Zobacz pełną wersję : Który ultrazoom najlepszy ?
Dzisiaj spotkałem znajomego, który wie ,że trochę interesuję się fotografią i mam jako takie rozeznanie w sprzęcie. Zadał mi takie pytanie: "Słuchaj , wiosna idzie , wiesz wycieczki itp itd. Mam jakąś tam małpke Nikona za 200 pare złotych . Chciałbym coś co jest trochę wieksze , ma wygląd lustrzanki no i fajny obiektyw, bo w tej małpce to nie idzie za bardzo przybliżyć." Zacząłem mu nawijać o bezlusterkowcach, o zoomach , ale wymienne obiektywy go nie interesowały. "Obiektyw ma być na stałe i mieć duże przyblizenie." Acha i cena tak w granicach 1.500 max 2.000 zł.I tu cała moja wiedza wzięła w łeb. Po powrocie do domu zacząłem szukac w necie. Sa takie aparaty ale poza suchymi opisami, tabelkami z parametrami nie znalazłem zadnych miarodajnych opini. Na wszystkich forach segment ten jest traktowany po macoszemu tak jakby nie za bardzo wypadało o nich pisac. Przykład Sony HX100V czy HX200V, Panasonic FZ 150 . Nawet Optyczne.pl nie raczyło zrobic testów zadnego z nich mimo ,że na kompakty maja czas.
Prosze o wypowiedzi co o tym sądzicie i co byście mi poradzili abym przekazał znajomemu (aby mnie później nie obgadywał ,że kazałem mu kupić byle co ).
PS Mam kolegę, który ma Sony HX1 i jest bardzo zadowolony . Widziałem zdjęcia z tego aparatu i są całkiem dobre. Ale ten aparat to juz tylko rynek wtórny a ten znajomy chce cos nowego.
No to nastepce hx1, np. hx100
Tudziez np. fuji hs20
pozdro
Polecam Sony HX 200. A tu opis w mniejszej wersji http://wyobrazsobie.komputerswiat.pl/foto/sprzet-foto/2012/02/sony-cyber-shot-dsc-hx20v-maly-aparat-idealny-w-podrozy.aspx (iso !!!)
Tego małego nie ma jeszcze w Polsce w sprzedaży mimo ,że premierę miał razem z HX200V no i ciemniejszy od swego większego brata.
Będzie w maju (ma parametry, ciekawe jak w praktyce)
Jak robiliśmy na sklepie porównanie ultrazumów to najlepiej wypadło sony hx100, jesli chodzi o jakość obrazu, detale itp. pierdoły w tyle zostawił canona sx30is, panasa fz150 i nikona p500. Generalnie każdy z tych aparatów i ich następców ma coś co go wyróżnia, nikon ma najszerszy obiektyw, panas sprawia najlepsze wrażenie jeśli chodzi o wykonanie, sony ma masę bajerów takich jak giga panoramy, ogniskowanie przez pierścień na obiektywie, a canon jest nijaki. Moim zdaniem w tej klasie aparatów czego się nie wybierze będzie dobrze, ultrazoomy nie mają robić idealnych zdjęć, tylko być pośrodku pomiędzy dobrym obrazkiem i uniwersalnością.
a nikon P7100 mu nie wystarczy? ogniskowa aż /albo tylko/ do 200mm
Panas FZ150 to podobno Leica V-Lux 3 ale dla "ubogich"
Panas FZ150 to podobno Leica V-Lux 3 ale dla "ubogich"
pewnie taka sama zależność jak między tz20, lx5 i ich odpowiednikami Leici ;)
z tego co mówił przedstawiciel Panasonica, to firma ta porzuca serię FZ na rzecz G.
Jakoś długo porzuca. Od czasu premiery FZ150 (a to w maju bedzie juz rok ) nic nowego nie zaproponowali (oprócz G3) Reszta to same "pstrykacze"
A wracajac do sprawy to zaproponuje mu wybór z tych dwóch Sony HX100V lub HX200V oraz Fuji HS20 - a konkretnego wyboru niech dokona sam.
No i dobrze wybraliście(chętnie zobaczył bym zdjęcia, przymierzam się do Hx 20, wygoda można nosić w kieszeni i nie zwraca zbytnio uwagi)
Nie wiem czy byś się doczekał. Bo jest to gościu z gatunku tych co myślą tygodniami zanim cos kupią. Stwierdził ,że ten mu najlepiej by "leżał" . A od takiego stwierdzenia to droga daleka jak z ziemi na księżyc. Jak kiedys razem pracowaliśmy to byliśmy na szkoleniu w Sopocie. W dniu wyjazdu idąc na dworzec przechodziliśmy około sklepu typu rzeczy do survival. Na wystawie zobaczył takie noże typu finka. Wszedł , wybierał chyba z pół godziny. Kupił. Doszlismy do dworca , kupiliśmy bilety i czekamy na peronie na pociąg. W pewnej chwili stwierdził , że to chyba nie ten nóz. Poleciał z powrotem do sklepu. W międzyczasie nadjechał pociąg . Musieliśmy wnieść tez jego bagaże. Wrócił jak pociąg prawie ruszał z innym nożem . Całą drogę do Poznania oglądał go i zastanawiał sie czy dobrze wybrał.
Mając to na uwadze mam wątpliwośc czy to bedzie akurat ten aparat no i kiedy ??:):):)
Mam tego ,,typu'' żonę, na zakupy z nią nie chodzę - można osiwieć. Mi natomiast powiedzieli w salonie jak kupowałem samochód że takiego szybkiego klienta jeszcze nie mieli :grin:
Dzisiaj na optyczne.pl zdjęcia przykładowe dla HX200V i HX20V i bardzo krytyczne oceny userów.
http://www.optyczne.pl/4754-nowość-Sony_DSC-HX200V_-_zdjęcia_przykładowe.html
http://www.optyczne.pl/4751-nowość-Sony_DSC-HX20V_-_zdjęcia_przykładowe.html
Nikt nie wspomina o Oly SP-720UZ lub SP-810UZ, czy to inna kategoria wagowa?
W obydwu Olkach brak wizjerów co jest porażką. Aparaty wielkoscią niewiele odbiegające np od G3 i nie maja wizjerów.
W obydwu Olkach brak wizjerów co jest porażką. Aparaty wielkoscią niewiele odbiegające np od G3 i nie maja wizjerów.
Ostatnim z tej grupy posiadającym wizjer był chyba SP-590UZ, ale to rok 2009.
Z wizjerem racja, w słoncu ekran staje się praktycznie nieczytelny.
Dzisiaj pomacałem i troche "poużywałem" Sony HX200V HX100V i twierdziłem , że to gra nie warta świeczki. Np wizjer w obydwu to sieczka . Nie dość ,że tylko 201.000 punktów to strasznie mały. Juz wiekszy był mój EVF-1 do Panasa Gf2. Prawda jest taka ,że tylko ładnie wygladaja i nic poza tym. Nawet sprzedawca dał mi do zrozumienia ,że nie warto sie w nie pakować.Panasa FZ150 oczywiscie nie sprawdziłem bo był tylko w "Nie dla idiotów" oraz w RTV AGD a tam jak zwykle nie mają naładowanych baterii do aparatów.( Zreszta np wizjer ma takie same parametry jak u Sonego.) Na moje stwierdzenie,że w sklepach specjalistycznych każdy aparat można właczyc z marszu byli bardzo zdziwieni i niezadowoleni , ze ktos coś od nic chce. Tak, że superzoomy przestały mnie interesować - a ten mój znajomy niech sobie kupi co chce.