Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : LCD w E3

arhtus
25.03.12, 17:43
Witam

Wybrałem się dzisiaj do lasu na spacer z E3 i zd50, odetchnąłem świeżym powietrzem, cyknąłem kilka fotek.
Wracając jakoś tak spojrzałem na to moje Eczy i naszła mnie myśl - qurcze ten olek robi naprawdę pancerne te aparaty :!: po czym chwyciłem za LCD i chciałem go odchylić. Usłyszałem takie ciche, głuche puk :roll: ja normalnie patrzę a tam rozwarstwiła mi się obudowa od LCD :evil:
Taki olkowy paradoks :mrgreen:
Problem mi jest oczywiście znany, ale do tej pory mnie omijał.
No i teraz problem, co robić? Pucha już po gwarancji, odpłatnie raczej chyba się nie opłaca naprawiać w serwisie.
Na pomysł z taśmą też już chyba za późno.
Pozostaje tylko załatwić to jakąś kropelką. Czy ktoś już tego próbował :?:
Wydaje mi się że gdyby tak delikatnie pociągnąć szczelinę takim klejem mogło by się udać.

Karol
25.03.12, 18:15
Owszem, problem jest znany, trudno powiedzieć jak zachowa się serwis, ja w pierwszej kolejności bym jednak do serwisu się zwrócił. Na E-3 nie ma ryczałtu a jest wycena, nie zakładaj z góry, że się nie opłaca.

Bambus81
25.03.12, 19:10
Najpierw serwis, nawet jeśli nie producenta - warto zapoznać się z kosztem naprawy.
Co do kropelki, to raczej klej modelarski (ten gęsty).

viruuss
25.03.12, 21:08
Owszem, problem jest znany, trudno powiedzieć jak zachowa się serwis, ja w pierwszej kolejności bym jednak do serwisu się zwrócił. Na E-3 nie ma ryczałtu a jest wycena, nie zakładaj z góry, że się nie opłaca.
jezeli aparat nie jest na gwarancji naprawa na 100 % płatna pomimo tego , ze usterka jest typowa , kwota raczej z kosmosu !!
OK Serwis w GD, pewnie załatwi sprawę :)
pozdrawiam

Bambus81
25.03.12, 23:08
wycena pewnie tylko po wysyłce???

arhtus
25.03.12, 23:30
Wydaje mi się, że koszty naprawy w serwisie mnie nie mile zaskoczą.
Idę na żywioł, będę kleił, tylko muszę najpierw zakupić buteleczkę debondera - co by było się czym ratować jeśli coś pójdzie nie tak:mrgreen:
Swoją drogą olek naprawdę dał du... ciała z tym wyświetlaczem. Taki czołg z tego E3, a tu tak go łatwo załatwić :roll: już chyba E620 ma to rozwiązane jak należy.

fret
26.03.12, 07:53
Uważaj na debondera. Rozpuszcza niektóre rodzaje pastiku.

Gryphoon
1.04.12, 10:30
Cos takiego w sieci znalazlem - moze Ci sie przyda?
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1022&message=37608224

...a część zamienna tutaj:
http://www.lutoncameras.co.uk/Spares/E-3-MonitorBack/spec.html
Z tego co widzę, koszt z dostawą to 10.50 funtów. Chyba niedużo?

ajan
9.04.12, 19:30
Czy w E30 jest możliwość zabezpieczenia wyświetlacza aby go nie uszkodzić? Czy mieści się osłona hartowana LCD?

Koriolan
9.04.12, 19:52
w moim egzemplarzu E30- który miałeś w reku w Rabce- jest naklejona szyba GGS
niestety uniemożliwia ona pełne zamknięcie wyświetlacza do wewnątrz
Pozdrawiam

Skora
9.04.12, 21:25
Może ktoś wstawić fotkę takiego rozwarstwionego lcd ? Chciałbym zobaczyć na które miejsce trzeba szczególnie uważać. Bo pewnie prędzej, czy później coś takiego i mnie spotka. :-)

Bambus81
9.04.12, 21:43
I jeszcze informacja w jakim momencie (otwieranie/zamykanie) następuje rozwarstwienie, bo pewnie to jakieś pęknięcie zaczepu?

ajan
9.04.12, 22:08
Praktycznie nie używa się zamykania LCD do wewnątrz. Więc to jest dla Ciebie zabezpieczeniem.

w moim egzemplarzu E30- który miałeś w reku w Rabce- jest naklejona szyba GGS
niestety uniemożliwia ona pełne zamknięcie wyświetlacza do wewnątrz
Pozdrawiam

apz
10.04.12, 07:58
Praktycznie nie używa się zamykania LCD do wewnątrz. Więc to jest dla Ciebie zabezpieczeniem.

Praktycznie mam cały czas wyświetlacz zamknięty do środka,w czasie fotografowania odchylam lub obracam.

Centus
10.04.12, 11:45
Praktycznie mam cały czas wyświetlacz zamknięty do środka,w czasie fotografowania odchylam lub obracam.

tez tak mam , kiedy nie fotografuje , ekran jest zamkniety

jezeli chodzi zas o o otwieranie , caly wic polega na tym zeby dobrze zlapac za dolna czesc i wtedy delikatnie otworzyc i nic nie powinno sie urwac , otwieranie kiedy chwytamy za gorna czesc i jescze pociagamy dosyc intensywnie moze spowodowac urwanie zaczepu

Bambus81
10.04.12, 11:49
To ja nie zamykam, a niech sobie będzie otwarty:-)