PDA

Zobacz pełną wersję : Jasne szkło + m4/3

Juwak
19.03.12, 02:08
Witam wszystkie dobre duszyczki.
Teoretycznie juz wszystko chyba doczytalem..brakuje "tylko" decyzji i upewnienia się.

Otóz niedawno na swiecie pojawił mi się pierworodny..wiec wiadomo...tatuś szaleje :)
A jak mówimy o berbeciu...to jakieś jasne szkiełko by się przydało...
I tu się zaczyna:

- panas lx5? (cena IMHO od tygodni stabilna, a w sklepach juz pustki)
- m4/3 + 45 od olka + 20 od panasłonika?
- jak m4/3 to...pen1 (pucha za 800...rozpusta), czy moze...pen3? a moze gf3?
- wstrętna sprawa..ale oprocz fotek...fajnie by było nagrac berbecia (jak ja nie lubie rzeczy do wszystkiego...no ale tu musze zrobic wyjatek...miłe fHD by było wskazane)

Eh... prosze o hinta :)
Budzet: sam nie wiem. Nie chce wydac "niewiadomoile"...ogolnie złoty srodek między rozsadkiem a rozrzutnoscia. Jasne szkło + berbec + wiecej zdjęc indoor niz outdoor...

gietrzy
19.03.12, 07:29
Ja może tak. Jak PEN to taki, do którego pasuje mikrofonik zewnętrzny ztcp SEPA-1 (lepszy dźwięk, nie nagra ci motorku 20-tki), na początek 20/1.7. Jest najbardziej uniwersalny. Za 2-3 miesiące kupiłbym jeszcze 45/1.8. Konkurencją dla LX5 jest XZ-1, testowane ostatnio przeze mnie jego filmiki wcale nie potwierdzają tego co w sieci piszczy tj. strasznie wolnego AF, jest troszeczkę opóźniony, ale daaaleko mu do żółwika E-PL1 z Panas 8 FE. W zasadzie to bierz te obiektywy a puszkę kup najtańszą, ogólna rada: nie dokładaj do lepszej puszki kosztem szkieł.

apz
19.03.12, 07:38
25/1,4, 45/1,8 , Jaśniutkie manuale - zależy od preferencji , body - GF2, Gx lub któryś z penów trzecich, nowy OM, GHx , zależy od kasy.
w GF3 nie poświecisz i nie podglądniesz, a nowe body w mikro są co pół roku po + -6 modeli , nie warto przepłacać , ale EPL1 nie poradzi w ruchu.

Janeczek
19.03.12, 09:37
G2+14+20+45 masz zestaw do wszystkiego

pozdrowionka

gietrzy
19.03.12, 12:31
25/1,4, nie warto przepłacać , ale EPL1 nie poradzi w ruchu.

Jak dzidzi małe to nie ma mowy o ruchu (przerabiałem to na duecie GF/PL 1), natomiast zaoszczędzi na... 45/1.8. Dodatkowo jak się rodzicom m/43 nie spodoba (imho nie ma takiej możliwości) sprzeda po cenie zakupu.

nyny
19.03.12, 15:29
Ja do takich zabaw kupilem sobie e-pl3+mZD12-50 i mZD45 i w zupelnosci ogaryna temat.

A jak nie ogaryna to mam N, ktory wszystko ogaryna:p

pozdro

Juwak
19.03.12, 17:11
na start jestem zdecydowany na szklo olka 45. Nie masakruje kieszeni a wszelakie testy na necie pokazuja godziwe rezultaty. Potem naleśnik panasa 20 1.7...ale...jak trafie cos w rozsadnej cenie na alledrogo....w naprawdę rozsądnej... :D

Pytanko jak się beda szkiełka olka zachowywały na panasach? One chyba nie maja stabilizacji matrycy... będzie to znośnie banglało?

