Zobacz pełną wersję : Karta do E-5
Witam,
korpus zamówiony a więc zaczynam się zastanawiać nad zakupem karty pamięci. Pytanie do użytkowników E-5: jaka karta będzie ok (bez zamulania na zdjęciach seryjnych oraz filmowaniu)?
Wiem, że nie problem sobie policzyć: 13MB fota * 5 zdjęć na sekundę w serii = 65 MB/s.
Interesuje mnie jak to w życiu wygląda - sprawdzają się obliczenia???
Jeszcze jedno - bawić się w SD, czy lepiej CF a SD na zapasie?
Witam,
korpus zamówiony a więc zaczynam się zastanawiać nad zakupem karty pamięci. Pytanie do użytkowników E-5: jaka karta będzie ok (bez zamulania na zdjęciach seryjnych oraz filmowaniu)?
Wiem, że nie problem sobie policzyć: 13MB fota * 5 zdjęć na sekundę w serii = 65 MB/s.
Interesuje mnie jak to w życiu wygląda - sprawdzają się obliczenia???
Jeszcze jedno - bawić się w SD, czy lepiej CF a SD na zapasie?
To liczenie jest nie do końca prawidłowe. Aparat ma bufor więc karta może być ciut wolniejsza. Grunt to UDMA. Ja osobiście polecam SanDisk Extreme jako minimum. Jak masz kasę to Extreme Pro. I z pewnego źródła żeby na podróbę nie trafić.
Mialem karte bardzo szybka,zrodlo pewne.Na seryjnych sie wywalila razem z aparatem.
Parametry ja dobily.Nie stawialem na szybkosc,ale na dokladnosc.Przyslona 11 czas naswietlania 4 sek.
System klapnal jedno na sek i stoi.14 na minute dal rade nie wiecej:mrgreen:
Mialem karte bardzo szybka,zrodlo pewne.Na seryjnych sie wywalila razem z aparatem.
Parametry ja dobily.Nie stawialem na szybkosc,ale na dokladnosc.Przyslona 11 czas naswietlania 4 sek.
System klapnal jedno na sek i stoi.14 na minute dal rade nie wiecej:mrgreen:
Coś nie tak z aparatem, przy czasie naświetlania 4s nie da się robić jednego na sek. ;)
Gryphoon, bierz CF, nie bez powodu w pro puszkach stosuje się ten standard.
Coś nie tak z aparatem, przy czasie naświetlania 4s nie da się robić jednego na sek. ;)
.
A gdzie ja napisal ze sie da???Napisal ja tak System klapnal jedno na sek i stoi.Stoi to znaczy sie ze czeka jeszcze trzy sekundy i klapnie raz drugi.
Jedno zdjecie dwa klapniecia.To tak jak z jednoklapem i dwuklapem.Jedni uznaja ze system dwuklapowy to podwojny system jedno klapowy,natomiast szkola chilijska mowi ze system dwuklapowy to oddzielnie ramie jednostronne systemu qwadroklapowego.
To mniej wiecej jak dromader to garbaty wielblad czy to inny zwierz podobny do wielblada.
PS.A zebre znasz????