Zobacz pełną wersję : "Tanie błyskanie"
Witam ponownie!! Zmontowałem wreszcie (?)..................(nie ja jestem autorem tego układu, nie ja go zrobiłem, ale mój przyjaciel elektronik) naprawdę prosty i działający układ pozwalający wykorzystać starą lampę błyskową do aparatu cyfrowego. Tak jak myślałem, lampa nie wyzwalała błysku z powodu przewodności POXIPOLU. Rano wydłubałem klej z pomiędzy nóżek tranzystora, i lampa zaczęła mrugać jak należy!!!. Testowaliśmy ją bez mała cały dzień i nie zawiodła ani razu. Bez pudła!!! Napięcie na stopce wynosi 4,7 V, ale to tylko dlatego, że moja lampa, stara rosyjska ELEKTRONIKA, ma zasilanie 9V. Kolega stwierdził, że użyte elementy bedą dotyczyły zasilania od 6 do 9V. Ale też żaden problem dostosować elementy do lampy zasilanej 3V. Układ jest naprawdę bardzo prosty i tani: składa się z transoptora CNY17, tranzystora IRF820 i paru rezystorów. Całość można zmontować bez płytki drukowanej, na zasadzie "pająka". Przerobioną lampę testowałem z aparatem C-4000. Zainteresownych tematem służę, w miarę możliwości, pomocą. Schemat jak i również podpowiedzi mogę przesłać na emaila.
Pozdrawiam.....!!
:roll:
ja poprosze na emalka bluczek@tlen.pl
z góry dziękuje
olympus@hat.pl
slij cyzm predzej za mieszcze na stronie :)
Ja też poprosze :
bomarek@poczta.onet.pl
Dziękuje
To ja bardzo ladnie prosze tu: pritchard@o2.pl Dziekuje!
To ja bardzo ladnie prosze tu: pritchard@o2.pl Dziekuje!
SCHEMATY SA NA FORUM W DRUGIM WATKU O LAMPACH
http://www.forum.olympus.hat.pl/viewtopic.php?t=1077&start=30
Prosze o wytlumaczenie mi jak dziala ten uklad i w jaki sposob wyzwalana jest zewnetrzna lampa blyskowa. c4000 nie ma goracej stopki tylko wyjscie na przewod strujacy. Prosze o opis... Schemat jest banalnie prosty :)
Syd Barrett
10.07.09, 14:37
czy jest w stanie ktoś zamieścić zdjęcie takiej lampy po przeróbce?
prosiłem już kiedyś ale nikt nie odpowiedział.
muszę mieć lampę i to na gwałt, nie stać mnie na zakup a mam starego Vivitara z napięciem ~300V i boję się podpiąć ;)
bardzo proszę o odpowiedź
pozdrawiam
Rafał Czarny
10.07.09, 16:26
czy jest w stanie ktoś zamieścić zdjęcie takiej lampy po przeróbce?
prosiłem już kiedyś ale nikt nie odpowiedział.
muszę mieć lampę i to na gwałt, nie stać mnie na zakup a mam starego Vivitara z napięciem ~300V i boję się podpiąć ;)
bardzo proszę o odpowiedź
pozdrawiam
Ten wątek umarł 5 lat temu.
muszę mieć lampę i to na gwałt,
Latarki uzyj abo innego narzedzia:grin::grin::grin:
zbyma72age
10.07.09, 17:51
Nie będę odkrywczy jeśli stwierdzę, że to nie to forum.
Proponuję przejrzeć:
http://www.elektroda.pl/ na górze strony wpisujemy w wyszukiwarce:
Lampa błyskowa, Forum elektroda, Szukaj i pojawia się 410 odpowiedzi
Np.:
Co zrobić ze starej lampy błyskowej
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=1352131&highlight=lampa+b%B3yskowa&sid=
Obniżenie napięcia na stopce lampy- problem
Lampa błyskowa -schemat
..... itd
Pozdrawiam
Syd Barrett
10.07.09, 18:29
inaczej...
czy układ obniżający napięcie musi wychodzić po za lampę?
mam schemat, nie znam się na tym ale mogę kogoś poprosić, żeby mi to zrobił, interesuje mnie tylko czy to będzie sobie dyndać, czy jest szansa, że się zmieści w środku.
Pisałem już to parokrotnie na Forum, jak również pisałem bezpośrednio do osób, które coś takiego zrobiły a nawet obiecały to opisać, tyle że tego nie zrobiły.
Może znajdzie się ktoś, kto to ma lub zna kogoś kto to zrobił, żeby napisał jak to się wszystko razem trzyma?
RadioErewan
10.07.09, 18:36
Odpowiednik starej lampy z automatyką kupisz za kilkadziesiąt złotych. Po co się babrać w dorabianie interfejsu do staruszka?
Pozdrawiam