I wielkie dzięki za wszystkie poprzednie wypowiedzi :)

fret
19.03.12, 17:12
Moim zdaniem światło by się przydało. Jasność szkła to pojęcie względne. Do zdjęć lampka zewnętrzna z obrotowym palnikiem, statyw pod lampkę i coś do wyzwolenia, może być kabelek. Sama jasność w mieszkaniu nie zawsze wystarczy, nawet jak to będzie FF i światło 1,4.

Bodzip
19.03.12, 17:38
To jeszcze ja.
Masz małego dzidziusia, ale dzidzi będzie rosło i zacznie rozrabiać.
Pen trzeci ma szybki AF. Więc E-P3 lub E-PL3. Jasne szkło - nie przesadzajmy. Bez lampy, w pokoju zrobisz bardzo dobre zdjęcia kitowym obiektywem. Tym samym nagrasz dobre filmy.
Wraz ze wzrostem i szybkością ucieczki dzieciaka :mrgreen: nie będziesz musiał zmieniać puszki.
Za jakiś czas dokup 20/1,7 panasa, potem 45/1,8 olka. Ten zestaw wystarczy na bardzo długo, chyba że złapiesz bakcyla.

fret
19.03.12, 18:03
No to dawaj te bardzo dobre zdjęcia robione w mieszkaniu kitowym obiektywem :D

Vindex
19.03.12, 18:27
na start jestem zdecydowany na szklo olka 45. Nie masakruje kieszeni a wszelakie testy na necie pokazuja godziwe rezultaty. Potem naleśnik panasa 20 1.7...ale...jak trafie cos w rozsadnej cenie na alledrogo....w naprawdę rozsądnej... :D

Pytanko jak się beda szkiełka olka zachowywały na panasach? One chyba nie maja stabilizacji matrycy... będzie to znośnie banglało?

I wielkie dzięki za wszystkie poprzednie wypowiedzi :)

Mysle ze 45 na poczatek to nie jest najlepsze rozwiazanie - IMHO w mieszkaniu bardziej skorzystasz z 20 ( chyba ze masz mieszkanie ze 100 m2 pokojami :) ). 45 swietnie nadaje sie do portretow ale te szybko uciekajacym dzieciom robi sie dosc trudno :)

Sent from my iPad using Tapatalk HD

Bodzip
19.03.12, 18:40
No to dawaj te bardzo dobre zdjęcia robione w mieszkaniu kitowym obiektywem :D
Proszę bardzo - co sobie życzysz ? co ma być ? patelnia z jajecznicą ? może ubikacja ? Wiesz, czytam od dłuższego czasu Twoje wypowiedzi i... nie chcę Cię obrażać, ale bardzo przypominasz takie coś z baśni nordyckich. Nazywa się to Troll.

Juwak
19.03.12, 18:46
@Vindex.
Zdaje sobie sprawę ze bedzie trzeba chodzić po ścianach...ale cena tej 20 panasa... :) ciężko będzie na start ;)

Czy ktoś (a czytajac tysiace postów i widząc sygnaturki wiem ze posiadacze się znajdą) powie mi jak wygląda połączenie puchy panasa + obiektywów olka? Pucha nie ma stabilizacji...szkiełko tez...

GF2 w fajnych cenach teraz sobie lezy na alledrogo...a i w zestawie z naleśnikiem 14 tez kieszeni nie urywa...

fret
19.03.12, 20:31
Proszę bardzo - co sobie życzysz ? co ma być ? patelnia z jajecznicą ? może ubikacja ? Wiesz, czytam od dłuższego czasu Twoje wypowiedzi i... nie chcę Cię obrażać, ale bardzo przypominasz takie coś z baśni nordyckich. Nazywa się to Troll.

Możliwe, nie panuję nad Twoją wyobraźnią i jej dokonania mnie nie ruszają. Po prostu lubię jak ktoś umie udowodnić, poprzeć przykładem to, co napisał. Pisanie dyrdymałów bez pokrycia oczywiście nie jest trolowaniem.

kateb
19.03.12, 21:32
Kit bez lampy ;-) ISO 3200, i wcale nie jest fajnie....
Coś jasnego - iso 400 lub 800 i jest pięknie.

