.olympusclub.pl/threads/13999-Zuiko-40-150mm-3.5-4.5-vs-70-300-4.0-5.6
https://forum.olympusclub.pl/threads/78231-zd-40-150-manula
Co do D50 bawiłem się ostatnio z obiektywem 28-75mm bodajże jakiś Tamron to był, według mnie słaby sprzęt:) wyświetlacz kiepski brak ISO 100 obrazek według mnie o wiele gorszy niz w E-400 przy ISO 200 tu i tu no i E-400 ma ISO wyjściowe 100 co jest świetne.
Zmiana body to zawsze problem z zmianą przyzwyczajeń.
Poza tym ważniejsze są dobre obiektywy. Więc ja bym został przy Olympusie przy tak okrojonym budżecie.
Ok dzięki za rady pozostaje po analizować czy lepszy jasny czy ciemny szkoda że nie ma wątku porównawczego, a przy fotach mało kto pisze czy to 3,5-4,5 czy 4,0-5,6... ale może coś na zagranicznych stronach znajdę :)
Ok dzięki za rady pozostaje po analizować czy lepszy jasny czy ciemny szkoda że nie ma wątku porównawczego, a przy fotach mało kto pisze czy to 3,5-4,5 czy 4,0-5,6... ale może coś na zagranicznych stronach znajdę :)
Lepszy jest ten ciemniejszy.Raz ze lzejszy,dwa optyka,z bardziej bliska mozna juz focic i nie kreci "mordka"-przydatne przy jakis tam filtrach.Nie sluchaj argumentow o bagnecie metalowym-nie ma sie czym podniecac,plastik tu w tym przypadku sie lepiej sprawdza.Co do fotek to jesli sie nie zrazisz to popatrz na moje,robione tym ciemniejszym kitem.
Nowy 40-150 jest:
1) Ciemniejszy ("gorszy" do portretu - GO)
2) Trochę lepszy na 40, trochę gorszy na 150 (ale nie jest to jakaś mega różnica)
3) Bagnet plastik (jakoś przez dwa lata mi się nie wytarł więc...)
4) "Szybkie" ostrzenie po kontraście (z E-400 bez znaczenia)
5) Większa maksymalna skala odwzorowania
6) Nierotujący gwint filtra
7) Mniejszy i lżejszy
8) Tańszy (porównując oba używane)
Bierz pod względem tego, co ma dla Ciebie większe znaczenie.
Moim skromnym zdaniem do portretu jaśniejszy nada się oraz do różnych dziwnych rzeczy ( zdjęcia owada w locie z mojej galerii są właśnie tym szkiełkiem robione) , natomiast nie wiem jak ciemniejszy bo w łapach go nie miałem :-)
Różnica w GO pomiędzy tymi szkłami jest nieistotna. Gdybys porównywał 40-150 f/4,0-5,6 z 50-200 f/2,8-3,5 to i owszem.
Na minus jasnego dodam dużą odległość minimalną ostrzenia
Po roku postanowiłem posłuchać doświadczonych użytkowników tego forum i pozostawić swój e-400 i nie kupować żadnej hybrydy. Założyłem wątek z zakupem obiektywu zuiko 40-150 jednak pojawiły się wątpliwości natury technicznej wzbudzone przez jednego z oferujących mi możliwość sprzedaży obiektywu a mianowicie... która wersja tego obiektywu będzie pasowała do mojego Olympusa e-400...
Widziałem 40-150 mm 3,5-4,5 ten pierwszy stary oznaczany EZ,
40-150 mm mm 4,0-5,6 ED z tego co czytałem w różnych opisach oba pasują do e-400 -> (Proszę o potwierdzenie bo zgłupiałem ) czy będą konieczne konwertery itp. bo niestety użytkownik wzbudzający moje wątpliwości (zdecydowanie bardziej doświadczony) powiedział, że pierwsze słuszał o połączeniu wersji ed z moim e-400 i nie wiem czy ma racje czy opisy odnośnie e-400 się nie zgadzają. Niemniej jednak jeśli dobrze pamiętam e-400 pojawił się właśnie z obiektywami 14-42 i 40-150 mm
Ostatnia najnowsza wersja 40-5,6 ED R - o tym nic mi nie wiadomo niby szybki itd ale czy pasuje do e-400 ? Chciałbym odpisać użytkownikom i wybrać jedną z ofert ale.. "zgłupiałem"
Pasować będą oba Zuiko 40-150 f3.5-4.5 oraz 40-150 4.0-5.6 ED.
Nie będą pasować mikro zuiko.
Starszego 40-150/3.5-4.5 odradzam. Od nowej wersji jest znacznie większy, cięższy i z tego co czytałem na wielu forach, pada w nim taśma elastyczna.
Starszego 40-150/3.5-4.5 odradzam. Od nowej wersji jest znacznie większy, cięższy i z tego co czytałem na wielu forach, pada w nim taśma elastyczna.
Większy - tak, cięższy - nieznacznie, ale tak. O taśmach - nie wiem, nie słyszałem, jednak myślę ze nowy zużyty czy stary w idealnym stanie - to tez robi różnicę. Jednak jego główną zaletą jest światłosiła - jest jaśniejszy, co dla body e400 - niższe niż obecnie wymagane iso oraz bez stabilizacji - ma zdecydowane znaczenie.
A dodatkowo - ten stary pięknie maluje :)
pozdrawiam,