Zobacz pełną wersję : LCD w E3
Witam
Wybrałem się dzisiaj do lasu na spacer z E3 i zd50, odetchnąłem świeżym powietrzem, cyknąłem kilka fotek.
Wracając jakoś tak spojrzałem na to moje Eczy i naszła mnie myśl - qurcze ten olek robi naprawdę pancerne te aparaty :!: po czym chwyciłem za LCD i chciałem go odchylić. Usłyszałem takie ciche, głuche puk :roll: ja normalnie patrzę a tam rozwarstwiła mi się obudowa od LCD :evil:
Taki olkowy paradoks :mrgreen:
Problem mi jest oczywiście znany, ale do tej pory mnie omijał.
No i teraz problem, co robić? Pucha już po gwarancji, odpłatnie raczej chyba się nie opłaca naprawiać w serwisie.
Na pomysł z taśmą też już chyba za późno.
Pozostaje tylko załatwić to jakąś kropelką. Czy ktoś już tego próbował :?:
Wydaje mi się że gdyby tak delikatnie pociągnąć szczelinę takim klejem mogło by się udać.
Owszem, problem jest znany, trudno powiedzieć jak zachowa się serwis, ja w pierwszej kolejności bym jednak do serwisu się zwrócił. Na E-3 nie ma ryczałtu a jest wycena, nie zakładaj z góry, że się nie opłaca.
Najpierw serwis, nawet jeśli nie producenta - warto zapoznać się z kosztem naprawy.
Co do kropelki, to raczej klej modelarski (ten gęsty).
Owszem, problem jest znany, trudno powiedzieć jak zachowa się serwis, ja w pierwszej kolejności bym jednak do serwisu się zwrócił. Na E-3 nie ma ryczałtu a jest wycena, nie zakładaj z góry, że się nie opłaca.
jezeli aparat nie jest na gwarancji naprawa na 100 % płatna pomimo tego , ze usterka jest typowa , kwota raczej z kosmosu !!
OK Serwis w GD, pewnie załatwi sprawę :)
pozdrawiam
wycena pewnie tylko po wysyłce???
Wydaje mi się, że koszty naprawy w serwisie mnie nie mile zaskoczą.
Idę na żywioł, będę kleił, tylko muszę najpierw zakupić buteleczkę debondera - co by było się czym ratować jeśli coś pójdzie nie tak:mrgreen:
Swoją drogą olek naprawdę dał du... ciała z tym wyświetlaczem. Taki czołg z tego E3, a tu tak go łatwo załatwić :roll: już chyba E620 ma to rozwiązane jak należy.
Uważaj na debondera. Rozpuszcza niektóre rodzaje pastiku.
Cos takiego w sieci znalazlem - moze Ci sie przyda?
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1022&message=37608224
...a część zamienna tutaj:
http://www.lutoncameras.co.uk/Spares/E-3-MonitorBack/spec.html
Z tego co widzę, koszt z dostawą to 10.50 funtów. Chyba niedużo?
Czy w E30 jest możliwość zabezpieczenia wyświetlacza aby go nie uszkodzić? Czy mieści się osłona hartowana LCD?
w moim egzemplarzu E30- który miałeś w reku w Rabce- jest naklejona szyba GGS
niestety uniemożliwia ona pełne zamknięcie wyświetlacza do wewnątrz
Pozdrawiam
Może ktoś wstawić fotkę takiego rozwarstwionego lcd ? Chciałbym zobaczyć na które miejsce trzeba szczególnie uważać. Bo pewnie prędzej, czy później coś takiego i mnie spotka. :-)
I jeszcze informacja w jakim momencie (otwieranie/zamykanie) następuje rozwarstwienie, bo pewnie to jakieś pęknięcie zaczepu?
Praktycznie nie używa się zamykania LCD do wewnątrz. Więc to jest dla Ciebie zabezpieczeniem.
w moim egzemplarzu E30- który miałeś w reku w Rabce- jest naklejona szyba GGS
niestety uniemożliwia ona pełne zamknięcie wyświetlacza do wewnątrz
Pozdrawiam
Praktycznie nie używa się zamykania LCD do wewnątrz. Więc to jest dla Ciebie zabezpieczeniem.
Praktycznie mam cały czas wyświetlacz zamknięty do środka,w czasie fotografowania odchylam lub obracam.
Praktycznie mam cały czas wyświetlacz zamknięty do środka,w czasie fotografowania odchylam lub obracam.
tez tak mam , kiedy nie fotografuje , ekran jest zamkniety
jezeli chodzi zas o o otwieranie , caly wic polega na tym zeby dobrze zlapac za dolna czesc i wtedy delikatnie otworzyc i nic nie powinno sie urwac , otwieranie kiedy chwytamy za gorna czesc i jescze pociagamy dosyc intensywnie moze spowodowac urwanie zaczepu
To ja nie zamykam, a niech sobie będzie otwarty:-)