Jak jest lampa to co innego. Chyba że macie inne doswiadczenia.

psl
19.03.12, 21:48
Czy ktoś (a czytajac tysiace postów i widząc sygnaturki wiem ze posiadacze się znajdą) powie mi jak wygląda połączenie puchy panasa + obiektywów olka? Pucha nie ma stabilizacji...szkiełko tez...

GF2 w fajnych cenach teraz sobie lezy na alledrogo...a i w zestawie z naleśnikiem 14 tez kieszeni nie urywa...

Nie narzekam na współpracę panasa i posiadanych szkieł oly. Przy 17mm brak stabilizacji nie doskwiera. 35mm czy 58mm już bardziej się przydaje, ale radzę sobie bez narzekania. Lepiej mieć stabilizację niż nie. Ale nie zawsze się ona przydaje. Przy foceniu np. dzieci raczej nie. Na dziś wg mnie rewelacyjny stosunek cena-jakość to e-pl1 dostępny od 899 za puszkę.

Bodzip
19.03.12, 21:53
Kit bez lampy ;-) ISO 3200, i wcale nie jest fajnie....
Coś jasnego - iso 400 lub 800 i jest pięknie.

Jak jest lampa to co innego. Chyba że macie inne doswiadczenia.
Nie przesadzajmy, robione kitem (14-150) dane w exifie - tylko takie, nie miałem jajecznicy :-P
I z ręki oczywiście

tomek s
19.03.12, 22:07
Jeśli chcesz fotografować dzieciaka w domu to celowałbym jednak w te 20mm bo 45mm może być już dość wąsko, chyba że masz na prawdę dużą chałupę.
A i zapomnij, że złapiesz kitem biegającego malucha bez lampy, musi być na prawdę jasno.
Pozdr

marek7001
19.03.12, 22:22
Jeśli chcesz fotografować dzieciaka w domu to celowałbym jednak w te 20mm bo 45mm może być już dość wąsko, chyba że masz na prawdę dużą chałupę.
A i zapomnij, że złapiesz kitem biegającego malucha bez lampy, musi być na prawdę jasno.
Pozdr
No to ja mam inną szkołę:wink: jeśli w domu w dobrym świetle to kit 14-42IIR MSC jest duuużo świarniejszy niż 20:grin:Lumixa.
Jeśli chodzi o szybki AF to darujcie sobie puszki Pena, seria 1 i 2. Nie podniecajmy się ceną 899 za body, seria 3 to spora odskocznia, Przetestowałem...

Juwak
19.03.12, 23:22
i wlasnie chyba na ta wypowiedz czekałem :) (dzieki marek7001!)
Bajtel jeszcze nie odkrył swoich raczek, co dopiero nóżek, co dopiero szybko nimi przebierać i uciekać :)
Wpadnie jutro e-pl3 + kitowy 14-42II.
Jak bedzie lipa - trafi na alledrogo, mam chwile na dozbieranie do naleśnika panasa ze swiatelkiem 1,7 lub oly 45...ale to jak okaze sie ze jednak kitowe szkło jest...przyzwoite...to tym lepiej :)

Nie chcecie wiedziec czym "foce" dziś. To bedzie przeskok...no...spory. Naprawdę :)

Podziękowal za każdą wskazówkę!

kateb
19.03.12, 23:31
Nie przesadzajmy, robione kitem (14-150) dane w exifie - tylko takie, nie miałem jajecznicy :-P
I z ręki oczywiście
Zdjęcie chodzącego dziecka z 1/4 sekundy i iso 800 ;-)... żartujesz. Teraz odpowiednio skróć czas i masz iso 3200 albo 6400 - tak jak pisałem. Tu pomoże szybka i jasna stałka (może być stary manual jak ktoś lubi utrudnienia, albo ma mały portfel), albo lampa (lampa czyni cuda). Ale oczywiście, można doświetlać pokój dodatkowymi żarówami, można kombinować, można błyskać wbudowaną, ale nie będziesz przecież tak czasów naciągał dla ruchomych celów do 1/10 albo i 1/4 sekundy.

