PDA

Zobacz pełną wersję : [Tutki Saboora] Adobe CameraRaw 7.0

Saboor
28.03.12, 13:17
Taki trochę zwariowany jednak mam nadzieję dający zarys ACR 7.0

http://www.youtube.com/watch?v=9tWPcbtT2T8

Thomasso
28.03.12, 14:04
Hmmm... no to jakos zmian w suwaczkach nie ma.
Bo na poprzednich filmikach w sekscji pierwszej (zakladka pierwsza)
Nie mamy w nowym ACR suwaczkow Fill Light, Recovery, Blacks, Light. Tylko jest rozbicie na Hightlights, Light, Shadows, Blacks.
O ile widzialem... Moze to tylko zmiana terminologii.

T.

Saboor
28.03.12, 14:08
Hmmm... no to jakos zmian w suwaczkach nie ma.
Bo na poprzednich filmikach w sekscji pierwszej (zakladka pierwsza)
Nie mamy w nowym ACR suwaczkow Fill Light, Recovery, Blacks, Light. Tylko jest rozbicie na Hightlights, Light, Shadows, Blacks.
O ile widzialem... Moze to tylko zmiana terminologii.

T.

Pytałem o te dziwności w becie, odpowiedź: najlepiej poczekać na wersję finalną.

Thomasso
28.03.12, 14:09
A tego ACRa 7 to testowales przez CS5? czy w becie CS6?

T.

PS. dziekuje za prawie dedykacje w filmiku ;-P

Saboor
28.03.12, 14:30
A tego ACRa 7 to testowales przez CS5? czy w becie CS6?

T.

PS. dziekuje za prawie dedykacje w filmiku ;-P

A prosz, prosz :-) Na becie CS6

Thomasso
28.03.12, 14:32
A prosz, prosz :-) Na becie CS6

A to ciekawe w takim razie. Bo w takim razie zdecydowanie inaczej ten ACR wyglada (podpisy suwaczkow) niz ten z czyjegos linku w innym watku.
:roll:

T.

Saboor
28.03.12, 14:41
A to ciekawe w takim razie. Bo w takim razie zdecydowanie inaczej ten ACR wyglada (podpisy suwaczkow) niz ten z czyjegos linku w innym watku.
:roll:

T.
No na to, to już nic nie poradzę. A on to na PC czy Macu działał?

Thomasso
28.03.12, 14:48
Wyglada na "jablkowa" wersje. No ale nie moze to byc roznica.
Zobacz ja wyglada pierwszy panel zakladek - tam gdzie jest suwaczek ekspozycja, balans bieli itp.
Zdecydowanie inaczej to jest ustawione niz w tym co Ty pokazales. Stad sie wzielo moje pytanie czy presety dzialaja.

http://www.youtube.com/watch?v=0yfloKP3Ngk

T.

judasz
28.03.12, 15:09
napewno jablkowa wersja ,pzdr.

Thomasso
28.03.12, 15:16
napewno jablkowa wersja ,pzdr.

No fajnie. Ale wtedy mamy rozbieznosc w chociazby presetach. Te stworzone dla Maca beda zawieraly inne "opcje" niz PCtowe.
Cos jest nie tak. Nie powinno byc takich rozbieznosci niezaleznie od wersji systemu na jakim to dziala.
PS na Macu jest taki sam jak na PC (poza skrotami klawiatury gdzie w Macu mamy Command i Option klawisze na klawiaturze - tak?)

T.

Saboor
28.03.12, 15:20
Taak zupełnie inny układ. Ja zassałem to z sit'a Adobe. A on? nie wiem. :-)

Thomasso
28.03.12, 15:25
Taak zupełnie inny układ. Ja zassałem to z sit'a Adobe. A on? nie wiem. :-)

No wlasnie inaczej. Ciekawe. To jest tak zmienione jak sie chwalili ze te zmiany wprowadzaja w Lightroom 4 i ze tez tak bedzie w nowym ACR z nowego PS.
Ze ujednolicaja nazewnictwo i ideologie wolania RAWa, ze rezygnuja z Fill Light, Recovery i tych dalszych, bo nazwy sa niejasne.
Dlatego sie zdziwilem jak zobaczylem na twoim filmiku stary, znany uklad z ACR 6.6 (6.5 tez), a nie ten niby nowy :)

T.

Saboor
28.03.12, 15:53
tu jest link do Adobe labs i bety CS6 (http://labs.adobe.com/downloads/photoshopcs6.html)

i stąd pobierałem.

---------- Post dodany o 15:36 ---------- Poprzedni post był o 15:29 ----------

Tu masz filmik firmowany przez Adobe (http://www.youtube.com/photoshop)

---------- Post dodany o 15:53 ---------- Poprzedni post był o 15:36 ----------

Tu właśnie kilka pierdółek z CS6 beta

http://www.youtube.com/watch?v=rMWyvGFO6yE

judasz
28.03.12, 18:26
62029ja nie zasysalem , a skruty mam na klawiaturze ,pzdr.

heyahero
28.03.12, 19:38
Wejdźcie sobie na zakładkę "Camera Calibration". Jeżeli "Process" ustawiony jest na 2010, to wszelkie suwaczki są "po staremu". Przynajmniej tak jest w LR 4.

Pozdrawiam

Saboor
28.03.12, 20:12
Ano fakt! Dzięki dobry człowieku!

201062037201262038

Thomasso
28.03.12, 21:10
Ano fakt! Dzięki dobry człowieku!

201062037201262038

No to teraz nurtujace mnie pytanie. Czy to nazwy tylko suwaczkow sie zmienily czy ich wplyw na zdjecie jest tez inny???

T.

Mirek54
28.03.12, 21:56
No to teraz nurtujace mnie pytanie. Czy to nazwy tylko suwaczkow sie zmienily czy ich wplyw na zdjecie jest tez inny???

T.

Poczekaj jak bedzie oficjalna wersja.Nazwa butona to jedno a co on wyczynia z obrazem to calkiem inna sprawa.Beta z innego zrodla moze byc calkiem inna.

heyahero
29.03.12, 00:41

T.
A no zmienia, zmienia. Zakladajac, ze silniki w nowym ACR i LR takie same, to musze przyznac, ze nowe ustawienia potrafia znacznid wiecej wycisnac na skrajnych wartosciach swiatek i cieni. Aczkolwiek nie zawsze podoba mi sie to, co nowe LR wyczynia przy okazji z kontrastem przy ciagnieciu z cieni (troche go podbija). No i ten tegens, nie zawsze podchodza mi kolory, uzyskane podczas takich zabaw. A tak poza tym, to w LR4 lepsze efekty daje chyba opcja "Clarity", odszumianie tez wydaje sie byc o wiele lepsze. Ale jak komus sie nowy silnik nie podoba, to moze sobie swobodnie wybrane fotki obrabiac na starszym silniku.
Co do oficjalnej wersji CS6 i ACR7, to nie sadze, zeby byly jakies znaczace zmiany co do samej wolaczki RAW, skoro nowy LR jest juz oficjalnie. Mnie tylko w becie LR brakowalo paru manualnych ustawien korekcji obiektywu (chociazby aberacji chromatycznej). Nie wiem, czy jest to dostepne w wersji finalnej :/
W sumie dluzej teraz siedze na mint'cie meczac nowe darktable ;)

Pozdrawiam