PDA

Zobacz pełną wersję : [Fotopolis] Olympus OM-D E-M5 - test

RSSBot
16.03.12, 22:20
Olympus OM-D E-M5 to kolejny bezlusterkowiec z wyższej półki. E-M5 wzornictwem nawiązuje do popularnej linii lustrzanek OM z lat 70-tych. Uszczelniona obudowa z magnezowymi elementami, 16-megapikselowa matryca, wbudowany wizjer elektroniczny i odchylany ekran LCD to znaki rozpoznawcze cyfrowego OM. O tym jak Olympus OM-D E-M5 radzi sobie w codziennym fotografowaniu przekonacie się w poniższym teście.

Więcej... (http://www.fotopolis.pl/n.php?n=14593)

Jack
16.03.12, 23:05
Aż nie mogę uwierzyć, kiedy to przeczytałem. Krytyki tyle co kot napłakał (przepraszam wszystkie koty;-) )
Jack

Jan_S
16.03.12, 23:08
a jo, tylko czego się tak tego telewizorka uczepili? że niby gruby taki jakiś i że na niebiesko świeci?

romek1967
16.03.12, 23:13
a jo, tylko czego się tak tego telewizorka uczepili? że niby gruby taki jakiś i że na niebiesko świeci?

przecież niebieski to kolor Olympusa, ciemniaki jedne

Mirek54
16.03.12, 23:32
Aż nie mogę uwierzyć, kiedy to przeczytałem. Krytyki tyle co kot napłakał (przepraszam wszystkie koty;-) )
Jack

Krytyki tyle ile bylo ustalone ze sponsorem testu.:mrgreen::mrgreen::mrgreen:

Jack
16.03.12, 23:33
krytyki tyle ile bylo ustalone ze sponsorem testu.:mrgreen::mrgreen::mrgreen:mylisz się!

Mirek54
16.03.12, 23:35
mylisz się!

Wiem.Mialo byc wiecej.Pewnie cos beda chcieli pozniej:mrgreen::mrgreen::mrgreen::-P

nyny
16.03.12, 23:47
Krytyki tyle ile bylo ustalone ze sponsorem testu.:mrgreen::mrgreen::mrgreen:

Miras dobre dobre, a ze prawdziwe to coz, kazdy komus gdzies smaruje;)
Dalbym plusa ale nie moge:(

pozdro

Jack
16.03.12, 23:59
Mirek, Mirek... nie jestem w wieku Dziadka i nie mam jego wiedzy o zawiłości poczucia humoru, więc nie wypada mi nic więcej pisać...

Karol
17.03.12, 00:10
Ten test, jak się głębiej zastanowić, wcale taki różowy nie jest. Owszem - praktycznie nie ma na co narzekać, ale patrząc na dorobek pisarski części forumowiczów, właśnie ten fakt może być bardzo istotną wadą. Hmmm ;-)

mynameisnobody
17.03.12, 01:51
jako część forumowiczów pozwolę sobie dopowiedzieć > najważniejsze jest to czego nie napisano...

Tobik
17.03.12, 02:20
jako część forumowiczów pozwolę sobie dopowiedzieć > najważniejsze jest to czego nie napisano...

Brzmienie i treść rozdziału 8 w testach na fotopolis brzmiała chyba ostatnio : " osiągi matrycy " ....

rafrr
17.03.12, 09:32
Wynik testu bardzo pozytywny...tylko, że od czasu E-5 wszystkie(lub prawie) aparaty Olympusa, dostawały tam ocenę "znakomity":wink:

glee
17.03.12, 19:44
przeczytałem z uwagą - szkoda że nie ma wątków porównawczych z innymi (e-p3,nex'y,samsungi,nikony) - zaciekawiło mnie to śliskie tworzywo (hehe ; )) - powiem szczerze że do testu nie widziałem różnicy między srebrnym a czarnym a teraz już jestem bogatszy. Zawodzą
"sample" z niskim "IZO" : /

Czekam aż "optyczne.pl zwykle krytyczne" rozpiszę się w temacie : )

Pozdrawiam

Mirek54
17.03.12, 21:30
Miras dobre dobre, a ze prawdziwe to coz, kazdy komus gdzies smaruje;)
Dalbym plusa ale nie moge:(

pozdro

Ach nie musisz.Wystarcza mi te minusy za pisanie.Zapomnialem,ze nawet zartobliwie nie wolno na olka nadawac.
Kurde trza sie w jezyka zgrysc.