Bodzip
19.03.12, 23:46
Zdjęcie chodzącego dziecka z 1/4 sekundy i iso 800 ;-)... żartujesz. Teraz odpowiednio skróć czas i masz iso 3200 albo 6400 - tak jak pisałem. Tu pomoże szybka i jasna stałka (może być stary manual jak ktoś lubi utrudnienia, albo ma mały portfel), albo lampa (lampa czyni cuda). Ale oczywiście, można doświetlać pokój dodatkowymi żarówami, można kombinować, można błyskać wbudowaną, ale nie będziesz przecież tak czasów naciągał dla ruchomych celów do 1/10 albo i 1/4 sekundy.
Chłopak wybacz - czy Ty umiesz czytać ? czy tylko wyrywki z kontekstu.
Przeczytaj dokładnie co napisał autor wątku, co napisałem ja i Marek7001 i co wybrał wątkotwórca.
A teraz popatrz co napisałeś Ty i fret. Aby Ci uzmysłowić o czym mówię to wiedz że dziecko zacznie chodzić dopiero za 10 - 12 miesięcy, a biegać za 1,5 roku.
Więc przemyśl, pisz na temat i ... może postaraj się o dziecko.

Juwak
19.03.12, 23:59
:D
Dozbieram na stałke, dozbieram :D Mam szmat czasu....a przynajmniej tak mi sie wydaje :)

fret
20.03.12, 01:17
Bo ludzie mają parcie na szkła i nie zdają sobie sprawy, że lampka za 200zł zdecydowanie bardziej poprawi jakość zdjęć w pomieszczeniu niż najdroższe nawet szkło. W plenerze 45/1,8 będzie super, ale w warunkach domowych wolałbym mieć kit i lampkę.

Bodzip
20.03.12, 07:46
Bo ludzie mają parcie na szkła i nie zdają sobie sprawy, że lampka za 200zł zdecydowanie bardziej poprawi jakość zdjęć w pomieszczeniu niż najdroższe nawet szkło. W plenerze 45/1,8 będzie super, ale w warunkach domowych wolałbym mieć kit i lampkę.
Taaak, dziecku - a jeszcze niemowlakowi dawać lampą po oczach. Mądre... bardzo mądre :evil:

apz
20.03.12, 08:00
Taaak, dziecku - a jeszcze niemowlakowi dawać lampą po oczach. Mądre... bardzo mądre :evil:

A całe otoczenie, w tym krzesełko , pieluchy, ściereczka , butelka robić będą za mistrzów drugiego planu...

fret
20.03.12, 11:18
Po pierwsze nie lampą, tyko rozproszonym odbiciem od sufitu, po drugie to odbicie nie musi dawać więcej światła niż okno w słoneczny dzień.
Widoczność bałaganu bardziej zależy od kadru niż od GO. To oczywiście moje bardzo subiektywne poglądy :)
Pozdrawiam

Takie coś mi się guglnęło: http://www.radoslav.pl/lampa-blyskowa-a-wzrok-dzieci/

kateb
20.03.12, 11:50
Juwak,

Kit ci wystarczy w 90 pocentach, ale przyjdą wieczroki i jak będziesz sie chciał pobawić albo pofotografować to ci zabraknie światła. Ja np. jako półśrodek stosuje heliosa 44m4 za 30 PLN na pzejściówce za 60PLN. Zabawa jest pierwszorzędna, statyczne zdjęcia wychodzą w 99%, połowa "dynamicznych" zdjęć do wyrzucenia (nietrafiona ostrość), ale z tego co mi zostaje jestem bardzo zadowolony.

Kitem 14-42 - wieczorkami, a nawet popołudniami jak już słońce chyli się ku zachodowi - cieżko złapać światło w pokoju, tu już kompakty są lepsze.

I bardzo dobrze robisz, że planujesz zakup po kolei, zobaczysz jak ci to leży, na co ci wystarcza, i będziesz mógł się rozwijać lub nie. Pamiętaj to jest aparat systemowy i wciąga w system, co niestety odbija się na kieszeni.

