Zobacz pełną wersję : Lampa błyskowa - Tumax vs. Speedlite
Witam.
To mój pierwszy post i to już w tym dziale, ale mam nadzieję, że uzyskam jakąkolwiek odpowiedź ;P
Zastanawiam się nad kupnem prostej niedrogiej (~200 zł) lampy błyskowej. Wiem, że za tą cenę nie uzyskam czegoś super ekstra, ale rozumiem co dostanę za tą cenę i przeglądając allegro znalazłem 2 interesujące mnie oferty:
http://allegro.pl/lampa-tumax-dsl883-olympus-e-600-e-450-e-620-e-30-i2163046556.html
http://allegro.pl/lampa-blyskowa-do-olympus-e-620-e-30-e-3-e-5-i2183819468.html
ewentualnie w podobnej cenie jest speedlite yn460 II
Mając Olympusa e420 - która lampa byłaby dla mnie odpowiedniejsza ? Z jednej strony speedlite ma manualną moc, odchylaną w 2 strony główkę, ale Tumax ma wspomaganie AF (no niestety e420 nie posiada dodatkowej lampki AF - korzysta z przebłysków lampy błyskowej wbudowanej), no i jest zgodny z TTL Olympusa.
Szczerze nie wiem co mam wybrać, dlatego liczę na jakąś sensowną odpowiedź :)
Pozdrawiam!
Nie kupuj lampy bez odchylanego i obrotowego palnika.
Czyli uważasz, że z dwojga złego lepszy ten Speedlite - mimo, że nie ma TTL ani wspomagania AF? Trochę mnie martwi brak wspomagania AF u Speedlite, gdyż jak robię zdjęcia powiedzmy w pomieszczeniu aparat dość często używa wspomagania wbudowanej lampy żeby złapać af...
Przeca ten Tumax ma palnik odchylany w pionie a SPEEDLITE odchylany i obracany . Co do ich jakosci to nie bede sie wypowiadał. Różnie ludzie o nich piszą. Ja z niesystemowych kupiłbym tylko Metz-a.
Czyli uważasz, że z dwojga złego lepszy ten Speedlite - mimo, że nie ma TTL ani wspomagania AF?
Tego nie napisałem. Uważam, że obie te lampy są równie kiepskie. Weź z ruchomym palnikiem, ale coś lepszego.
http://allegro.pl/metz-36-af-5-digital-do-olympusa-i2197843598.html coś w ten deseń ?
Taka to już ujdzie , ale ma tylko palnik odchylany w pionie.O wiele lepszy był by Metz Mecablitz 44 AF-1 digital ale to wydatek około 600 zł.
A taka moja rada: jak masz kupić byle co za małe pieniądze , to lepiej nie kupuj wcale bo będziesz później żałował.
Miałem doświadczenia z Tumaxem, więc tylko o nim mogę napisać. Dawno tenu chciałem budżetową lampę i kupiłem go jako "nówkę" bezpośrednio u ich dystrybutora na Polskę. Lampą cieszyłem się mniej więcej miesiąc po czym przestała działać, nie wyzwałała błysku, innym razem błyskała bez potrzeby, itd., itp. Dystrybutor wymienił mój egzemplarz na nowy, który szybko sprzedałem na Allegro.
Więc jeżeli nie chcesz mieć problemów to poszukaj lampy systemowej lub Metza, który ma również dobre opinie.
Jeżeli masz szczęście w życiu, to możesz zaryzykować Tumaxa, licząc że trawisz na dobry egzemplarz. :wink:
Jak ma być za 200zł, to ja bym brał YN460II. Nawet jak kupisz lepszą w przyszłości, to YN zawsze się przyda. Ma korzystny stosunek mocy do ceny i skuteczną fotocelę. Brak bajerów dobrze wpływa na niezawodność.
Bardzo wyjątkowo zgadzam się z przedmówcą.
Witam.
Od 4 mies. używam intensywnie YN 560 Ex. To lampa manualna. Szybka (ładowanie), mocna 56 (lub 46) liczba przewodnia jak kto woli, Jeśli nauczysz się nią posługiwać, docenisz jej zalety oprócz ceny. Będzie cię stać, kupisz sobie systemową, albo i nie. Do tego odpowiednia literatura, np " Z pamiętnika Lampy błyskowej". !000-1500 błysków i opanujesz tą wiedzę w stopniu podstawowym. Jak kupisz lampę systemową, nabyta wiedza i doświadczenie będzie jak znalazł.
Pozdrawiam. romeq.
560 ma ten sam palnik, co 460II. Pozorny przyrost mocy wynika z zooma, który w warunkach mieszkaniowych jest moim zdaniem zbędny. Jedyna istotna różnica, to wbudowane gniazdo PC. No i 460IIjest sporo mniejsza i tańsza, za różnicę w cenie można sobie kupić np. statyw do lampy (39zł), kostkę z gniazdem PC (22zł) i kabelek PC 5m (16zł). Ceny przykładowe.
ja ze swojej strony również polecam 460II - oczywiście, jeśli stać Cię na FL36, to nie porównuj, ale jak chcesz coś taniego, a co pozwoli Ci także nauczyć się wykorzystywać lampy w różnych sytuacjach, to bierz YN460II, nie będziesz żałował.
Miałem Tumaxa DMF-880 z ringiem do makro.
4 razy wymieniali na nową - za 5 razem dopłaciłem i kupiłem metza 50. Straciłem ring do makro ale jak na razie jestem bardzo zadowolony.