Jack
20.03.12, 13:04
...Zapomnialem,ze nawet zartobliwie nie wolno na olka nadawac.
Kurde trza sie w jezyka zgrysc.Ani za żartobliwe stwierdzenia, ani za konstruktywną krytykę nikt się nie obrazi. Ale faktycznie w język trzeba się ugryźć, ponieważ pomiędzy żartobliwymi, czy konstruktywnie krytycznymi stwierdzeniami, a zwykłą złośliwością, znajduje się ogromna przepaść.

Centus
20.03.12, 13:36
Ach nie musisz.Wystarcza mi te minusy za pisanie.Zapomnialem,ze nawet zartobliwie nie wolno na olka nadawac.
Kurde trza sie w jezyka zgrysc.

a nie bylo kiedys na matmie... ze dwa minusy daja plus ? chyba ze cos pokrecilem

PS

zeby nie bylo ... ja lubie swojego Olympusa ... OM-D nie kupie ... ale jak wpakuja jego bebechy do puszki wielkosci E-3 to kto wie ...

Thomasso
20.03.12, 13:44
a nie bylo kiedys na matmie... ze dwa minusy daja plus ? chyba ze cos pokrecilem

PS

zeby nie bylo ... ja lubie swojego Olympusa ... OM-D nie kupie ... ale jak wpakuja jego bebechy do puszki wielkosci E-3 to kto wie ...

No to jak ja... tylko niekoniecznie takiego klamota jak E-3/5. Styklo by cos max jak E-30/E-620 i byloby git.
E-50 z bebechami OM-D, migawka 1/8000, slaby filtr AA, niekoniecznie uszczelniony. Bylbym bardziej niz happy :)

T.

Karol
20.03.12, 13:56
E-620 i byloby git.

E-620 to korpus malutki przecież był. Skoro akceptujesz taki to tym bardziej OM-D powinien się spodobać bo, cytując klasyka ;-), zjada sześćset dwudziestkę na śniadanie - AF, dwa kółka, obrazek i można jeszcze wymieniać sporo...

Centus
20.03.12, 14:00
E-620 to korpus malutki przecież był. Skoro akceptujesz taki to tym bardziej OM-D powinien się spodobać bo, cytując klasyka ;-), zjada sześćset dwudziestkę na śniadanie - AF, dwa kółka, obrazek i można jeszcze wymieniać sporo...

moze chodzilo bardziej o kontekst wspolpracy ze szklami duzego 4/3 , tak ja to odebralem ...

nyny
20.03.12, 14:21

Taa, poczekajmy z tymi wyrokami do czasu kiedy ludzie beda mieli to w lapach na dluzej niz minute...

Bo zeby nie bylo jak niektorzy tutaj wyrokowali o panasach i nowych penach z ich superszybkim AF;)
Rzeczywistosc pokazala jednak, ze jeszcze jest w tej dziedzinie wieeeele do nadrobienia:)

No gdyby ten OM nie byl taki brzydki to moze i bym sie skusil, ale tez warunkiem tego to, ze cena tez zeby nie byla tak irracjonalna jak w przypadku E3s ...

I dlatego nie czekajac na to kupilem innego kastrata i w sumie nie zaluje, a wogole tego ze poszlo do ludzi jedno z luster:)
Bo jedna niezaprzeczalna zaleta, biore w kieszen to nic nie wazace malenstwo i smigam bez balastu:)

pozdro

epicure
20.03.12, 14:25
Bo zeby nie bylo jak niektorzy tutaj wyrokowali o panasach i nowych penach z ich superszybkim AF;)

I się nie pomylili. Te stare Panasy i nowsze Olki mają szybszy AF, niż 620-tka.

nyny
20.03.12, 14:37
I się nie pomylili. Te stare Panasy i nowsze Olki mają szybszy AF, niż 620-tka.

Ja sobie przypominam, ze tutaj porownania byly do dzial ciezszego kalibru;)

Pisalem tez, juz w ktoryms temacie w jakich warunkach i w czym ten AF kastratow nawet daje rade, a gdzie lezy i kwiczy wolajac dosc...

pozdro

Karol
20.03.12, 14:37
Taa, poczekajmy z tymi wyrokami do czasu kiedy ludzie beda mieli to w lapach na dluzej niz minute...

Zaświadczam, że miałem w łapkach, co prawda znacznie krócej niż bym chciał, ale zdecydowanie dłużej niż minutę. Poza tym pisząc o AF nie mam na myśli jedynie szybkości a całokształt walorów AF wpływających na fotografowanie. To jest dokładność ostrzenia po kontraście, wybór punktu w praktycznie dowolnym miejscu w kadrze, sprawnie działające śledzenie obiektu w trybie C-AF TR, czy chociażby takie ficzery jak wykrywanie twarzy łącznie w wykrywaniem źrenic - jakkolwiek to brzmi, to z takim m.zd 45/1.8 znacznie lepiej się fotografuje ludzi niż np. E-3+ZD 50/2. W tym sensie AF OM-D jest świetny, przy czym piszę o szkłach m.zd a nie współpracy z ZD...

Thomasso
20.03.12, 14:41
moze chodzilo bardziej o kontekst wspolpracy ze szklami duzego 4/3 , tak ja to odebralem ...

Mi chodzilo o wsadzenie bebechow OM-D w wiekszy korpus lusterkowy :P 620 z gripem (bo tak uzywam tez E-30) jest fajna w rece i mi pasi... raczej wieksze to niz OM-D z gripem. E-systemy jakies takie "miesiste" sa w chwycie :P
Gdzies miedzy wierszami jednego z wywiadow ostatnio wyczytalem, ze nie porzucaja 4/3 wiec ktowie co sie pojawi :)

T.

nyny
20.03.12, 14:47
@Karol: powiedz mi tylko co sledziles tym C-AF, bo to jest clue sprawy. Wiele z tych ficzerow ma epl3 i polegl w bezposrednim starciu z klocem. Nie bede sie powtarzal co, jak i gdzie testowalem, bo opisane to bylo dosc rzeczowo swego czasu.
Nie twierdze, ze nie poprawili w OM bo nie mialem go w lapach, tylko sugeruje ostroznie wazenie slow;)

pozdro

hades
20.03.12, 15:00
Jeśli modele się zgodzą to udostępnię też portrety z OM-D i będzie jasne o czym Karol pisze. Generalnie cały aspekt pracy z AF, choćby we wspomaganiu wyboru punktu ostrości przez ekran dotykowy, moim zdaniem działa na plus dla amatorów fotografii. Zresztą jest to dostępne już w E-P3. Zrobienie "ostrego" portretu, np. 45-ką jest banalnie proste, o ile zastosuje się do zasad i nie chce się za bardzo przekroczyć parametrów stabilizacji. Trochę gorzej sprawa ma się z manualami. Przy "Wojtku" 25 f/0.95 pewnym ułatwieniem jest użycie powiększenia kadru w trakcie ostrzenia, ale trzeba je wywołać ręcznie najlepiej przez ekran dotykowy lub guzik wielofunkcyjny w pobliżu spustu. Wtedy można dodatkowo przesuwać sobie punkt ostrzenia jeśli to potrzebne. W sumie co kto lubi. Ja wole wizjer.