Chłopak wybacz - czy Ty umiesz czytać ? czy tylko wyrywki z kontekstu.
Przeczytaj dokładnie co napisał autor wątku, co napisałem ja i Marek7001 i co wybrał wątkotwórca.
A teraz popatrz co napisałeś Ty i fret. Aby Ci uzmysłowić o czym mówię to wiedz że dziecko zacznie chodzić dopiero za 10 - 12 miesięcy, a biegać za 1,5 roku.
Więc przemyśl, pisz na temat i ... może postaraj się o dziecko.

1. Hej, proszę nie przesadzaj, wydaje mi się, że umiem czytać. Autor ma dzieciaka (a ja mam dwa, i o trzeciego narazie się nie staram, dzieci to nie zabawki, jak obiektywy), i ten autor chyba chce stałkę plus kit plus fajny korpusik. Jak widać z jakichś powodów nie chce kompakta i chyba stać go na to. Oczekiwał tylko porad od ludzi posiadających taki sprzęt, czy sądzą że jest on zły albo może niepotrzebny, czy może znają cos innego lepszego i - kto wie - tańszego.

Mówisz, że zacznie chodzić za 10 miesięcy, a ja spytam - w tym wieku w jakim jest teraz to rączkami nie rusza i na 1/4 wyjdzie osto jak jajka koszyku?. Dzieciaki ruszają się już w macicy. Kit mi wystarcza z lampą w sufit (plus helios za 30 złotych, ale na 45 1.8 już zbieram, bo cena jedi jest dobra, właściwie 45 1.8 to jest szkło które sprawiło że sprzedałem e500 i dwa kity).

2. Napisałeś: "Jasne szkło - nie przesadzajmy. Bez lampy, w pokoju zrobisz bardzo dobre zdjęcia kitowym obiektywem."
I tego głównie dotyczyła moja poprzednia wypowiedź. Ja sie zgadzam, owszem, kitem zrobisz w jasnym pokoju, ale wieczorkiem - po pracy to będzie iso 3200 (przy czasach 1/100, może 1/60 lub nawet 1/30), a jasnym miałbyś super jakośc z iso 400 lub 800 (mam porównanie kit vs helios). Ty potem pokazałeś właśnie takie długie czasy i mój drugi komentarz było do tych dłuugich czasów.

3. Lampka za 200 złotych na prawdę się pięknie sprawuje, i super błyska w sufit. Nie trzeba nadużywać i tyle. Ale wg. mnie jasne szkło ma swoje zalety. Jak ktoś rozwija hobby to niech kupuje na co go stać, potem najwyżej sprzeda z niewielką stratą. Jak ktoś nie rozwija fotohobby i nie chce mieć wielu szkieł to wtedy kompakt jak XZ-1 będzie lepszy (F1.8)!

epicure
20.03.12, 12:00
Mikrusy się nie nadają do pracy z dużą lampą, a lampy odchylanym palnikiem są właśnie duże (nawet FL-36 wygląda pokracznie, mimo że jest jedną z najmniejszych lamp tego typu). GF2 ma jednak wbudowaną lampkę, którą można odchylić. Niestety nie da się odbić błysku od sufitu, gdy aparat jest w orientacji pionowej.

kateb
20.03.12, 12:13
Mikrusy się nie nadają do pracy z dużą lampą, a lampy odchylanym palnikiem są właśnie duże (nawet FL-36 wygląda pokracznie, mimo że jest jedną z najmniejszych lamp tego typu). GF2 ma jednak wbudowaną lampkę, którą można odchylić. Niestety nie da się odbić błysku od sufitu, gdy aparat jest w orientacji pionowej.

A to szkoda- myślałem że się da, bo E-PL1,2, czy 3 tak na oko nie jest dużo mniejszy od G2. Ja mam G2 i używa mi się go z lampą bardzo dobrze. Tyle że sama lampa właściwie podwaja wagę zestawu.

fret
20.03.12, 12:16
Chodziło mi raczej o to, żeby nie zakładać lampy na aparat. Wyzwolić choćby kabelkiem. Wtedy całkiem odpada ryzyko dania lampą po oczach i nie trzeba cały czas myśleć w co celuje lampa.

gietrzy
20.03.12, 12:27
Mikrusy się nie nadają do pracy z dużą lampą

Mocne.

Tyle że sama lampa właściwie podwaja wagę zestawu.

I chwała jej za to - uwielbiam fotki z 45/1.8 koło 1s-1/4s. Trzeba jednak przyznać, że ergonomia korpusu ma kluczowe znaczenie. Zupełnie inny komfort jest z E-PL1 a zupełnie inny (lepszy) z GF1.
BTW. Nie mam problemów ani z XZ-1 (nawet 1s na tele ;)) ani LX-3.

Tak czy siak - imho wątek fajnie pokazuje rosnącą popularność mikro - każdy radzi, wie lepiej (włączając mnie) a decyzję i tak - jak zawsze - podejmie pani kasjer :mrgreen:

epicure
20.03.12, 12:49
Mocne.

Ale prawdziwe.

Janeczek
20.03.12, 14:55
epicure,

z calym szacunkiem ale nie zrozumialem tego co napisales, mozesz rozwinac temat, ze mikrusy nie nadaja sie do pracyz lampa? bo ja robie tak fotki, moze cos robie zle?

pozdrowionka

marek7001
20.03.12, 15:01

No to zostaje FL-300R

epicure
20.03.12, 15:04
Miałem na myśli te mały mikrusy, które nie mają żadnego gripa, a sama lampa jest od nich cięższa i dwa razy większa. Nie oszukujmy się, to nie są aparaty zaprojektowane z myślą o wygodnej pracy z dużą lampa na sankach. Po kablu lub bezprzewodowo - jak najbardziej.

A to, że sanki są i lampę się da w nie wetknąć, niewiele tu zmienia. Wielkie szkła też da się podpiąć, ale to nie znaczy, że ma to jakikolwiek sens. Jak się człowiek uprze, to kilka zdjęć zrobi, ale na pewno nie będzie zachwycony wygodą użytkowania.

Bodzip
20.03.12, 15:19
Ależ spokojnie. Małe gówienko na body do sterowania, duża lampa na stojaczku, statywie, czy w ręce małżonki, tryb R i robimy wygodnie i na dokładkę dobrze. Duża lampa daje komfort mocy.

romek1967
20.03.12, 15:29
Mikrusy się nie nadają do pracy z dużą lampą

Zgadzam się w 100%. O wiele lepiej współpracują z trzema. Dwie duże + jedna średnia.

Janeczek
20.03.12, 15:34
No fakt taki gf1 trzyma sie juz od kopa jakos dupowato, z lampa za lampe, do domowego kotleta styknie, a na powaznie, to moze byc niewygodne, na szczescie nie uzywam gfow...

pozdrowionka

Juwak
20.03.12, 19:15
aby rozwiac wątpliwosci - autor wątku jest szczęśliwym (jeszcze :D) posiadaczem pena trzeciego z kitowym szkłem. Autor wątku teraz obserwuje świnki skarbonki w celu wyhaczenia 1,5k na naleśnika panasłonika ze swiatełkiem 1,7.
Autor wątku przeczytał wszystkie opinie i za wszystkie dziękuje ze swojego sląskiego serduszka.

Przepaść pomiędzy penem trzecim a tym czym "focił" do wczoraj jest jak mecz polska - hiszpania (bodajze w tamtym roku).

gietrzy
20.03.12, 21:52
aby rozwiac wątpliwosci - autor wątku jest szczęśliwym (jeszcze :D) posiadaczem pena trzeciego z kitowym szkłem. Autor wątku teraz obserwuje świnki skarbonki w celu wyhaczenia 1,5k na naleśnika panasłonika ze swiatełkiem 1,7. Powodzenia w negocjacjach, proponuję setkę Euphorii :mrgreen: